Home / Nederland / Naar de sauna met kinderen, leuke plekjes voor een spa dagje

Naar de sauna met kinderen, leuke plekjes voor een spa dagje

Naar de sauna met kinderen? Is dat leuk? Mijn dochter vindt van wel. We hebben dan ook al regelmatig een wellness dag of middag gedaan. Zowel in het binnen als buitenland. Lekker warm worden, een beetje bubbelen en als het kan ook nog een moeder dochter massage.

Sauna met kinderen

Sauna in een hotel of in een wellness centrum?

Wil je naar de sauna met kinderen? Of naar de spa met kinderen? Je kunt dan kiezen voor een wellness centra. Er zijn er diverse in Nederland die familiedagen hebben of waar kinderen ook op reguliere dagen welkom zijn. Verderop in dit blog kan je een lijst vinden met kindvriendelijke wellness centra en spa’s in Nederland.

Een andere optie om te genieten van een sauna met kinderen is te verblijven in een goed hotel of vakantiepark die deze faciliteit aanbiedt. Veel vier en vijfsterrenhotels hebben voor hun gasten een spa. Jammer genoeg zijn kinderen hier lang niet altijd welkom.

Sauna met kinderen

Als dat wel het geval is dan vinden wij dit een superfijne optie. Je kunt dan lekker op je kamer omkleden en in je badjas naar beneden lopen. Vaak zijn deze sauna’s ook wat kleinschaliger dan die van de grote wellness centra.

Je kunt ook gewoon voor een of twee uurtjes gaan. Bovendien betaal je normaal gesproken geen entree bovenop de kosten die je al hebt gemaakt voor je accommodatie. Alleen behandelingen betaal je wel apart.

Kindvriendelijk hotel met sauna

Dit zijn een drietal kindvriendelijke hotels die in ieder geval een sauna en andere wellness faciliteiten hebben en ook familiekamers.

hotels sauna met kinderen

Vakantiepark met sauna

Wat we ook regelmatig hebben gedaan is een vakantiehuisje huren bij Landal. Dan kiezen we voor een luxe huisjes met privé-sauna. Die worden op steeds meer parken aangeboden. Bekijk hier alle vakantiehuisjes met sauna.

Sauna met kinderen

Wat kan je verwachten van een sauna familiedag?

Het is jammer dat in Nederland de opties voor een dagje spa met kinderen nog relatief beperkt zijn. In sommige andere landen is het veel gebruikelijker dat grote wellness centra met regelmaat ‘Sauna Kinderdagen’, ‘Sauna Familiedagen’ of een ‘Gezinsdag in de sauna’ organiseren.

Spa met kinderen

Voor deze dagen geldt vaak wel een leeftijdsgrens, bijvoorbeeld vanaf zes jaar of vanaf 10 jaar. Wil je in Nederland naar de sauna met een baby of peuter, dan ben je echt aangewezen op een hotel of vakantiehuis. Terwijl het in bijvoorbeeld Finland en IJsland veel normaler is om ook jonge kinderen mee te nemen naar de sauna.

Badkleding of bloot?

We gaan graag naar de sauna op een familievriendelijk moment. Vraag je je af of je dan badkleding aan hebt of bloot bent? De regels verschillen per sauna. Wij zijn vooral naar plekken geweest waar tijdens de familie-uren badkleding gedragen wordt. Een enkele keer naar een sauna waar dit niet het geval is, maar dan wel als er alleen andere gezinnen aanwezig waren.

In Nederland geldt voor de meeste wellness centra dat ook tijdens de familiemomenten de regel is dat er geen badkleding gedragen wordt. De meeste jonge kinderen vinden dit geen probleem maar zeker pubers voelen zich dan toch snel ongemakkelijk.

sauna met kinderen

Er zijn ook sauna’s die wel een familiedag hebben, maar dan ook gewone gasten toelaten. Het ligt misschien aan mij, maar ik voel me daar niet prettig bij. Ga je naar een sauna met kinderen dan kan altijd even de website bekijken of bellen om na te vragen wat de kledingvoorschriften zijn.

We zijn ook wel eens in Duitsland in een spa geweest waar zowel volwassenen als kinderen zelf konden bepalen of ze voor badkleding of naakt kozen. Samen met een paar pubers waren wij eigenlijk de enige die badkleding aan hadden.

In Denemarken zijn we ook in meerdere sauna’s geweest tijdens de familieavond, hier werd wel badkleding gedragen. Een Japanse sauna, een onsen, is altijd zonder kleding, terwijl in landen zoals Indonesië en Maleisië je er vanuit kunt gaan dat je badkleding draagt.

Hoe lang mag een kind in de sauna?

Vaak gelden er voor een sauna familie avond of ochtend een aangepast programma. De heetste ruimtes zijn meestal niet open of de temperatuur is aangepast voor kinderen.

Over hoe lang een kind in de sauna mag zijn de meningen verdeeld. Ik blijf met mijn dochter meestal zo langs als ze zelf leuk vindt. Vaak ongeveer 10 minuten. Daarna gaan we lekker badderen, eten we wat fruit of doen we wat anders voor de terug gaan voor een volgend rondje.

Het belangrijkste is dat je kinderen nooit alleen laat in de sauna ruimte. Ze kunnen zelf ook heel goed aangeven wanneer ze het te warm krijgen.

Moet je kind stil zijn in de sauna?

Als je de juiste sauna kiest kijkt niemand raar op als kinderen een bommetje doen in het bubbelbad of elkaar uitdagen wie er in het dompelbad durft. Waar het normaal gesproken natuurlijk de bedoeling is om vooral stil te zijn wordt er nu echt wel gekletst.

Hoewel ik zeker merk dat mijn dochter gedurende zo’n paar uurtjes steeds rustiger wordt en aan het einde heerlijk loom is. Een keer is ze zelfs in slaap gevallen tijdens een massage.

Sauna met kinderen

Welness centra die op hun website bij informatie over de familiedag vermelden “respecteer de stilte” zoeken wij niet op. Die hebben denk ik niet begrepen dat je als gezin juist ontspant als je niet panisch je kind stil moet houden.

Leuk als moeder-dochter dag of voor het hele gezin?

Eerlijk is eerlijk wij komen tijdens zo’n sauna familiedag vooral meisjes tegen maar jongens en papa’s zijn natuurlijk net zo welkom.

Spa behandeling voor kinderen

Sommige spa’s bieden ook extra kindvriendelijke beauty behandelingen aan. Ze genoot mijn dochter een keer van een chocolade massage en ergens anders van een eetbaar masker.

spa met kinderen

Slippers en badjas

Nog een laatste tip. Het dragen van slippers en een badjas is vaak verplicht. Die kan je ook huren, maar lang niet overal hebben ze deze voor kinderen. Neem dus zelf voor je kind slippers en een badjas mee. Ook waterschoenen zijn een optie, daarmee glijden kinderen ook minder snel uit op de gladde tegels.

Waar naar de sauna met kinderen?

Benieuwd waar je terecht kunt voor een dagje sauna met kinderen? Wij zetten de opties voor je op een rij voor kinderen jonger dan 12 jaar. Deze informatie was actueel per april 2020, check altijd de website voor de actuele openingstijden. Wil je naar de sauna met een kind van 12 jaar of ouder dan zijn er nog meer opties, adviseer bij de wellness centra’s en spa’s bij jou in de buurt.

Thermae 2000, Valkenburg

Bij Thermae 2000 in Valkenburg zijn kinderen vanaf 10 jaar altijd welkom. Ik zou je aanraden om je kind dan mee te nemen op een van de gewone badkleding dagen of tijdens het badkleding weekend. Bekijk hier aanbiedingen voor entree.

Sanadome, Nijmegen

Kinderen zijn vanaf 8 jaar of ouder van harte welkom bij Sanadome. Er zijn echter geen speciale faciliteiten voor gezinnen en ook geen gereduceerd tarief. In Sanadome is het wel zo dat elke dag badkledingdag is, wat het in mijn ogen toch heel geschikt maakt voor gezinnen.

Je kunt regelmatig entree kaarten kopen voor Sanadome met flinke korting via Vakantieveilingen. Bekijk hier actuele acties. Wist je dat je hier ook kunt overnachten? Bekijk hier hotel Sanadome voor een weekendje weg.

Five Zenses (privésauna), Gouda

Ook een optie en natuurlijk helemaal passend bij de huidige situatie is privésauna Five Zenses in Gouda. Kinderen tussen de 6 en 18 jaar zijn hier van harte welkom. Ze passen zich aan aan de wensen die je hebt als gezien zoals wel of geen badkleding. En een sauna-opgieting op ‘kinder-temperatuur’.

Thermae Son, Son en Breugel

Iedere zondag is er familiedag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op feestdagen zijn er familiedagen. Voor kinderen is een aangepast tarief. Bekijk hier aanbiedingen voor Thermae Son.

Sauna Swoll, Zwolle

Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn van harte welkom bij Sauna Swoll van maandag tot donderdag tot 19:00 uur. Voor kinderen tot 16 jaar is het verplicht om onder toezicht te zijn van een volwassene. Er zijn echter geen speciale familiedagen en ook geen badkleding dagen. Voor meer informatie bekijk hier de website.

Wellnessresort Warmond, Warmond

Kinderen van 7 tot 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding. Dit geldt alleen op zondag van 10.30 tot 18.00 uur. Er zijn geen speciale familieactiviteiten. Check hier de website.

Sauna de Heuvelrug, Veenendaal

Kinderen zijn bij Sauna de Heuvelrug van harte welkom tot 20.00 uur. Er zijn alleen geen speciale familiedagen en ook geen badkleding dagen. Voor meer informatie bekijk hier de website.

Thermen Goirle, Goirle

Bij Thermen Goirle kunnen kinderen op zondagen, feestdagen en tijdens schoolvakanties jonger dan 13 jaar (die onder begeleiding zijn en zindelijk zijn) terecht van 10.00 tot 18.00 uur. Er zijn zijn geen badkledingdagen. Check hier de website.

Waterlelie, Zevenhuizen

Vanaf 8 jaar zijn kinderen onder begeleiding van ouders of verzorgers welkom, mits ze zich gedragen en in het bezit zijn van zwemdiploma A en B. Er zijn geen badkledingdagen of speciale familiedagen. Bekijk hier de website voor meer informatie.

Sauna Amstelland, Uithoorn

Geniet van een heerlijke dag in Sauna Amstelland met ons speciaal kinderarrangement voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Voor een vaste prijs krijgen zij alles wat ze nodig hebben voor een geweldige dag, inclusief toegang, een handdoek, badjas, een lunch naar keuze en onbeperkt drinken. Lees hier meer over dit arrangement.

Thermaalbad Arcen, Arcen

Thermaalbad Arcen biedt toegang voor kinderen tot en met 15 jaar in de thermaalbaden, maar niet in het saunagedeelte. Kinderen vanaf 16 jaar zijn welkom in het saunagedeelte. Het is belangrijk dat kinderen rustig zijn tijdens hun bezoek om andere bezoekers niet te storen. Badkleding is verplicht in de thermaalbaden. Bekijk hier de website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top