De meren van Plitvice met kinderen; de voordelen van overnachten en andere tips

0

Plitvice is één van de nationale parken van Kroatië; het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is beroemd om zijn mooie meren in prachtige kleuren en de vele watervallen. Grote steden in de buurt van Plitvice zijn Zagreb, Zadar en Rijeka en ook de grens met Bosnië-Herzegovina is vlakbij.

Plitvice National Parc is absoluut een must-see als je op vakantie bent met je gezin in Kroatië. Al vraagt een bezoekje met kinderen aan Plitvice wel wat voorbereiding.

Plitvice meren met kinderen

Overnachten bij de meren van Plitvice

Je kunt de meren van Plitvice bezoeken voor één hele dag, maar wellicht kun je als gezin met kinderen nog meer uit jullie bezoek halen door je bezoek te verdelen over twee dagen. Rondom en in het park zijn enkele hotels te vinden, wat een gespreid bezoek makkelijker maakt en waar ook nog eens allerlei voordelen aan blijken te zitten.

Wij kozen voor een verblijf van één nacht in het Jezera Hotel en dit bleek een zeer goede keuze. Het nationaal park Plitvice heeft twee ingangen; hotel Jezera is gelegen vlakbij entree 2. Al binnen twee minuten vanaf de ingang van het hotel, ben je bij de kassa van entree 2.

Door te starten bij entree 2 blijken we tevens de massale drukte te vermijden, want die lijkt veelal bij entree 1 te starten, gezien het aantal mensen wat we tegemoet komen en omdat we lange wachtrijen zien bij de boten en pendelbussen in tegengestelde richting.

Plitvice meren met kinderen Plitvice meren met kinderen

Daarnaast blijkt dat wanneer je een kaartje koopt bij de kassa van het park, je met dit ticket een gratis verlenging tot en met de volgende dag kunt aanvragen bij de receptie van ons hotel! Hiervan waren wij vooraf niet op de hoogte en dit stond ook niet duidelijk aangegeven bij ons hotel; dus informeer vooraf naar de mogelijkheden bij je overnachtingsplek.

Een ander groot voordeel van het boeken van een hotel wanneer je reist met kinderen, is dat je gegarandeerd bent van een parkeerplekje van je (huur)auto. De betaalde parkeerplaatsen hebben maar weinig capaciteit voor de vele bezoekers, waardoor auto’s veelal illegaal en kilometerslang langs de weg parkeren, waarna je alsnog een heel eind moet lopen naar de entree.

Het hotel waar wij verbleven biedt kamers aan voor een verschillend aantal personen, zodat je de mogelijkheid hebt om samen met je kind op één kamer te slapen. Wij hebben bij ons bezoek niet geïnformeerd naar de mogelijkheid van een campingbedje, aangezien wij er zelf één bij ons hadden. Het restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd heeft de beschikking over meerdere kinderstoelen.

Een verblijf in een hotel is redelijk prijzig (wij betaalden € 185 voor een driepersoonskamer voor één nacht, zonder airco overigens en dat hebben we wel gemist), maar het levert je volgens ons veel voordelen op. Even alles op een rijtje:

 • Binnen 2 minuten bij de entree;
 • Start bij entree 2 lijkt gunstig om de massale drukte te vermijden;
 • Een gratis dagticket;
 • Een parkeerplaats;
 • En uiteraard mooie uitzichten vanaf je hotelkamer!

Plitvice meren met kinderen Plitvice meren met kinderen

Entree Plitvice meren

Omdat wij een rondreis met ons kind maakten door onder andere Kroatië, komen we vanaf het eiland Krk naar de meren van Plitvice. We arriveren in het begin van de middag, nadat onze peuter zijn slaapje in de auto al heeft gedaan. Bij aankomst kunnen we nog niet inchecken en beginnen we met een lunch in het hotel, aangezien er weinig andere eetgelegenheden in het park zijn. Na de lunch besluiten we bewust rustig aan te doen met het settelen in de hotelkamer, zodat we goedkopere tickets kunnen kopen, die vanaf 16 uur beschikbaar zijn in het hoogseizoen. We staan op tijd bij de kassa te wachten en weten al wat eerder een 16uursticket te bemachtigen.

De prijzen zijn verdeeld in 3 categorieën namelijk laag-, tussen- en hoogseizoen; de bedragen voor het hoogseizoen in 2018 voor volwassenen zijn 250 Kroatische Kuna (ongeveer 34 euro) voor een dagticket en 150 Kroatische Kuna (ongeveer 20 euro) voor een ticket na 4 uur. Voor kinderen betaal je entree vanaf 7 jaar, zie voor verdere informatie de officiële website.

Naast de voordeligere tickets, is het klimaat in de zomerse namiddag ook veel prettiger om in te wandelen. Het park is in de zomer tot 8 uur in de avond open.

Plitvice meren met kinderen Plitvice meren met kinderen

Varen in Plitvice

Vanaf entree 2 kun je verschillende bootjes nemen. Op de eerste namiddag hebben we vanaf punt P1 een wandeltocht gemaakt van 2 uur langs prachtige meren in de mooiste blauwe- en turquoise tinten omgeven door groene natuur, bergen en rotsen.

De volgende ochtend vertrekken we na het ontbijt opnieuw naar entree 2 en nemen dit keer een ander bootje en maken vanaf daar wederom een mooie wandeltocht van dit keer ongeveer 3 uur.  Mocht je maar de tijd hebben voor één wandeling, dan is deze laatste tocht een aanrader. We zijn met de P1 boot via P2 naar P3 gevaren en vanaf daar hebben we wandeltocht F gevolgd via ‘the big waterfall’. Op het einde kun je een pendelbusje nemen die je terugneemt naar entree 2.

Plitvice meren met kinderen

Wandelen in Plitvice National park

Wees goed voorbereid als je met kinderen gaat wandelen in het park!

 • Download de app van het nationaal park Plitvice, hierin zit een plattegrond met de diverse wandeltochten of koop een papieren kaart bij de entree.
 • Maak van tevoren een plan wat past bij de conditie en interesse van je kind; sommige wandeltochten zijn lang (de tochten duren minimaal 2 tot 3 uur). Bekijk de informatieborden aan het begin.
 • Let op: er zijn nauwelijks toiletten in het park.
 • Er zijn ook nauwelijks verkooppunten van eten en drinken in het park; neem zelf dingen mee! Houd er weer rekening mee dat je alles wel mee moet tillen, want er zijn ook nauwelijks prullenbakken in het park.
 • De paden in het park lopen veelal over water en bestaan uit steigers zonder hekjes aan de zijkant. Het is daardoor niet geschikt voor kleine kinderen om zelf te lopen. Overal kun je in het water vallen, mede omdat de paden op sommige punten erg druk zijn en veel mensen je tegemoet komen. Door de vele trappen is het ook niet geschikt om een buggy mee te nemen. Neem wel een buik/rug/schouderdrager mee en/of bedenk hoe je zorgt dat je kind zonder zwemdiploma veilig blijft (denk aan een reddingsvest, een looplint of iets dergelijks).
 • De route is veel klimmen en dalen over paden van houten planken die glibberig kunnen zijn door het water van bijvoorbeeld de watervallen; doe daarom goede wandelschoenen aan.
 • Er is redelijk veel schaduw op de wandelpaden, maar een pet of zonnehoed en zonnebril is alsnog handig om mee te nemen.
 • In tegenstelling tot andere nationale parken in Kroatië en Bosnië-Herzegovina, mag er in deze meren niet gezwommen worden. Er zwemmen wel allerlei soorten vissen in de meren, die je door het heldere water duidelijk kunt zien en wat natuurlijk leuk is voor kinderen.

Met een goede voorbereiding, kun jij zeker weten samen met je kinderen op een relaxte manier genieten van de bijzondere natuur bij de meren van Plitvice!

Plitvice meren met kinderen

 

Share.

About Author

Al sinds haar studententijd besteedt Elke haar vrije tijd het liefste aan reizen samen met haar man. Sinds zij moeder is van Tijn (juni 2016) is dit nog steeds hun grootste hobby: het reizen zelf natuurlijk, maar ook de voorbereidingen, het schrijven in dagboekjes en de napret met het maken van fotoalbums. Daarnaast werkt Elke als orthopedagoog in het voortgezet onderwijs. In januari 2019 verwacht zij haar tweede kindje. Elke hoopt de komende jaren samen met haar gezin nog veel landen te mogen ontdekken en hoopt aan haar kinderen haar favoriete reisbestemming Latijns-Amerika te laten zien.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.