Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Skigebied Gastein, afwisselend en lange afdalingen voor het hele gezin
Gastein

Skigebied Gastein, afwisselend en lange afdalingen voor het hele gezin

Skigebied Gastein is ons enorm goed bevallen. Ben je op zoek naar een fijn kindvriendelijk skigebied? Onze dochter was echt ontzettend blij met haar hele fijne skiles. Van een Nederlandse leraar en met een mix van kindjes uit verschillende landen. Omdat Gastein veel verschillende nationaliteiten trekt, is het in de voorjaarsvakantie niet zo belachelijk druk als in sommige andere wintersportgebieden. Gastein met kinderen is dus echt een aanrader!

Op wintersport met de trein, ook dat kan. Vanaf eind december tot eind maart boek je bij TUI de TUI Ski Express. Je reist met de nachtrein naar je bestemming in Oostenrijk. Je kunt kiezen voor een compleet pakket inclusief skipas en hotel ter plekke of alleen de trein boeken. Lees hier alles over de TUI ski Express.

gastein skigebied

Wintersportgebied Gasteinertal is met meer dan 200km aan pistes groot genoeg om ook de ervaren skiër te blijven boeien. Meer dan de helft hiervan zijn rode afdalingen en er zijn enkele zwarte pistes, daar maakten we Marcel blij mee. Maar ook voor mij als minder ervaren skiër was er meer dan voldoende afwisseling in blauwe pistes waar ik lekker mijn gang kon gaan. Ook konden we met onze dochter tochten maken. Het gebied ligt bovendien hoog en is daardoor erg sneeuwzeker.

gastein skigebied

Wat wij ook een groot pluspunt vonden van Gastein is de afwisseling. Niet alleen in pistes, maar ook in andere activiteiten. Winterwandelen, meerdere goede zwembaden, rodelbanen en zelfs een zipline. We kwamen tijd tekort, zoveel leuks is er hier te doen.

Skigebied Gastein heeft de naam duur te zijn. Zo kregen we de opmerking als “Oh gaan jullie naar het Bloemendaal van Oostenrijk”. Ik vond het juist leuk dat Gastein een historische bestemming is met veel chique gebouwen. Dat maakt het extra sfeervol. De prijzen zelf vallen trouwens best mee, ik vertel je hierover verderop in dit blog meer.

Skigebied Gastein

Skigebied Gastein bestaat uit een viertal niet aangesloten skigebieden. Twee grote gebieden en twee kleinere gebieden. De twee grotere gebieden zijn 87km en 81km groot. De drie dorpen in het gebied zijn Bad Gastein, Bad Hofgastein en Dorfgastein. Geen van deze dorpen heeft echt een ski-in,ski-out optie, maar de liften starten aan de rand van het dorp. Er rijdt een zeer regelmatige skibus en er is ook voldoende parkeerplek bij de liften. Vanuit Utrecht is het ongeveer 1000km naar Bad Gastein in Oostenrijk.

sportgastein

Bad Gastein

Bad Gastein is het een historische stadje dat meer dan honderd jaar geleden al een bekend kuuroord was. Het is ook heel fotogeniek met de waterval die door het stadje loopt. Er zijn hier veel activiteiten (waarover verderop in dit blog meer) en wil je après skiën dan is Bad Gastein de beste optie. Een deel van het historische centrum krijgt de komende jaren een opknapbeurt. In het hogere deel van het stadje kun je het treinstation vinden. Met een rechtstreekse verbinding met München (of stap over in Salzburg) is dit ook een goede optie voor wie met de trein op wintersport wil.

Bad gastein

Bad Hofgastein

Wij verbleven zelf in Bad Hofgastein, een knus dorpje met een centrum met middeleeuwse gebouwen, veel hotels en restaurantjes. Voor gezinnen is Bad Hofgastein een goede uitvalsbasis, omdat je hier de Alpentherme kunt vinden.

bad hofgastein

Dorfgastein

Dorfgastein is het kleinste van de dorpjes. Ook dit is een goede uitvalsbasis voor wie gaat skiën in Gastein met kinderen. Met een oefenpiste in het stadje, enkele gezellige restaurantjes en après-ski opties.

Dorfgastein

Skiles voor kinderen en volwassenen in Gastein

Onze dochter had al twee jaar geleden een weekendje skiles gehad in Winterberg. Nu kozen we voor 3 dagen skiles via Skischule Bad Hofgastein. We kozen voor deze skischool omdat ze lesgeven bij Ski Centre Angertal.

Nederlands sprekende leraren

In de e-mail wisseling vooraf bleef het onduidelijk of onze dochter een Nederlandse leraar of lerares zou kunnen krijgen. Eenmaal aangekomen bleek dat er meerdere Nederlandse skileraren waren en ook leraren die meerdere talen spraken. Dat moet ook wel, want de klasjes zijn gemixt. Onze dochter zat naast met drie Nederlandse kindjes ook met Engelse, Duits sprekende en Russische kindjes in een les.

Ze vond het best weer even spannend om te gaan skiën te staan, maar werd al snel gerust gesteld door de gezellig sfeer. Elke dag wordt begonnen en afgesloten met samen een liedje zingen en ook Gasti, de grappige ‘Druppel’ die de mascotte is van dit gebied, komt voorbij dansen.

bad gastein skiles

Groepje met kids op hetzelfde niveau

Je geeft zelf van tevoren een niveau op voor je kind, maar ook binnen die met kleuren aangegeven niveau’s zijn er nog subgroepjes. De kinderen starten elke dag met een rondje voor skiën voor alle leraren en kunnen indien nodig gedurende de week dus ook nog schuiven van leraar. Het fijne is dat je kind echt les heeft met kinderen van hetzelfde niveau. Zo maakte ze snel vorderingen. De eerste dag bleef ze nog in het kindergebied, dag twee op de oefenpiste en wat makkelijke blauwe pistes en op dag drie al een langere tocht en oefenen op steile stukken.

gastein skigebied

Wat ik ook fijn vond, was dat ze ook echt hun best doen om de groep niet te groot maken. Waar je elders in de voorjaarsvakantie nog wel een 12-14 kinderen met een leraar ziet, waren hier de meeste groepjes rond de acht kindjes.

Onze dochter was echt ontzettend gek met haar skileraar en ging elke dag met een grote glimlach naar de les. “Ik ga het zo missen”, verzuchtte ze toen we weg gingen.

gastein skigebied

Lestijden en leeftijd

Bij deze skischool kunnen kindjes terecht vanaf drie jaar. De mini’s hebben een mix van les en lekker spelen in het kinderland. De echte skilessen beginnen voor kinderen vanaf 4 jaar. De lessen duren van 10.00 tot 15.00 uur met een lunch van een uur. Dat zijn best wel lange dagen, ook voor onze dochter van zes jaar. Wij kozen zelf voor drie dagen, maar je kunt ook kiezen voor een hele week van maandag tot en met vrijdag.

De lunch is inbegrepen. Voor de lunch hebben de kinderen een eigen gedeelte afgesloten in het restaurant waar ze fijn kunnen zitten met hun eigen groep. Je eet dus niet zelf met je kind. Onze dochter kreeg frietjes met kip, pasta en frietjes met worst.

Bad gastein skiles

Les voor volwassenen

Ik kan zelf ook nog wel wat les gebruiken. Er worden ook groepslessen aangeboden voor volwassenen. Ik wilde mijn dagen zelf kunnen indelen, maar ook verbeteren, dus daarom koos ik voor twee uur privé les. Zo kon ik echt werken aan mijn eigen zwakke punten. Ik kreeg een Zweedse skileraar die zowel Duits als Engels sprak. Ik vond het heel prettig dat hij duidelijk vroeg waar ik aan wilde werken en we toen ook echt twee uur hard gewerkt hebben. Aan het einde van de les ging ik een rode piste af die ik normaal niet aan hard gedurfd en had ik mijn hoofd vol zitten met tips om zelf mee verder te oefenen.

Verblijf je elders in het gebied? Zie hier een overzicht van de skischolen in Gastein.

gastein skigebied

Skigebieden in Gastein

Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel 

We besteedden de meeste van onze tijd in het aaneengesloten gebied Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel. Met aan de ene kant het dorp Bad Gastein en aan de andere kant Bad Hofgastein. We parkeerden twee dagen bij Ski Centre Angertal. Dit is een centrale vlakte op 1175m in het midden van het gebied. Hier vertrekken veel liften en heb je het enorm grote kinderland en een goede oefenpiste. De sleepjeslift bij deze piste was de enige plek waar we wel eens wat langer moesten wachten.

gastein kinderland

Het kinderland is enorm groot met meerdere overdekte loopbanden die steeds wat hoger gaan. Door middel van slalom parcoursen en poortjes leren kinderen hier spelenderwijs bochtjes en remmen. Onze dochter nam ons een ochtend mee voor de les. “Nu ben ik de leraar, papa je moet langs de poortjes”, om te laten zien wat ze de dag ervoor had gedaan.

gastein kinderland

Ik ben zelf geen absolute beginner, maar zeker geen ervaren skiër. Ik heb ooit in het verre verleden een week les gehad en daarna pas weer begonnen toen onze dochter geboren was. Na een paar keer Duitsland en een paar (losse) dagen in de Alpen hoopte ik tijdens deze vakantie dat er ook voor mij genoeg fijne pistes zouden zijn. Dat is er in skigebied Gastein zeker. Een van de makkelijkste pistes is de B23, welke een groot deel een bospad volgt, maar ook een goede short-cut heeft om op te oefenen.

gastein skigebied

De B21 is een soortgelijke route, maar dan hoger op de berg, al moet je daar wel goed opletten want als je een afslag mist moet je een stukje over een pittige rode B18. Voor een redelijke makkelijke rode piste kun je kiezen voor de B11, het onderste deel is wel moeilijker maar dat kun je omzeilen door een stukje de B21 te nemen. Het fijne is dat het nergens te druk was en dat ik de ruimte had om lange brede bochten te maken.

gastein skigebied

Waar we de eerste dagen naar Angertal reden, namen we later in de week de lift vanaf skigebied Bad Hofgastein naar de Schlossalm (2050m) en skieden via de blauwe H3 en H31 de 900m omlaag. Dit is echt een toffe route om kinderen mee te nemen de Alpen in. Bij goede condities is die ook voor minder ervaren skiërs zoals ik goed te doen. Later op de dag kan het wel wat ijzig zijn, waardoor de steile stukjes die er ook zeker inzitten uitdagender zijn. Ook bij het terug skiën naar Bad Hofgastein neem je eerst een deel van deze route. Het laatste stuk van de dal afdaling is wel rood en pittig dus hier namen we dan de gondel. Verblijf je in Bad Gastein, dan is er wel een blauwe dal afdaling helemaal terug naar het dorp.

gastein skigebied

Wil je een mooie lange tocht maken? Vanaf de Hohe Scharte (2300m) start een van de langste afdalingen van de oostelijke Alpen meer dan 10km. Sowieso vonden wij veel afdalingen in Gastein vrij lang vergeleken bij andere gebieden in Oostenrijk.

Neem vooral ook een kijkje bij de Stubnerkogel op 2251m met een loopbrug en een geweldig uitzicht. Het gebied tussen de Stubnerkogel en het Angertal is heerlijk voor ervaren skiërs met uitdagende en mooi gelegen pistes.

Stubnerkogel

Dorfgastein-Großarltal

We hadden zelf geen tijd genoeg om te gaan skiën in het gebied Dorfgastein-Großarltal. Dit is ook een gebied waar zowel gezinnen als ervaren skiërs komen. Hier is ook weer ruim 1000m hoogteverschil tussen de top van de Fulseck (2033m) en het dorp Dorfgastein (830m). Dit skigebied heeft een kinderpiste in het dal en eentje hoger op de berg. Er is een mix van vooral rode en blauwe pistes met een blauwe dal afdaling terug naar het dorp.

Dorfgastein
Dorfgastein

Sportgastein

Sportgastein voelt als het einde van de wereld. Je komt er via een weg met een aantal tunnels. Van die echte historische, waar je geen tunnelbuis hebt maar door de rotsen rijdt. Deze tolweg is inbegrepen op je skipas. Aan het eind van de weg eindig je tussen de bergen met de 2686m hoge Kruezkogel. Hier voelde we ons echt op de top van de wereld. De Kreuzkogel is niet alleen het hoogste punt van skigebied Gastein, maar ook van de grotere Ski amadé regio.

Sportgastein

Er is een blauwe afdaling en ik vond het best uitdagend en spannend om hier te skiën, maar zo ontzettend de moeite waard. Het uitzicht is echt fantastisch en dan de lange lege pistes. Het geeft echt een kick om hier te skiën.

sportgastein

Tip: ga juist in het begin van de week naar Sportgastein. Veel skiërs komen hier pas aan het einde van de week als ze de andere gebieden hebben verkend. Daardoor hadden wij zelfs in de voorjaarsvakantie super rustige pistes. Wij gingen hierheen toen onze dochter les had, maar ben je op pad met opa en oma of niet-skiërs, dan ligt hier in het dal ook een mooi langlauf gebied en een winterwandelroute. Je kunt daarna samen lunchen in het Valeriehaus in het dal, een gezellig restaurant met zonnelounges.

Sportgastein

Graukogel

Ook voor de Graukogel (2492m) hadden we deze keer geen tijd. Ook dit is een plekje waar je in alle rust tussen de bergen kunt skiën. De pistes hier zijn rood en zwart.

Wat kun je doen behalve skiën

In skigebied Gastein is ontzettend veel te doen voor niet-skiërs. Of voor wie in de middag juist even wat anders wil doen of het ook wel lekker vindt een dagje afwisseling te hebben.

Zwemmen bij de Alpenthermen en Felsenthermen

Bad Gastein was vroeger al een spa bestemming waar mensen kwamen voor het geneeskrachtige water. Ook nu zijn er veel hotels met een eigen spa en zwembad. Daarnaast zijn er twee grote zwembaden in skigebied Gastein, de Alpentherme in Bad Hofgastein en de Felsentherme in Bad Gastein. Wij kregen de tip dat de eerste leuker is voor gezinnen en de Felsentherme beter voor wanneer je als stelletje op zoek bent naar een spa en wellness belevenis.

Bad hofgastein alpetherme

Ons hotel was één van meerdere hotels in Bad Hofgastein met een ondergrondse verbinding met de Alpentherme, maar ook als dagbezoeker kun je hier terecht.

De Alpentherme zijn erg groot en bestaan uit verschillende “werelden”. Omdat we met onze dochter waren, hebben we Sauna World over geslagen. Er is ook een aparte Ladies World met sauna faciliteiten alleen voor dames. Wij zoeken eerst Family World op. “Plons” en weg is onze dochter, ze ligt al in de wildwaterbaan, die trouwens niet zo heel snel is. Halverwege kun je een soort grot induiken en tot onze verrassing belanden we in een bioscoop. Vanuit het water kunnen we kijken naar korte filmpjes die op de muur worden geprojecteerd.

Bad hofgastein alpetherme

In Family World is ook een apart gedeelte voor de allerkleinsten met een glijbaantje. Ook voor oudere kinderen vanaf tien jaar zijn er twee glijbanen, een met lampjes en een snelle.

Na een tijdje verkassen we naar Relax World, ook hier staan langs de kant veel ligbedjes. Het is in de middag hier best druk en we moeten even zoeken naar een plekje. Dan duiken we het water in. “Lekker warm hè mama’. Dit is echt goed voor de vermoeide spieren. In Relax World zijn genoeg plekjes om te bubbelen. Helemaal leuk is het om naar buiten te zwemmen. Daar zitten we dan in het warme water met uitzicht op de omliggende bergen. Dit is echt relaxen.

Rodelbanen Gastein

Sleetje rijden kan natuurlijk als er sneeuw ligt op heel veel plekken. Er zijn in Gastein twee langere rodelbanen, waaronder de Rodelbahn Aeroplan van 3,3km die op dinsdag en vrijdagavond open is.

Nad gastein bellevue alm

Wij gingen zelf sleetje rijden bij Rodelbahn Bellevue Alm. Het leuke is dat je hier eerst met een historisch liftje naar boven gaat, daar haal je ook je slee op. Wij aten daarna een hapje in de Bellevue Alm. Dit is echt een historische Alm van meer dan 600jaar oud. Binnen is het knus en warm met veel hout. Gelukkig wordt de rodelbaan in de avond verlicht, dus we hoeven niet te haasten. De rit naar beneden van 2,5km is alleen maar gillen en lachen van plezier. “Nog een keer, nog een keer”, onze dochter staat beneden te springen van adrenaline.

Deze route is elke dag geopend vanaf 10:30 tot 23:30. Alleen tussen 17.00 en 18.00 uur heeft de lift pauze en de avondverlichting gaat om 24:00 uit.

bellenvue alm
Bad gastein rodelbaan

Winterwandelen

Wil je een mooie winterwandeling maken? Dat kan zeker in Bad Gastein. Op een aantal geprepareerde routes kun je zelfs een kinderwagen meenemen, zoals op de relatief vlakke route in Sportgastein. Op de website van de regio kun je een wandelkaart downloaden.

Winterwandelen gastein

Zipline Bad Gastein

De zipline Flying Waters in Bad Gastein is ook in de winter geopend vanaf 14:30 uur. Natuurlijk moeten we deze uitproberen! Hoe gaaf is dit! Je vliegt over het stadje en de waterval heen. Het is niet een super spannende zipline, maar wel een mooie ervaring.

Kinderen moeten minimaal 30 kilo wegen om hier te mogen ziplijnen. Vanaf de overkant moet je wel weer een eindje teruglopen door het stadje Bad Gastein naar het begin.

Bad gastein zipline

Langlaufen

Wij zijn zelf geen langlaufers, maar is dit iets wat je graag doet dan zijn er meer dan 90km aan langlauf routes in skigebied Gastein. Je kunt de meeste vinden rondom Dorfgastein maar ook in de rest van het gebied.

Overige opties

Op zoek naar nog meer activiteiten? Loop even binnen bij een van de VVV kantoren in het gebied. In de winter is er dagelijks een programma van activiteiten. Zo kon je in de winter van 2020 op maandag deelnemen aan een rit met een paardenslee of parasailen. Ook zijn er bijna elke dag wel opties voor sneeuwschoen wandelingen of gegidse ski- en langlaufroutes. Ook bijzonder is het ontbijt op de top van de berg in Sportgastein.

gastein skigebied

Wat kost skigebied Gastein

Is skigbeid Gastein duur? Wij vonden het wel meevallen. De prijs – kwaliteit verhouding vonden we zelfs erg goed. Je krijgt hier goed geprepareerde pistes die redelijk rustig zijn en uitstekende faciliteiten. Als je dit vergelijkt met andere skigebieden in Oostenrijk van vergelijkbare grootte dan is dit een hele gemiddelde prijs voor een skipas. Voor skigebied Brandnertal-Montafon of voor Wilder Kaiser betaal je vrijwel hetzelfde. Natuurlijk zijn er gebieden in Oostenrijk met een goedkopere skipas, maar die zijn dan ook een stuk kleiner.

gastein skigebied

Ook voor de skilessen zijn de prijzen heel vergelijkbaar zijn met andere grote skigebieden in Oostenrijk. Zelfs goedkoper dan een aantal andere plekken, als je er rekening mee houdt dat die prijs voor kinderen ook nog inclusief de lunch is.

gasteinertal

Restaurantjes aan de piste in Gastein hebben een hoger culinair niveau dan je in de meeste andere skigebieden tegenkomt. Of je nu kiest voor een mooie oude berghut of voor een moderne toevoeging zoals skicenter Angertal. Bij die laatste heb je naast zelfbediening ook een regulier restaurant. Je kunt zeker ook pizza of frietjes met worst krijgen, maar ook een gezonde en interessantere maaltijd. Het is ook logisch dat je dan al snel wat meer uitgeeft aan eten en drinken. Kies je wel voor het typische skipiste voedsel, dan ben je niet duurder uit dan in andere regio’s.

Hetzelfde gaat op voor de accommodaties. Er zijn in het Gasteinertal veel mooie luxe vier sterren hotels met bijbehorend prijskaartje. Maar er is ook een jeugdherberg in Bad Gastein. Wil je een betaalbaar appartementje, dan is het wel aan te raden om echt heel erg op tijd te boeken, want de keuze is in de goedkoopste prijsklasse vrij beperkt.

gastein skigebied

Wat betreft activiteiten zijn de Alpentherme wel redelijk aan de prijs. Voor een activiteit zoals rodelen betaal je 7,- euro voor de rit omhoog en de slee (kinderen die bij de ouder voorop gaan zijn gratis), ziplinen 20,- euro voor een volwassene en een rit met een paardenslee van een uur 15,- euro voor een volwassene en 8,- euro voor een kind.

(Alle prijzen actueel februari 2024)

gastein skigebied

Acommodatie in skigebied Gastein

Een hotel boeken in skigebied Gastein kan via de website van de regio. Zie hier het aanbod van accommodaties. Ook bij de bekende website zoals booking.com kun je natuurlijk terecht voor appartementen en hotels in het Gasteinertal. Wil je een hotel inclusief vlucht boeken, bekijk dan ook de combinatie wintersportvakanties van Sunweb naar het Gasteinertal.

Hotel Norica badhofgastein

Wij overnachten zelf in Hotel Norica Therme in Bad Hofgastein. Dit is een van de hotels met een ondergrondse verbinding met de Alpentherme. Dat is wel heel luxe, op je kamer omkleden en je loopt zo naar een heerlijk zwemparadijs toe. Alsof dit nog niet genoeg is, heeft het hotel zelf ook nog een klein zwembad en een spa. Wat wij echt konden waarderen, is dat er ook een kleine family spa is. Onze dochter vind de sauna heerlijk maar er zijn behalve soms op familiedagen weinig opties haar mee te nemen. Hotel Norica heeft een aparte ruimte en tussen 15:00 en 19:00 uur is dit de badkleding familie spa.

Hotel Norica badhofgastein

Wij verbleven in een tweepersoonskamer met een extra bed bijgeplaatst. Het hotel is verspreid over verschillende gebouwen die via loopbruggen met elkaar verbonden zijn. Elke kamer is dus iets anders in grootte en inrichting. Wij hadden ook met het extra bed voldoende ruimte. Vanaf ons balkonnetje hadden we uitzicht over het dorpje.

De badkamer was ook ontzettend fijn, ruim met een grote wastafel en heerlijk warme regendouche. De aparte wc, vloerverwarming en badproducten maakten het geheel af.

Hotel Norica badhofgastein
Hotel Norica badhofgastein

Het hotel was tijdens ons verblijf volledig uitverkocht en dat merkte je jammer genoeg wel bij het ontbijt. Voor een hotel in deze prijsklasse had ik daar iets meer van verwacht en de rijen bij de plekken waar je zelf verse jus d’orange kon persen en bij het omeletten station waren vaak best lang.

Ook parkeren was elke keer weer even afwachten. Hotel Norica heeft diverse (overdekte en niet overdekte) parkeerplekken in het stadje. Gelukkig losten ze dit wel goed op doordat er constant een parkeerwacht buiten stond die je wees naar waar er nog plek was.

Hotel Norica badhofgastein

De ruimte om de ski’s en skischoenen op te slaan, is een van de beste die we tot nu toe gezien hebben. Alles is goed geordend en je hebt een soort kluisje voor je eigen spullen. Zo weet je altijd waar alles staat en staan al je materialen veilig. Bovendien kun je met de auto een korte stop maken voor deze ruimte en zo makkelijk en snel in en uitladen. Heel fijn aan het begin en einde van de dag!

Onze reis werd deels mogelijk gemaakt door Gasteinertal Tourismus. Zoals je gewend bent, delen we onze eigen mening en ervaringen.Lees ook onze andere blogs over kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top