Home / Nederland / Limburg / Smokkelpad scharrelkids, avonturenpad in Noord-Limburg

Smokkelpad scharrelkids, avonturenpad in Noord-Limburg

Lekker wandelen op een avonturenpad met je gezin in Noord-Limburg. Wij ontdekten het Smokkelpad Scharrelkids in Velden. Dit is een wandeling die gedeeltelijk in Duitsland en gedeeltelijk in Nederland gelegen is, oftewel een grensoverschrijdend avonturenpad. In een tijd dat we niet zomaar naar Duitsland konden, was het best bijzonder om te voet de grens over te steken. Toch een beetje dat gevoel van de smokkelaars van vroeger. De hele route is ongeveer 3,5 kilometer.

smokkelpad scharrelkids

Smokkelpad Scharrelkids

We kwamen aan in Velden en het eerste wat ons opviel, was de drukte. We waren duidelijk niet het enige gezin op zoek naar een leuk uitje. Gelukkig vonden we nog een parkeerplek. Ik had gelezen dat er ook een quiz is op de route, maar na navraag bij café Jagersrust bleek die nu niet beschikbaar te zijn. Wel wees ze waar ik een kaart kon pakken van het Smokkelpad. Deze hingen handig in een plastic bak bij de start van de route.

smokkelpad scharrelkids

Onze dochter en het vriendinnetje dat ze mee had, rennen er direct vandoor. “Yeah lekker klimmen en klauteren”. We komen over bruggetjes en ze moeten hun evenwicht bewaren op een balk. “Hey, wacht even”, voor de dames weer weg zijn, wijzen we ze nog op een bord met informatie over planten en bomen.

smokkelpad scharrelkids

Dat is duidelijk minder interessant dan klimmen en klauteren, dus we laten ze maar gaan. We moeten toch regelmatig even wachten tot een speeltoestel vrij is van anderen kinderen. Er lopen, wanneer wij er zijn, in ieder geval genoeg Nederlandse en Duitse gezinnen.

Na een stukje door het bos gelopen te hebben en een stukje over een zandpad komen we op een grote weide. Hier zijn hutten van wilgentenen en loopt een houten balk over een plas water. We zien een kleuter voorbij komen die duidelijk niet goed heeft opgelet, maar gelukkig was de plas niet diep.

smokkelpad scharrelkids

Hierna komen we op een van de leukste stukken van het pad. Een lang parcours tussen een aantal dikke bomen. Hoewel een groot deel van het Smokkelpad Scharrelkids ook best met jonge kinderen gelopen kan worden, is het hier echt wel fijn als ze wat groter zijn en zo goed bij de bovenste touwen kunnen. “Jullie moeten ook hoor”. Vooruit dan, wij klauteren lekker mee.

smokkelpad scharrelkids

Wat ik zelf boeiend vind aan dit pad zijn de bordjes onderweg die meer informatie geven over het smokkelen hier aan de grens. Ik denk dan zelf dat dit iets was wat bijvoorbeeld gebeurde in de Tweede Wereldoorlog, maar er is hier nog veel langer gesmokkeld. De autoweg en grensovergang waar we nu zo over kunnen steken, was ook gewoon gesloten. Ik weet natuurlijk wel dat we als kind grenscontroles hadden, maar nu ben ik zo gewend aan vrij reizen binnen de EU dat het bijna niet meer voor te stellen is.

smokkelpad scharrelkids

Uiteindelijk lopen ook wij Duitsland in. Goed aangegeven met gekleurde paaltjes. Ook hier valt genoeg te beleven. Zo is hier een groot parcours met touwen aangelegd naast het weiland van een boer. Al is het Smokkelpad Scharrelkids niet heel gevarieerd. Het is vooral veel lopen over paaltjes, balken en bruggetjes. Extra leuk dus als we aan de Duitse kant nog een schommel tegenkomen.

smokkelpad scharrelkids

Het Smokkelpad is een initiatief van IVN Maasduinen en de Stichting Veldense Volkscultuur. Op sommige plekken vonden we dat er wel wat achterstallig onderhoud was, maar op andere plekken konden we ook zien dat er recent klauterroutes vernieuwd waren.

smokkelpad scharrelkids

Voordat we weer terug zijn bij de auto komen we eerste langs diverse horecagelegenheden. In Duitsland kunnen we dikke sappige aardbeien kopen bij de boer of een broodje worst. In Nederland is er café de Jager met een terras en uitgebreidere kaart. Ook mogen we hier even gebruikmaken van het toilet.

smokkelpad scharrelkids

Nog meer van Velden en de provincie zien? Lees hier al onze blogs over wandelen met kinderen of koop ons boek met speelbossen en familiewandelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top