Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Augusta Raurica, Romeinse stad in Zwitserland

Augusta Raurica, Romeinse stad in Zwitserland

Augusta Raurica is de best bewaarde Romeinse stad van Zwitserland. Met het openbaar vervoer is het maar tien minuten van Bazel naar Augusta Raurica in Kaiseraugst, dat maakt het een perfecte (halve) dagtrip vanuit de stad.

Op het hoogtepunt woonden er meer dan 10.000 mensen in Augusta Raurica. De stad was dan ook best uitgebreid en tijdens een langere of kortere wandeling kun je de verschillende plekken ontdekken. Een groot deel van Augustica Raurica is vrij toegankelijk, maar om meer achtergrondinformatie te krijgen, is het zeker handig het bijbehorende museum te bezoeken.

Er gaan ongeveer elk half uur treinen van Basel SBB naar Kauseraugust en die doen er tien minuten over. Je kunt ook de bus nemen van Bazel naar Kauseraugust, maar dan ben je meer dan een half uur onderweg.

Augusta Raurica

Augusta Raurica

Vanaf het treinstation zijn er verschillende wandelroutes naar verschillende delen van Augusta Raurica. Naar het noorden loop je via het huidige plaatsje Kaiseraugust waar nog enkele Romeinse resten te herkennen zijn, zoals een stukje muur, een oude kerk en de baden aan de Rijn.

Augusta Raurica

Naar het zuiden zijn de meest indrukwekkende overblijfselen te vinden. Ook heb je hier faciliteiten zoals toiletten en een restaurant. We lopen als eerste naar het Romeinse huis met museum. Bekijk de website voor de actuele prijs en openingstijden.

Augusta Raurica

Het leuke van het Romeinse huis is dat de Romeinen hier voor onze dochter ook echt gaan leven. Nou ja, de rijke Romeinen dan, want dit huis is wel echt een villa. Rondom de binnentuin zijn verschillende ruimtes. Er staan Romeinse spelletjes om zelf te spelen en je kunt Romeinse kleding aan doen. “Houten schoenen zitten best lekker”, aldus onze dochter. Deze Romeinse familie had wel een uitgebreide spa in hun eigen huis, maar dan weer geen echte keuken. We leren dat vanwege het gevaar van open vuur rijkere families niet zelf kookten. In plaats daarvan lieten ze gewoon elke dag eten bezorgen vanuit de taverne of aten buiten te duur. In de keuken stonden dan wel een aantal amfora voor de wijn en hier werd ook brood en fruit bewaard.

Augusta Raurica

Ga je naar Augusta Raurica met kinderen, vraag dan ook om de verschillende speurtochten en quizzen die er zijn. Deze werden niet proactief aangeboden en pas wanneer we andere kinderen zien die met een soort speurtocht bezig zijn, lopen we maar even terug. Er staat een display met de daarin (in het Engels en Duits) een aantal opties voor kinderen van verschillende leeftijden. In het Romeinse huis moeten we bijvoorbeeld een dief opsporen door de aanwijzingen te volgen. Wie de dief is, verklap ik natuurlijk niet, dat mag je zelf uitzoeken.

Augusta Raurica

In het kleine museum is een klein deel van de zilverschat van Augusta Raurica tentoongesteld. Het leest als een verhaal uit een boek. Meer dan 270 zilveren voorwerpen die bij elkaar 58 kilo wegen werden in de grond verstopt vlak voor de stad werd aangevallen. Niet alleen privé voorwerpen, maar ook persoonlijke giften van de keizer, waardoor we kunnen opmaken dat voorwerpen van een of misschien twee hooggeplaatste militairen waren. In die tijd had de schat al een waarde die vergelijkbaar was met 230 jaarinkomens.

De eigenaren overleefden deze aanval waarschijnlijk niet. Ze kwamen immers nooit terug om de voorwerpen weer op te graven en dus wist ook niemand anders van de schat die hier begraven was. Tot in 1961 bij toeval een graafmachine een zilveren bord mee omhoog bracht.

Augusta Raurica

Buiten het museum bevinden zich enkele van de belangrijkste bouwwerken van Augusta Raurica, zoals het theater, een tempel en het badhuis. Het theater is flink gerestaureerd en daardoor nu ook weer bruikbaar als theater. Mocht je in de zomer in Zwitserland zijn, kijk dan of je je bezoek kunt timen met een van de shows die hier nu plaatsvinden. In de zomervakantie zijn er ook vaak extra activiteiten, zoals Romeinse snacks maken of je eigen geurige olie mixen.

Augusta Raurica
Augusta Raurica

Vanaf het museum starten ook twee langere wandelroutes. De ene gaat naar de oorspronkelijk stadsmuur met poort en via een dierenpark waar ze historische soorten hebben, zoals wollige varkens, bergschapen en Nera Verzasca geiten.

De andere route gaat via de velden en een stukje bos naar het amfitheater en het heiligdom van Grienmatt. Het amfitheater is eigenlijk alleen nog maar herkenbaar doordat met beton de vorm wordt aangegeven, maar het heiligdom is beter bewaard gebleven. Tijdens de wandeling zien we ook heel veel hagedissen weg schieten.

De skyline van Bazel is ook goed te zien en het is dan ook niet raar dat heel lang gedacht werd dat Bazel gesticht werd door de Romeinen. Daarom staat er op de binnenplaats van het Raadhuis van Bazel ook een standbeeld van een Romeinse legionair. Inmiddels is echter bekend dat er al eerder een Keltische nederzetting was en dat de stichter van Augusta Raurica (toen Colonia Augusta Rauracorum) niet de stichter van de stad Bazel is.

Augusta Raurica
Augusta Raurica

Op de weg terug naar het treinstation komen we nog langs het handelshuis. Dit huis is een van de best bewaarde van Augustica Antica. Het huis raakte namelijk al in de Romeinse tijd verwoest door vuur en verdween daarna onder een dikke laag aarde. De stenen werden dus niet zoals die van veel andere bouwwerken later voor wat anders gebruikt. Dit handelshuis is extra interessant gemaakt doordat je hier een augmented reality tour kunt volgen met je eigen smartphone. Zo krijg je echt een idee van hoe het eruit heeft gezien. Het is bovendien een spannend verhaal, in het Engels of Duits, en onze dochter is blij dat het allemaal goed afloopt.

Augusta Raurica

Wij besteden zo’n drie uur in Austica Antica. Wil je alle wandelroutes lopen, dan heb je nog wel wat meer tijd nodig. Naast het museum is een restaurant waar je eventueel kunt lunchen of je kunt dit doen in het dorpje Kaiseraugust. Met Bazel om de hoek is het niet nodig om hier te overnachten.

Meer tips nodig? Lees ook ons uitgebreide blog over Bazel met kinderen.

Ons bezoek aan Austica Antica werd georganiseerd door Basel Tourist Information. Op hun site kan je nog meer tips vinden voor Bazel en omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top