Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Risnjak national park, natuur en klimbos in Kroatië
Risjnak national park

Risnjak national park, natuur en klimbos in Kroatië

“Mag ik daarop?”, we zijn net aangekomen in het Risnjak National Park in Kroatië en mijn dochter ziet het klimparcours in het bos. “Eerst even snel wat eten en dan opschieten voor het gaat regenen”. De weersvoorspellingen zien er slecht uit, daarom zijn we die ochtend snel vertrokken uit Ogulin in de hoop nog wat te kunnen wandelen in het Risnjak National park.

Risnjak national park kroatie

Risnjak, natuurpark in Kroatië

Risnjak Nationaal Park bevindt zich in Gorski Kotar, een bergachtig gebied met veel bomen op ongeveer een uur rijden vanaf de Adriatische Zee. Je vindt er onder andere de bron van de rivier de Kupa die prachtig azuurblauw moet zijn, kunt er een meerdaagse wandeling maken en er is speciaal voor gezinnen een educatieve wandeling.

Leska Educational path Risnjak national park
Risnjak national park

Er zijn in het park meerdere bezoekerscentra. Zo begint de populaire wandeling naar de bron van de Kupa rivier niet vanaf het hoofdgebouw maar vanaf het dorpje Razloge waar ook een bezoekerscentrum zit, 15km van Crni Lug. Of je kunt de wandeling beginnen vanaf Kupari, 30km vanaf Crni Lug. In beide gevallen is het een relatief makkelijke wandeling die je in anderhalf uur (retour) zeker kunt maken. Die vanaf Razloge heeft meer hoogteverschil terwijl de wandeling vanaf Kupari langs het water loopt.

In principe kun je hier het hele jaar door wandelen, maar ons werd het afgeraden omdat het al heel modderig was en er nog meer regen aan kwam. Jammer maar een goede reden nog eens terug te gaan.

Het grote bezoekerscentrum zit in Bijela Vodica, Crni Lug. Hier zit ook een goed restaurant waar ze onder andere pannenkoeken met bosbessen en andere specialiteiten serveren. Hier start de educatieve wandeling en de wandelroutes de bergen in. Ook het klimbos bevindt zich hier.

Risnjak national park kroatie
Risnjak national park kroatie

Klimbos Risnjak

Het klimbos bij de het bezoekerscentrum is niet al te groot maar wel erg leuk voor kinderen. Kinderen vanaf vier jaar kunnen hier al zelfstandig een rondje maken en volgens de medewerker laten ze jongere kinderen met hulp van de ouders ook wel eens gaan.

Risnjak national park kroatie klimbos
Risnjak national park kroatie klimbos

Onze zes jarige dochter heeft al een aantal keer een klimbos parcours gedaan en ze vond deze een “makkie”. Wat ze helemaal tof vond, was dat ze hier zelf alles makkelijk kon doen en dat er originele overgangen zijn. Zo moet je zelf met een touw een sleetje naar je toetrekken en ga je daarmee vervolgens over een rails naar de volgende stop.

Hartstikke leuk om te doen voor of na een wandeling in het Risnjak National Park.

Risnjak national park kroatie klimbos
Risnjak national park kroatie klimbos

Leska educatieve wandeling

Jammer genoeg konden we de regen niet voorblijven. Na het klimbos 2x gedaan te hebben, begon het toch echt te gieten. We hebben wel een poging gedaan het “Leska Educational path” te volgen maar zijn na een paar stops terug gegaan.

Leska Educational path Risnjak national park

De hele rondwandeling is iets meer dan vier kilometer en kent 23 plekken waar door middel van informatieborden in zowel het Engels als het Kroatisch uitleg wordt gegeven over de natuur en de dieren die erin wonen. Zo stopten we bijvoorbeeld bij een uitkijktoren waar we helemaal over de omgeving konden kijken terwijl we bij een gat in de grond konden lezen over karstgesteente.

Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park

Overnachten in het Risnjak nationaal park

Wij sliepen in een van de vijf kamers van het Risnjak National Park guest-house bij het hoofdbezoekerscentrum. De kamer was ruim voor drie personen en had een goede badkamer. Met maar vijf kamers kun je je voorstellen dat deze in het hoogseizoen snel volgeboekt zijn. In het dorpje Crni Lug zijn ook diverse particulieren de kamers of appartementen verhuren, mocht er hier geen plek meer zijn.

Risnjak national park kroatie accommodatie

Er zijn twee populaire beklimmingen, die naar Veliki Risnjak (1528 m) en naar Snježnik (1506 m). Het is mogelijk om de beklimming in één dag te maken, maar de meeste mensen kiezen ervoor een nachtje te slapen in de bergen. De Josip Schlosser Klekovski mountain hut onder de Risnjak top heeft plek voor 55 personen en is geopend van mei tot en met oktober. Er zijn ook enkele kamers waar je als gezin kunt overnachten. Er is hier geen stromend water.

Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park

Wij bezochten Risnjak National Park in samenwerking met het Kroatisch verkeersbureau. Bekijk hun website voor tips over Kroatië. Wij gaan alleen samenwerkingen aan waarbij volledige editoriële vrijheid hebben onze eigen ervaringen te delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top