Home / Reisinformatie / Europa / Wat te doen in Ribe denemarken

Wat te doen in Ribe denemarken

Ribe is het oudste dorpje van Denemarken en ook een van de bekendste. Ten tijde van de Vikingen was het een belangrijke handelsstad en tegenwoordig wordt het geprezen vanwege de charmante middeleeuwse sfeer. Ribe ligt in het Zuidwest-Jutland en is daarom een bestemming in Denemarken die ook te bereiken is voor een lang weekend of een korte vakantie.

Ribe zelf is geen al te grote stad en je kunt het centrum prima bekijken in een paar uurtjes. Bezoek ook nog het Ribe Vikingecenter een soort openluchtmuseum over de Vikingen en je hebt een hartstikke leuke dag.

ribe bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Ribe

De Domkerk van Ribe

Over Ribe is al veel geschreven en na het lezen van diverse artikelen met kleurrijke foto’s was dit de bestemming in Denemarken waar we het meest naar uitkeken. Aangekomen in Ribe togen we direct naar de grote Domkerk voor het beloofde supermooie uitzicht over de stad. Bovendien had wou ik graag indruk maken met alle interessants details die ik had gelezen over de Domkerk in het blog van Sandra die hier met een gids was. Toen stonden we voor een dichte deur.

domkerk ribe

Mensen mogen best trouwen maar graag op een dag dat wij er geen last van hebben.

Laten op de dag komen we weer langs de gesloten Domkerk en zien de bruid, bruidegom en alle gasten vertrekken. Binnen wordt opgeruimd, we zien ons kans en sluipen snel naar binnen. We worden niet weggestuurd en kunnen zo toch nog binnen kijken terwijl er opgeruimd wordt.

domkerk ribe

We zijn blij dat het toch gelukt is. De Domkerk is namelijk een mix van oud en nieuw. In de koepel zijn moderne kunst en schilderingen te zien terwijl elders op een pilaar een oud icoon zichtbaar is gemaakt. De toren kunnen we nu niet op maar dat is des te meer reden om nog een terug te komen.

domkerk ribe

De Old Town Hall

Dan maar op naar de “Old Town Hall” uit 1496. Alweer een briefje op de deur, “in verband met het tulip beerfestival zijn wij gesloten”. Ja daar baal ik dan dus van, en het hielp zeker niet dat het zwaarbewolkt was.

ribe bezienswaardigheden

Catharinæ kerk en klooster.

We lopen dan toch maar richting het Vikingmuseum en onderweg komen we langs het Catharinæ kerk en klooster. Drie keer is scheepsrecht en nu kunnen we wel naar binnen. Naast de kerk is er ook een kleine binnentuin met waterfontein.

Catharinæ kerk en klooster.

De schepen die allemaal in de kerk hangen vinden we maar apart, later leren we dat dit gebruikelijk is in Denemarken. De replica’s werden opgehangen zodat goden de schepen en haar bemanning kunnen beschermen.

Catharinæ kerk en klooster.

Hex museum Ribe

Het hex museum in Ribe ging open in de zomer van 2020. Dit is een modern interactief museum over de heksenjacht in Europa in de middeleeuwen. Het is een klein museum maar via de audioguide krijg je veel informatie. Dat kan alleen allemaal wel een beetje erg lang duren. Het museum maakt ook goed gebruik van moderne technieken om een interessant verhaal te vertellen. Je kunt oudere kinderen meenemen (vanaf ongeveer 10 jaar) voor jonge kinderen is er weinig te beleven en de audioguide in het Engels kunnen ze toch niet volgen.

Hex museum Ribe

Viking museum in Ribe

Het Viking museum in Ribe, niet te verwarren met het VikingeCenter kan je vinden aan de rivier. Ervaar het Vikingtijdperk en de middeleeuwen. In het museum worden voorwerpen tentoongesteld die tijdens archeologische opgravingen in het gebied werden gevonden. Ze vertellen de interessante geschiedenis van Ribe van het jaar 700 tot het jaar 1700.

Museum vikingen

Kunstmuseum Ribe

Een ander museum in Ribe is het kunstmuseum. Hier kan je voornamelijk schilderwerken bekijken in een mooi oud pand. Het is een klein museum met vooral nationale en regionale schilders.

ribe kunstmuseum

De brandweer van Ribe

Even verderop staan tafels, springkussens en er wordt gebarbecued. Allemaal voor en naast de brandweerkazerne. Het lijkt een soort open dag te zijn, iedereen kent elkaar maar we gaan er gewoon gezellig bij zitten. Onze dame vermaakt zich wel op het springkussen en wij drinken een biertje en gebruiken de Visit Ribe app om te bedenken wat we verder gaan doen.

ribe bezienswaardigheden

Al een tijdje kijk ik naar een hele mooie oude brandweerwagen.. Ik geef Marcel een por, vraag eens op we misschien een rondje mogen rijden? Een half uur later vind ik de enige brandweerman die Engels kan.

“mijn dochter zou zo graag een rondje willen op de brandweerwagen”

Met mijn dochter bedoel ik natuurlijk vooral ikzelf, maar soms moet je ook gewoon gebruik maken van je kind. Het werkt, het oude dingetje wordt tot leven gewekt en daar gaan we. In slakkengang tuffen we door de oude straatjes van Ribe en trekken veel bekijks. We zwaaien heel wat af, zo moet de koning zich dus voelen

Een betere manier om de middeleeuwse straatjes te beleven kan ik me haast niet bedenken. We zitten precies hoog genoeg om de beroemde gevel en deurdetails goed te zien en gaan langzaam genoeg om alles in ons op te nemen.

ribe bezienswaardigheden

Slenteren door de straatje van kleurrijk middeleeuws Ribe

Na ons brandweeravontuur hebben we er weer helemaal zin in. We gaan er gewoon een leuke dag van maken te beginnen met een goede lunch in een van de mooie huisjes aan het kerkplein. We maken een lange stadswandeling waarbij onze dochter alle erkertjes gebruikt om verstoppertje te spelen.

ribe bezienswaardigheden

Als je gewoon wat rondloopt ontdek je van alles. De meeste huizen zijn in de vakwerkstijl gebouwd en staan behoorlijk schots en scheef. Elk huis is anders en er is duidelijk aandacht besteed aan de details.Even trekt de lucht iets open om vervolgens weer met donkere onweerswolken te worden behangen. We besluiten dat het tijd is om richting ons huisje in Blåvand te gaan.

ribe bezienswaardigheden

Ribe Vinkingecenter

We besluiten een andere dag terug te komen voor een bezoek aan het Ribe Vikingecenter, een soort openluchtmuseum maar dan in Vikingstijl, iets buiten de stad. Superleuk voor het hele gezin en een belangrijke reden om Ribe met kinderen te bezoeken. In dit openluchtmuseum zie je hoe de Vikingen vroeger leefde en werkten.

Het is niet alleen maar kijken maar vooral veel zelf doen. Ook zijn er diverse shows en voorstellingen om te bekijken. Tijdens een vogelshow zien we bijvoorbeeld hoe de Vikingen uilen en andere roofvogels misschien wel in hebben gezet voor de jacht. Lees ook ons uitgebreide blog over het Ribe Vikingecenter.

ribe vikingecenter

Vadehavscentret

Een kwartiertje buiten Ribe ligt het waddenzeemuseum “Vadehavscentret”. Ook een aanrader wanneer je Ribe met kinderen bezoekt.De bijzondere gebouw werd begin 2017 geopend. Binnen leer je meer over de Waddenzee en de dieren die hier wonen. Er is absoluut rekening gehouden met gezinnen met veel interactieve stations. Er starten hier ook veel activiteiten zoal zeehonden safari’s.

Overnachten in Ribe en omgeving

Op zoek naar een fijn hotel of vakantiehuis in Ribe. Ribe Byferie resort is een goed beoordeeld resort waar Nederlandse gezinnen graag verblijven. Het is een rustig park dus ook geschikt als je geen kinderen hebt op loopafstand van het centrum van Ribe.

Het park heeft geen zwembad maar in Ribe is wel een goed zwembad met een glijbaan. Wel is er een speeltuin en een indoorspeelruimte. Je verblijft hier in nette appartementen waar alles aanwezig is om zelf te koken. Lees hier meer reviews van Ribe Byferie resort.

ribe byferie

Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Denemarken met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top