Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Nendaz, voor een actieve vakantie in de zomer

Nendaz, voor een actieve vakantie in de zomer

Nendaz, in Zwitserland is het meest bekend als wintersportbestemming. Maar wist je dat je hier ook een fantastische actieve vakantie kunt hebben in de zomer? Je vindt hier prachtige uitzichten en stoere buitenactiviteiten. Er is ook gedacht aan gezinnen die Nendaz met kinderen bezoeken, want er zijn een aantal activiteiten speciaal voor families, zoals de panoramaroute.

In Nendaz vind je jullie eigen Zwitserse paradijsje met volop rust en ruimte. Haute-Nendaz heeft die uitstraling die je voor elk skidorp wenst. Mooie houten gebouwen en geen betonnen kolossen. Vriendelijke bewoners die je met een stevig “bonjour” groeten als je ze tegenkomt. Dit is het Franssprekende deel van Zwitserland, maar je kunt hier met Engels of Duits ook prima terecht. Nendaz is één van gecertificeerde “Family Destinations” in Zwitserland.

Tracouet panormawandeling

Wat te doen in Nendaz

Panoramawandeling op de top van de Tracouet

De kabelbaan neemt je vanaf Haute-Nendaz zo mee naar de top van de Tracouet. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de Alpen. Er is een restaurant en ook een mooi meertje.

Tracouet panormawandeling

Wij kiezen eerst voor inspanning en daarna chillen. Het panoramische pad is een van de activiteiten in Nedaz voor kinderen. Het staat bekend als een makkelijke wandeling, maar ondanks dat de route maar 2,5 km lang is, klim je wel 200 hoogtemeters. Dus bergschoenen aan en een kinderdrager mee als je met jonge kinderen gaat.

Tracouet panormawandeling

Onze eerste stop op de route is een enorme houten dennenappel. Perfect op op te klimmen. Op de hele route zijn informatieborden die meer vertellen over de omgeving, de natuur en de dieren die hier leven. We zien de dieren wel heel dichtbij wanneer opeens een moederhert met twee jonkies voorbij rent. Ze zijn jammer genoeg sneller dan wij onze camera kunnen pakken.

Tracouet panormawandeling

Ondanks dat je dus best veel klimt zijn er regelmatige bankjes en relax plekjes, waardoor de wandeling toch goed te doen is met kinderen. Af en toe zijn er ook wat speelplekjes en de uitzichten zijn echt gaaf!

Tracouet panormawandeling

Wanneer we bij het meer komen gaan we weer op zoek naar dieren. Er leven hier salamanders en honderden kikkervisjes. Je kunt hier rustig een picknick mee naar toe nemen en je een halve dag vermaken. Op de wandelroute zelf was het rustig, maar bij het meertje zien we wat meer gezinnen die precies hetzelfde doen.

Er zijn nog meer themawandelingen voor gezinnen in en rondom Nendaz, bijvoorbeeld een blotevoetenpad en een dierensculpturenpad.

Tracouet panormawandeling

Mountainbiken ook voor families

In Nendaz en omgeving kan je uitstekend mountainbiken. Er zijn zestien verschillende routes en zo’n 200 kilometer aan mountainbikepaden. We zien ook enorm veel e-mountainbikes en er zijn meerdere plekken om deze te huren.

nendaz fietsen

Twee routes in het bijzonder zijn geschikt voor gezinnen. De afdaling vanaf Tracouet en de route Haute-Nendaz-Siviez. Wij kiezen voor de eerste optie omdat die voornamelijk dalen is. Onze dochter is met 7 jaar nog wat te jong voor een e-mountainbike en deze route heeft maar een klein klimstukje.

Ik geniet echt met volle tuigen. Het pad is een stevig grindpad en we hoeven echt alleen maar af te dalen. Achter elke bocht wacht weer een nieuw uitzicht. Het één nog mooier dan het andere. Van bergen in de verte tot groene landschappen met houten huisjes. Er is nauwelijks verkeer op de route tot we op het allerlaatste stuk via de asfaltweg moeten.

mountainbiken met kinderen

Voor onze dochter is het een iets andere ervaring. Bovenaan is het echt wel steil. Ondanks dat ze in Nederland wel eens heeft gemountainbiket, is dit van heel andere orde. Het vraagt echt wel wat inzicht op te snappen waar op het grind je wel of niet kunt remmen. Bovendien heeft haar 20inch fiets natuurlijk heel wat minder grip dan onze volwassenen fietsen. Ze valt twee keer vlak achter elkaar en staat te trillen op haar benen. We zijn supertrots dat ze toch weer opstapt en met de coaching van Marcel gaat het verder goed. Op het lager gelegen gedeelte heeft ze er ook echt weer plezier in.

Aan het einde vragen we haar “Zou je dit aanraden voor kindjes?” Haar antwoord? “Ja, maar dan moeten ze wel eerst wat meer oefenen in Nederland!”

Mountainbiken voor kinderen

Wandeling langs de Bisse d’En-Bas

Bisses zijn typisch voor dit deel van Zwitserland. Dit deel van Zwitserland is relatief droog, wat natuurlijk heel fijn is voor vakantievierders zoals wij. Voor de boeren was het alleen minder handig en daarom zijn er honderden kilometers aan irrigatiekanalen aangelegd: de zogenaamde bisses. Die bestaan vaak al honderden jaren en zijn nog steeds in gebruik.

Bisse d’En-Bas

Langs de, voor Zwitserse begrippen vaak vlakke Bisses, zijn wandelpaden ontstaan. Wij maken een wandeling langs de Bisse d’en Bas. “Kijk mama, aardbeien!” Een van de eerste dingen die onze dochter ontdekt op de wandeling zijn wilde aardbeien. “Zo lekker” zegt ze voldaan en rent verder om er nog meer te vinden.

Bisse d’En-Bas

Deze wandeling is een mix van open stukken met weide, koeien en uitzichten en een oud bos. In het bos ruikt het zwaar naar dennenappel en geurige bloemen. Met het constante geklater van het koele water naast ons ontstaat een hele rustgevende sfeer. Het is hier heerlijk wandelen. We zijn dan ook lichtelijk teleurgesteld wanneer de route voorbij is en we het laatste stuk over de reguliere voetpaden terug lopen naar Haute-Nendaz. Op de website van Nendaz tourisme kan je nog meer andere wandelingen langs de Bisses vinden.

Bisse d’En-Bas

Het meer van Cleuson

“Daar wil ik heen!” Ik zie een foto van dit meer en vraag direct waar het is. Het blijkt het meer van Cleuson te zijn. Volgens de receptie bij ons hotel en volgens Google maps kan je naar het op 2186 meter hoogte gelegen stuwmeer rijden in een half uur vanaf Haute-Nendaz. Het eerste stuk rijden we vlot door, totdat we bij de grote parkeerplaats en de kabelbaan komen van Siviez-Nendaz.

Clueson

Daarna wordt de weg smaller en steiler totdat deze onverwacht over gaat in een gravelweg. Ik ben heel eerlijk gezegd geen fan van onverharde wegen. Zeker niet als ze supersteil en zo smal zijn dat er eigenlijk maar een auto past, waardoor je als je iemand moet passeren enorm moet manoeuvreren. Ik heb geen idee hoe slecht de weg nog wordt, maar zie alleen maar 4×4 auto’s naar beneden komen. “Sorry meisje, we gaan lopen.” Er zijn vlak voor de start van de gravelroute een paar parkeerplekjes. Ik kijk op Google maps. Het is nog maar minder dan 3 km, maar wel 288 hoogtemeters. We zijn al best gaar van een volle dag. We beginnen vol goede moed, maar het is pittig. Dan komt er een auto omhoog. “Zullen we liften?”. We steken onze duim op en er is nog plek. Een aardige Zwitserse dame met twee zonen neemt ons mee in haar 4×4.

Clueson

Als ik zie hoe ver het nog is ben ik super blij met de lift. Boven bij het stuwmeer is een grote parkeerplaats. Behalve dat de route met gravel, steil en smal is, blijft het wegdek wel goed. Ben je een zekerder autorijder dan ik, dan zou je dus ook met een reguliere auto wel omhoog kunnen rijden.

Heb je meer tijd dan kan je echter veel beter kiezen voor een wandeling van een halve dag. Met de lift omhoog en vanaf daar kan je een wandeling starten die je uiteindelijk bij het meer brengt. Bekijk hier de website van Nendaz toerisme voor deze wandeling. Dit is echt een zo’n ontzettend mooie plek, hier wil je toch gewoon heen! Collega blogger Anto maakte zelfs een vier daagse wandeltocht hier in de omgeving. Lees hier haar blog over de Nendaz trek.

lac clueson

Speeltuin in Haute-Nendaz

In het centrum van Haute-Nendaz is een leuke speeltuin voor kinderen. Met veel bomen en daardoor in de zomer beschut tegen de zon. Op het grote grasveld naast de speeltuin vinden regelmatig evenementen plaats. Tijdens ons bezoek stonden hier bijvoorbeeld tientallen springkussens, tot groot plezier van onze dochter.

Speeltuin in Haute-Nendaz
Speeltuin in Haute-Nendaz

Beklimming Sion naar Thyon

Niet voor kinderen, wel voor serieuze fietsers. Terwijl mijn dochter en ik naar het meer van Cleuson gaan, wil Marcel een serieuze col beklimmen. Vanaf Sion naar Thyon is een van de top 50 beklimmingen in Zwitserland. Je klimt 1600 hoogtemeters met een stijgingspercentage van soms meer dan 9%. Eentje voor op de bucketlist van fanatieke fietsers. Lees ook ons blog over Sion.

Zwembad en spa

Voor veel kinderen is een vakantie niet compleet zonder zwemmen. In Nendaz is geen zwemmeer, maar wel een goed openluchtzwembad. Hier kan je zwemmen met uitzicht op de Alpen. Wij verbleven zelf in een hotel met eigen zwembad en spa. Je kunt als niet-hotelgast ook een dagticket kopen voor de Spa des Bisses.

zwembad nendaz

Uit eten in Nendaz

Uit eten in Nendaz? Er is een ruim aanbod van restaurants die ook in het zomerseizoen geopend zijn. Wij aten bij deze restaurants:

La Cabane

We aten lunch bij La Cabane, een sfeervol restaurant met buitenterras. De menukaart heeft een aantal uitstekende salades en daarnaast gerechten zoals hamburgers. Ook hebben ze meerdere soorten kaasfondue.

La Cabane

Taverne de l’Alpée

Taverne de l’Alpée is waar je gaat eten voor lokale specialiteiten. Kaasfondue, rösti, filet de bœuf. Wij kozen voor de Fondue Chinoise, iets minder lokaal. Een variatie op kaasfondue waar je nu een bouillon op tafel krijgt en daar zelf je vlees in gaar kookt. Gezellig om op deze manier uitgebreid te tafelen.

Taverne de l’Alpée

Les Etagnes

In de winter een perfecte apres-ski locatie, direct naast de lift. In de zomer kan je buiten eten met uitzicht, maar wel fijn uit de wind of binnen in het restaurant. Op de menukaart van Les Etagnes staan veel Aziatische geïnspireerde gerechten, zoals Green Curry. De eigenaren zijn Nederlands en wij vonden het dan ook interessant om te horen hoe ze op deze menukaart zijn gekomen. Nou, ze wilden gewoon wat anders bieden dan de standaard Zwitserse kaart.

Les Etagnes

Het fijne van dit kindvriendelijke restaurant in Nendaz is dat er ook een speeltuin is. Met chill huisje, klimtoestel en schommels. Onze dochter at snel door zodat ze daarna nog lekker kon spelen. Bij het restaurant hoort ook een hotel met een tweetal familiekamers voor grotere gezinnen (5 en 6 personen)

Les Etagnes

Overnachten in Nendaz

Het overgrote aanbod van accommodaties in Nendaz en Haute-Nendaz bestaat uit appartementen. Ideaal met een gezin, want je kunt zelf koken en hebt meer ruimte.

Wij verbleven echter in een hotel in Haute-Nendaz en wat voor een hotel! Het vier sterren Hotel Nendaz 4 Vallées met een heerlijke ruime familiekamer met een vide. Hier was de bedbank al opgemaakt voor onze dochter en had ze haar eigen plekje. Ook ons bed was groot en met een fijn matras. De ruime badkamer is luxe ingericht, met zowel een bad als een douche. De echter ster van dit hotel zijn niet de uitstekende kamers maar het zwembad en de spa.

 Hotel Nendaz 4 Vallées
 Hotel Nendaz 4 Vallées

In Nederland is het helaas nog niet gebruikelijk om met kinderen naar de sauna te gaan, terwijl onze dochter daar enorm van geniet. Hier zijn kinderen tot 19:00 uur van harte welkom in de volledige badkleding spa. Met saunaruimtes, stoomruimte maar ook een volgens onze dochter “hele coole” ijsgrot. Je kunt floaten in het zoute bad en je voeten een opkikker geven met een wandeling door het voetenbad met verschillende structureren.

 Hotel Nendaz 4 Vallées

Daarnaast is er ook een heerlijk warm buitenbad. Hier bubbelen in het zonnetje met uitzicht op de bergen nadat je eerder op de dag een pittige wandeling hebt gemaakt, is een cadeautje voor de spieren. Er is ook een binnenbad en een apart gedeelte voor peuters met een kleine glijbaan.

 Hotel Nendaz 4 Vallées

Zoals je mag verwachten in een hotel zoals het Hotel Nendaz 4 Vallées is ook het ontbijtbuffet uitgebreid en vol met verse gerechten. Daarnaast zijn er meerdere restaurants die wisselend geopend zijn. Benieuwd? Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Meer tips? Lees ook al onze andere blogs over Zwitserland met kinderen. Zoals ons blog over Crans-Montana aan de overkant van het dal.

 Hotel Nendaz 4 Vallées

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme en toerisme Nendaz. We werken alleen met partijen die ons volledige editoriale vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top