Het sfeervolle stadje Samobor is gelegen naast het Žumberak Samoborsko Gorje Nationaal Park. Het ligt op slechts 20 kilometer van Zagreb en 5 kilometer vanaf de grens met Slovenië. Lokale toeristen weten Samobor goed te vinden, maar voor veel Nederlanders behoort het toch tot de onbekendere bestemmingen in Kroatië.
We hadden niet het beste weer toen we hier waren, dus in plaats van twee dagen te gaan wandelen in het nabijgelegen nationaal park besloten we één dag de natuur in te gaan en op de dag met alleen maar regen maakten we tripje naar Zagreb. Dankzij diverse musea is dat altijd een goede slecht weer optie, wist ik nog van mijn vorige bezoek aan de Kroatische hoofdstad. Je leest er meer over in het blog Zagreb met kinderen.
Wat te doen in Samobor
Het stadje Samobor heeft een paar dingen te doen. Het is vooral een sfeervolle stadje met een prettige uitstraling. Als je niet wil wandelen in het nationale park dan is het aardig voor een ochtendje en daarna lekker lunchen. Lunchen doe je op het Koning Tomislav plein met historische huizen en diverse restaurantjes en koffie shops. Samobor staat in Kroatië bekend vanwege de ‘samoborska kremšnita’. Dit gebakje hebben we natuurlijk ook geprobeerd en heel eerlijk lijkt het enorm veel op een Hema tompouce zonder glazuur, maar met poedersuiker.
Er loopt een riviertje door het centrum en er zijn twee kleine musea te vinden: het Marton museum en het Samobor museum. Ook is er een kerkje waar je nog een kijkje kunt nemen. Langs het water vind je een aantal souvenir stands. Er is een fijn groen park waar kinderen kunnen spelen.
Kasteel Samobor
Het kasteel van Samobor is te bereiken via een wandeling van ongeveer een half uur vanuit het centrum van de stad. Wil je liever een kortere wandeling maken? Dan kun je de auto ook iets dichterbij parkeren, bij de Mihalj kerk zijn enkele parkeerplekken. Dan klim je in ongeveer tien minuten naar het kasteel. Het is best een stevige klim, maar het pad is goed.
Eenmaal aangekomen bij de kasteelruïne ging onze dochter direct op onderzoek uit. Een perfecte plek om verstoppertje te spelen. Er staan wat bordjes die informatie geven over de historie van het kasteel. Het kasteel werd gebouwd door de Tsjechische koning Otokar in de 13e eeuw. Het had ooit drie verdiepingen, een verdedigingstoren en een kleine kapel.
De film Armour of God (uit 1986) met Jackie Chan werd hier opgenomen en daar zijn ze nog steeds trots op. Er is ook een mooi uitzicht over de omgeving, maar verder is er niet veel te doen.
Hotel in Samobor
De omgeving rondom Samobor is erg heuvelachtig. Wij sliepen niet in het stadje, maar net erbuiten. In een kleinschalig guesthouse waar ze ook appartementen hebben met uitzicht op de wijnvelden. Een prachtig plekje om wakker te worden. Natuurlijk probeerden we ook de hier geproduceerde wijn uit, onder andere een Riesling met een lekkere frisse afdronk. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Wandelen in natuurpark Žumberak-Samoborsko Gorje
De belangrijkste reden voor een bezoek aan Samobor is dat je vanuit hier goed het Žumberak Samoborsko Gorje nationale park kunt bezoeken. Hoewel je er ook voor kunt kiezen om in het park zelf te slapen. De vlakbij elkaar gelegen dorpjes Sošice en Cernik of het dorpje Budinjak zijn dan de populairste plekken. In Budinjak en in Sošice kun je een bezoekerscentrum vinden. Beide zijn vanuit Samobor nog (ruim) een uur rijden.
Er zijn ook nog wat andere kleine gehuchten in het park waar ook accommodaties van particulieren te huur is. Er zijn ook een aantal berghutten waar je terecht kunt voor maaltijden en simpele slaaplekken. Die zijn in juli en augustus dagelijks geopend, maar in de rest van het jaar niet of alleen gedurende het weekend.
Bij het toerisme office in Samobor kregen we een hele fijne kaart met daarop alle berghutten, wandel- en mountainbike routes, kasteelruïnes en watervallen in het park. Ook kunnen ze je daar prima informatie geven over welke wandelroute geschikt is met jouw gezin. Omdat we een dag willen wandelen, krijgen wij advies over de routes in de buurt van Samobor, zodat we niet helemaal naar Budinjak of Sošice hoeven te rijden.
Deze route start vanaf de Šoićeva Kuća hut in het dorpje met een gelijknamige naam. Vanaf daar is het een hele pittige klim naar de kasteelruïne van Lipovec. Met pittige klim bedoel ik echt stukjes waar handen en voeten gebruikt moesten worden. Wel door een heel mooi bos en we zien meerdere salamanders. Bij de ruïne nemen we even een pauze om wat te eten. Daarna loopt de route verder naar de berghut van Oštrc. Ook hier eerst nog een hele steile klim, maar daarna gaat de route geleidelijk omhoog en komen we op een plateau met heel fijn uitzicht op het dal in de diepte.
Bij de berghut van Oštrc kun je beslissen of je nog net dat laatste stukje extra wil klimmen naar de piek op 752meter. Dat doen we natuurlijk. Daarna moet je beslissen welke richting je opgaat. Er is zelfs een route helemaal terug naar Samobor. Dit is zeker een goed idee als je een hele dag wil wandelen. Je kunt vanaf Oštrc via een andere route dan op de heenweg weer terug naar Šoićeva Kuća. Wij kiezen hiervoor en hebben zo een mooie lus gelopen. Wij hebben drie uur gelopen inclusief de lunchstop over een afstand van 8,2 kilometer met 420 meter hoogteverschil.
Dit is best een pittige route, maar er is ook een makkelijker alternatief dat wellicht beter is als je Samobor met kinderen bezoekt. Eigenlijk was dit ook wat het toerisme bureau ons aanraadde. In dit geval start je de wandeling vlak voor de Šoićeva Kuća hut. Er is dan een kruis aan de rechterkant van de weg en aan de linkerkant een kleine parkeerplek. Je loopt dan ook naar de Oštrc hut die is aangegeven met bordjes. Je maakt dan echter geen rondje, maar loopt heen en terug hetzelfde pad zoals wij op het laatste stuk van ons rondje liepen. Dit is een wat breder pad een langzamere stijging. Je mist dan alleen wel het bos met de salamanders en de kasteelruïne.
Ik zou er niet voor kiezen om het rondje andersom te doen. Het is altijd makkelijker via de steilste route omhoog te klimmen, dan om daar af te dalen. Goede schoenen zijn sowieso een must. Dit is niet de plek om met een kinderwagen of op slippers te gaan wandelen.
Het was jammer dat we net een paar wat mindere mooie dagen hadden, anders hadden we hier zeker nog meer mooie routes gelopen.
Benieuwd naar de andere nationale parken van Kroatië? Lees ook onze blogs: