Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Aix-Les-Bains en regionaal natuurpark Les Bauges

Aix-Les-Bains en regionaal natuurpark Les Bauges

Het regionale natuurpark ‘Massif les Bauges’ is een mooi gebied aan de westkant van de Franse Alpen. Les Bauges is gelegen tussen Annecy, Albertville, Chambéry en Aix-les-Bains. Hier vind je geen alpencols, het hoogste punt is de top van L’Arcalod met 2217 meter. Het is een regio met kleine dorpjes, rust, ruimte, veel wandelmogelijkheden, riviertjes en kloven.

Hier in het Massif les Bauges vind je even verkoeling en rust. Zelfs de lucht ruikt anders, een mix van dennenbomen en wilde bloemen. Er zijn een aantal mogelijkheden om actief bezig te zijn met je gezin, zoals een tof klimpark, wandelen door een kloof, ziplinen en door de lucht vliegen op een opblaasband.

We bezochten al twee keer eerder een stukje van het Baugesmassief, maar altijd in combinatie met het stadje en het meer van Annecy. Deze keer combineerden we een veel groter gedeelte van het natuurpark met het stadje Aix-Les-Bains en het meer van Bourget. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven, heb ik mijn ervaringen tijdens verschillende vakanties gecombineerd.

Les bauges

Wat te doen in regionaal natuurpark Les Bauges

Mont Revard Belvedere

Mont Revard is een berg van 1562 meter. Vanaf hier loopt het steil af richting het meer. Je hebt dan bovenop een top uitzicht op de stad Aix-les-Bains en het meer van Bourget. Terwijl de smalle bergtop aan de andere kant in de verte uitzicht geeft op de alpencols met sneeuw. Er is een restaurant en er zijn meerdere uitkijktorens. Een van de uitkijkpunten heeft een glazen platform dat boven de afgrond hangt.

Tubing revard

Er is nog meer te doen dan alleen het uitzicht te bekijken. Er zijn enkele korte wandelroutes en in de zomer is er een tubing baan. Je kunt kiezen voor twee opties: in een opblaasband een parcours de berg af of met je opblaasband de schans af en dan landen op de big air. Hartstikke leuk om te doen en je hoeft er niet eens voor naar boven te lopen, want een rollerbaan brengt je weer naar boven.

Tubing revard
Tubing revard

Klimpark D’un arbre à l’autre

Klimpark D’un Arbre à l’Autre, oftewel klimpark ‘van de ene boom naar de andere’, is een groot en afwisselend klimpark in het Baugesmassief. Dit klimpark is gelegen aan de kant van Chambéry en Aix-les-Bains.

Klimpark D'un arbre à l'autre

Wanneer we aankomen, staan er zoveel auto’s dat we er een beetje van schrikken. Gelukkig blijkt dat het klimpark zo uitgebreid is dat er op de routes nauwelijks wachttijden zijn. Bovendien zijn er verschillende pakketten te boeken. Laat je even goed informeren wat het beste past bij je wensen en de leeftijd van je kind. Wij hebben uiteindelijk tweeënhalf uur mogen klimmen op een aantal verschillende routes.

Klimpark D'un arbre à l'autre

Het nettenpark en het kidsparcours zijn echter voor ons niet toegankelijk. Ga je met jonge kinderen die klimmen nog een beetje spannend vinden, dan zou je bijvoorbeeld een ticket kunnen kopen voor die routes. Vanaf 3 jaar kun je in dit klimpark terecht op een speciale route voor kinderen van 3-5 jaar. Het kidsparcours is gericht op kinderen tot 110cm.

Klimpark D'un arbre à l'autre

Bij de andere routes staat op de website 140cm, maar in de praktijk mag onze dochter van 130cm hier ook gewoon op, mits er maar een volwassene meegaat. Onze dochter kan het niet hoog en spannend genoeg zijn, dus die heeft zich uitstekend vermaakt. Zo is er de gele route met alleen maar hele lange ziplines, waarbij je echt van de ene kant van het park naar de andere kant vliegt. De groene, blauwe en paarse route hebben dan weer heel veel verschillende elementen.

Ook tof is de Escalarbre: een boom waar je in naar boven kunt klimmen. Helemaal in het topje hangt een bel. We hebben niemand gezien die het gehaald heeft, maar alleen het proberen is al hartstikke leuk.

Klimpark D'un arbre à l'autre

Grot, waterval, zipline en klimpark Seythenex

Een van de plekken die we tijdens een eerder bezoek aan Les Bauges bezochten, was de Grotte et Cascade de Seythenex. Ook dit is een klimpark en slechts twintig minuten rijden vanaf Albertville. Het is niet alleen een klimpark, maar er is ook een grot te bezoeken en er is een zipline. Het zijn eigenlijk twee ziplines waarmee je over de waterval vliegt en uitzicht hebt op de omringende bergen. Hiervoor moeten kinderen wel minimaal 25 kilo wegen.

zipline seythenex

De grot van Seythenex is alleen te bezoeken met een tour van 45 minuten. Naar de waterval kun je zelf lopen. Er zijn combinatietickets verkrijgbaar, waarbij je kiest voor een of meerdere activiteiten. Er is ook een restaurant op locatie, dus je kunt hier echt een halve dagactiviteit van maken.

waterval seythenex

Slapen in een Tipi Village

Lijkt het je leuk om een nachtje of langer op een bijzondere plek te overnachten? Wij sliepen in Village-Tipi, een mini-camping met een handjevol tipi tenten. Op een hele mooie plek in het park waar je echt helemaal tot rust komt en toch dichtbij leuke activiteiten bent, zoals het klimbos en uitkijkpunt Revard. Ook kunnen ze een aantal activiteiten voor je organiseren zoals e-mountainbiken, canyoning en boogschieten.

village tipi

’s Ochtends worden we wakker van de schaapjes die rondom de tent staan te grazen. Marcel besluit alvast vroeg op te staan om de zon te zien opkomen boven de bergtoppen, terwijl mijn dochter en ik nog gezellig blijven liggen in onze warme slaapzakken.

village tipi

De tipi’s zijn ruim en ook geschikt voor grote gezinnen. Dankzij de zonnepanelen is er elektriciteit. De douches en toilet zijn te vinden in een apart gebouwtje. Je kunt hier zelf koken, maar ook ontbijt en avondeten bestellen, dat moet je dan wel bij je boeking doorgeven.

village tipi

Pont de Diable

In het Baugesmassief zijn meerdere kloven waar je terechtkunt voor canyoning. Een populaire maar uitdagende plek om dit te doen, is de Pont de Diable in de buurt van het dorpje La Madelaine. Je mag hier al meedoen vanaf acht jaar, maar we vonden het toch nog wat te avontuurlijk voor onze dochter.

Ponte de diable

Als je hier langs komt, is het wel leuk om de auto even te parkeren en de korte wandeling te maken naar de mooie kloof en rivier. De kans is groot dat je dan ook mensen bezig ziet in de kloof.

Ponte de diable

Gorges du Sierroz

Gorges du Sierroz is een nieuwe bezienswaardigheid in regionaal park Les Bauges. Zo nieuw dat, toen wij er in de zomer van 2021 kwamen, het bezoekerscentrum nog steeds in aanbouw was. Omdat we er toch waren, mochten we van de bouwvakkers die net pauze hadden snel een kijkje nemen.

Deze kloof is meer dan veertig jaar niet toegankelijk geweest voor bezoekers. Van wat we zo snel hebben kunnen zien, moet het echt de moeite waard worden. Niet alleen een modern bezoekerscentrum en diverse uitkijkpunten, maar ook wandelroute langs de kloof.

Check de website om te zien wanneer het open gaat, door de pandemie is het al een aantal keer uitgesteld.

gorges du sierroz

Semnoz, zomersleeën en wandelen

Een bekende bergtop in het natuurpark Les Bauges is de Semnoz. In de winter kun je hier goed skiën en in de zomer is er een zomerslee baan. Het is een rodelbaan, maar dan niet op rails maar in een halve buis. Kinderen vanaf 3 jaar mogen hier al samen met papa of mama in.

semnoz

Aix-Les-Bains

We combineren onze tijd in het Baugesmassief en een nachtje in het Village Tipi met een overnachting in Aix-les-Bains. Hier zoeken we het meer van Bourget op, waar we heerlijk kunnen zwemmen. Er zijn publieke stranden met grasvelden, maar er is ook een betaald openluchtzwembad. Dan krijg je ook toegang tot een leuke waterspeeltuin en een opblaasbaar parcours in het meer.

Aix les bains

Mocht je meer tijd tijd hebben dan wij, dan kun je ook een 72 uur geldige Aix Riviera Pass aanschaffen. Dan krijg je niet alleen gratis toegang tot het zwembad, maar kun je bijvoorbeeld ook gratis tuben in het Les Bauges natuurpark.

Aix-les-bains

Het oude centrum van Aix-les-Bains is vrij klein, maar wel sfeervol. Met diverse straatjes met restaurantjes en een groot park. We namen ook een kijkje in het kleine Faure museum met een afwisselende collectie schilderwerken.

Faure museum

Wat we een beetje jammer vonden in Aix-les-Bains is dat het echt wel een eind lopen is vanuit het oude centrum naar het waterfront. Dus het is wel slim om bij het kiezen van je hotel even goed te bedenken of je kiest voor het oude centrum of juist een hotel aan het water.

Wij kozen zelf voor Hotel des Eaux in het oude centrum, maar met gratis eigen parkeerplekken, wat echt wel een groot pluspunt is in Aix-Les-Bains. De prijs-kwaliteit verhouding was ook een stuk beter dan bij de hotels aan het water. Een grote suite met bedbank voor onze dochter en een aparte slaapkamer voor ons. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Aix les Bains hotel

Ons verblijf in Village Tipi en bezoek aan het klimbos D’un Arbre à l’Autre werden mogelijk gemaakt door Savoie-Mont-Blanc toerisme. Bekijk ook hun website voor meer tips in de omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top