Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / De meren van Plitvice met kinderen; de voordelen van overnachten en andere tips

De meren van Plitvice met kinderen; de voordelen van overnachten en andere tips

Plitvice is één van de nationale parken van Kroatië; het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is beroemd om de mooie meren in prachtige kleuren en de vele watervallen. Grote steden in de buurt van Plitvice zijn Zagreb, Zadar en Rijeka en ook de grens met Bosnië-Herzegovina is vlakbij.

Plitvice Lakes National Park is absoluut een “must-see” als je op vakantie bent in Kroatië met je gezin. Een bezoekje aan Plitvice met kinderen vraagt echter wel wat voorbereiding.

Plitvice meren met kinderen

Overnachten bij de meren van Plitvice

Je kunt de meren van Plitvice bezoeken voor één hele dag, maar wellicht kun je als gezin nog meer uit jullie bezoek halen door het te verdelen over twee dagen. Zowel rondom als in het park zijn enkele hotels te vinden, wat een gespreid bezoek makkelijker maakt en waar ook nog eens allerlei voordelen aan blijken te zitten.

Wij kozen voor een verblijf van één nacht in het Jezero Hotel en dit bleek een zeer goede keuze. Het Nationaal Park Plitvicemeren heeft twee ingangen; hotel Jezero is gelegen vlakbij entree 2. Binnen twee minuten kun je vanaf het hotel bij de kassa van entree 2 zijn.

Door te starten bij entree 2 blijken we tevens de massale drukte te vermijden. Gezien het aantal mensen dat we tegemoet komen en de lange wachtrijen die we zien bij de boten en pendelbussen in tegengestelde richting, lijkt de meerderheid vooral bij entree 1 te starten.

Plitvice meren met kinderen

Daarnaast blijkt dat wanneer je een kaartje koopt bij de kassa van het park, je met dit ticket een gratis verlenging tot en met de volgende dag kunt aanvragen bij de receptie van ons hotel! Hiervan waren wij vooraf niet op de hoogte en dit stond ook niet duidelijk aangegeven bij ons hotel. Informeer dus vooraf naar de mogelijkheden bij je overnachtingsplek. (Let op: sinds april 2019 moet je een kaartje van te voren online kopen. Lees verderop meer.)

Een ander groot voordeel van het boeken van een hotel wanneer je reist met kinderen, is dat je gegarandeerd bent van een parkeerplekje voor je (huur)auto. De betaalde parkeerplaatsen hebben maar weinig capaciteit voor de vele bezoekers, waardoor auto’s veelal illegaal en kilometerslang langs de weg parkeren, waarna je alsnog een heel eind moet lopen naar de entree.

Plitvice meren met kinderen

Het hotel waar wij verbleven biedt kamers aan voor diverse aantallen, waardoor je de mogelijkheid hebt om samen met je kind op één kamer te slapen. Wij hebben bij ons bezoek niet geïnformeerd naar de mogelijkheid van een campingbedje, aangezien wij er zelf een bij ons hadden. Het restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd, heeft beschikking over meerdere kinderstoelen.

Een verblijf in een hotel is wel redelijk prijzig. (Wij betaalden €185 voor een driepersoonskamer voor één nacht, zonder airco overigens en dat hebben we wel gemist.). Toch levert het je volgens ons veel voordelen op:

 • Binnen 2 minuten bij de entree;
 • Start bij entree 2 lijkt gunstiger om de massale drukte te vermijden;
 • Een gratis dagticket;
 • Een parkeerplaats;
 • En uiteraard mooie uitzichten vanaf je hotelkamer!
Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Zoek je eens iets heel anders? Blogger Tikva bezocht het Plitvice Holiday Resort; geen hotel maar een glamping en camping bij de Plitvice meren. Je kunt hier overnachten in supertoffe boomhuizen, in een tipi tent, in een appartementje of in een cabin aan het zwembad of aan een zwemmeertje. Zelf een tent opzetten kan ook maar met minder dan honderd plekken is dit een kleinschalige camping in Kroatië.

Uiteraard zijn ze snel uitverkocht. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

glamping plitvice
glamping plitvice

Entree Plitvice meren

Omdat wij een rondreis met ons kind maakten door (onder andere) Kroatië, komen we vanaf het eiland Krk naar de meren van Plitvice. We arriveren in het begin van de middag, nadat onze peuter zijn slaapje in de auto al heeft gedaan. Bij aankomst kunnen we nog niet inchecken en beginnen we met een lunch in het hotel, aangezien er weinig andere eetgelegenheden in het park zijn. Na de lunch besluiten we bewust rustig aan te doen met het settelen in de hotelkamer, zodat we de goedkopere tickets kunnen kopen die in het hoogseizoen vanaf 16 uur beschikbaar zijn. We staan op tijd bij de kassa te wachten en weten op tijd een ticket te bemachtigen.

Let op: Sinds april 2019 moeten tickets van tevoren online gekocht worden. Op deze manier wil het park een maximum van 10.000 bezoekers per dag gaan toelaten (op topdagen zijn dat er nu meer dan 17.000 bezoekers in het park). Dit moet je twee dagen van tevoren doen. Je krijgt dan een voucher die je ter plekke aan de kassa kunt omwisselen. Een kaartje koop je hier.

De prijzen zijn verdeeld in 3 categorieën: laag-, tussen- en hoogseizoen. In het hoogseizoen kun je korting krijgen als je na 16:00 naar binnen gaat. Voor kinderen betaal je entree vanaf 7 jaar. Zie voor verdere informatie de officiële website.

Naast de voordeligere tickets, is het klimaat in de zomerse namiddag ook veel prettiger om in te wandelen. Het park is in de zomer tot 8 uur ’s avonds open.

Plitvice meren met kinderen
Plitvice meren met kinderen

Varen in Plitvice

Vanaf entree 2 kun je verschillende bootjes nemen. Op de eerste namiddag hebben we vanaf punt P1 een wandeltocht van 2 uur gemaakt langs prachtige meren in de mooiste blauwe en turquoise tinten omgeven door groene natuur, bergen en rotsen.

De volgende ochtend vertrekken we na het ontbijt opnieuw naar entree 2 en nemen we dit keer een ander bootje. Vanaf daar maken we wederom een mooie wandeltocht, dit keer van ongeveer 3 uur. Mocht je maar de tijd hebben voor één wandeling, dan is deze laatste tocht een aanrader. We zijn met de P1 boot via P2 naar P3 gevaren en vanaf daar hebben we wandeltocht F gevolgd via ’the big waterfall’. Op het einde kun je een pendelbusje nemen die je terugneemt naar entree 2.

Plitvice meren met kinderen

Wandelen in Plitvice Lakes National Park

Wees goed voorbereid als je met kinderen gaat wandelen in het park!

 • Download de app van het Nationaal Park Plitvicemeren voor een plattegrond met de diverse wandeltochten of koop een papieren kaart bij de entree.
 • Maak van tevoren een plan wat past bij de conditie en interesse van je kind; sommige wandeltochten zijn lang (de tochten duren minimaal 2 tot 3 uur). Bekijk de informatieborden aan het begin.
 • Let op: er zijn nauwelijks toiletten in het park.
 • Er zijn ook nauwelijks verkooppunten van eten en drinken in het park; neem zelf dingen mee! Houd er weer rekening mee dat je alles wel mee moet tillen, want er zijn ook nauwelijks prullenbakken in het park.
 • De paden in het park lopen veelal over water en bestaan uit steigers zonder hekjes aan de zijkant. Het is daardoor niet geschikt voor kleine kinderen om zelf te lopen. Overal kun je in het water vallen, mede omdat de paden op sommige punten erg druk zijn en veel mensen je tegemoet komen. Door de vele trappen is het ook niet geschikt om een buggy mee te nemen. Neem wel een buik-, rug- of schouderdrager mee en/of bedenk hoe je zorgt dat je kind zonder zwemdiploma veilig blijft (denk aan een reddingsvest, een looplint of iets dergelijks).
 • De route is veel klimmen en dalen over paden van houten planken die glibberig kunnen zijn door het water van bijvoorbeeld de watervallen; doe daarom goede wandelschoenen aan.
 • Er is redelijk veel schaduw op de wandelpaden, maar een pet of zonnehoed en zonnebril is alsnog handig om mee te nemen.
 • In tegenstelling tot andere nationale parken in Kroatië en Bosnië-Herzegovina, mag er in deze meren niet gezwommen worden. Er zwemmen wel allerlei soorten vissen in de meren, die je door het heldere water duidelijk kunt zien en wat natuurlijk leuk is voor kinderen.

Met een goede voorbereiding, kun jij zeker weten samen met je kinderen op een relaxte manier genieten van de bijzondere natuur bij de meren van Plitvice!

Plitvice meren met kinderen

Dit blog verscheen voor het eerst in 2018, maar is geüpdatet op basis van een nieuw bezoek in 2019. Bezoek ook de Grotten van Barac in de buurt van Plitvice of lees onze andere blogs over Kroatië.

1 gedachte over “De meren van Plitvice met kinderen; de voordelen van overnachten en andere tips”

 1. Hallo Ellen,
  Leuk dat jullie inspiratie hebben opgedaan!
  Wij hebben ongeveer 3 uur gedaan over de F wandeling inclusief bootje heen en pendelbusje terug. Het ligt natuurlijk ook wel aan hoe hard je en je kind(eren) lopen en hoeveel pauzes je onderweg neemt.
  Denk dat 3-4 uur dus best een goede inschatting is!
  Veel plezier!
  Groet Elke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top