Op de brandweerwagen door Ribe Denemarken

1

Ribe is het oudste dorpje van Denemarken en ook een van de bekendste. Ten tijde van de Vikingen was het een belangrijke handelsstad en tegenwoordig wordt het geprezen vanwege de charmante middeleeuwse sfeer.

middeleeuws ribe

Ribe

Over hooggespannen verwachtingen

Over Ribe is al veel geschreven en na het lezen van diverse artikelen met kleurrijke foto’s was dit de bestemming in Denemarken waar we het meest naar uitkeken. Aangekomen in Ribe togen we direct naar de grote Domkerk voor het beloofde supermooie uitzicht over de stad. Bovendien had wou ik graag indruk maken met alle interessants details die ik had gelezen over de Domkerk in het blog van Sandra die hier met een gids was. Toen stonden we voor een dichte deur.

Mensen mogen best trouwen maar graag op een dag dat wij er geen last van hebben.

ribe domkerk

Dan maar op naar de “Old Town Hall” uit 1496. Alweer een briefje op de deur, “in verband met het tulip beerfestival zijn wij gesloten”. Ja daar baal ik dan dus van, en het hielp zeker niet dat het zwaarbewolkt was.

Er is nog meer te doen in Ribe Denemarken dan de Domkerk en het stadhuis. Zo is er een bijvoorbeeld een kunstmuseum en een Vikingmuseum. Alleen wanneer je zoals wij Ribe met kinderen bezoekt dan is een museum vaak niet de eerste optie. Het Ribe Vikingecenter, een soort openluchtmuseum maar dan in Vikingstijl, ligt iets buiten de stad. Superleuk voor het hele gezin, en hadden we al op de planning staan voor een paar dagen later.

We lopen dan toch maar richting het Vikingmuseum en onderweg komen we langs het Catharinæ kerk en klooster. Drie keer is scheepsrecht en nu kunnen we wel naar binnen. Naast de kerk is er ook een kleine binnentuin met waterfontein. De schepen die allemaal in de kerk hangen vinden we maar apart, later leren we dat dit gebruikelijk is in Denemarken. De replica’s werden opgehangen zodat goden de schepen en haar bemanning kunnen beschermen.

Catharinæ kerk en klooster

Catharinæ kerk en klooster

Even verderop staan tafels, springkussens en er wordt gebarbecued. Allemaal voor en naast de brandweerkazerne. Het lijkt een soort open dag te zijn, iedereen kent elkaar maar we gaan er gewoon gezellig bij zitten. Onze dame vermaakt zich wel op het springkussen en wij drinken een biertje en gebruiken de Visit Ribe app om te bedenken wat we verder gaan doen.

Al een tijdje kijk ik naar een hele mooie oude brandweerwagen.. Ik geef Marcel een por, vraag eens op we misschien een rondje mogen rijden? Een half uur later vind ik de enige brandweerman die Engels kan.

“mijn dochter zou zo graag een rondje willen op de brandweerwagen”

Met mijn dochter bedoel ik natuurlijk vooral ikzelf, maar soms moet je ook gewoon gebruik maken van je kind. Het werkt, het oude dingetje wordt tot leven gewekt en daar gaan we. In slakkengang tuffen we door de oude straatjes van Ribe en trekken veel bekijks. We zwaaien heel wat af, zo moet de koning zich dus voelen

Een betere manier om de middeleeuwse straatjes te beleven kan ik me haast niet bedenken. We zitten precies hoog genoeg om de beroemde gevel en deurdetails goed te zien en gaan langzaam genoeg om alles in ons op te nemen.

ribe brandweer

ribe

Kleurrijk middeleeuws Ribe

Na ons brandweeravontuur hebben we er weer helemaal zin in. We gaan er gewoon een leuke dag van maken te beginnen met een goede lunch in een van de mooie huisjes aan het kerkplein. We maken een lange stadswandeling waarbij onze dochter alle erkertjes gebruikt om verstoppertje te spelen. Als je gewoon wat rondloopt ontdek je van alles. De meeste huizen zijn in de vakwerkstijl gebouwd en staan behoorlijk schots en scheef. Elk huis is anders en er is duidelijk aandacht besteed aan de details.

middeleeuws RIbe

 

 

ribeEven trekt de lucht iets open om vervolgens weer met donkere onweerswolken te worden behangen. We besluiten dat het tijd is om richting ons huisje in Blåvand te gaan.

We komen weer langs de gesloten Domkerk en zien de bruid, bruidegom en alle gasten vertrekken. Binnen wordt opgeruimd, we zien ons kans en sluipen snel naar binnen. We worden niet weggestuurd en kunnen zo toch nog binnen kijken terwijl er opgeruimd wordt.

We zijn blij dat het toch gelukt is. De Domkerk is namelijk een mix van oud en nieuw. In de koepel zijn moderne kunst en schilderingen te zien terwijl elders op een pilaar een oud icoon zichtbaar is gemaakt. De toren kunnen we nu niet op maar dat is des te meer reden om nog een terug te komen.

rike domkerk
Ribe denemarken

Ribe Denemarken

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Oh, Ribe, daar hebben wij twee jaar geleden ook van genoten als gezin. Mét bezoekje aan de toren van de Domkerk 🙂 WIj genoten vooral van de gezellige sfeer in het kleurrijke stadje.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.