Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Zagreb met kinderen

Zagreb met kinderen

Tijdens jullie vakantie in Kroatië met kinderen ook Zagreb bezoeken? Ik was al twee keer via Zagreb gereisd zonder wat van de stad zelf te zien en besloot dat een derde keer echt niet kon. Dus plande ik samen met mijn dochter twee nachtjes Zagreb voor we verder zouden reizen in Kroatië.

De eerste avond vroeg ik me af waarom ik dit eigenlijk gedaan had. Mijn eerste indruk van Zagreb was gebouwen met afbladderende verf, drukke wegen, sex shops en graffiti. Wat natuurlijk niet meehielp was dat de temperatuur 10 graden lager was dan de dagen ervoor en het de hele dag regende. Hierdoor was het in de overvolle metro’s proppen voor een plekje. Het was ook nog eens een maandag, dus vrijwel alle musea, en daarmee de meeste activiteiten die je binnen kunt ondernemen in Zagreb met kinderen, waren gesloten.

zagreb met kinderen

Zo anders was het de volgende dag! Het was droog, wat uiteraard altijd helpt, maar hierdoor ontdekten we ook hartstikke leuke en mooie wijken. Dit zijn de plekken in Zagreb waarvoor de toeristen komen. Toen ik op de kaart keek, hadden we de vorige dag eigenlijk slechts twee of drie blokken verder moeten lopen om deze mooie kant van Zagreb te zien.

Zagreb heeft een aantal toeristische trekpleisters, maar het is ook gewoon een echte grote stad, met haar voors en tegens. Een bezoek aan de hoofdstad van Kroatië geeft je een kijkje in zowel het historische als moderne leven van vele Kroaten.

zagreb bezienswaardigheden

Wat kun je doen in Zagreb met kinderen

Hoeveel tijd heb je nodig in Zagreb? Twee dagen is naar mijn mening echt een beetje te veel, tenzij je ruim de tijd wil hebben voor terrasjes of een fijn hotel met zwembad of iets dergelijks hebt. Als je op tijd op pad gaat (bijvoorbeeld om 10:00) dan is het prima mogelijk om in de ochtend een stadswandeling te maken en enkele musea te bezoeken, lekker te lunchen, nog wat rond te kijken en rond 15:00 richting de dierentuin te gaan en voor het avondeten weer terug te zijn in het centrum.

Wandelen door Zagreb met kinderen

Wil je een rondje wandelen door Zagreb, pak er dan een kaart bij. De routes langs de parken zijn erg leuk en de zogenaamde bovenstad (“Gornji Grad-Medveščak”) ook. Hier heb je de St. Marcuskerk met de vlag van Zagreb op het dak en ook het museum van Verbroken Relaties, het Natuurhistorisch museum en het Zagreb museum. Heb je geen zin om te lopen, neem dan de funiculaire.

Ook het gedeelte rondom de witte Sint Stefanus kathedraal is mooi. Je kunt hier makkelijk komen met een mini-funiculaire die elke 10 minuten de heuvel opgaat. Handig als je een buggy bij je hebt! Hier kun je ook leuke straatjes met veel cafeetjes en restaurantjes vinden. Verder is hier regelmatig een markt te vinden met groente en fruit maar ook veel kraampjes waar souvenirs worden verkocht.

zagreb bezienswaardigheden

Museum van Verbroken Relaties

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Zagreb is het Museum of Broken Relationships. Op het eerste gezicht misschien niet de meest logische keuze om te bezoeken tijdens een bezoek aan Zagreb met kinderen, maar na veel lovende verhalen over dit museum gelezen te hebben was ik zo nieuwsgierig dat ik met mijn dochter naar binnen liep. En dat ging eigenlijk prima. Ze zag diverse (grappige) voorwerpen en ik las de verhalen die erbij stonden.

zagreb museum van verbroken relaties

Ze ging hierdoor wel wat sneller door het (vrij kleine) museum heen dan ik, maar voor mijn gevoel heb ik toch best veel kunnen zien. Het museum gaat over verbroken relaties, maar dat zijn niet perse liefdesrelaties. Bij binnenkomst zagen we bijvoorbeeld een fiets die na 16 jaar trouwe dienst vervangen werd.

Sommige verhalen zijn best heftig. Zo denk je bij het zien van een trouwjurk misschien aan een verbroken verloving, maar niet aan het feit dat de verloofde omkwam bij een terroristische aanslag. Of de twee kanten BH’s waar na een borstamputatie vanwege kanker afscheid van genomen moest worden. Dat soort verhalen kwamen bij mij echt wel even binnen en misschien was het daarom ook juist goed dat mijn dochter ondertussen alleen maar oog had voor de mooie glitterschoenen die bij de jurk horen.

Dit museum is gratis met een Zagreb Card. Voor actuele openingstijden bekijk de website.

zagreb museum van verbroken relaties

Natuurhistorisch museum Zagreb

Het Natuurhistorisch museum van Zagreb is verspreid over een drietal verdiepingen van een oud pand. Het is voornamelijk een klassiek museum met veel opgezette dieren in houten kasten. Desondanks had mijn dochter grote interesse in de tentoongestelde haaien. Zo merkte ze op bij de zaaghaai: “Die zaagt je dan eerst in stukjes zodat die je daarna lekker kan oppeuzelen”. Bij de reconstructie van de Megalodon was ze maar wat blij dat die uitgestorven is.

Natuurhistorisch museum Zagreb

Er zijn ook wat moderne displays en op enkele plekken is er informatie in het Engels te vinden, maar verder was dit grotendeels in het Kroatisch.

Volgens de website gaat dit museum om 10:00 open, maar toen we er om 9:30 voorbij liepen, zagen we een schoolklas naar binnen gaan. Ook wij werden gewoon toegelaten.

Natuurhistorisch museum Zagreb

Zagreb City museum

Het Zagreb City museum gaat echt over de stad Zagreb. Ze hebben hier veel voorwerpen en veel tekst, maar wel allemaal in het Kroatisch met hier en daar een algemene Engelstalige uitleg in de ruimte. Hierdoor kwam ik er niet lekker in en bleef het voor mij een wirwar aan voorwerpen in plaats van een verhaal.

Zagreb city museum

Voor kinderen is er weinig te doen. Mijn dochter had vooral oog voor de vele maquettes die laten zien hoe de stad elke keer weer veranderde. Het gebouw zelf is wel erg mooi, dus heb je de tijd, ga dan zeker kijken. Na mijn bezoek las ik trouwens op TripAdvisor dat je ook een Engelstalige audio guide kunt krijgen. Die hebben we niet gezien en deze werd ook niet proactief aangeboden, maar het is denk ik wel de moeite waard om hier zelf om te vragen.

Dit museum is gratis met een Zagreb Card. Voor actuele openingstijden bekijk je de website.

Zagreb city museum

Museum van Illusies Zagreb

In Zagreb kun je het allereerste museum van illusies vinden, een concept aan musea dat inmiddels al in meer dan 15 bestemmingen is uitgerold. Wij bezochten onder andere de locaties in Belgrado, Wenen en Ljubjana. Dat is meteen ook het nadeel aan deze toffe musea, want de set-up is overal hetzelfde.

De spiegelkamer, de ruimte waarin je opeens heel groot of klein lijkt, de caleidoscoop, de draaiende tunnel en de breinbekende puzzels. Niet dat ik die laatste na drie keer eindelijk snap!

Onze dochter maakt dat allemaal niets uit, want ze vindt het elke keer weer even leuk. Ken je dit concept nog niet, dan moet je hier zeker heen gaan. Ga wel vroeg op de dag, want het is hier altijd druk.

Bekijk hier de openingstijden en entreekosten.

belgrado museum illusies

360 graden uitkijkpunt Zagreb

Zagreb 360 is een toffe bar met uitzicht over de stad. Technisch gezien is het niet helemaal 360 graden, maar je kunt buitenom wel bijna een heel rondje lopen. Ze hebben hier ook lekkere relaxbanken en stoelen. Het was niet druk toen wij er waren, wat het een prima plekje maakte voor een uitgebreide pauze.

Bovendien stonden er een aantal spelletjes op de tafels en hadden we dus een paar potjes gespeeld voor we weer verder gingen. Jammer was alleen dat de bediening meer aandacht voor zijn telefoon had dan voor de gasten.

Een bezoek is gratis met de Zagreb Card. Zonder deze kaart is een bezoek wel wat aan de dure kant.

360 graden uitkijkpunt Zagreb
360 graden uitkijkpunt Zagreb

Dierentuin van Zagreb

Weet je niet wat te doen in Zagreb met kinderen? De dierentuin is altijd een goed idee. Neem de tram vanaf het centrum en je bent er in ongeveer twintig minuten. De dierentuin van Zagreb ligt in het Maksimir Park: een groot, groen park met veel wandelpaden en ook een grote speeltuin.

Tip: Ben je hartje zomer in Zagreb, dan kun je in Bundek City Park een zwemvijver vinden.

Dierentuin van Zagreb

De dierentuin van Zagreb is erg groen met veel schaduw. Jammer genoeg laat door de regen een groot deel van de dieren zich niet zien, al is het voor de dieren natuurlijk wel fijn dat ze een plekje hebben om zich terug te trekken. Mede daarom is onze dochter extra enthousiast wanneer we het tropische gedeelte binnen lopen. “Kijk mama, kijk hier! Hij zit in de hoek!”. Bij elke slang, spin en hagedis die ze spot wordt uitgebreid stilgestaan. “Kijk daar is Nemo, maar eigenlijk heet dat een clown fish.” Er zijn ook enkele aquaria en ook daar wil ze wat over vertellen. Ze is niet alleen: een hele schoolklas staat uitbundig selfies te maken met een paar krokodillen.

Dierentuin van Zagreb

We duiken het donkere gedeelte van de dierentuin van Zagreb in. Hier worden nachtdieren gefopt, zodat wij kunnen zien hoe ze zich ’s nachts gedragen.

Eenmaal weer buiten moeten we de leuke, maar natte, speeltuin helaas overslaan. Naast de grote speeltuin zijn er ook nog meerdere kleinere speelplekjes in de dierentuin.

Opeens horen we een woest geluid. Het is de leeuwenkoning die even laat horen wie hier de baas is. Met dat indrukwekkend geluid nog in onze oren verlaten we de dierentuin van Zagreb weer. Ons bezoek duurde iets meer dan een uur, maar ik denk dat je bij droog weer het dubbele nodig hebt.

De dierentuin is gratis te bezoeken met de Zagreb Card. Bekijk hier de openingstijden. Behoefte aan meer natuur? Slechts twintig minuten buiten Zagreb kan je het Žumberak Samoborsko Gorje Nationaal Park bezoeken.

Dierentuin van Zagreb
Dierentuin van Zagreb

Archeologisch museum Zagreb

Als archeologieliefhebber bezoek ik graag archeologiemusea, zeker die in de hoofdsteden. Je zou het niet verwachten, maar het hoogtepunt van het archeologisch museum in Zagreb is de kleine maar uitstekende Egyptische collectie, met diverse zeer goed bewaard gebleven sarcofagen.

Archeologisch museum Zagreb

Daarnaast is er in dit museum veel aandacht voor de culturen die in Kroatië woonden, waaronder natuurlijk de Romeinen en de Grieken, maar ook minder bekende volken, zoals de Etrusken. Ze hebben hier zelfs het langste manuscript in deze taal dat nog steeds niet volledig ontcijferd is. Ondanks mijn dochters tip dat papa gewoon een app op zijn telefoon heeft voor andere talen.

Ook voor kinderen zijn er meer dan genoeg interessante dingen te zien in dit museum. Niet overal is informatie in het Engels, maar bij de topstukken wel.

De Zagreb Card geeft 50% korting op dit museum, maar om redenen die ik niet helemaal snapte, mochten we zonder te betalen naar binnen.

Archeologisch museum Zagreb

Het Museum of Contemporary Art

Het museum Museum of Contemporary Art ligt buiten het oude centrum. Omdat we geen zin hadden om weer de tram te nemen, hebben we deze niet bezocht, maar toen ik later de foto’s bekeek had ik hier wel spijt van. Dit museum heeft namelijk zelfs glijbanen en vaak toffe expedities. Toen we in 2021 weer in Zagreb waren besloot ik dan ook nu juist dit museum te bezoeken.

moderne kunst museum zagreb

Maar helaas de glijbanen waren gesloten. Niet vanwege de reden die je misschien zou denken, maar door de aardbeving in december 2020. Sowieso viel het mij op dat er echt veel schade is in Zagreb. Deze glijbanen zijn dan ook geen prioriteit en we begrepen van het personeel dat het wel 2022 kan worden voor ze weer open gaan.

moderne kunst museum zagreb

Een beetje jammer natuurlijk, maar desondanks was het wel een boeiend museum. Ze hebben veel tijdelijke tentoonstellingen, dus je kunt altijd eerst even op de website kijken of er een expositie is die je aanspreekt.

moderne kunst museum zagreb

Overige musea in Zagreb

Behalve de door ons bezochte musea zijn er nog een heleboel andere musea in Zagreb. Ook gratis met een Zagreb Card zijn bijvoorbeeld het museum van kunsten en ambachten en het moderne kust museum. Bij het Museum of Arts en Crafts keken we wel even binnen. Het gebouw is erg mooi, maar de meubels en het tentoongestelde glaswerk was niet mijn smaak.

Voor gezinnen wordt soms het Croatian Railway Museum aangeraden. Dit is niet een spoorwegmuseum zoals we in Nederland kennen, maar een verzameling oude treinen. Leuk voor de liefhebber. Niet te verwarren trouwens met het Backo Mini Express museum, een museum met modelspoorbanen. Ook is er een techniekmuseum met een bonte verzameling oude auto’s, vliegtuigen, trams en andere voertuigen.

Verder zijn er nog bijzondere musea, zoals het 80’s museum, ingericht als een appartement uit de jaren 80. Als je meer wilt weten over de Joegoslavische oorlogen, bezoek dan het Image of War museum, echter niet geschikt voor kinderen. Meer tips? Lees hier meer over Zagreb.

Wat kost een stedentrip Zagreb

Zagreb is voor Europese begrippen absoluut een betaalbare stedentrip. Vaak liggen prijzen in hoofdsteden hoger dan in de rest van het land, maar in Kroatië is Zagreb zeker goedkoper dan de bekende toeristengebieden, zoals Istrië en Dubrovnik.

zagreb bezienswaardigheden

Goedkoop vliegen naar Zagreb

Voor ons was Zagreb onderdeel van een langere vakantie. We namen de flixbus trein vanuit Maribor in Slovenië en reisden verder per huurauto. Wil je echter vliegen naar Zagreb, dan zijn er mogelijkheden genoeg. Check zeker via Skyscanner de prijzen.

zagreb met kinderen

Kindvriendelijk hotel in Zagreb

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Zagreb? Er is keuze genoeg aan hotels met familiekamer in de hoofdstad van Kroatië.

Wij kozen voor een self-service appartement. We kregen een code waarmee we het gebouw in konden en hebben verder ook niemand gezien. Alles inclusief de betaling gaat online. Zoals je wellicht door de introductie van deze blog al door had, was onze straat niet heel geweldig, maar ik voelde mij er zeker ook niet onveilig. Bovendien was het echt maar een heel klein stukje lopen naar een mooier deel van Zagreb. Het appartement zelf was schoon en ruim en had dankzij de slaapbank plek voor een gezin met twee kinderen. De prijs-kwaliteit verhouding was ook erg goed. Bekijk hier meer reviews en de prijzen van DTA Zagreb.

Liever een regulier hotel? Canopy By Hilton Zagreb City Centre is het best beoordeelde hotel in de stad met ruime familiesuites. De ligging is ook uitstekend.

zagreb kindvriendelijk hotel

Zagreb Card

Wil je veel doen en zien, dan adviseer ik je een Zagreb Card aan te schaffen. Hiermee is zowel het openbaar vervoer gratis als de 360 graden uitzichttoren, de dierentuin en nog een aantal musea. Er is een kaart voor 24 en een voor 72 uur.

Voor mijn dochter kocht ik geen Zagreb Card. Ze was op het moment van bezoek aan Zagreb zes jaar, een hele gunstige leeftijd want het openbaar vervoer is gratis tot zeven jaar. Voor de dierentuin betalen kinderen tot zeven jaar de helft van kinderen tussen de 7 en 14. Ook de meeste musea zijn gratis tot 7 jaar.

zagreb bezienswaardigheden

Ik dacht, we lopen even naar het toerisme office en halen daar een kaart van de stad en een Zagreb Card. Nou, dat bleek ingewikkelder te zijn dan gedacht. De Zagreb Card verkopen ze daar niet, dus je krijgt de optie om ergens anders heen te gaan of om deze ter plekke online te kopen. Dan kunnen ze hem namelijk wel aan je verstrekken. Snap jij het nog? Er is zelfs een speciaal hoekje met een tablet om dit te doen. Nadat ik online de kaart kocht en afrekende met mijn creditkaart moesten we even een minuutje wachten totdat ze de bevestiging hadden en toen kreeg ik alsnog de Zagreb Card. Bespaar jezelf tijd en gedoe ter plekke, koop deze van tevoren online of kijk even waar je de kaart wel ter plekke kunt kopen.

Veel plezier in Zagreb!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top