Denk je bij een kasteel aan stoffige kamers, suffe geschiedenis en saaie rondleidingen? Niks van dat alles geldt voor Slot Egeskov op Funen in Denemarken! In dit kasteel, waar je je met gemak een hele dag kan vermaken, val je van de ene verbazing in de andere. Esmeralda en haar gezin gingen op avontuur in Slot Egeskov.
De geschiedenis van Slot Egeskov
Slot Egeskov, gelegen op het Deense eiland Funen, is een van de best bewaarde waterburchten in Europa. In de zestiende eeuw waren er in Denemarken verschillende burgeroorlogen, waardoor de adel burchten en kastelen bouwden om veilig in te kunnen wonen.
Het slot vindt zijn oorsprong in de Renaissance en werd gebouwd in 1554 door de Deense edelman Frands Brockenhuus. Het kasteel dankt zijn naam aan de omliggende bossen en de eikenhouten palen waarop het is gebouwd, “Egeskov” betekent “eikenbos” in het Deens. Volgens de legende waren er zoveel eiken nodig voor de bouw dat er een heel bos voor werd gekapt.
Door de eeuwen heen is Slot Egeskov bewoond gebleven en heeft het verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. In de 19e eeuw werd het kasteel eigendom van de familie Ahlefeldt-Laurvig-Bille, die het nog steeds bewoont.
De familie heeft in de loop der jaren de kasteeltuinen en de gebouwen opengesteld voor bezoekers en er steeds meer voorzieningen gemaakt. Tegenwoordig is het een van de populairste toeristische attracties van Denemarken en wij namen er tijdens onze vakantie op Funen een kijkje.
Een dag in Slot Egeskov op Funen
We bezochten Slot Egeskov tijdens onze reis naar Denemarken in de meivakantie, een rustige periode omdat de Denen zelf dan geen vakantie hebben. Het was dan ook niet druk toen we aankwamen en dat bleef eigenlijk de hele dag zo.
Slot Egeskov ligt op een omheind terrein van wel 12 hectare. Je vindt er naast het kasteel ook uitgestrekte kasteeltuinen, diverse musea, horeca en een grote speeltuin met een labyrint, tree top walk in de bomen, skelterbaan en heel veel speeltoestellen. Bij aankomst is de plattegrond die we krijgen dan ook geen overbodige luxe.
De kasteeltuinen van Slot Egeskov
We besluiten de geadviseerde route te volgen en te starten in de kasteeltuinen. Die staan al prachtig in bloei, we krijgen er een beetje Keukenhof gevoel van. Cas draaft voor ons uit en ontdekt steeds nieuwe gangetjes en paadjes. Wij verwonderen ons ondertussen over de 80 soorten tulpen die in bloei staan.
Het slot is nog steeds bewoond en de bewoners proberen zelfvoorzienend te zijn. Er is een enorme moestuin, met allerlei soorten groenten, kruiden en fruit. Er wordt zelfs zelf honing gemaakt en we lezen dat de gravin van bloemen houdt, maar alleen zelfgeplukte boeketten uit de tuin in de kasteelkamers zet.
Ondertussen komen we steeds dichter bij het kasteel, af en toe vangen we al een glimp op tussen de bomen en haagjes door. Cas kan niet wachten en neemt alvast een voorsprong richting de ophaalbrug aan de achterkant van het kasteel. Helaas komt hij van een koude kermis thuis: de ophaalbrug is weggehaald voor renovatie en tenzij we willen zwemmen, zit er niks anders op dan andere ingang te zoeken.
Terug in de tijd in de musea van Slot Egeskov
We gooien de route een beetje om en belanden achter het kasteel bij de voormalige stallen. Die staan bomvol met allerlei antieke voertuigen en alles wat daarbij hoort, van fietsen tot brommers en auto’s. We vinden zelfs een vitrine vol ouderwetse fietsbellen en een ouderwetse koets met een opgezet paard ervoor.
In de andere bijgebouwen van het kasteel wordt het nog wat mooier. Heb je een autoliefhebber in je gezin? Dan kun je hier je hart ophalen, want we ontdekken daar meer dan 50 antieke auto’s die staan te glimmen in de spotlights.
Ferrari, Aston Martin, Rolls Royce en als we omhoog kijken zien we ook nog een vliegtuig en een helikopter aan het plafond hangen. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, staat er ook nog een heuse straaljager geparkeerd. De mannen kijken hun ogen uit en maken natuurlijk een stoere foto à la Topgun bij het vliegtuig.
Het is wel duidelijk dat de graaf die in Slot Egeskov een fanatieke verzamelaar is van alles wat kan rijden of vliegen. Zo fanatiek dat hij één museum in zijn kasteeltuinen niet genoeg vond. Er is daarom ook nog het Falck Museum, waar je alles leert over de geschiedenis van de Deense brandweer en de mooiste oude brandweerauto’s vindt.
Het nieuwste museum van de graaf is het Camping museum, met een grote verzameling oude en nieuwe caravans, tenten en campers.
Eten en drinken bij Slot Egeskov
Inmiddels is het al lunchtijd en zijn we nog altijd niet bij het kasteel zelf aangekomen. We besluiten eerst een hapje te gaan eten. Ook daarvoor hebben we volop keuze. Wij kozen ervoor om wat uitgebreider te lunchen in Brasserie Rigborg. Daar kun je binnen in het oude koetshuis zitten of een plekje zoeken in de rozentuin. De menukaart is niet uitgebreid en je vindt er geen kipnuggets of friet op het kindermenu. We eten er een heerlijk visgerecht en Cas kiest voor een wrap met kip.
Wil je liever wat eenvoudigers of zijn je kinderen niet zulke makkelijke eters? Schuif dan aan in de Museumkiosk voor een Ridderburger of in het zonnetje op het terras en bestel een broodje of hotdog bij de Kiosk met uitzicht op het labyrint en de skelterbaan. Extra leuk is de oude brandweerwagen waar je zelf je slush puppy kan mixen!
Hoewel wij de prijzen voor Deense begrippen zeker goed te doen vonden, is het natuurlijk goedkoper om zelf je eten mee te nemen. In de tuin van Slot Egeskov staan overal bankjes en picknicktafels, maar je mag ook je kleedje neerleggen op het gras bij de speeltuin en daar lunchen. Van mei tot september kun je ook een picknickmand met lekkers bestellen via de website.
Een kijkje binnen bij Slot Egeskov
Na de lunch is het tijd dan eindelijk zover: we gaan een kijkje nemen in het kasteel! We zijn best benieuwd, want het kasteel wordt nog echt bewoond. We beklimmen de trappen en komen terecht in de Ridderzaal. Grote schilderijen en wandtapijten aan de muren en in het midden een glimmend ridderharnas.
Door de openstaande deuren in de zaal kunnen we binnen gluren in de slaap- en de woonvertrekken en ook daar zien we veel pracht en praal. We kunnen ons echt niet voorstellen dat hier ’s avonds de hekjes worden weggehaald en dat de graaf en gravin hier in een hemelbed slapen, maar mooi is het wel.
Iets minder gecharmeerd zijn we van de hal met de jachttrofeeën van de vorige graven. Zo ongeveer alle dieren die we op safari in Afrika gespot hebben, hangen hier. Best indrukwekkend, maar we zien deze toch veel liever in levenden lijve en Cas vindt het zelfs een beetje eng.
We lopen snel door naar de zolder van het kasteel, al is het daar ook wel een beetje spannend. Afgeschermd door een hekje en met bordjes “Niet aanraken” erbij ligt een oude houten pop. We lezen dat volgens een legende die daar altijd moet blijven en als dat niet gebeurt zou het kasteel op Kerstavond in elkaar storten. We moeten er een beetje om lachen, maar laten haar toch maar netjes liggen.
We struinen nog even verder rond op de zolder, maar de speelgoedverzameling van de graaf en het servies van de gravin kunnen Cas niet echt meer boeien. Hij wil naar buiten, naar de speeltuin, de skelters en vooral naar het doolhof! Onderweg scoren we nog een ijsje wat we al wandelend door de kasteeltuinen opeten en dan is het tijd voor wat actie.
Spelen, racen en klauteren bij Slot Egeskov
De eerste stop is de skelterbaan van Slot Egeskov. We hebben geluk, want er is niemand anders en dus kunnen de mannen naar hartenlust rondjes racen over het verkeersparcours zonder op de verkeersregels te letten.
De skelters zijn er in verschillende maten, dus als volwassene kun je ook een rondje rijden.
Na het racen, nemen we een kijkje bij het doolhof. De bordjes bij de ingang beloven ons dat we gaan verdwalen, maar dat lukt niet helemaal. Misschien komt het omdat we Slot Egeskov in de meivakantie bezoeken, maar de begroeiing is nog niet echt dicht en daardoor is de spanning een beetje weg.
Dat mag de pret niet drukken voor Cas en natuurlijk lopen we toch een paar keer verkeerd voordat we de uitkijktoren in het hart van het labyrint bereiken. Dat is ook meteen de uitgang, want tot groot plezier van Cas moeten we allemaal via een glijbaan naar buiten.
De mannen klimmen daarna ook nog even tussen de bomen op de canopywalk, ik blijf veilig beneden. En natuurlijk moet er nog even geschommeld, geklauterd en gegleden worden in de enorme speeltuin. Die is overigens geschikt voor alle leeftijden.
Er zijn speelhuisjes en schommels voor peuter en kleuters, maar ook een gigantisch klimtoestel van een meter of 10 hoog en een springkussen voor oudere kinderen. Overal in de speeltuin zijn bankjes en picknickplekjes vanaf waar je een oogje in het zeil kan houden. We moeten Cas echt wegslepen hier, als het aan hem lag, kon hij hier uren blijven.
Slot Egeskov met kinderen: praktisch informatie
Slot Egeskov is geopend van eind april tot en met eind oktober. In de wintermaanden kun je alleen de musea bezoeken en zijn het kasteel en de tuinen gesloten. Check voor je gaat de actuele openingstijden op de website, want die zijn niet iedere dag hetzelfde.
Bezoek je in de zomervakantie of de herfstvakantie Slot Egeskov met kinderen, kijk dan zeker ook even in de evenementenkalender. In juni vindt jaarlijks een groot muziek- en theaterfestival plaats met wereldberoemde artiesten en kun je het kasteel niet bezoeken. ’s Zomers zijn er vaak concerten en andere voorstellingen en in oktober staat het slot in het teken van Halloween.
Tickets koop je het beste vooraf via de website van Slot Egeskov. Je kunt daarbij kiezen voor een kaartje met of zonder toegang tot het kasteel. De prijzen variëren per seizoen, in de meivakantie betaalden wij inclusief de entree voor het kasteel 35 euro per volwassene en 21 euro voor Cas (prijspeil mei 2024). Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.
Parkeren kost niets en kan op één van de parkeerterreinen rondom het kasteel.
Slot Egeskov, één van de topattracties op Funen
We hadden een geweldige dag bij Slot Egeskov en raden je zeker aan te gaan als je vakantie viert op Funen met kinderen. Wij beweren in ieder geval nooit meer dat een bezoek aan een kasteel saai is!
Esmeralda en haar gezin bezochten Slot Egeskov op uitnodiging van VisitFyn en Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent, schrijven we eerlijk over onze ervaringen.