Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Ötztal met kinderen in de zomer, super veel te beleven met de Ötztal kaart

Ötztal met kinderen in de zomer, super veel te beleven met de Ötztal kaart

Wat is er veel te doen in het Ötztal met kinderen in de zomer! Wij bezochten deze regio in Tirol in Oostenrijk met onze kinderen van 4 en 1,5 jaar oud en verbaasden ons over het grote aanbod aan kindvriendelijke activiteiten in en rondom de mooie, groene berglandschappen van Ötztal. Natuurspeeltuinen, buitenzwembaden en -meren, wandelingen voor het hele gezin over groene Alpenweides. Lees hier onze tips voor een vakantie met kinderen in Ötztal in de zomer.

otztal met kinderen

Ötztal kaart

Wanneer je met je gezin in Ötztal verblijft bij één van de meer dan 300 deelnemende accommodaties krijg je tijdens je verblijf in de zomerperiode, die loopt van eind mei tot begin oktober, een Ötztal premium kaart. Deze kaart geeft je allerlei voordelen vanaf de tweede dag van je verblijf. Het is ook mogelijk om de Ötztal kaart zelf aan te schaffen voor een duur van drie, zeven of tien dagen. De gemiddelde prijs per dag wordt goedkoper naarmate je een kaart aanschaft voor meerdere dagen. Kinderen tot zeven jaar hebben geen kaart nodig, vanaf zeven jaar betalen zij een gereduceerd tarief van 50% van de prijs voor volwassenen.

otztal met kinderen

Met de Ötztal (premium) kaart heb je één keer per dag een gratis kabelbaanvaart en kun je de eventuele wachtrij bij de kabelbaan overslaan. Daarnaast kun je gratis gebruikmaken van de openbare buslijnen en de speciale ‘hiking shuttles’ en krijg je bovendien korting bij taxibedrijf Hüttentaxis. Reis je liever per fiets? Huur dan een gratis standaard exemplaar of krijg korting op een meer geavanceerd model.

Verder krijg je, afhankelijk van de maand waarin je verblijf plaatsvindt, gratis toegang of een gereduceerde toegangsprijs voor verschillende zwembaden, zoals Aqua Dome, voor ‘the water area’ in AREA 47 en voor het Ötztaler Fun-, Pit Pat- en Minigolfpark. Tot slot krijg je met de kaart gratis entree tot een aantal musea.

Wij hebben de Ötztal kaart ingezet om met onze kleuter en dreumes dagelijks een kabelbaanvaart te doen naar onder andere het Widiversum, een bezoek te brengen aan Ötzi Dorf, een vogelshow te zien in Ötztaler Greifvogelpark, te zwemmen in Erlebnisbad Oetz en in Umhausen Badesee. Dit maakt je vakantie in Oostenrijk met kinderen een stuk betaalbaarder.

otztal met kinderen

Wat te doen in Ötztal met kinderen

Widi Kids Park in Oetz

Tijdens je vakantie met kinderen in Ötztal zul je al snel kennismaken met Widi. Dit schaap is de mascotte van de regio Ötztal. Verschillende speelplekken zijn naar Widi vernoemd, zoals ook Widi Kids Park in Oetz. Je vindt deze speelplek vlakbij de kabelbaan in Oetz en daar kun je gratis je auto parkeren als je een bezoek wilt brengen aan deze speeltuin. Widi Kids Park is gratis toegankelijk en heeft verschillende toestellen voor zowel oudere als jongere kinderen. In deze speeltuin is veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. Widi Kids Park bestaat uit twee gedeeltes die onderling met een brug zijn verbonden. Onze kleuter gaat voor deze klimroute over de brug heen naar de grote glijbaan, onze dreumes vermaakt zich ondertussen bij het watergedeelte, de zandbak en de kleine glijbaan.

Widi Kids Park in Oetz

Erlebnisbad Oetz

Dit buitenzwembad bevindt zich direct naast het Widi Kids Park. Nadat wij onze zwemkleding in de kleedruimte hebben aangetrokken en onze waardevolle spullen in een kluisje hebben gestald (denk eraan om een losse euro mee te nemen voor een kluisjesmunt bij de kassa), bekijken we het aanbod van Erlebnisbad Oetz. Er is een ondiep bad met glijbaantje voor de allerkleinsten, een halfdiep bad en een diep bad. Alle baden worden getest door onze kinderen en ze zijn vervolgens niet meer weg te slaan bij de glijbaan.

Erlebnisbad Oetz

Het Erlebnisbad ligt op een prachtige locatie tussen het bergachtig landschap. Om de baden heen is een groot grasveld met een aantal (lig)stoelen en voldoende ruimte om je met je handdoek op het gras te settelen. Op het terrein vind je ook nog een beachvolleybalveld en een zandbak.

De temperatuur van het water tijdens de zomerse dag dat wij het Erlebnisbad bezoeken is aangenaam. Het is eerder de wind op de trap van de glijbaan die onze kinderen op een gegeven moment erg doet afkoelen. Gelukkig zijn er ook douches aanwezig, waar wij na afloop even kunnen opwarmen.

Erlebnisbad Oetz

Geocaching Treasure Hunt in Ötztal

In de regio van Ötztal zijn diverse geocache wandelingen te vinden. Na deze enthousiaste blog over waarom geocaching met kinderen zo leuk is, gaan wij zelf ook voor de eerste keer ervaren hoe het is om te geocachen.

De speciale Geocaching Treasure Hunt in Ötztal bestaat uit totaal 9 geocaches. De gehele wandeling duurt zo’n vier uur, maar je kunt ook geocaches los opspeuren. Wanneer je alle 9 geocaches gevonden hebt, kun je bij het toerismebureau in Oetz een klein presentje ophalen. We voeren de eerste coördinaten die we vinden op de plattegrond in op onze telefoon en na zo’n 400 meter lopen vanaf de speeltuin, zijn wij bij een kapelletje aangekomen. En nu? Op zoek naar de geocache!

Geocaching Treasure Hunt in Ötztal

Mijn zoon en ik zoeken in en rond het kapelletje naar iets, waarvan we niet precies weten hoe het eruitziet. Als we ‘het’ dan uiteindelijk hebben gevonden, voelt het alsof we een schat hebben gevonden. Dit smaakt naar meer! Uit nieuwsgierigheid lopen wij nog een stukje verder op zoek naar de volgende geocache, maar deze bevindt zich een stuk verder en hoger en de benen van onze kinderen zijn moe en hun buiken hebben honger. Bereid je voor de hele geocache wandeling dus goed voor met voldoende proviand en drinken, een drager (de wandeling is zeker niet buggyproof) en goede wandelschoenen.

Geocaching Treasure Hunt in Ötztal

Ötzi Dorf in Umhausen

Ötzi, de beroemde ijsmummie, is in deze regio gevonden. In het Ötzi Dorf in Umhausen kom je meer te weten over deze vondst en over het leven van Ötzi zo’n 5000 jaar geleden. Het park bestaat uit een museum met een replica van Ötzi en een openlucht museum, waarbij een dorpje is nagemaakt op de manier waarop de mensen in de tijd van Ötzi leefden. De ijsmummie maakt veel indruk op onze kleuter en hij wil er alles over weten. Onze dreumes loopt blij rond door het park met de verschillende huisjes, waar zij telkens even binnen gluurt. Ook de boerderijdieren uit die tijd trekken natuurlijk de aandacht, zoals de geiten, de schapen, maar ook een oude soort runderen en zelfs varkens met vacht. Het Ötzi Dorf heeft ook een speeltuin met een klimparcours, schommeltouw en waterspeelplek. 

Ötzi Dorf in Umhausen

Het is mogelijk om aan te sluiten bij een groepstour met een Duitstalige gids, maar makkelijker voor een bezoek met kinderen is om de gratis app te downloaden, waar je ook kunt kiezen voor de Nederlandse audiotour.

Het park is overzichtelijk en kleinschalig en wij hebben ongeveer een uur besteed in het Ötzi Dorf.

Ötzi Dorf in Umhausen

Greifvogelpark in Umhausen

Vanuit het Ötzi Dorf kun je doorlopen naar het Greifvogelpark, waar de valkenarij, één van de culturele erfgoeden van het Ötztal, in ere wordt gehouden. Vanaf 11.00 uur is het mogelijk om naar binnen te gaan om de vogelshow van 11.30u bij te wonen. Bij binnenkomst krijgen we een kussentje en lopen we een rondje langs de volières om kennis te maken met de vijftien verschillende roofvogelsoorten van het Greifvogelpark. Daarna nemen we de plaats in de arena. Wanneer je het leuk vindt als de vogels dichtbij voorbij komen vliegen, kies dan een plek op de bovenste rij. De voorstelling duurt 45 minuten en het is de bedoeling dat je de hele voorstelling op je plek blijft, dus wij kiezen met onze dreumes voor een plek in het midden en hebben wat afleiding meegenomen om eventueel in te zetten als zij onrustig gaat worden. De arena is een prachtige, open plek met zicht op de bergen, maar dat betekent dus ook dat je bescherming voor zowel zon als regen niet moet vergeten.

Greifvogelpark in Umhausen

Tijdens de vogelshow vliegen er verschillende soorten roofvogels van de ene valkenier naar de andere valkenier, terwijl er in het Duits informatie wordt gegeven. Wij vinden het een spectaculaire show met veel afwisseling. Onze kinderen begrijpen het Duits niet, maar kijken hun ogen uit als de valk het eten uit de lucht vangt en als de gier, de steenarend en de uil rakelings voorbij vliegen.

Greifvogelpark in Umhausen

Na de voorstelling is het mogelijk om op de foto te gaan met een vogel.

Het Greifvogelpark is gratis te bezoeken met de Ötztal kaart. Dagelijks vindt er een vogelshow plaats om 11.30 en om 14.30 uur, op zondagen en vakanties in het hoog seizoen is er een derde show om 16.00 uur.

Greifvogelpark in Umhausen

Umhausen Badesee

De Umhausen Badesee is een buitenmeer, gelegen vlakbij Ötzi Dorf en Greifvogelpark. Na het bezoek aan beide parken gaan we hier zwemmen. In het restaurant op het terrein van de Umhausen Badesee beginnen we met een flammküchen als lunch, terwijl onze kleuter de speeltuin verkent en onze dreumes een dutje doet in de buggy. Na de lunch kleden we ons om in de kleedkamers, voorzien van kluisjes en gaan we op naar het zwemmeer. Rondom het meer zijn een aantal zitplekken en een groot grasveld om te liggen. Ook is er een beachvolleybal veld.

Umhausen Badesee

Waterschoenen zijn een aanrader, want de bodem is gedeeltelijk van glad zeil of bedekt met kiezelstenen. Het water van het meer is erg koud, maar verfrissend! Onze kinderen vinden het water koud, maar dat weerhoudt hen er niet van om voortdurend de waterglijbaan te nemen. 

Zowel het Otzi Dorf, het Greifvogelpark en de Badesee zijn naast elkaar gelegen, dus je kunt gemakkelijk deze drie activiteiten combineren in een dagtrip. Vanaf de parkeerplaats zijn alle activiteiten op een loopafstand te bezoeken.

Umhausen Badesee

De waterval van Umhausen

Umhausen staat bekend om de grootste waterval van Tirol en daar willen we graag nog een glimp van opvangen. Wanneer je vanaf de parkeerplaats van Ötzi Dorf, het Greifvogelpark en de Badesee met de auto naar boven rijdt en de bordjes ‘Stuibenfall’ volgt, kom je na ongeveer een kwartier een uitzichtpunt tegen, waar vandaan je een mooi zicht hebt over de vallei en op de waterval van 159 meter hoogte.

De waterval van Umhausen

Het is ook mogelijk om de waterval van dichtbij te bekijken via een speciale wandeling met trappen naast de waterval. Hiervoor kun je naar Niederthai rijden en vanaf daar de trappen en brug nemen naar de oorsprong van de waterval. Je kunt ook vanaf de parkeerplaats bij de Bischoffsplatz in ongeveer een uur naar het lage punt van de waterval afdalen.

Voor ouders met oudere kinderen kan het leuk zijn om op een woensdagavond in het donker deel te nemen aan de speciale lantaarn wandeltocht naar de waterval. Meer informatie over deze wandeling en het bezoeken aan de ‘Stuibenfall’ vind je hier.

De waterval van Umhausen

Widiversum in Hochoetz

De rit naar het Widiversum in Hochoetz is al een belevenis voor onze kinderen. Hiervoor moet je namelijk de kabelbaan vanaf Oetz omhoog nemen. Zodra je bent aangekomen op een hoogte van 2020 meter, zie je het Widiversum, vernoemd naar mascotte Widi, al liggen. Bij het loket van de kabelbaan beneden nemen we een raadselkaart mee, die we na afloop kunnen verzilveren voor een Widi ballon of Widi jojo bij het panorama restaurant. Op weg naar de ingang van het Widiversum maken we al een aantal stops om de loslopende paarden en koeien te bekijken.

Widiversum in Hochoetz

Het Widiversum is een speeltuin met veel natuurlijk materiaal en met een aantal originele speelelementen, zoals een reuze flipperkast, drumstellen met melkbussen, een ballenbaan, een waterparcours met waterfiets en een mollentunnel. De ligging van het Widiversum rondom een meer met uitzicht op de omliggende bergen is prachtig.

Widiversum in Hochoetz

Binnen in het panorama restaurant bij het Widiversum is het mogelijk om tegen een klein bedrag (4 euro, prijspeil 2021) een ritje te nemen in Widi’s Movie Shuttle: een film met een 5D-ervaring voor kinderen ouder dan 4 jaar of groter dan één meter onder begeleiding van een volwassene of voor kinderen ouder dan 8 jaar.  

De kabelbaanrit naar het Widiversum in Hochoetz is inbegrepen bij de Ötztal kaart. Het Widiversum is gratis te bezoeken.

Widiversum in Hochoetz

Widi’s themawandelingen in Hochoetz

Vanaf het Widiversum heb je verschillende mogelijkheden om een kindvriendelijke wandeling te maken. Wij liepen de wandeling ‘Hoch Hinaus’ met een afstand van 1,5 kilometer en hielden een lunchpauze bij de Bielefelder Hütte.

De heenweg richting de hut is met vlagen erg steil. Mijn dreumes slaapt ondertussen rustig door in de draagzak en mijn kleuter is vastberaden om zelf naar boven te klimmen, want bij aankomst in de berghut krijgt hij een stempel voor zijn speciale Widi stempelkaart. Die stempel kun je bij het loket van de kabelbaan beneden tegen een bijbetaling van 50 eurocent omwisselen voor een button van Widi.

Widi’s themawandelingen

Bij verschillende berghutten en op een aantal andere plekken kun je stempels verzamelen voor deze stempelkaart, die gratis verkrijgbaar is bij het loket van de kabelbaan of het panorama restaurant. Bij vijf buttons kun je een speciaal Widi speldje krijgen!

De klim op deze hoogte zorgt natuurlijk voor verbluffende uitzichten over de bergen. En extra leuk is het als we onderweg nog een houten schommelstoel tegenkomen en een kudde schapen.

Widi’s themawandelingen

Na een lunch met een broodje bratwürst met een spezi dalen we weer af en nemen de kabelbaan naar beneden.

Op de volgende website zijn een aantal andere gezinsvriendelijke wandelingen te vinden in Hochoetz.

Zoals de wandeling ‘Glück auf’ van 2,5 kilometer rondom het thema van kristallen of de wandeling ‘Alle Sinne’van 3,8 kilometer waarbij je zo snel en alert moet zijn als een eekhoorn. Ook is er een thema wandeling ‘In de sporen van wilde dieren’, waarbij je tijdens een wandeling door bosgebied vanaf het Widiversum meer te weten komt over tien wilde dierensoorten van de Alpen.

Widi’s themawandelingen

Piburger See 

Wij brengen een bezoek aan één van de oudste meren van Tirol: de Piburger See. Nadat we onze auto geparkeerd hebben in het dorpje Piburg, lopen we een klein stukje naar het meer. Het is handig om muntgeld mee te nemen voor de parkeerautomaat.

Piburger See

Vanaf het meer kun je een schaduwrijk wandelpad volgen dat je langs de helft van het meer leidt. Deze wandeling is grotendeels buggyproof, al moet je een aantal keer wat boomwortels ontwijken. Onze eigenwijze dreumes wil echter vooral zelf lopen en dat betekende dat we haar goed in de gaten moesten houden, want op de meeste plekken is er geen omheining.

Het meer is omringd door bergen en bomen en heeft helder water, waarin je de vissen ziet zwemmen en waar eendjes rond zwemmen. Het is mogelijk om er te zwemmen en tijdens de wandeling vind je hiervoor een aantal plaatsen zwemsteigers. Waterschoenen tijdens het zwemmen zijn vanwege de stenen geen overbodige luxe. Aan het begin van het meer is een gebouw te vinden met een openbaar toilet en een omkleedruimte voor mensen die, afhankelijk van het seizoen, willen zwemmen of die willen schaatsen.

Piburger See

Aan de andere kant van het meer, op een klein half uur lopen, vind je twee restaurants. Bij het ene restaurant vind je een zwemplateau, waar je met de Ötztal kaart gratis toegang hebt. Ook is het mogelijk om daar een bootje te huren om te varen over het meer.

Wij besluiten wat te drinken bij het eerste horecatentje en lopen vervolgens dezelfde wandeling terug.

Piburger See

Meer ideeën voor een vakantie met kinderen in Ötztal in de zomer

  • Bezoek het Aqua Dome gratis of met korting met de Ötztal kaart. Dit complex met thermen en zwembaden heeft een speciale ‘kinderwelt’ voor kinderen.
  • Maak samen met je kind een fietstocht of bezoek een fietspark zoals de Ötztal Cycle Trail, vlakbij Widi’s Kids Park.
  • Bezoek wateractiviteitenpark Area 47, waar kinderen vanaf 6 jaar kunnen raften en kinderen vanaf 10 jaar aan canyoning kunnen doen.
  • Ook bij Ötztal Funpark Huben vind je allerlei waterglijbanen en trampolines.
  • Fan van minigolf? Bezoek dan Pit Pat Minigolf in Längenfeld.
  • In de bossen van Oetz vind je de Ochsenbrunnen Forest Playground: een speeltuin met waterspeelplaats in het thema van stieren.
  • Laat je betoveren door een bezoek aan Magical Forest in Sautens, waar je kunt spelen en spelenderwijs meer kunt leren over ecosystemen.
Otztal dorp

Kindvriendelijk hotel Ötztal

De prachtige bergen en groene alpenweides in Ötztal in de zomer geven ons al snel een vakantiegevoel. Het klimaat is aangenaam, niet te heet om te hiken en warm genoeg voor een verfrissende duik in één van de buitenzwembaden of bergmeren. Daarnaast valt het op hoe gastvrij onze kinderen overal worden ontvangen en hoe kindvriendelijk Ötztal is. Overal zijn speeltuinen te vinden, kun je klimmen of zwemmen of zijn er speurtochten of spaaracties. Dit maakt dat een vakantie met kinderen in Ötztal leuk is voor het hele gezin.

Wij verbleven in Aktivhotel Waldhof. Een hotel waar ze ook fijne appartementen hebben. Ideaal voor gezinnen. Er is ook een binnen en een buitenzwembad net als een binnen en buiten speelplek. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

aktivhotel waldhof

Meer tips nodig voor je vakantie? Bezoek ook andere regio’s in Tirol met kinderen.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Ötztal Tourismus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top