Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Skigebied Davos ontdekken met kinderen

Skigebied Davos ontdekken met kinderen

Skigebied Davos Klosters Parsenn is een wereldberoemd skigebied gelegen in de Zwitserse Alpen in het kanton Graubünden. De stad Davos ligt op 1560 meter hoogte en de meeste skigebieden rondom Davos liggen zelfs nog een stuk hoger, zoals de 2844 m hoge Weissfluhgipfel. Dat maakt het een heel sneeuwzeker gebied. Toen wij in Davos waren, hadden veel skigebieden grote problemen door gebrek aan sneeuwval, maar hier in Zwitserland was een groot deel van de pistes gewoon open. Zowel Davos als Klosters zijn skigebieden in Zwitserland met het label “Family Destination”. Dat houdt in dat er zowel in de winter als in de zomer voldoende te beleven is voor gezinnen.

Toch vonden we de familievriendelijkheid van de pistes niet te vergelijken met familievriendelijke skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk. Natuurlijk is er wel een kinderland, maar een echt goede of grappige kinderroute ontbreekt. De familievriendelijkheid zit hem dan ook vooral in de vele andere activiteiten die je kunt ondernemen met je gezin.

Davos paard en wagen

Er is een goed zwembad, een grote schaatsbaan en er zijn dagelijks speciale activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een iglo met je gezin, een wandeling met lama’s of een rit met paard en wagen. De meeste van deze activiteiten zijn ook nog eens ontzettend betaalbaar. Zwitserland mag dan het imago hebben duur te zijn, dat geldt niet voor dit soort activiteiten. Mits je tenminste gebruikmaakt van de Davos Klosters gastenkaart die je krijgt via je hotel of appartement. Daarmee kun je dagelijks tegen een symbolisch bedrag (vaak 5 CHF per persoon) meedoen aan een activiteit. Wel even van tevoren online reserveren, dat kan 14 dagen van tevoren en vol=vol.

Wij gingen met de auto naar Davos, maar dankzij het treinstation in het dorp is dit ook een prima bestemming voor een wintersportvakantie met de trein. Neem bijvoorbeeld de (nacht)trein naar Bazel en stap daar over. Over het algemeen is het een stuk goedkoper om een pakket te boeken inclusief accommodatie en skipas dan om alles los te regelen. Voor Zwitserland komen we vaak uit bij Snowtrex, welke goede aanbiedingen hebben voor Davos, maar vergelijk ook met Sunweb voor Davos of Klosters of met het aanbod van TUI in Davos.

Wintersport in Davos, welke skigebieden zijn er?

Skigebied Davos Klosters Parsenn bestaat uit zes verschillende skigebieden die niet met elkaar verbonden zijn. Bij elkaar vind je er meer dan 250km aan pistes als alles open is. Met je gastenkaart kun je gratis gebruikmaken van de skibus die de gebieden met elkaar verbindt.

Parsenn

Het leukste skigebied in Davos voor wie al kan skiën, is wat mij betreft Parsenn. Ik ben duidelijk niet de enige die dat denkt, want waar we in de andere gebieden ook tijdens de kerstvakantie nauwelijks wachttijd hebben, moeten we hier wel wachten. Vooral bij het dalstation in Davos Dorf, waar je met een treintje de berg op gaat. De eerste dag waren we hier om 9:15 uur en moesten ruim een half uur wachten. De volgende dag waren we er vlak na opening (het eerste vertrek is al om 8:15 uur) en toen moesten we een kwartiertje wachten.

Davos Parsenn

Eenmaal in het skigebied zijn er ook een aantal stoeltjesliften waar je toch al snel een minuutje of tien in de rij staat. Omdat je hier hele lange afdalingen kan maken en meerdere routes aan elkaar kunt knopen, vond ik dat zelf niet storend. Je skiet hier voornamelijk in de zon en het uitzicht is echt gaaf. Dat is toch echt wel een pluspunt van Davos. Sowieso vind ik de natuur een groot pluspunt van een vakantie in Zwitserland met kinderen.

Davos Parsennn

In Parsenn is een hele fijne lange blauwe piste. De 15 is een van de weinige echt lekkere lange en redelijk makkelijke pistes die we tegen zijn gekomen in Davos. Wil je een langere tocht maken in skigebied Parsenn, dan zul je via rode pistes moeten gaan. Die zijn dan weer relatief goed te doen, zeker ook omdat er op enkele van de moeilijkste stukjes omleidingen gebouwd zijn. Zo kun je een hele mooie ronde maken via de blauwe 15, een klein stukje rood 19, met de lift omhoog, dan de blauwe 41 (met rode stukken, maar daar is een omleiding), dan weer met de lift omhoog en via de brede rode 20 kom je dan weer bij de lift die je naar het begin van de 15 brengt.

Davos Parsennn

Onderweg zijn er ook genoeg gezellig kleinschalige restaurantjes om even te stoppen. Sowieso is er in dit skigebied genoeg keuze aan eetmogelijkheden. Of je nou kiest voor een van de leuke kleine houten hutten met een après-ski sfeertje, muziek en stoelen in de sneeuw, een snel zelfbedieningsrestaurant of een kwalitatief goed restaurant met bediening. Wel is het handig om voor de betere restaurants te reserveren, dat kun je gewoon aan het begin van de dag doen.

Davos Parsennn terras

Neem ook zeker een kijkje bij de iglo in het gebied. Voel je je heel avontuurlijk, dan kan je hier zelfs overnachten.

Davos Parsennn Iglo

Je kunt zowel vanuit Davos, Wolfgang en Klosters in dit skigebied komen. Er zijn dan ook meerdere dal afdalingen. De dal afdaling naar Klosters is ruim 8 km lang en erg mooi en afwisselend. Het is een rode afdaling met enkele uitdagende stukken, maar ook veel brede pistes en paden door het bos. Echt een heerlijke route die, als je niet te laat op de dag gaat, ook nog eens heerlijke rustig is. Het enige nadeel wanneer je met jonge kinderen bent, is dat je soms wel even goed vaart moet maken, anders moet je prikken.

Davos Parsennn horeca

De dal afdalingen naar Davos en naar Wolfgang zijn zwart, hoewel je richting Davos wel via de rode piste bij het halverwege punt van het treintje kunt komen. Kortom, een leuk gebied waar je, zeker als alles open is, echt wel meerdere dagen nodig hebt om alles te ontdekken. Er zijn hier ook ontzettend veel mogelijkheden om off-piste te skiën.

Jakobshorn

Het tweede grootste skigebied in Davos is de Jakobshorn. Het is hier een stuk rustiger dan Parsenn, we hoefden hier zelden op een lift te wachten. In dit skigebied is een groot funpark waar je echt gave stunts kan bekijken. De uitzichten hier zijn fantastisch mooi.

Davos Jakobshorn

Ook in dit skigebied zijn genoeg leuke skihutten te vinden. Vaak mooie houten hutten met een groot terras en gezellige muziek. Vooral de berghut bij het funpark is een echte feestplek, waar er vanaf een uur of twee ook gedanst wordt met een drankje.

Davos Jakobshorn terras

Wat de Jakobshorn ook heeft, is een groot gebied voor beginnende skiërs in het dal. Dit staat ook bekend als Bolgen. Hier vind je het kinderland en twee pistes met sleepliftjes en ook enkele rollenbanen voor de allerkleinsten. Ook zijn er leuke speelmogelijkheden, zoals een draaimolen in de sneeuw. Er is ook een slalomroute voor wie wil racen.

Davos Jakobshorn funpark

Jammer genoeg is de overgang van de beginnerspistes in het dal naar de pistes op de berg erg groot. Als je op de kaart kijkt, zou je het niet zeggen, maar ik vond dit een stuk moeilijker dan in Parsenn. Alle blauwe pistes op de berg hadden er een lastiger gedeelte in zitten, of het nou een versmalling was, een megasteil stuk of een stuk dat super scheef was. Doordat de pistes ook nog heel golvend zijn, is het lastig om in een lekker ritme te komen.

Davos Jakobshorn piste

Nu hielpen de omstandigheden ook niet mee. Dit skigebied ligt aan de andere kant van Davos, daardoor heb je minder zon. In ons geval was de piste keihard en vol met ijsbolletjes. Wat in de loop van de dag al snel overging in ijzige stukken en bulten.

Davos Jakobshorn

Rinerhorn

De Rinerhorn staat net als Madrisa bekend als een kindvriendelijk skigebied. We lazen dat er hier ook een heksenbosroute was en waren dan ook nieuwsgierig naar dit gebied. Voor dat heksenbos hoef je er zeker niet naartoe te gaan. Het is letterlijk een slalom route met wat borden van grappige figuren en dan een zijpad dat door een stukje bos met vier bomen gaat. Geen heksenroute zoals we die kennen uit Oostenrijk.

Davos Rinerhorn

Desondanks is het wel een fijn gebied wanneer je op de berg wil skiën met kinderen die nog niet zoveel ervaring hebben. Er is voor kinderen een afgezet stuk piste dat de skischool ook gebruikt om te oefenen. Er is een sleepliftje en eenmaal bovenaan kun je kiezen voor de oefenpiste, de kinderslalom of je kunt ook de reguliere piste opgaan die op de kaart rood is, maar hier bijna onderaan nog maar lichtblauw is, lekker gelijkmatig en eindigend op een vlak stuk.

Davos Rinerhorn slalom kinderen

Op de Rinerhorn is een groot zelfbedieningsrestaurant en verder twee wat lastig te bereiken hutten. Wat wij een nadeel vonden van dit skigebied is dat er op de berg alleen sleepliften zijn. Dat gaat gewoon niet zo snel en de afstanden die je moet slepen zijn toch behoorlijk. Er is zowel een blauwe, rode als zwarte dal afdaling. Tenslotte een waarschuwing voor de blauwe 11 op de kaart. Het eerste stuk is megasteil en smal en je moet minimaal 70 km per uur gaan om vervolgens aan het einde de bult op te komen. Volgens onze dochter, die natuurlijk halverwege eindigde, was dit de stomste piste van het hele skigebied.

Davos Rinerhorn

Verder heb je op de Rinherhorn de langste sleeroute van Davos. Tijdens ons verblijf konden de andere sleetjesroutes niet open vanwege te weinig sneeuw. De Rinerhorn afdaling van 3,5 kilometer werd wel open gehouden. De route wordt verlicht en is ook enkele avonden in de week open om sleetje te rijden. Ook dat maakt de Rinherhorn leuk voor kinderen.

Madrisa, Schatzalp en Pischa

Tenslotte zijn er nog drie kleinere gebieden die we niet zelf bezocht hebben. Onder andere ook doordat in deze lagere gelegen gebieden maar weinig pistes open waren. Sowieso heeft de Pischa maar één lift en is dit vooral een gebied om te wandelen of om off-piste te skiën. De Schatzalp heeft vier liften en normaal gesproken een toffe sleeroute en enkele blauwe pistes, deze waren echter allemaal dicht tijdens onze vakantie. Madrisa staat bekend als een zonnig en kindvriendelijk gebied met een kinderland op de berg. Vanuit Klosters is het goed te bereiken, maar vanuit Davos is dit toch nog best een eind weg.

Davos piste

Skiles voor kinderen en volwassenen in Davos

Davos is een van de skigebieden in Zwitserland waar ook Nederlandse of Nederlandssprekende skileraren actief zijn. We hebben zelf geen skiles genomen in Davos, maar kwamen wel Nederlandse skileraren tegen, bijvoorbeeld van Skischool Top Secret. Via hun website kun je ook aangeven dat je wil boeken bij een Nederlandssprekende skileraar, voor andere skischolen is het handig om vooraf even te informeren.

Davos wintersport piste

Net als in Oostenrijk mag je in Zwitserland na het volgen van een korte cursus les geven aan kinderen. Hoe hoger het niveau, aan hoe meer eisen de skileraar moet voldoen en hoe lastiger het ook vaak is om een Nederlandse skileraar te krijgen.

Wat is er te doen in Davos Klosters Parsenn behalve skiën?

Er is in Davos en in Klosters meer dan genoeg te doen naast skiën. Je moet je wel beseffen dat Davos echt een stad in de bergen is en dus geen sfeervol dorpje. Voordeel daarvan is dan natuurlijk wel weer dat er veel faciliteiten zijn. Zo is er een grote ijshal waar ijshockey wedstrijden plaatsvinden. Misschien wel heel gaaf om een keer bij te wonen.

Davos

Je kunt ook goed winkelen in Davos, check vooral ook de vele wintersportwinkels die vaak echt goede kwaliteitsproducten en merken verkopen. Natuurlijk wel tegen Zwitserse prijzen, maar vaak krijg je flinke korting op producten van het vorige seizoen.

Schaatsen

In het winterseizoen zijn er meerdere (openlucht) ijsbanen in Davos waar je kunt schaatsen. Ook hiervoor is het weer handig om de gastenkaart te hebben. Je kunt dan met flinke korting schaatsen huren.

Davos schaatsen

Sleetje rijden

Sleetje rijden? Er zijn in Davos en in Klosters een aantal mogelijkheden. Wat precies open, is zal ook afhangen van de hoeveelheid sneeuw. De makkelijke en 2 kilometer lange Schatzalp afdaling is ook door de ligging midden in Davos een populaire optie, maar dan moet er dus wel genoeg sneeuw liggen. Dat geldt ook voor de maar liefst 8 km lange afdaling van Madrisa.

Davos met slee

De Rinerhorn afdaling van ruim 3 kilometer is het vaakst open en hier kun je ook in de avond sleetje rijden. Deze afdaling wordt wel gekwalificeerd als de moeilijkste van de sleetjesroutes, mede door de steile stukken. Iets om met jonge kinderen dus rekening mee te houden.

Zwemmen

Mocht je hotel geen zwembad hebben, dan is er in Davos een groot zwemparadijs genaamd eau-là-là.

Bijzondere activiteiten met de Davos Klosters Guest Card

Wat wintersport in Davos extra leuk maakt, is dat je met de Davos Klosters Card zoveel bijzondere activiteiten kunt ondernemen voor een klein bedrag. Op de website van Davos toerisme zie je welke activiteiten op welke dagen worden georganiseerd en wat je hiervoor moet betalen. Meestal gaat het maar om een klein bedrag, vaak 5 CHF per persoon.

Davos E-bike

Denk aan activiteiten zoals een stadswandeling, wandeling met sneeuwschoenen, museumbezoek of langlaufen met een gids. Een aanrader is om als eerste de piste op te gaan of met een e-bike door de sneeuw te fietsen. Marcel ondernam deze activiteit waarbij hij onder leiding van een gids een tocht maakte op de fiets in de omgeving van Davos.

Davos Sleetje

Ook worden er speciale activiteiten voor gezinnen georganiseerd. Denk aan aan sleetje rijden (voor wie geen liftpas heeft vooral handig), met je gezin een iglo bouwen, wandelen met een Lama of een proefles snowboarden of freestyle speciaal voor kinderen.

Overnachten in Davos

Op zoek naar een leuk hotel in Davos of in Klosters? Je kunt hier in het wintersport seizoen het beste kijken of je een combinatie aanbieding kan vinden. Je bent dan echt aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je een los hotel en skipas boekt. Zo sliepen wij in clubhotel Davos. Een net hotel met een klein zwembad.

Davos hotelkamer

We verbleven hier op halfpension basis en elke ochtend konden we aangeven wat we wilden eten, waarbij dan vaak de keuze was uit drie hoofdgerechten (waarvan eentje vegetarisch) en uit twee voorgerechten. Daarnaast kreeg je soep en een toetje. Alleen als je kind een hele lastige eter is, kun je misschien beter kiezen voor een verblijf waarbij je van de menukaart kunt bestellen.

Davos hotel zwembad

De ligging is ook prima, je kunt lopen naar de lift van de Rinerhorn en de skibus naar de andere skigebieden stopt voor de deur.

Dit hotel is te boeken via onder andere TUI of vergelijk de prijs op Snowtrex.

Wat kost skiën in Davos?

Zwitserland heeft de naam duur te zijn, of in ieder geval duurder dan Frankrijk en Oostenrijk. Is dat wel echt zo? Als je kijkt naar eten en drinken wel. We betaalden nu op de piste vaak 20 euro voor een hoofdgerecht en 4 euro voor een drankje. Terwijl je in Oostenrijk en Frankrijk vaak voor 15-20 euro een maaltijd hebt inclusief een drankje. Het gaat alleen dus niet om een enorm verschil, mits je maar niet aan de cocktails gaat. Daarbij zijn de maaltijden in Zwitserland wel gewoon altijd goed.

Dankzij de Davos Klosters gastenkaart zijn de skibussen gratis. Ook kun je heel veel extra activiteiten ondernemen voor maar een paar euro.

Voor een skipas van een week in Davos betaal je meer dan voor een skipas in de grotere skigebieden in Oostenrijk en Frankrijk. Zo vergeleken we met bijvoorbeeld de Ski Amade pas en met Alpe D’huez. Dan gaat het om enkele tientjes, terwijl de kinderprijs soms juist goedkoper is. Prijzen voor skilessen voor kinderen zijn vergelijkbaar met wat je betaalt in de grotere gebieden in Oostenrijk of Frankrijk. Privé lessen zijn wel wat duurder.

Davos piste

Kortom, het valt allemaal best mee met de prijzen en het hangt er vooral vanaf of je een leuke deal kunt vinden voor je accommodatie. Zo kwamen we een deal tegen via Snowflex inclusief accommodatie, skipas en halfpension. Voor een bedrag waar we het zelf absoluut niet voor hadden kunnen doen en wat ook vergeleken met Oostenrijk en Frankrijk echt een prima prijs was.

Een ding waar je nog wel rekening mee moet houden, is dat je een vignet nodig hebt wanneer je naar Zwisterland rijdt. Die is in tegenstelling tot het vignet in Oostenrijk wel het hele jaar geldig. Er zijn twee routes naar Davos; of je komt al bij Bazel het land in of je gaat via een stukje Oostenrijk. Het goede nieuws is dat je voor dit stuk Oostenrijk (tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems) geen Oostenrijks vignet nodig hebt. Dit hebben ze gedaan om te voorkomen dat alle Zwitsers hier telkens een sluiproute gaan nemen. Je zou eventueel ook nog via Liechtenstein kunnen rijden en daarmee ook de Zwitserse snelwegen vermijden. Dan ben je echter wel ruim een een half uur extra onderweg.

Lees voor meer tips ook ons uitgebreide blog over kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top