Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Bellinzona; drie kastelen op de werelderfgoedlijst
Bellinzona zwitserland

Bellinzona; drie kastelen op de werelderfgoedlijst

Onze interrailreis door Italië en Zwitserland bestond vooral uit bekende plekken. Plaatsen zoals Rome, Florence, Interlaken en Zurich. Ook al waren we er nog niet geweest, van naam kenden we ze.

“Meer weten over deze reis? Lees ons blog Interrailen met kinderen

Zo niet Bellinzona, ik zocht simpelweg een plek om via Italië Zwitserland in te gaan. Het meer van Lugano of Lucarno waren dan logische plekken, maar toevallig bleek Bellinzona betaalbare accommodatie te hebben, het staat op de werelderfgoedlijst en je kon vanaf hier makkelijk starten met de Hundred Valley railway, één van de mooiste routes van Europa door Zwitserland en Italië (helaas konden we door een landverschuiving deze rit uiteindelijk niet maken).

Google liet mij mooie plaatjes zien van een stadje met kastelen en het feit dat het volgens Unesco zo bijzonder is dat het op de werelderfgoedlijst staat, gaf de doorslag om Bellinzona op te nemen in onze route. Hopelijk doe jij hetzelfde na het lezen van dit blog.

Bellinzona bezienswaardigheden

De kastelen van Bellinzona

Bellinzona heeft een drietal kastelen midden in de stad gelegen is Castle Grande, zoals de naam al doet vermoeden de grootste van allemaal. Wat boven het stadje liggen Montebello en Sasso Carbora. Wanneer het treintje rijdt ga je hiermee naar Sasso Carbora of er gaan ook (onregelmatig) bussen.

bellinzona bezienswaardigheden

Omdat het zondag was, waren beide geen optie en we begonnen dus aan de klim naar het 230 meter hoog gelegen Sasso Carbora. Dit was met onze dochter van vijf ongeveer drie kwartier lopen. Een flinke klim, maar met goede trappen en regelmatig rustplekken en fonteintjes met water. Bezoek je Bellinzona met kinderen, laat de buggy thuis maar kies voor een baby- of peuterdrager indien nodig.

bellinzona bezienswaardigheden

Sasso Carbora kasteel

Het kleinste kasteel van allemaal is Sasso Carbora, eigenlijk niet meer dan een toren waar telkens ruimte is voor een kamer. Op het binnenplaatsje zit nu een restaurantje en na de klim naar boven laten we een drankje goed smaken, voor we de toren ingaan voor het laatste stukje klimmen.

Eén van de kamers is nog in historische staat, met veel houten panelen en bankjes. Op één van de andere verdiepingen is een tentoonstellingen over bijen. Dat vindt onze dochter super interessant, vooral de plastic buis waardoor bijen van buiten naar binnen komen. Van de diverse kastelen in Bellinzona is Sasso Carbora het kortst van allemaal bewoond geweest. In 1479 werd het in zes maanden gebouwd, maar de engineer zelf vond niet lang daarna de dood door de plaag.

Sasso Carbora kasteel
Sasso Carbora kasteel
Sasso Carbora kasteel

Montebello

Van Sasso Carbora is het een fijne wandeling omlaag naar Montebello. We lopen wat om en komen zo nog langs een mooi kerkje en een speeltuintje. Naast kasteel Montebello zelf bevindt zich ook nog een grote, schaduwrijke speeltuin dus onze dochter komt niks te kort.

bellinzona montebello speeltuin kasteel
bellinzona montebello speeltuin kasteel
bellinzona montebello speeltuin kasteel

Dit kasteel werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd en in de vijftiende eeuw vond er nog een grote uitbreiding plaats met een extra buitenring. In het kasteel zit een klein museum, maar dat vonden we niet bijzonder interessant. Veel liever genoten we in de zon van het uitzicht. Dit kasteel heeft een enorm grasveld en overal zitten mensen lekker te chillen. Onze dochter oefende hier flink met van de berg afrollen en vermaakte zich dus ook uitstekend.

Montebello bellinzona kasteel
Montebello bellinzona kasteel
Montebello bellinzona kasteel

Castlegrande

Van Montebello loop je omlaag naar het dorpje en dan is het weer een kleine klim omhoog naar Castlegrande, het grootste kasteel van allemaal. Er zijn bewijzen gevonden dat hier al mensen woonden in de periode 5500 tot 5000 voor Christus en er hebben hier verschillende forten en versterkingen gestaan. Het huidige complex stamt deels uit deels dertiende eeuw en deels uit de periode 1473 tot 1486. Zowel in de zeventiende, als in de negentiende eeuw werd het gebouw inclusief de muren nog verder uitgebreid en versterkt.

Ook hier is weer een fijne binnenplaats met veel gras en het kasteel is dus net als vroeger een ontmoetingsplek voor bewoners. Als extra attractie is er sinds kort een Sensory Route, oftewel een blotevoetenpad met negen bakken met onder andere zand, stenen, dennenappels en kastanjes.

Castlegrande bellinzona kasteel
Castlegrande bellinzona kasteel
Castlegrande bellinzona kasteel

Andere dingen om te doen in Bellinzona

Belinzona is maar een klein stadje. Naast de kastelen breng je nog een bezoek aan het kunstmuseum Museo Villa dei Cedri. Er is een mooie kerk en gemeentegebouw met een versierde binnenplaats.

Kom je, zoals wij, uit Italië dan is het wel even wennen dat de terrasjes hier niet tot ’s avonds laat vol zitten. Op een zondagavond buiten het hoogseizoen, dan is het na acht uur echt uitgestorven in het centrum. Zorg dus dat je op tijd gaat eten, anders eindig je bij de kebab plaats.

Dit deel van Zwitersland is heerlijk zonnig en Bellinzona heeft ook een mooi openluchtzwembad.

bellinzona bezienswaardigheden
bellinzona bezienswaardigheden
bellinzona bezienswaardigheden

Bespaartip:  Ticino Ticket en Bellinzona Pass

Verblijf je in de regio Ticino, in Bellinzona of een ander stadje dan krijg je van je accommodatie een Ticino Ticket. Volgens ons hostel zodat je als toerist weet wat er met je toeristenbelasting gebeurt. Wat een sympathiek initiatief!

Met het Ticino Ticket krijg je korting op diverse activiteiten in de regio waaronder 30 % korting op de Bellinzona Pass. Die pas wil je hebben als je alle drie de kastelen wil bezoeken. Andere plekken waar je korting krijgt met het Ticino Ticket zijn onder andere Funicolare Monte Bre, Swissminiatur in Melide en de dierentuin in Magliaso. Ook handig met het Ticino Ticket maak je gratis gebruik van diverse openbaar vervoer routes.

bellinzona montebello speeltuin kasteel

Kindvriendelijk hotels in Bellinzona

Bellinzona is niet zo heel groot en het aanbod aan hotels is dan ook vrij beperkt. Wij sliepen in de jeugdherberg die ze hier hebben. Deze is gevestigd in een erg mooi oud pand waar ook nog een school in zit. Het is minder dan tien minuten lopen vanaf het treinstation. Met onze Interrailpas kregen we hier 15 % korting op de kamer.

Wij hadden een familiekamer op de bovenste verdieping. Waar we ons bed en het stapelbed van onze dochter konden scheiden door een gordijntje. Het was een prima ruime kamer met zelfs twee wastafels. Beneden is een leuke gezamenlijke ruimte en speelhoek voor kinderen. Je kunt er douchen, avondeten en bij de prijs inbegrepen zit een prima ontbijtbuffet.

Het enige nadeel aan dit hostel, is dat het duidelijk al wat ouder is. Alles is hartstikke schoon maar op de badkamers hebben de douches geen deuren maar nog ouderwets een gordijn wat ik persoonlijk toch net wat minder fijn vind. Ook omdat je spullen dan eerder nat worden. De douches zijn wel gescheiden voor mannen en vrouwen. Er zijn ook kamers te krijgen met eigen badkamer. Al met al een prima betaalbare kindvriendelijk optie. Bekijk hier de verschillende kamers en prijzen.

Liever een hotel? Ook het moderne hotel Liberty heeft drie- en vierpersoonskamers voor gezinnen. Bekijk hier het aanbod en de actuele prijs.

Bellinzona youth hostel
Bellinzona youth hostel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top