Home / Reisinformatie / Europa / Finland / Interview: Lapland met kinderen

Interview: Lapland met kinderen

Ik kreeg een e-mailtje van een lezeres. “Wat een leuk blog hebben jullie, maar ik mis wel wat winterbestemmingen”. Goed punt en laat deze lezeres nou net een hele mooie winterbestemming hebben bezocht.  Wil je ook op vakantie naar Lapland met kinderen?

Ontmoet het gezin

Wij zijn René, Natasja en Merel. René werkt in de ICT en ik ben werkzaam in de gehandicaptenzorg. Merel is inmiddels 1,5. We vinden het leuk om erop uit te gaan. Nederland verkennen we graag met ons eigen bootje en voor de grote vakantie kiezen we het ene jaar voor een bestemming binnen Europa, het andere jaar buiten Europa.

lapland met kinderen
lapland met kinderen

Het Noorderlicht en winterwonderland in Lapland met kinderen

Ik wilde het Noorderlicht en het winterwonderland van Lapland met mijn kinderen heel graag een keer bekijken. We zijn er met onze dochter van toen 11 maanden geweest. Lapland is al bijzonder zodra de landing wordt ingezet. We moesten even wachten totdat de landingsbaan sneeuwvrij was.

Ik heb de hele vakantie “walking in a winterwonderland” gezongen, want dat is het ook echt. De rust, de bossen, zonsopgang, zonsondergang, de husky’s, de snowscooter, safari, de rendieren: zo mooi. Wat mij betreft liever naar Lapland dan wintersporten in Oostenrijk bijvoorbeeld. Tijdens je vakantie in Lapland kan je ook skiën. We hebben dat zelf niet gedaan maar de mogelijkheden zijn er.  We hebben een poging gedaan om te langlaufen maar daar is het ook bij gebleven! Verder kun je er heerlijke wandelen in Lapland.

Via de nodige apps kun je zien of er die dag kans is op het Noorderlicht en ja, we hebben het geluk gehad het Noorderlicht te mogen aanschouwen. Ik heb een traantje weg weggepinkt. Wauw wat was ik intens gelukkig om dat mee te mogen maken.

Lapland met kinderen is ook erg gaaf als ze wat ouder zijn en mee kunnen doen aan de activiteiten. Ik heb regelmatig de vraag gehad of onze dochter Merel ook mee ging, of mensen die opmerkten dat onze dochter er toch niets aan had gehad. Daar ben ik het niet mee eens, al is ze  zich niet bewust van haar omgeving ze is wel lekker met haar ouders op pad en dat is zoveel waard! De infrastructuur voor gezinnen is trouwen prima in Lapland. Je hebt wel autobanden met van die spikes nodig.

Lapland met kinderen
Lapland noorderlicht

Lapland koud?

De kou is me erg meegevallen behalve op de aankomstdag. Onze tas met winterkleding stond nog op Schiphol. dan is -22 in je joggingbroek lekker fris. Omdat de kou heel droog is kan je prima gewone kleding dragen. Standaard loop je in je skikleding buiten met daaronder wat laagjes. Merel heeft het in ieder geval niet koud gehad.

Lapland met kinderen
Lapland met kinderen

Wat kost een vakantie in Lapland

We zijn met een pakketreis naar Fins Lapland gegaan. We geven er eigenlijk de voorkeur aan om alles zelf te regelen. Maar deze keer hebben we voor het gemak gekozen. Als we zelf de losse vluchten hadden moeten boeken waren we veel langer onderweg geweest. Bekijk hier het aanbod van een familiereis naar Lapland.

Lapland is geen goedkope bestemming: we hadden  zelf het nodige aan eten mee genomen. Ja lekker Hollands. ik weet het. Maar zelfs basisproducten zoals rijst zijn al erg duur in Lapland. Je gaat daar daarom ook niet elke dag uit eten.

Lapland met kinderen
Lapland met kinderen
Lapland met kinderen

Ook naar Lapland met kinderen?

Lapland is prachtig! Zeker doen. 

Meer ideeën lees je in het blog van Lifelicious “Doen in Lapland“. Of lees ook over andere winterse bestemmingen zoals onze route voor een rondje IJsland. Of wintersport met kinderen.

9 gedachten over “Interview: Lapland met kinderen”

 1. Geen Fins Lapland, maar Tromsø, in Noorwegen. We zijn er net een week geweest met kids van 3 en 5. Wat een geweldige vakantie, prachtige natuur en leuke dingen gedaan.
  Paar dagen in Oslo en toen nog een paar dagen Tromsø. Huskyslee was super goed te doen! We zaten met z’n vieren in een slee, met begeleiding. ’s Avonds de kids slapend op de achterbank (huurauto) met een dekbed en wij zoeken naar het Noorderlicht. Veel gespeeld in de sneeuw. Wij hebben het niet koud gehad, skikleding aan. Goede handschoenen, mutsen etc. Een geweldige ervaring vonden wij!

 2. Wij willen graag met onze dochter van 14 maanden. Wie heeft er ervaring? Welke excursies kan je allemaal doen?

 3. Hoi wij willen ook gaan in maart met onze dochter van 3 jaar en zoontje van 11 maanden. Ik ben vooral erg bezorgd om de koude. Kan je me vertellen hoe je je kinderen best kleed? Ik heb hier totaal geen ervaring mee, nooit gaan skieen enz.

 4. Hoi René, Natasja en Merel,
  Wat een waanzinnig gave reis! Ook wij zouden graag naar het noorden willen afreizen met een baby van 11 maanden in februari volgend jaar, we waren erg bang dat dit niet te doen was.. maar na het lezen van jullie verhaal zijn we om!

  Kunnen jullie wellicht vertellen waar jullie geboekt hebben?
  Of waar we op moeten letten bij het boeken van de reis?

 5. Hoi René, Natasha en Merel.
  wat geweldig om te lezen dat jullie deze prachtige reis hebben gemaakt. Ik zou het fijn vinden meer informatie via jullie te ontvangen. Over waar jullie verbleven, welke excursies mogelijk zijn met een kleine dreumes van 1,5. Wij willen heel graag een huskytocht gaan maken, maar mag dit? is dit mogelijk met jonge kinderen?
  Hebben jullie nog tips voor ons als we die kan op zouden reizen?

  Alvast bedankt voor de reactie,
  Jolanda Boersma

  1. Dag Jolanda,

   Ik ben vorige maand naar Lapland geweest met mijn zoon van 4 jaar en wij hebben daar ook een huskytocht gemaakt. Ik denk dat het geen probleem zal zijn met een nog jonger kind: er zijn normaal gezien 2 volwassenen per slee: 1 die stuurt (of juister, de rem bedient) rechtopstaand achteraan de slee, en 1 die in de slee zelf zit en die het kind dan kan vasthouden op de schoot. Een fantastische ervaring maar ik denk dat een iets ouder kind er wel meer aan heeft.

   Een goede reis gewenst alvast!

 6. Hoi René, Natasha en Merel. Geweldig dat jullie naar Lapland zijn geweest. Dit is ook onze droom.
  Welke activiteiten hebben jullie ondernomen met jullie jonge dochter? Wij willen heel graag een huskytocht maken, maar weten niet of dit mogelijk is/mag met jonge kinderen.
  Met vriendelijke groet,
  Jolanda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top