Home / Voorbereiding / Tips / Hoe maak je een reis leuk voor kinderen van alle leeftijden?

Hoe maak je een reis leuk voor kinderen van alle leeftijden?

Goed, de knoop is doorgehakt: jullie gaan met het gezin een avontuurlijke reis maken! Misschien wel naar de Middellandse Zee, Griekenland of zo. Of verder weg: wat dacht je van Thailand, of Bali zelfs? Eigenlijk doet de bestemming er niet echt toe. Het gaat er om dat jullie er allemaal hartstikke veel zin in hebben en na een periode van voorbereidingen staat de vakantie nu dan echt voor de deur. Hoe zorg je er voor dat de reis voor iedereen leuk is, dus zowel voor de ouders als voor kinderen van verschillende leeftijden? Want de één vindt zandkastelen bouwen nog geweldig, terwijl de ander al veel liever wat meer leert over de lokale cultuur in een tempel of moskee. We, de reisspecialisten van Riksjafamily, delen hier vier van onze tips – uit eigen ervaring – met jou.

Lang leve het zwembad

Misschien niet de meest cultureel verantwoorde tip, maar neem het maar van ons aan: af en toe een zwembad bij je hotel is echt onmisbaar als je met kinderen reist. De kleintjes houden van het pierenbad, de groteren plonzen er vrolijk op los. Zeker als je door een warm land reist, is een middagje afkoelen bij het zwembad heerlijk. Ook voor de ouders.

riksja_thailand02

Kies de activiteiten slim

Er zijn genoeg dingen te bedenken die zowel jongere als oudere kinderen leuk vinden. Bijvoorbeeld een speurtocht tussen de tempels van de Thaise koningsstad Ayutthaya: de jonkies kunnen Boeddha’s zoeken en tellen, terwijl de ouderen ook iets opsteken van de oude koninkrijken. Of doe een kookworkshop in Marokko, waarbij je de kleintjes kunnen helpen bij het snijden (en proeven…) van de abrikozen en pruimen, terwijl de groteren een couscous bereiden. Nog een voorbeeld? Offermandjes maken in het waterpaleis op Bali vindt ook zowel jong als oud leuk, waarbij je palmbladeren leert vouwen tot een bakje en je het daarna mag versieren met bloemen en wierookstokjes.

Riskja bali

Iedereen vermaakt zich op het strand

Een dagje strand doet het ook altijd goed. De kleine kinderen zijn waarschijnlijk uren zoet met een emmer, schepje en vormpjes voor zandtaartjes. De groteren vinden het vaak leuk om met een tennisracket en bal of boogieboard te spelen. En onze tip: neem deze niet van huis mee, maar koop ze voor een paar euro ter plekke. Dat scheelt je een boel gesjouw met spullen en bij elk strand vind je altijd wel wat winkeltjes waar ze speelgoed en bijvoorbeeld opblaasballen verkopen. En als je naar huis gaat, maak je er de lokale kinderen weer blij mee.

Splits als ouders soms op en doe twee verschillende activiteiten

Soms zijn er dingen die echt niet zo geschikt zijn voor kleine kinderen, zoals bijvoorbeeld quadrijden door het binnenland van Thais eiland Ko Samui, of suppen (staand peddelen op een breed surfboard) op de Coloradorivier in Amerika. Splits je dan op als ouders, en laat de één iets met de jonge kinderen doen en de ander met de oudere kids. Ook heel geschikt als mama misschien niet zo heldhaftig is en niet perse aan een tuigje door de Costa Ricaanse jungle hoeft te zoeven… Dan kan papa dat lekker zelf doen. 😉

Amerika met tieners

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van reisorganisatie Riksjafamily. Riksjafamily biedt verschillende bestemmingen aan over de hele wereld waar je goed met kinderen op stap kunt gaan. Bijzondere accommodaties met fijne zwembaden, onontdekte plekjes en activiteiten die zowel voor jou als voor je kids de reis bijzonder maken. Achter Riksjafamily werken moeders die zelf ook reizen met kinderen, ze spreken uit eigen ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top