Home / Voorbereiding / Tips / Reisvaccinaties voor kinderen, onze ervaringen

Reisvaccinaties voor kinderen, onze ervaringen

We hebben diverse verre reizen gemaakt en elke keer is het weer de vraag welke reisvaccinaties voor kinderen nodig zijn. Voor diverse reizen naar o.a. Thailand en Myanmar moest onze dochter een Hepatitis-A vaccinatie krijgen. Voor onze reis naar Zuid-Amerika is daar ook nog een gele koorts vaccinatie bijgekomen. Maar ook als je niet heel ver weg gaat zoals naar Turkije of Tunesië moet je je kind vaccineren.

In dit blog vertel ik je onze ervaringen met de GGD, Meditel en Thuisvaccinaties. En geven je alvast een aantal handige producten om mee te nemen:

Wij hebben er zelf voor gekozen om landen waar je malariapillen moet slikken te vermijden tot onze dochter ouder is. We hebben gewoon geen goed gevoel bij het geven van malariapillen aan jonge kinderen. Dit heeft ons niet weerhouden van mooie reizen naar o.a. Thailand, Cambodja, Myanmar, Panama en Peru voor onze dochter 4 jaar werd. Toen onze dochter zes jaar was zijn we naar Tanzania gegaan en daarvoor moest ze wel Malarone junior slikken.

Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Lees dan ook ons artikel over Zika op reis of tips voor verre reizen met een baby.

safari tanzania

Waar advies inwinnen welke reisvaccinaties je kind nodig heeft

Regelmatig krijg ik vragen in de e-mail over vaccineren en malariapillen. Hebben jullie voor Cambodja malariapillen geslikt? Moet ik wel naar Thailand gaan met jonge kinderen want daar komt dengue voor? Hebben jullie je dochter ingeënt tegen hepatitis? Ik vind dat altijd een beetje lastig want wij zijn geen artsen. Bovendien moet iedereen voor zichzelf de afweging maken welk risico wel of niet acceptabel is.

Het is daarom altijd goed om advies in te winnen bij een arts. Maar ik heb ook gemerkt dat het  belangrijker is om je eigen vooronderzoek te doen, en juist daarom hebben we toch besloten onze eigen ervaringen en beslissingen te delen.

Onze ervaringen met de GGD

thuisvaccinatie

Na diverse keren bij de GGD geweest te zijn, hebben we besloten hier niet meer naar toe te gaan. Het advies is in onze ervaring bedroevend slecht. Als je werkt als vaccinatiearts zou je toch kennis moeten hebben van verre bestemmingen. Ik weet nog die keer dat een mevrouw er volledig van overtuigd was dat we voor Cambodja malariapillen moesten slikken. Dit baseerde ze op haar kaartje van een A4-tje van Cambodja waarop het gebied langs de kust gekleurd was. Ik vertelde haar meerdere keren dat we met een boot over de zee van Sihanoukville naar de Thaise grens gingen (dit was 2006 inmiddels is er een doorgaande weg). We zouden dus maar een halve dag in dit gebied zijn en dan ook nog over de zee reizen waar helemaal geen muggen komen.

Onze ervaringen met Meditel

Na meerdere van dit soort ervaringen zijn we overgestapt op Meditel Reisvaccinaties. Toen ik hier advies ging halen om met onze baby dochter naar Thailand te gaan werd er actief meegedacht. Zo kregen we de tip om in overleg te gaan met het consultatiebureau om te reguliere mazelenprik eerder te geven.

Onze ervaringen met Thuisvaccinatie

Daarnaast hebben we ook nog gebruik gemaakt van de service van Thuisvaccinatie. Ze komen bij je thuis wat ideaal is. Hun website is echter een drama en ik moet vaak alsnog mailen voor de afspraak. De artsen die bij je thuis langs komen zijn vaak studenten geneeskunde of basisartsen die dit als bijbaan doen.

(Thuisvaccinatie heeft ons laten weten niet met studenten te werken, maar vreemd genoeg gaf de persoon die bij ons thuis langs kwam zelf aan student te zijn)

Ik zou ze dan ook wel aanraden voor het gemak, als je al weet wat nodig is maar niet zozeer voor het advies. Het fijne is dan voor je kind dat je niet ergens heen hoeft en dat je gewoon vertrouwd in je eigen omgeving geholpen wordt.

vaccinaties_voor_kinderen1
vaccinaties_voor_kinderen2

Op reis met een baby, aan deze reisvaccinaties moet je denken

Ga je op reis met een baby, dan is het slim om te zorgen dat je precies weet welke vaccinaties je kindje al gehad heeft in het rijksvaccinatie programma.

Waar je als volwassene voor een verre reis DTP moet krijgen en ook hepatitis B een aanrader is, krijgen jonge kinderen deze standaard. Het is alleen de vraag of ze op het moment dat je op reis gaat al voldoende vaccinaties hebben gehad om weerstand op te bouwen. Soms kan een injectie naar voren worden gehaald. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan op advies van de arts met de MenC inenting die normaal met 14 maanden wordt gegeven. Onze dochter was pas 13 maanden toen we naar Thailand gingen en omdat hier de zeer besmettelijke ziekte mazelen voor komt was het belangrijk deze vaccinatie eerder te geven.

Thailand met baby

Voor vrijwel alle verre bestemmingen maar ook voor landen zoals Turkije en Marokko wordt hepatitis A aanbevolen. Ga je zoals wij regelmatig op reis dan zal je zodra je kind vast voedsel gaat eten hiervoor willen vaccineren. Jonge kinderen krijgen een kleinere dosis dan volwassenen. In eerste instantie kregen we het advies onze jonge dochter daarom nog een derde dosis te geven in plaats van de gebruikelijke twee voor 10 jaar bescherming. Toen we deze wilden halen was het advies echter alweer aangepast en nu wordt gezegd dat twee voldoende is, tenzij de eerste dosis is gegeven voor je kind 6 maanden is.

Dit is niet het enige advies dat de afgelopen tijd veranderd is. Zo kregen we het advies om in te enten tegen buiktyfus zodra ze naar de wc ging. Maar toen we dit wilden doen in 2015 bleek er een wereldwijd tekort te zijn aan dit vaccin. Inmiddels is er weer voldoende maar wordt dit vaccin niet meer nodig geacht voor reizen naar Zuid-Oost Azië. Wel wordt het nog aanbevolen voor o.a. Nepal, India en Sri Lanka.

baby vakantie kampot

Op reis met kinderen, aan deze reisvaccinaties moet je denken

Je kunt tegen van alles vaccineren zoals Japanse encefalitis (als je langere tijd in de rijstvelden gaat doorbrengen) of rabiës (zodat je minder prikken nodig hebt als je door een hond gebeten wordt) maar dit soort injecties heb je als gewone toerist op vakantie niet nodig.

vietnam met baby

Voor kinderen zijn er dus eigenlijk maar een klein aantal reisvaccinaties nodig. Hepatitis A is een must in niet alleen Zuid-Oost Azië en Midden-Amerika maar ook in delen van Europa. Is je kind na 1 oktober 2011 geboren dan krijgt deze in het rijksvaccinatieprogramma hepatitis B. Kinderen die voor die datum geboren zijn moet je zelf laten inenten. Buiktyfus wordt nu aanbevolen voor Sri Lanka, India en Nepal. Ga je naar Zuid-Amerika of naar Afrika dan zal je in een groot aantal landen ook in willen enten tegen gele koorts. Je mag een aantal landen zelfs niet in indien je uit een gele koorts land komt en niet ingeënt bent.

Naast de juiste reisvaccinaties voor kinderen moet je natuurlijk nog steeds anders voorzorgsmaatregelen nemen. Tegen een aantal ziektes zoals dengue kan je namenlijk niet inenten.

Voor jonge kinderen adviseren we zelf een bedje mee te nemen met muggengaas. Lees onze ervaringen met de Deryan Travel Cot. Daarnaast moet je natuurlijk flink spuiten met een goede anti-insecten spray voor kinderen. Heb je meer tips nodig lees dan ook ons artikel bescherming tegen muggen.

Bocas del toro eilanden

9 gedachten over “Reisvaccinaties voor kinderen, onze ervaringen”

  1. Ik heb een vraag! Wij hopen naar Thailand te vertrekken als onze dochter 1 jaar en een week oud is, graag zouden wij de Hepatitis A vaccinatie voor haar willen regelen, echter mag dit pas vanaf 1 jaar oud. Heeft iemand ervaring met dat dit mogelijk iets eerder gezet kon worden, zo ja, bij welke organisatie? Alvast dank!

    1. Bij ons is die eerder gezet door Meditel. Wel met het verhaal dat ze dan uiteindelijk 3 prikken (ipv 2) nodig zou hebben omdat de bescherming voor de 1 jaar minder goed is.

  2. Wij (gezin met 3 kinderen 3-6-9 jaar) hebben mindere ervaringen met GGD en Meditel. Daarentegen zijn wij ontzettend tevreden met Thuisvaccinatie. De afspraak konden we zelf heel makkelijk online maken. Voor de kinderen was het geruststellend om thuis op de bank (vertrouwde omgeving) gevaccineerd te worden. Groot bijkomend voordeel is dat de arts in het weekend in de avond langs kon komen. De betreffende arts heeft ons overigens van perfecte informatie voorzien m.b.t. onze reisbestemming. Ik zou het een ieder kunnen aanraden!

  3. Onze dochter is 20 maanden en we willen rond 10 mei vertrekken naar Bali, volgens mij (als ik het goed begrijp en lees) heeft ze dan alleen de Hep A vaccinatie nodig toch ? ze heeft het rijksvaccinatieprogramma doorlopen t/m 14 maanden.

  4. Net afgelopen week naar Meditel geweest, voor het eerst ipv de GGD, met ons zoontje van 1,5. Vind het een beetje vergelijkbaar. Intussen beschermt de Hepatitus A vaccinatie voor 40 jaar als je een tweede shot na minimaal een half jaar geeft. Anders maar voor een jaar.

  5. Ik kom net terug van een bezoek aan de GGD en ik moet zeggen, ik vond de informatie ook niet super goed. Over mijn vraag waarom een vaccin tegen gele koorts nu echt nodig is werd een beetje vreemd gereageerd… Ik vond de informatie heel wazig en ik had het gevoel heel erg te moeten doorvragen om een echt antwoord te krijgen.

    1. Heb je wel een gele koorts vaccin gehad? Ik ben namelijk ook aan het twijfelen. Ik ga naar Suriname met mn zoontje van bijna 2 jaar. In Suriname schijnt gele koorts voor te komen en mensen in mn omgeving raden het aan,maar volgens mij ook meer omdat “het wordt aangeraden”. Ik ben erg benieuwd of iemand ervaring heeft met dit vaccin bij jonge kinderen.
      Mijn zoontje is momenteel erg verkouden, dus daarom wil ik eigenlijk nu ook liever niet dat vaccin zetten, maar als hij niet meer verkouden is.

      1. Ja gele koorts hebben we wel laten zetten. Is ook geen keuze een aantal landen in Zuid-Amerika mag je niet in als je dit niet kunt aantonen. Of ze enten je ter plekke. Dat wil je ook niet. Onze dochter heeft geen last gehad van deze prik. Ik zelf trouwens wel een beetje pijnlijke arm een paar dagen.

  6. Heel herkenbaar. Wij vermijden ook malaria gebieden met onze zoon. Ik heb zelfs eens een geplande binnenvlucht geannuleerd naar een malaria gebied. Ik bleek zwanger te zijn en mocht geen malarone slikken. En lariam vind ik absoluut geen optie.

    Wel moet ik zeggen dat je reiservaring moet hebben om te kunnen inschatten of iets malaria gebied is. Want volgens alle info is alleen Bali vrij van malaria in Indonesië en in Java is er beperkt malaria. Maar ik weet dat je heus wel naar de Gili eilanden kan gaan waar geen malaria mug te bekennen is, bijvoorbeeld. En Thailand gaat ook prima zonder malaria, ook in Chiang Mai. Mits je niet dagenlang in de jungle verblijft. En dat geldt zo ook voor Vietnam. Of Cambodja, afhankelijk waar je bent in dat land. Maar zonder ervaring is dat best lastig in te schatten. Dus ik snap dat ook weer dat mensen die onbekend zijn met die gebieden dus wel luisteren naar het GGD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top