Home / Reisinformatie / Afrika / Namibie / Interview: 2 maanden Zuid-Afrika en Namibië met 2 kids en een camper

Interview: 2 maanden Zuid-Afrika en Namibië met 2 kids en een camper

Een lange reis door Zuid-Afrika en Namibië mét een camper. Voor Afrika fans is dat toch echt wel het beste van twee werelden. In dit interview een gezin dat er met hun twee kids voor ging.

Een lange reis voordat de oudste leerplichtig is

Wij, Vincent (33) en Kris (39), vormden recent samen met zoons Otto (4) en Max (2) twee maanden lang een gezin op reis. Wij wonen, werken, gaan naar school en opvang in (de buurt van) Utrecht en wisselen dat buiten het hoogseizoen doorgaans af met een zomervakantie van drie weken naar één van onze buurlanden.

Ruim zes jaar geleden zijn we -nog met z’n tweeën- in vier maanden van Moskou naar Bangkok gebackpackt. Begin 2017, een paar maanden voor Otto 4 werd, realiseerden we ons ineens dat de tijd van de verplichte schoolvakantie met rasse schreden dichterbij kwam. Als we nog een grote reis buiten de schoolvakanties met het gezin wilden maken, dan moesten we aan het plannen slaan!

namibie met kids

Twee maanden vrij dankzij o.a. ouderschapsverlof

We waren er al snel uit dat de reis rond de jaarwisseling moest plaatsvinden; dat is namelijk handig met vakantiedagen van het werk plus dan kun je verlof van beide jaren gebruiken (die truc was ons tijdens onze grote reis ook goed bevallen). Eventueel aangevuld met ouderschapsverlof houd je ook nog wat verlof over voor de rest van het jaar. Erg handig is ook dat we beiden een baan hebben bij flexibele werkgevers; als we ruim (lees: een jaar) van te voren aangeven dat we plannen voor een lange reis hebben, is het geen probleem.

namibie met kids
namibie met kids

Op de bonnefooi is geen optie

Maar waar naartoe? Het zuidelijk halfrond lag voor de hand, want we wilden een zomerreis tijdens de Nederlandse winter. Omdat onze mannetjes behoorlijk gevoelig zijn voor prikkels, zou de reis waarschijnlijk een stuk relaxter en minder vermoeiend worden als ze alle reisprikkels overdag, op een vaste plek ‘s nacht konden verwerken. Geen lodges of hotels dus, maar een camperreis.

Vanwege de grote voordelen van Zuid-Afrika en Namibië zoals de betaalbaarheid, het warme weer, goede campings, geen jetlag door het tijdverschil van één uur en geen vaccinaties (als je niet in malariagebied komt) besloten we dat het Afrika zou worden. Veel Zuid-Afrikanen gaan tijdens hun zomervakantie van half december tot half januari in eigen land kamperen, dus reizen ‘op de bonnefooi’ (wat toch het mooiste is met een camper) was geen optie.

Er zat dus niets anders op dan een paar maanden van te voren de hele reis te boeken: in 2,5 week van Johannesburg via Namibië naar Kaapstad met een 4×4 terreinwagen met een soort vouwwagen (omdat je met een gewone camper niet op gravelwegen mag komen). Vervolgens in 5,5 week van Kaapstad, via het zuiden/de kust terug naar Johannesburg met de camper. Vroeg boeken bleek geen overbodige luxe: een half jaar van te voren waren er al campings of hele plaatsen volgeboekt en moest er uitgeweken worden naar een andere camping of zelfs naar lodges omdat alle kampeerplaatsen bezet waren.

namibie met kids
namibie met kids

Namibië hadden we niet willen missen

Ondanks dat Namibië erg (of soms zelfs te) avontuurlijk is, hadden we het niet willen missen. Uitdaging, op jezelf aangewezen zijn en het er goed van afbrengen maakt de mooiste herinneringen! Het is moeilijk Namibië te vergelijken met Zuid-Afrika, de landen zijn zo verschillend in natuur en weersomstandigheden, beschikbaarheid van middelen, aantal inwoners en cultuur.

In Namibië voelden we ons als backpackers erg thuis; het land is enorm uitgestrekt, maar er zijn weinig campings, dus kwamen we vaak dezelfde mensen tegen en wisselden daar ervaringen mee uit. Fijn is dat elke camping in Namibië een zwembad heeft, zodat we dagelijks even konden afkoelen na activiteit bij veertig graden. En wat ook heel gebruikelijk bleek op campings in Zuid-Afrika en Namibië, is om in de toiletgebouwen ook een bad te hebben!

Ideaal voor onze kinderen die een hekel hebben aan douchen. Onze conclusie over Namibië is dat het inderdaad niet per se als kindvriendelijk land bekend staat; er zijn doorgaans geen kinderstoelen, buggy-vriendelijke paden of speeltuinen. Maar tegelijkertijd kunnen wij ook niets bedenken waarom je er niet naar toe zou gaan met (jonge) kinderen; een rugdrager en een goede voorbereiding zijn het halve werk. Zo hebben onze mannetjes zich prima vermaakt in de gigantische zandbak die Namibië heet!

namibie met kids

De hoogtepunten voor de kids

Ondanks dat we niets hadden willen missen van de reis, hebben de kinderen zich in het bijzonder vermaakt tijdens de selfdrive safari’s in de nationale parken (zoals Kgalagadi Transfrontier Park, Bontebok National Park en Addo Elephant National Park), de uitstapjes naar de botanische tuinen in Kaapstad (vooral de geur- en bloemenroute, boomtoppenwandeling en het betoverde bos), het bezoek aan de pinguïns op Boulders Beach (favoriet van Max) en het bedwingen van de golven bij Cintsa (vooral Otto) en de prachtige wandelingen bij Sossusvlei, Franschhoek, Oudshoorn, Wilderness, Storm rivier en in de Drakensbergen.

Extra het vermelden waard:

  • Klein Aus Vista Desert horse Inn: prettige, kleine camping (maar ook mogelijkheid om te overnachten in een lodge of het guesthouse), kindvriendelijk restaurant (met gratis en goede wifi), fijn zwembad en mooie wandelingmogelijkheden in de omgeving.
  • Royal Natal NP: veel en nette toiletgebouwen met bad, mooie speeltuin, veel speelruimte), kindvriendelijke wandelingen (aangelegde paden, korte afstanden met onderweg zwemgelegenheid).
namibie met kids

Heimwee en reismoeheid

Wat we ons van te voren niet gerealiseerd hadden, is dat Otto last van heimwee zou krijgen. Die heimwee had vooral te maken met dat hij erg moe was van alle indrukken en het constant onderweg zijn. Omdat alles van te voren geboekt was en we dus aan het reisschema vastzaten, konden we de reisdagen niet inkorten of verzetten.

In plaats daarvan hebben we vaker tussendoor ‘rustdagen’ op de camping ingepland zonder uitstapjes met de camper. Vanwege deze ‘reismoeheid’ waren we ook blij dat we begonnen met het uitdagende deel door Namibië met de tent en afsloten met een iets meer relaxte campertrip door Zuid-Afrika.

namibie met kids

Ook naar Zuid-Afrika en Namibië met kinderen?

Door de uitgestrekte, grillige natuur en extreme omstandigheden (zandstormen, plotseling onweer) en de minimale aanwezigheid van mensen en middelen hadden wij in Namibië vaak het gevoel op de maan te zijn. Als je naar Namibië gaat, is een goede voorbereiding dan ook essentieel, want de hoofdzaak is te allen tijde vóór het donker op de plaats van bestemming zijn. Dit vooral door gebrek aan goede wegen en straatverlichting, daardoor is het heel gevaarlijk om ’s nachts te rijden (dat geldt, met name vanwege de criminaliteit, ook voor Zuid-Afrika). Onmisbaar zijn dan ook een (offline, digitale) wegenkaart waarop supermarkten en tankstations staan (voor brandstof maar ook voor (advies over) het aanpassen van je bandenspanning), gsmgereedschap en reserveonderdelen voor pech onderweg (lekke banden zijn eerder regel dan uitzondering en om vast komen te zitten in los zand hoef je ook niet veel moeite te doen…).

namibie met kids

Doe grote boodschappen waar het kan (en kijk van te voren waar en wanneer dat is). Door de hitte bederft voedsel (vooral brood) enorm snel en campingwinkeltjes voorzien doorgaans niet in verse, gezonde avondmaaltijden. Uit eten bij het campingrestaurant (op Afrikaans tempo) is niet aan te raden met kinderen die oververmoeid zijn van de lange autorit.

Heel veel water (ieder een eigen bidon, drinkt makkelijk in de auto en je kunt bijhouden of je kinderen genoeg drinken), genoeg proviand en vermaak in de vorm van luisterboeken en muziek (op cd voor in de auto), filmpjes, spelletjes (zoals mini loco) en tekenspullen zijn onontbeerlijk voor de lange autoritten. De zandspeeltjes die we na aankomst in Zuid-Afrika hebben gekocht waren een onverdeeld succes; vooral in Namibië en het noorden van Zuid-Afrika konden wij rustig de tent opzetten terwijl de kinderen zich op en in het woestijnzand storten. De kapla (van thuis meegenomen) kwam daarentegen juist erg goed van pas in de camper.

Als je een langere reis maakt of met kinderen reist door Zuid-Afrika en Nationale Parken wilt bezoeken, dan is het al snel (een stuk) voordeliger om een wildcard voor de SAN-parken te kopen. Omdat wij verbleven op de ‘rest camps’ in verschillende SAN-parken hadden we de kosten voor de wildcard (die een jaar geldig is voor 2 volwassenen en 5 kinderen) er zo uit.

Overigens handig om te weten; de controle bij mensen die met minderjarige kinderen reizen in met name in Zuid-Afrika heel streng. Daarom moet je bij grensovergangen een origineel (uitgebreid en engelstalig) geboortebewijs van je kind kunnen tonen.

Lees ook onze andere blogs over Namibië met kinderen en Botswana met kinderen, of dit interview van dat met kids naar Namibië, Botswana en Zimbabwe ging.

4 gedachten over “Interview: 2 maanden Zuid-Afrika en Namibië met 2 kids en een camper”

  1. Zo leuk, dit wil ik ook doen! Wij wonen al in Zuid-Afrika, dus dat maakt het plannen iets makkelijker. Één van de eerste reizen vanuit hier moet toch echt Namibië worden, daar ben ik zo benieuwd naar.

  2. Hallo,

    Leuk om te lezen! Wij willen over een half jaar van Johannesburg naar Kaapstad (of andersom) reizen met twee jonge kinderen. Wij zijn erg benieuwd hoelang jullie per dag reisden, met welke tussenstops en hoelang jullie daar verbleven. Zou super zijn als jullie ons verder kunnen helpen!

    Groetjes
    Rianne (riannehenniphof@hotmail.com)

  3. Hoi,

    wat ontzettend leuk om te lezen! Wij zijn aan het einde van dit jaar ongeveer het zelfde van plan, met 2 kinderen van 4 en 2 jaar oud 2 maanden van Kaapstad naar Windhoek en terug. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar jullie reis. Als jullie ervoor open staan zou ik graag contact met jullie willen opnemen voor extra tips (met name leuke campings op de route). Mijn e-mailadres is sdtvdrlinden@gmail.com.

    Groeten, Susanne

  4. Hallo Vincent en Kris,

    Wat leuk om jullie verhaal zo te lezen! Een heel mooi avontuur wat jullie samen hebben gemaakt.
    Wij gaan nu ook bijna naar Namibië met onze twee kinderen. En ik kan nog wel wat tips gebruiken. Dus ik hoop dat jullie tijd hebben om die te beantwoorden.

    Zijn jullie bij de Sossusvlei ook Dune 45 op geweest? Is dit een beetje te doen met 2 kinderen?
    Hebben jullie nog leuke tips om in Swakopmund te bekijken/doen met 2 kleine kinderen? (1 en 3 jaar)
    En zijn jullie in Windhoek nog leuke speeltuinen tegen gekomen?
    Hadden jullie zelf gereedschap mee genomen vanaf thuis? Of daar via het verhuurbedrijf geregeld? Zoja, wat hebben jullie nodig gehad?

    En wat is echt nog meer onmisbaar wat daar niet te krijgen is en we dus zeker vanaf thuis mee moeten meenemen?

    Ik hoop dat jullie mij een beetje verder kunnen helpen nog! Als jullie daar de tijd voor hebben mag een emailtje naar mij persoonlijk ook, leonielimpers@hotmail.com

    Alvast eel erg bedankt,
    Groetjes Leonie Limpers

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven