Ogulin staat in Kroatië bekend als de stad van de sprookjes. De natuur in de omgeving speelt een rol in vele legenden en verhaaltjes. Zo heb je niet veel fantasie nodig om in de berg Klek een slapende reus te herkennen. Ogulin is ook het geboortedorp van sprookjesschrijver Ivana Brlić-Mažuranić. Haar sprookjes komen tot leven in Ivana’s House of Fairy Tales en dat maakt Ogulin een interessante stop op je rondreis door Kroatië met kinderen.
Rij je van Zagreb naar Rijeka of Senj aan de kust, dan ligt Ogulin niet ver van de route. Ogulin is ook goed te combineren met Karlovac wat een klein uurtje ten noorden ligt. Naar Istrië is het wat verder rijden.
Bezienswaardigheden Ogulin
Ogulin is geen groot stadje. Je kunt het centrum gemakkelijk te voet bekijken. Er is een mooie kerk met ernaast een parkje met speeltuin waar mijn dochter even kon klimmen en klauteren. Als het goed weer is en je wilt zwemmen dan kun je naar het Sabljaci meer rijden. Dit is een populair zwemmeer vlakbij Ogulin.
Ivana’s House of Fairy Tales
Ivana’s House of Fairy Tales is een interactief museum in Ogulin. Het museum gaat vooral over de sprookjes van Ivana, maar ook andere bekende schrijvers zoals de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen komen aan bod.
De sprookjes van Ivana zijn vertaald in verschillende talen; in het Engels als “Croatian Tales of Long Ago”. Ik kon geen versie vinden in het Nederlands, maar wellicht heb je in het tweedehands circuit meer geluk. Ik ging dus samen met mijn dochter zonder enig idee van de verhalen het museum binnen.
Gelukkig hadden we ons geen zorgen hoeven maken. Er zijn een paar spelletjes – zoals een waarbij je moet raden welke figuren bij welk sprookje horen – waarvoor je de verhalen moet kennen. Voor het merendeel is dat echter niet nodig. Bovendien kun je juist hier de verhalen horen. Zo zijn er twee vertelbomen die in het Engels of het Kroatisch een sprookje vertellen.
Nog leuker vond mijn dochter de geanimeerde sprookjes die te zien zijn in de filmzaal. Een boze draak en een klein meisje dat het met de hulp van een vriendelijke reus tegen hem opneemt. Zo’n verhaal snapt iedereen!
Naast twee sprookjes kun je hier ook het geanimeerde levensverhaal van Ivana bekijken. Interessant om op deze manier wat achtergrond informatie te krijgen over de schrijfster. Zo leerde ik dat deze beroemde dame dan wel in Ogulin is geboren, maar al in haar vroege jeugd verhuisde en dat ze maar liefst vijf kinderen had, die natuurlijk ook graag naar haar verhalen luisterden.
Kasteel van Ogulin
Het kasteel van Ogulin werd rond 1500 gebouwd boven de kloof van de rivier de Dobra. De stad werd hier gebouwd vanwege de strategische ligging. Net als veel andere plaatsen in de omgeving moest de nederzetting helpen aanvallen van het Ottomaanse rijk op het Habsburgse rijk hier al te onderscheppen. In het kasteel zit tegenwoordig een klein museum met een etnografische collectie.
Dula’s afgrond
Een van de meest aparte dingen in Ogulin is de kloof in het stadje. Opeens is er een enorme afgrond en zakt de grond weg. In de diepte zie je een grot en het kasteel van Ogulin is hier deels op gebouwd.
Ook dit aparte natuurfenomeen heeft natuurlijk een eigen legende, eentje zonder happy ending. Volgens het verhaal leefde een jong meisje met de naam Dula tijdens de middeleeuwen in Ogulin. Ze moest trouwen met een oude edelman terwijl ze verliefd was op een jonge knappe militair. Om aan haar lot te ontkomen, gooide ze zich in de afgrond die sindsdien haar naam draagt.
In de diepte loopt water en daardoor is het nu helaas niet mogelijk om de grotten en de kloof te bezoeken. Wanneer het regent in de omliggende bergen dan stijgt het niveau van de rivier enorm snel en kan de kloof zelfs helemaal onder water komen te staan. Best gevaarlijk dus als je toevallig daar loopt. Er zijn plannen voor een klein stuwmeer hoger op de stroom, dus wellicht is het over een paar jaar wel mogelijk.
Hotel in Ogulin
Tenzij je de Klek berg wil beklimmen of Ogulin bezoekt tijdens een van de jaarlijkse festivals zoals het sprookjesfestival, is het niet nodig hier meerdere dagen voor uit te trekken.
Het kan natuurlijk net als bij ons zo uitkomen dat het logisch is om tijdens je rondreis een nachtje in Ogulin te verblijven. Of je kunt Ogulin ook gebruiken als basis van waaruit je dagtrips maakt naar andere bestemmingen. Er zijn verschillende lokale bewoners die een kamer of een heel appartement verhuren. Daarnaast is er een goed hotel in het centrum van Ogulin op slechts een minuut lopen van het kasteel en Ivana’s sprookjeshuis. Het Frankopan Hotel heeft ruime kamers en je kunt achter het hotel parkeren.
Wij bezochten Ogulin in samenwerking met het Kroatisch verkeersbureau. Bekijk hun website voor tips over Kroatië. Wij gaan alleen samenwerkingen aan waarbij we volledige editoriële vrijheid hebben onze eigen ervaringen te delen.