Skigebied Adelboden-Lenk-Kandersteg is een kindvriendelijk skigebied in Zwitserland. Zo is er een speciaal aanbod voor kinderen, waardoor een skipas voor kinderen hier goedkoper is dan bij skigebieden van vergelijkbare grootte, ook in Oostenrijk en Frankrijk. Daarnaast zijn er meerdere leuke kinderpistes en oefengebieden voor de kleintjes. Na een paar dagen skiën in Adelboden-Lenk-Kandersteg ben ik enthousiast.
Pluspunten van skigebied Adelboden zijn de goed geprepareerde pistes, de afwisseling en de bergpanorama’s. Dit skigebied is niet alleen leuk voor (beginnende) kinderen, maar zeker ook voor ouders die lekker meters willen maken op de ski’s.
Skigebied Adelboden-Lenk-Kandersteg
Skigebied Adelboden-Lenk-Kandersteg ligt in het Berner Oberland. Er zijn verschillende dorpen in het gebied zoals Adelboden, Lenk en Frutigen. Geen speciaal voor de wintersport gebouwde plaatsen, maar echt leuke authentieke dorpjes met een sfeervolle straten. In de dorpjes vind je een mix van hotels en appartementen.
Lenk en Frutigen hebben een treinstation, voor Adelboden moet je nog een klein stukje met de bus. Ideaal dus voor een wintersportvakantie met het openbaar vervoer. Vanuit Nederland reis je in een keer naar het Zwitserse Bazel en vervolgens met een korte overstap in Spiez naar het skigebied.
Wanneer je in het skigebied overnacht, krijg je een gastenkaart waarmee je gratis gebruikmaakt van het openbaar tussen de dorpen, super makkelijk!
Zowel met de auto als met de trein moet je vanaf Utrecht rekenen op 9 à 10 uur reistijd. Prijzen en treintijden bekijk je bij NS International.
Skigebied Adelboden-Lenk-Kandersteg bestaat uit zes deelgebieden. Het grootste aaneengesloten gebied, Adelboden-Lenk, is alleen al meer dan 180 km groot en hier kan je dan ook mooie lange tochten maken en jezelf meerdere dagen vermaken. Daarnaast zijn er een aantal kleinere gebieden, zoals Tschentenalp, Engstligenalp en Elsigen-Metsch, waardoor het hele gebied meer dan 200 km groot is.
Deze kleine deelgebieden zijn leuk voor de afwisseling. Zo kan je op de Tschentenalp heel goed sleetje rijden en vind je op de Engstligenalp Globi’s Kinderland waar je kan sneeuwtuben. Je kan op de Engstligenalp ook fonduen in een iglo of zelfs, zoals ik deed, een nachtje in een iglo overnachten.
Skigebieden Adelboden – Lenk – Kandersteg
Adelboden – Lenk en Silleren-Chuenisbärgli
Het grootste skigebied van Adelboden-Lenk wordt gevormd door de aan elkaar verbonden skigebieden Adelboden-Lenk en Silleren-Chuenisbärgli. Dit is ook waar ikzelf de meeste tijd heb geskied. Het gebied heeft liftverbindingen met verschillende dorpjes, zoals Adelboden, Boden en Rothenbach. Een klein nadeel vond ik wel dat je vanuit Adelboden dorp ruim 30 minuten onderweg bent voordat je centraal in het skigebied uitkomt bij Sillerenbüh op 1974m.
Wat dan wel weer fijn is, is dat in Zwitserland de liften al vroeg beginnen. Vanaf 8:00 uur kan je al naar boven. Eenmaal in het skigebied kan je echt alle kanten op en zijn de liften prima. Ook aan gezinnen is gedacht, zo is er ook een moderne combilift. Die combineert een stoeltjeslift met een gondellift. Een beginners klasje kan dan met de leraar de gondel nemen, terwijl meer ervaren skiërs de stoeltjeslift nemen.
Op skivakantie in Adelboden met kinderen? Ik hoefde nergens langs te wachten, maar was er wel buiten het hoogseizoen. Diverse mensen die ik sprak, zoals de skileraren, gaven aan dat je eigenlijk zelden meer dan 5 minuten hoeft te wachten, behalve als je op spitstijd de gondel uit het dal wil nemen.
Ik heb tijdens mijn trip fantastisch weer en geniet volop in dit skigebied. Er zijn nauwelijks korte pistes, dus veel effectieve ski tijd. Centraal in het gebied zijn bijvoorbeeld diverse lange, brede, blauwe pistes, zoals de 48. Heerlijk voor jonge kinderen, maar ook voor mijzelf, want ik hoef niet altijd zo nodig hard te werken op de ski’s.
Er zijn ook genoeg rode pistes, maar als je niet wil, kan je hier ook een hele dag tochten maken over alleen maar blauwe pistes. Echt een luxe voor de minder ervaren skiër. Die blauwe pistes zijn een mix van brede pistes, fun pistes, enkele paden (maar niet zo vlak dat je hoeft te prikken). Enkele pistes golven wel, dus je kinderen moeten soms even goed vaart maken om vervolgens de heuvel weer op te komen.
De rode pistes komen in verschillende gradaties. Zo is de rode 86 wel behoorlijk op het randje rood of zwart. Terwijl de rode 67 een heerlijke knal piste is, breed en tussen de bomen. Door de hoogte en ligging ski je meestal op het plateau met fantastische uitzichten over de omliggende bergen. Je kan zelfs de Eiger Mönch en Jungfrau zien liggen.
De dal afdaling naar Aldeboden mag je wat mij betreft niet missen. Deze route is is ontzettend charmant, je skiet er tussen de bomen en langs een bergriviertje met bevroren watervallen.
Er zijn ook nog een handjevol zwarte pistes in dit skigebied. Je kan natuurlijk ook off-piste (of naast de piste) skiën, maar dat is niet waar skigebied Adelboden-Lenk echt bekend om staat.
World Cup piste
Wanneer je de Adelboden (Oey) – Bergläger – Sillerenbühl skilift vanuit het dorp neemt, zijn er onderweg nog twee tussenstations. De eerste geeft alleen toegang tot de dalafdaling, een wandelpad en de skibus naar kinderland Geils. Vanuit het tweede tussenstation kan je direct met een stoeltjeslift naar de beroemdste piste van Adelboden-Lenk: de zwarte de World Cup piste Chuenisbärgli.
Hier wordt in januari zowel een een slalom als een reuzenslalom geskied. Nu kan je zelf ervaren hoe het is om van zo’n piste af te gaan. Dat gaat mijn skikunsten nog wat te boven, maar gelukkig loopt er naast de zwarte piste ook een uitdagende rode piste. Direct een lekker lange afdaling. Er is zelfs een blauw pad dat de zwarte piste kruist. Zo kan je ook als beginnende skiër dat gevoel ervaren van bovenaan zo’n enorme steile helling staan.
Kinderland
Onderaan deze piste heb je een van de twee kinderlanden van skigebied Lenk – Adelboden. Dit kleinschalige kinderland in het dal is heel vlak en heeft een sleepjeslift. In dit gebied krijgen dan ook alleen de allerjongste kinderen die net beginnen met skiën les. Een voordeel van kinderland Boden is dat je er met de auto kan komen. Dit is ook handig voor ouders die zelf niet skiën.
Het tweede kinderland bevindt zich op de berg, iets waar wij zelf altijd de voorkeur aan geven. Dan kan je veel makkelijker even langs skiën en stiekem spieken hoe het met je kind gaat. In onze ervaring is de psychologische overstap van de oefenpiste naar de echte piste ook kleiner, omdat je kind al gewend is aan het berglandschap. Bovendien zit je al echt in het skigebied, wat extra handig is als je na de les nog even samen een rondje wil maken.
Kinderland Geils Park is alleen niet met een gondel bereikbaar en ook niet met de auto, aangezien de weg alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. Daar heeft de skischool wel een oplossing voor verzonnen; de skibus. Deze kan je nemen vanaf het tussenstation van de bergbaan. Eventueel kan je je kind ook afzetten bij het meeting point in Adelboden dorp en dan doen ze de hele route met een skileraar.
Overigens is er ook een makkelijke blauwe piste vanaf het eindpunt van de gondel naar het kinderland. Dus zodra je kind de pizza punt onder de knie heeft, kan je die nemen. Ook na de les kan je kind weer via een andere eenvoudige blauwe piste naar de Gondol. Kinderland Geils Park is groter dan kinderland Boden.
Naast de hele vlakke oefenpiste is er ook al een wat steiler stukje waar kinderen een stukje kunnen slalommen. Extra leuk is dat er onderaan het kinderland een skiteacher’s hut is met grote ramen. Hier mag je als ouder ook binnen zitten, zo kan je je kind bekijken tijdens de les zonder dat je stoort.
Welk kinderland je ook kiest, in beide gevallen worden de lessen verzorgt door Skischule-Adelboden. Bekijk de website voor actuele prijzen en acties. Er zijn in Aldeboden enkele Nederlandse skileraren, maar die zijn zeker in de schoolvakanties ver van tevoren volgeboekt voor privélessen. Deze Nederlandse leraren geven hun Zwitserse collega’s voor het seizoen een crashcourse Nederlands.
Je mag er dus vanuit gaan dat een leraar behalve Duits en Engels ook een aantal belangrijke Nederlandse woorden en zinnetjes zoals ‘links’ ‘rechts’ en ‘ik moet plassen’ kent. Ook worden Nederlandse kinderen, wanneer het niveau het toelaat, zoveel mogelijk bij elkaar in de klas geplaatst.
Ga je voor het eerst op skivakantie, lees dan ons uitgebreide blog over wintersport met kinderen voor de beste voorbereiding.
Funpistes, funpark en kinderpistes
In skigebied Adelboden-Lenk zijn meerdere pistes met net wat extra’s voor kinderen, zoals de Vogellisi piste vlakbij kinderland Geils Park. Zwitserse kinderen kennen Vogellisi en Tuck omdat dit personages zijn uit een kinderboek. Voor ons Nederlanders is het gewoon een grappige route met boerderij thema. Zo kan je door een boerderijtje skiën met dieren die muziek maken of je skistok gebruiken om zelf een muziekje te maken.
De funpiste is dan net weer wat uitdagender en voor kinderen die al meer ski-ervaring hebben. Een piste die niet alleen leuk is, maar waar de elementen ook helpen je techniek te verbeteren. Ga door een tunneltje, geef een high five of ski over een element dat vervolgens een muziekje maakt.
Voor de echte dare-devils is er natuurlijk ook een funpark waar je kan stunten.
Hutten op de piste
Wil je liever makkelijk en snel eten bij een zelfbedieningsrestaurant? Kies je voor een kwalitatieve maaltijd of alleen even een drankje in het zonnetje? Wanneer je gaat skiën in Adelboden met kinderen kan het allemaal. Dat is wel fijn aan dit skigebied, er is een ruime keuzes van restaurants. Van een charmante berghut, tipitent met terras tot een groot restaurant.
Met name voor de kleinschalige plekken is het wel handig om te reserveren voor de lunch, zeker tussen 12-13 uur. Over het algemeen betaal je in Zwitserland iets meer voor maaltijden dan in Oostenrijk, maar de kwaliteit is wel beter.
Tschentenalp
Een van de losse skigebieden in Adelboden-Lenk is de Tschentenalp. Deze berg is makkelijk bereikbaar met een gondel vanuit Adelboden. Er zijn drie pistes en een klein vlak stukje met sprookjesfiguren en een lopende band.
Hoewel je hier kan skiën, zou ik je aanraden om zeker je bergschoenen of snowboots mee te nemen. Op de Tschentenalp zijn namelijk meerdere sleetjes routes. In totaal is er 14 km aan geprepareerde sleeroutes.
Op de top kan je een houten slee of een houten slee met kinderzitje huren. Wil je nog harder gaan, probeer dan het snowboard (op je buik) of de skigibel, een ski met daarop een stoeltje. Zeker weten dat je na een rondje nog een keer wil.
Voor een hapje en een drankje kan je terecht bij Bergrestaurant TschentenAlp of bij de TschentenDrome, met een glazenkoepel waarin je 100% kan genieten van het uitzicht.
De andere grote trekpleister van de Tschentenalp is de schommel. Hier kan je een hele Instagrammable foto maken. Jij op de schommel met niks anders dan bergen. Voor het meest gunstige licht moet je hier in de middag naartoe gaan.
Engstligenalp
De Engstligenalp is weer een ander opzichzelfstaand skigebied. Vanuit Adelboden neem je de bus naar het dalstation Under dem Birg. Wat dit gebied een aanrader maakt om te bezoeken tijdens je skivakantie in Adelboden is het Globi funtrail en skipark. Je kan hier in de draaimolen met tubes of neem de sleeplift omhoog en ga met je tube de berg af. Dit niet al te steile oefengebied heeft ook een leuke slalom route voor kinderen.
Als je vaker in Zwitserland bent geweest, kennen je kinderen Globi vast. Zo niet, dan is er weinig nodig om fan te worden van dit Zwitserse stripfiguur. Er is hier ook een kinderland waar je kind les kan volgen. Dit is alleen meer gericht op de lokale bewoners dan op toeristen, omdat er alleen op zaterdag en zondag les gegeven wordt. Op deze dagen kan je mascotte Globi tegen komen op de ski’s. Een sleeplift brengt je verder het gebied in waar je nog drie redelijk korte pistes, plus een racepiste en funpiste kan vinden.
De Engstligenalp staat ook bekend als een gebied waar je goed kan winterwandelen, denk aan goede bergschoenen of sneeuwschoenen. Er is hier een route van ruim 4 km uitgezet. Liever langlaufen? Dan is er een 6 km lange route die je kan uitbreiden met een extra lus. Ook vanuit het dalstation starten verschillende langlaufroutes.
Voor een hapje en een drankje ga je naar berghotel Engstligenalp. Voor het hotel worden elke winter een aantal iglo’s gebouwd. De slaapiglo’s en de fondue iglo’s. In die laatste kan je, zoals de naam doet vermoeden, fonduen. Na de entree is een gang met daaraan allemaal kleinere iglo’s. Allemaal zijn die van binnen echt tof ingericht met tekeningen in de sneeuw. Zo kom ik ook hier Globi weer tegen, maar is er ook een iglo met enorme steur en eentje met een liefdesthema.
In de iglo kan je met je gezin fonduen aan een tafel van sneeuw, maar wel met dierenvellen en een lekkere deken zodat het niet te koud is. In de iglo’s is het rond het vriespunt, maar met je skikleding aan, de warme en echt lekkere kaasfondue en misschien nog wel een schnaps of warme chocomelk voor de kinderen is het echt niet koud. Wel even van tevoren reserveren, want hier eten is natuurlijk razend populair.
Iets verderop staat ook nog een slaapiglo. Ook hier is weer een langere gang met daaraan een aantal kleinere iglo’s met een tweepersoonsbed of twee tweepersoonsbedden.
Hier kan je dus met je gezin overnachten. Iedereen familielid heeft een eigen slaapzak, maar je ligt dus wel samen op een niet al te groot matras en hebt een extra tweepersoonsdeken. Koud heb ik het zeker niet gehad, mede dankzij de kruik die je als extra service ook nog krijgt.
Toch heb ik niet heel lekker geslapen, het is in de iglo’s heel licht. Door de sneeuw, maar ook door het licht van de gang dat nauwelijks tegengehouden wordt door de deken die als deur functioneert. Bovendien werd ik om een uur of 4 wakker omdat ik naar het toilet moest en dan moet je de warme slaapzak uit en naar buiten.
In een apart gebouw vind je hier toiletten, twee douches en zelfs een aantal stapelbedden. Mocht het slapen in de iglo echt niet lukken, dan kan je hier terecht.
Fijn dat die service er is, maar natuurlijk een beetje zonde als je daar gebruik van moet maken. Zeker aangezien een nachtje met je gezin in de slaap iglo in prijs echt wel vergelijkbaar is met andere bucketlist activiteiten, zoals het Eftelinghotel of in een luxe boomhut op een populair vakantiepark.
Daarom zou ik het vooral aanraden met oudere kinderen die zelf ook echt enthousiast worden van een bijzondere overnachting. In de iglo is stroom aanwezig, dus je kan eventueel je telefoon opladen. Het ontbijt wordt geserveerd bij het berghotel.
Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van de slaapiglo en de fondue iglo. Hier zie je ook acties en combinatie arrangementen.
Overige skigebieden
De overige skigebieden, Elsigen-Metsch en Betelberg, heb ik niet zelf bezocht. Betelberg is met 42 km aan pistes een stuk groter dan de andere losse gebieden. Het zijn wel voornamelijk uitdagendere pistes, al zijn er enkele blauwe routes en is er een kinderland. Er zijn ook diverse race tracks voor wie graag wil meten hoe snel die gaat. Je vindt hier ook diverse langlaufroutes.
Ook Elsigen-Metsch is met 25km aan piste een stukje groter dan de Engstligenalp en de Tschentenalp. Hier vind je veel makkelijkere pistes, waardoor dit gebied ook erg geschikt is voor startende skiërs. Ook hier is er nog een kinderland.
Wat kan je nog meer doen naast skiën in Adelboden-Lenk-Kandersteg?
Skigebied Adelboden-Lenk-Kandersteg is echt gericht op wintersporters. Wat niet betekent dat er niks anders te doen is dan skiën, maar wel dat wanneer je voornamelijk een wintervakantie zoekt, er betere gebieden zijn voor jullie gezin. Er zijn meer dan genoeg opties om sleetje te rijden, vooral de Tschentenalp is de sleetjes berg bij uitstek, maar het kan ook op andere plekken. Bekijk hiervoor de website.
Ook voor langlaufers of voor wie een winterwandeling wil maken, is er keuze genoeg.
Er zijn in de diverse dorpjes meerdere hotels met zwembad en in Frutingen is een overdekt zwembad, maar er is geen zwemparadijs met glijbanen. Toch een dagje wat anders doen? Dan kan je in Frutingen naar het Tropenhaus en in Adelboden kan je schaatsen, mits de ijshockeyploeg geen training heeft.
Overnachten in Adelboden
Op zoek naar een leuke kindvriendelijke accommodatie om te overnachten? Ik sliep zelf bij het Cambrian hotel, een modern 4-sterren hotel in het centrum van Adelboden. Er is een verwarmd buitenzwembad met prachtig uitzicht op de bergen. Er is ook een binnenbad, maar dat was nog best frisjes.
Een ander pluspunt zijn de ruime kamers (er zijn familiesuites) en de fijne loungeruimtes in het hotel. Heerlijk om na een dag in de sneeuw op te warmen bij de open haard.
Het ontbijtbuffet is goed met veel keuze. Er is ook een restaurant om te eten, maar je kan natuurlijk ook even het dorpje inlopen. Een pluspunt van dit hotel is dat er een shuttlebusje tussen het hotel en het dalstation Oey gaat. Hoewel het ook best te lopen is of je neemt de publieke bus.
Liever een appartement of een hotel in een wat goedkopere prijsklasse? Bekijk dan de website van de regio met een groot aanbod van appartementen en hotels.
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Zwitserland toerisme en Tourismus Adelboden-Lenk-Kandersteg. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.