Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Bazel met kinderen, tips en activiteiten

Bazel met kinderen, tips en activiteiten

Benieuwd wat er te doen is in Bazel met kinderen (ook vaak geschreven als Basel), waar je kunt overnachten en hoeveel dagen je voor de stad moet uittrekken?

Ik bezocht Bazel al eens als een korte overstap en was onder de indruk van de stad. Een aantal jaar later ging ik met mijn gezin een lang weekend naar Bazel. We vermaakten ons uitstekend in deze vriendelijke en groene stad. 

Bazel met kinderen

Ga je naar Zwitserland met kinderen? Dan is de kans groot dat je langs Bazel komt. In plaats van door te rijden, moet je echt een kijkje nemen. Hoeveel tijd heb je nodig voor Bazel met kinderen? Wij hadden drie volle dagen in de stad, maar met twee dagen kun je ook een goede indruk krijgen van Bazel. 

Je kunt natuurlijk met eigen auto naar Bazel, maar de stad is vanuit Nederland ook bereikbaar met de trein. Wij namen heen de nachttrein naar Bazel, op deze manier bespaar je veel tijd, en terug de ICE. Je leest er meer over in ons blog over Zwitserland met de nachttrein. Bekijk de prijzen en mogelijkheden via NS international. Er vliegen ook verschillende airlines naar Bazel, vergelijk de prijzen via Skyscanner.

Bazel met kinderen
Bazel met kinderen

Basel Card

Wist je trouwens dat als je in Bazel overnacht, je dan gratis de Basel Card krijgt? Nog een goede reden om Bazel niet als dagtrip te bezoeken, maar er echt een of meerdere nachten te verblijven.

Met de Basel Card kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Ook kun je gebruikmaken van de wifi bij een aantal hotspots in de stad. Verder krijg je 50% korting op verschillende musea en bezienswaardigheden in Bazel, zoals de dierentuin van Bazel. 

Bazel met kinderen

Wat te doen in Bazel met kinderen?

Het oude centrum van Bazel

Het oude centrum van Bazel is super fotogeniek met veel kleine straatjes en veel kleurige huizen. Er zijn veel straten waar geen of weinig auto’s komen, dus dat is wel fijn als je hier met kinderen loopt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de dierenfiguren in de gevels. Voordat we op eigen houtje op pad gingen, maakten we een stadswandeling met een gids. Je kunt dit boeken via het lokale tourist information center. Het is een goede manier om ook een stukje achtergrondinformatie te krijgen over de stad, zoals waarom de Basilisk het dier van de stad is, maar ook waar je de lekkerste aardbeientaartjes van de stad kunt vinden.

Bazel

Door de hele stad heen zijn er fonteinen met drinkwater. Je hoeft hier dus nooit dorst te krijgen. In twaalf van deze fonteinen is het ook toegestaan om te badderen. Ben je er op een mooie zonnige dag, kijk dan niet verbaast als er een hele groep kinderen of volwassenen in een fontein zit. 

Bazel met kinderen
Basel met kinderen

Ook in de Rijn wordt in de zomer volop gezwommen. Er is zelfs een deel van de rivier afgezet voor zwemmers. Omdat er veel stroming staat, is het in Bazel normaal om een drysack mee te nemen als je gaat zwemmen. Je springt dan de rivier in en laat je lekker meevoeren om er een stuk verderop weer uit te komen. Een speciaal in Bazel veel gebruikt type is de Wickelfish, welke je makkelijk om kunt doen. Je kunt deze kopen bij het tourist information office. Ook zijn er diverse Rheinbaden. Je zwemt dan ook in de Rijn, alleen is hier een stuk afgezet dat, zeker met jonge kinderen, net wat fijner voelt. Bovendien zijn er dan ook meer faciliteiten. Ook de ondiepe rivier de Wiesse is goed om met jonge kinderen in te spelen. 

Bazel met kinderen
Bazel met kinderen

Er is geen gratis speurtocht in de stad. Wel bestaat er die City Treasure Hunt, maar dat is een tour onder begeleiding. De kosten hiervan zijn 25CHF voor 1 kind en 1 volwassene. Voor diezelfde prijs kun je ook een speurtocht aanschaffen waarbij kinderen op avontuur gaan in de stad en een raadsel moeten oplossen. Ook zijn er enkele tours die je zelf kunt doen in het Duits, bijvoorbeeld door de dierentuin. Bij het tourisme office kun je hier meer informatie over krijgen. 

Basel raadhuis

De blikvanger van de stad is het Raadhuis. Loop vooral ook even naar binnen om alle muurschilderingen te bewonderen. Het Raadhuis is nog in gebruik en daarom kun je alleen op zaterdag binnen kijken.

raadhuis bazel

Wij deden deze korte tour van een ruim half uur. Je komt door enkele prachtig gedecoreerde ruimtes. Vooral het parlement vond onze dochter erg interessant. Ze zag zichzelf hier al helemaal een voorstel vertellen en dat iedereen dan mocht stemmen. 

Bazel met kinderen raadhuis

Verder zijn er diverse kerken om te bezoeken en je kunt een van de torens van de kathedraal beklimmen. 

Modern Bazel

Bazel heeft ook een moderne kant. Op de Novartis Campus langs de Rijn zijn meer dan twintig gebouwen te vinden die ontworpen zijn door bekende architecten. Een van de meest in het oog springende gebouwen is de “Eye to the Sky” van de Messeturm. Graffiti art is te vinden op verschillende plekken in de stad, maar natuurlijk vooral buiten het oude centrum. Dan is er ook nog digitale kunst. Een kunstroute die je met je telefoon kunt lopen en waarbij grasveldjes worden omgetoverd tot kunstwerken met behulp van AR. 

Bazel met kinderen

Musea in Bazel

Er zijn in Bazel meer dan veertig musea, maar geen science museum of ander typisch kindermuseum. Ga je naar Bazel met tieners, dan zijn de diverse moderne kunstmusea, zoals kunsthalle Basel of kunstmuseum Basel, wellicht interessant voor ze.

Van diverse musea in Bazel die wij bezochten, vonden we vooral het Natuurhistorisch Museum en het Papiermolen Museum ook erg geschikt voor gezinnen. 

Bazel met kinderen

Natuurhistorisch Museum

Het NatuurhistorischMuseum is een museum met veel opgezette dieren. Gelukkig niet alleen achter glas, maar vaak op een interessantere manier tentoongesteld. Zo kun je ook echt rondom een enorme mammoet lopen en mag je die zelfs aanraken. Naast de mammoet is er ook een babymammoet te zien, die gevonden is in de permafrost. 

Natuurhistorische museum

Bij de dinosaurus tentoonstelling kun je de botten niet aanraken, maar kun je wel in in een bak zand “dino botjes” opgraven. Bij een aantal andere dieren staan voorwerpen, zoals een plastic schedel, die je dan mag aanraken. Zo kun je zien hoe groot de tanden van een sabeltandtijger waren. 

Natuurhistorische museum
Natuurhistorische museum

Ook is er aandacht voor uitgestorven of met uitsterven bedreigd dieren, zoals de panda en de dodo. De informatie wordt meestal in het Duits gegeven, maar je kunt ook kiezen voor een Engelstalige audioguide. Daardoor is het toch een interessant museum geworden. 

Natuurhistorische museum

“Wow kijk, dat blaadje is groter dan die mier, ik ga hem helemaal volgen”. In een van de ruimtes van het Natuurhistorisch Museum gaat het over insecten. Hier hebben ze ook echte insecten, zoals wandelende takken en dus ook mieren met blaadjes. Via een parcours met doorzichtige buizen kunnen de mieren verse bladeren naar hun nest brengen. Fascinerend om de hele route van zo’n mier te volgen. 

Reken voor een bezoek aan dit museum ongeveer één tot anderhalf uur. 

Natuurhistorische museum

Papiermolen Museum

Het Papiermolen Museum ligt in de wijk st. Alban. Het kleine riviertje naast het gebouw zorgde ervoor dat hier al in de middeleeuwen een watermolen zat. Het leuke van het Papiermolen Museum is dat er heel veel zelf te doen is.

Papiermolen museum

Wij willen in ieder geval zelf papier maken. Het proces is relatief simpel, een zeef met houten omhulsel door een bak met water en cellulose halen. Daarna het houten frame verwijderen en de rest laten uitlekken om vervolgens tussen twee vilten vellen nog extra uit te persen. Dankzij de speciale snelle droogovens hoeven we geen dagen te wachten, maar kunnen we na enkele minuten ons zelf gemaakte papier al mee naar huis nemen. 

In het museum leren we meer over het proces van papier maken en over de verschillende papiersoorten, zoals papyrus. 

Papiermolen museum

Het museum gaat niet alleen over papier, maar ook over het schrift in zijn algemeen en over de boekdrukkunst. Sommige plekken waar we zelf wat kunnen doen, zoals je naam laten schrijven in kalligrafie en schrijven met een echte ganzenveer, slaan we vanwege lange wachttijd over. Dan nog is er genoeg wel te doen. Zo wordt onze dochter helemaal blij van de typemachine waarop ze zelf een stukje mag typen en drukken we met verschillende kleuren inkt een stukje tekst. 

st. Alban bazel

Ga je naar Bazel met kinderen en wil je naar dit museum, dan zou ik zeker proberen om vroeg te gaan of te kiezen voor een doordeweekse dag. Bekijk de website van het Basler Papiermühle museum voor de actuele openingstijden en entreeprijs. Naast het museum zit ook een populair restaurant, hier serveren ze onder andere huisgemaakte taarten en buddha bowls met veel groenten. 

Papiermolen museum

Speelgoedmuseum

Op zoek naar een kindvriendelijk museum in Bazel. Dan klinkt het Speelgoedmuseum natuurlijk heel goed. Je bekijkt hier echter wel het speelgoed vanachter glas, het is geen museum waar je zelf kunt spelen. Van eerdere bezoeken aan soortgelijke musea weten we dat dit aan peuters en kleuters niet besteed is. Inmiddels is onze dochter negen en kon ze alle poppenhuizen en beren achter glas ook echt bewonderen, zonder dat ze er per se aan wilde zitten.

Speelgoedmuseum bazel
Speelgoedmuseum bazel

Er zijn hier beren te zien die al meer dan honderd jaar oud zijn. Let ook vooral goed op, want sommige zijn op een hele grappige manier neergezet. 

In een aantal gevallen kun je op een knopje drukken waardoor er wat gebeurt in de tentoonstelling. Zo is er een hele kermis opgebouwd waar de draaimolen gaat draaien. 

Tijdens onze bezoek was er een speciale tentoonstelling over Globi. Deze blauwe vogel kom je op veel plekken in Zwitserland tegen en is een echte kindermascotte. Leuk om hier te leren over het ontstaan van Globi. 

Speelgoedmuseum bazel

Jean Tinguely museum 

Het Jean Tinguely museum is een kunstmuseum. Vol met fantastische bewegende kunstobjecten die draaien en geluid maken. De meeste voorwerpen zijn gemaakt van metalen afvalstukken. Je zet de kunstobjecten zelf in beweging door op een knop te drukken. Dat maakt dit museum in Bazel ook erg toegankelijk voor kinderen. 

Er is echter een groot nadeel, want er zit een tijdvertraging op de kunststukken. Vaak moet je 15 minuten wachten voordat iets het weer doet. Dat wordt aangegeven met groene en rode lampjes. Op een drukke weekenddag leidt dat tot gefrustreerde kinderen, zeker als iemand je net te snel af is en op die knop drukt waar jij al tien minuten zit te wachten. Ga je op een rustige dag, dan zal je vast een totaal andere beleving hebben van het Jean Tinguely museum.

Jean Tinguely museum 

Cartoonmuseum

Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Voor het Cartoonmuseum is het handig om eerst op de website te kijken welke tentoonstelling er zijn. Niet alle thema’s zijn even interessant of geschikt voor kinderen.

Dierentuin Bazel

Zijn jij en je kinderen dierentuin liefhebbers? Zoo Basel is de oudste dierentuin van Zwitserland. Het bevindt zich net iets ten zuidwesten van het stadscentrum. Het is niet zomaar een dierentuin, want het is de oudste van het land. Qua aantal bezoekers is het zelfs de populairste attractie van het land. 

dierentuin Bazel

In Zoo Basel vind je uiteraard veel verschillende dieren, een van de mooiste verblijven vonden wij het apenverblijf. Hier wonen onder andere chimpansees, orang oetans en gorilla’s. Hier konden we alle apen families goed bekijken dankzij de enorme glazen ramen. Zoals de jonkies, die allemaal grappen maakten en de enorme silverback die moeiteloos liet zien dat het lekkerste eten toch echt voor hem was. 

dierentuin Bazel

Omdat de dierentuin zou oud is, zijn er ook veel grote bomen en struiken. Dat zorgde voor wat schaduw tijdens de hete dag dat wij er waren. Voor dieren zoals de koningspinguïns is Zwitserland in de zomer natuurlijk ook te warm, maar die hebben een fijn gekoeld verblijf en water om in te plonsen.

dierentuin Bazel

De dierentuin heeft ook een aquarium. Bij binnenkomst zien we vissen die in de Rijn wonen, maar verder zijn er vooral tropische vissen.

Net als in veel historische dierentuinen heeft ook de dierentuin van Bazel veel Afrikaanse dieren, zoals giraffen, olifanten en zebra’s. De neushoorns komen niet uit Afrika. We vragen ons al af waarom de dieren er zo anders uitzien als we gewend zijn. Dit blijken Indiase neushoorns te zijn, ook bekend als pantserneushoorn, omdat het net lijkt alsof ze een pantser aan hebben. Een heel schattig jonkie van net een maand oud duikt opeens achter zijn moeder vandaan. 

dierentuin Bazel

De dierentuin van Bazel heeft een belangrijke rol in het fokprogramma van deze bedreigde diersoort. 

Kinderen kunnen zich ook vermaken in de verschillende speeltuinen in de dierentuin van Bazel. Bezoek de website van Zoo Basel voor de actuele openingstijden en entreeprijs. 

dierentuin Bazel

Tierpark Lange Erlen

Er zijn in Bazel zelfs twee dierentuinen. Tierpark Lange Erlen is een stuk kleiner dan de dierentuin van Basel, maar wel gratis. Het is dan ook een geliefde plek voor gezinnen met jonge kinderen.

Tierpark Lange Erlen

Het is een parkachtige setting met ruime verblijven. Je kunt hier onder andere herten, bizons en zwijnen zien. Er zijn ook enkele wat meer exotische dieren, zoals de lynx, wilde Europese kat en er is een klein apenhuis. Omdat de dieren alle ruimte hebben, is het niet gegarandeerd dat je ze ook echt gaat zien. Tegen betaling zijn er nog wat extra activiteiten. Zo kun je een ritje maken op een pony of rijden in kleine autootjes.

speeltuin Tierpark Lange Erlen

Naast Tierpark Lange Erlen ligt een erg leuke speeltuin. Onze dochter raakte hier niet uitgespeeld en de vele klim- en kleuterobjecten zijn zeker ook leuk voor wat oudere kinderen, maar minder geschikt voor je peuter. Die rivier de Wiesse loopt langs het dierenpark en dit is een goede plek om met jonge kinderen in de ondiepe rivier te spelen.

Tierpark Lange Erlen

Botanische tuin Bazel

Ook de Bontanische tuin van Bazel is gratis toegankelijk. Deze botanische tuin van de Universiteit Basel heeft verschillende kassen met daarin een aantal exotische bloemen en planten. Ook is er een mooie tuin met veel bloemen, een sequoia boom en diverse bankjes.

Botanische tuin

Parken in Bazel

Op zoek naar een plekje om te picknicken en om de kinderen even uit te laten razen? Er zijn in Bazel verschillende parken. De beste opties voor gezinnen zijn Park im Grünen, Schützenmattpark en Kannenfeldpark met een speeltuin en ruimte om te relaxen. Het Kannenfeldpark is het grootste park van de stad. Er zijn hier verschillende plekken om te spelen met glijbanen, een kabelbaan en in de zomer is er een waterspeeltuin met sproeiertjes.

speeltuin Bazel

Boottocht over de Rijn 

Een boottocht over de Rijn is een relaxte manier om de stad Bazel te bekijken. Vanaf half april tot half oktober gaat er vanaf Basel Shifflande een of meerdere dagen per week een rondvaartboot. De boot gaat zowel voorbij het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk als langs de oude stad. Tussendoor is er elke keer een korte stop bij de aanlegplaats. Wil je alles zien, dan ben je twee uur onderweg, maar een uur kan dus ook. 

Het is ook mogelijk de boottocht te boeken inclusief een brunch ontbijt of met een ander speciaal thema. Check het schema en alle mogelijkheden op de website.

3 landen punt bazel

Overnachten in Bazel

Zoek je een kindvriendelijk hotel in Bazel, dan is er genoeg aanbod. De prijzen liggen in Zwitserland zeker hoger dan net over de grens met Duitsland, maar hier krijg je dus wel de Basel Card. Bovendien is het ook gewoon fijn om in de stad zelf te overnachten.

Met onze dochter sliepen we bij Hotel Wettstein, vanaf waar het een korte wandeling was over de rivier naar de oude stad. Of we namen tram 2 die om de hoek stopt en heel vaak gaat. 

Hotel Wettstein
Hotel Wettstein

We hadden hier een hele fijne familiekamer, waarbij we een eigen slaapkamer hadden met een groot en lekker bed. Onze dochter had hier een eenpersoonsbed in de ruimte die zowel gang als kleding- als werkkamer was. Verder hadden we een ruime badkamer met regendouche. 

Hotel Wettstein

Behalve dat er een bureau was om aan te werken, was er ook een minibar die dagelijks gevuld werd met enkele inbegrepen drankjes, zoals mineraalwater en fris.

Het ontbijt is in de ontbijtruimte beneden met een glazen serre en de mogelijkheid in de tuin te zitten. Wettenstein is een redelijk kleinschalig hotel, maar heeft toch best wat keuzes voor het ontbijt. Verse yoghurt met zaden en noten, echt goed en lekker brood, vleeswaren en diverse (Zwitserse) kazen. Ook zoete broodjes, zoals een croissant, ontbreken niet en er zijn diverse verse sappen. 

Hotel Wettstein
Hotel Wettstein

Voor kinderen is er een speelruimte waar ze met een keukentje kunnen spelen, maar ook kunnen tafelvoetballen. Verder is er nog een kleine gym met enkele apparaten. 

Gewoon vriendelijk personeel, een prettige kamer, goede ligging en een vers ontbijt ontbijt. Boeken doe je via hun eigen website of via de bekende websites, zoals booking

Hotel Wettstein

Er is ook een hostel: Basel BackPack. Niet in het oude centrum, maar wel met een tramlijn voor de deur. De kamers zijn simpel, maar de rest van het hostel is wel gezellig ingericht. In een voormalige fabriek met diverse leuke restaurantjes en cafeetjes in de buurt. Check hier de prijs en beschikbaarheid van dit hostel.

basel hostel backpack

Toch liever een fijn hotel in het centrum van de stad, maar wel zelf koken? SET Hotel.Residence by Teufelhof Basel is een luxe hotel met familiekamers met kitchenette.

Uit eten met kinderen in Bazel 

Op zoek naar een leuk restaurant met kinderen in Bazel? Onze dochter is de leeftijd ontgroeid waarbij ze restaurants met een speeltuintje nodig heeft. Geef haar een telefoon en ze is blij. We geven toch enkele tips. Zo heb je in Bazel de Markethalle, een foodcourt concept met een glijbaan. Wij aten zelf bij Klara, ook een foodcourt concept, maar dan net wat kleiner. Hier hebben ze diverse Aziatische en Afrikaanse opties, maar ook hamburgers met frietjes. Het fijne van een foodcourt is dat het eten vaak snel klaar is er iedereen iets kan kiezen wat ze zelf lekker vinden.

Als we in Zwitserland zijn, wil ik dan ook graag kaasfondue. Nu is dat meer een winterse maaltijd voor na een dag skiën en zit je in Bazel natuurlijk niet in de bergen. We vonden toch een hele prima optie. Bij restaurant Löwenzorn, vlakbij het Raadhuis. Ze hebben hier ook een groot (deels overdekt) buitenterras. 

Uitstapjes in de omgeving van Bazel

Bazel ligt op een treinknooppunt en je kunt vanuit hier dan ook heel veel dagtrips maken ook met het openbaar vervoer. Niet alleen in Zwitserland, ook Frankrijk en Duitsland zijn dichterbij. 

In drie kwartier zit je bijvoorbeeld in het fotogenieke Colmar in de Elzas. Lees ook ons blog over de Elzas met kinderen. Ook Freiburg (Breisgau) is nog geen uur reizen. Lees voor meer tips hierover onze blogs over het Zwarte Woud met kinderen. Je zou zelfs dagtrips kunnen maken naar andere Zwitserse steden, zoals Zurich en Luzern, hoewel je daar aan één dag echt te weinig tijd hebt.

Wij maakten zelf een uitstapje naar Augusta Raurica, een Romeinse stad op maar tien minuten met de trein van Bazel. Het is een goede plek om wat te leren over de geschiedenis en je kunt er enkele wandelingen maakten langs Romeinse ruïnes. Lees mijn uitgebreide blog over Augusta Raurica voor alle informatie. 

Als je op zoek bent naar meer natuur kun je ook naar Reigoldswil. Met de trein en de bus ben je ongeveer een uur onderweg, met de auto 35 minuten. Hier kun je een kabelbaan nemen de berg op. Terug kun je ook met de kabelbaan, wandelen of met een stepje terug naar beneden indien je ouder bent dan 10 en groter dan 135cm. 

Op de top kun je wandelen naar een waterval, spelen in de belevenis speeltuin of je kunt klimmen in het klimbos. Voor kinderen vanaf 4 jaar tot 40 kilo is er een kinderparcours, kinderen vanaf 8 jaar die een reikhoogte hebben van minimaal 140cm mogen onder begeleiding van een volwassene op de reguliere routes.

Lees ook onze andere blogs over:

Ons bezoek aan Bazel werd georganiseerd door Basel Tourist Information. Op hun site kan je nog meer tips vinden voor Bazel en omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top