Home / Nederland / Limburg / Valkenburg met kinderen, tips en activiteiten

Valkenburg met kinderen, tips en activiteiten

Een dagje of weekendje Valkenburg met kinderen? Wij zijn inmiddels meerdere keren in Valkenburg geweest. Zowel in de zomer als in de winter. Wij combineren onze eigen tips met die van blogger Esmeralda om je een een idee te geven van de leuke kinderactiviteiten in Valkenburg. Er is zoveel te doen in Valkenburg voor kinderen dat je hier makkelijk een weekendje weg van kunt maken. 

Ga je tijdens de kerstperiode naar Valkenburg lees dan vooral ook ons blog over Kerststad Valkenburg

Valkenburg met kinderen

Valkenburg met kinderen

Kasteelruïne Valkenburg

De kasteelruïne zie je boven de stad liggen. Dit is de enige hoogburcht van Nederland. Hoewel het een ruïne is, vind ik het kasteel nog goed herkenbaar. De ramen van de voormalige kapel en de gigantische vensterbanken zorgen daar wel voor. 

Met kinderen vanaf een jaar of tien kun je een speurtocht doen die meer informatie geeft over het kasteel en de geschiedenis. Maar ook voor jonge kinderen zijn er genoeg hoekje en trappetjes te ontdekken en kun je hier prima een uurtje rondkijken. Er vinden met regelmaat speciale activiteiten plaats bij de kasteelruïne Valkenburg, zoals roofvogelshows. 

valkenburg kasteelruine
valkenburg kasteelruine

Fluweelengrot Valkenburg

De Fluweelengrot ligt onder de kasteelruïne. Er worden dan ook combinatie tickets verkocht voor de Fluweelgrot en de kasteelruïne. Binnen is er een constante temperatuur van 12 graden. In de zomer flink fris maar wanneer je Valkenburg in de winter bezoekt is het juist een plek om uit de wind op te warmen. 

Valkenburg fluweelengrot

Tussen half november en kerst wordt er in de Fluweelengrot een kerstmarkt gehouden. Dan kun je vrij rond lopen. De rest van het jaar is de grot alleen te bezoeken met een tour. Wat de Fluweelengrot bijzonder maakt zijn de vele muurschilderingen in de grot. Er is zelf een compleet kerkje. De meeste schilderingen zijn aangebracht nadat de mergelwinning al gestopt was maar ook verschillende plekken zie je nog wel de namen van de mannen die hier werkten. 

Tijdens de tour leer je ook over hoe de mergelwinning in het werk ging. Je kunt hier duidelijk zijn hoe en waar de stenen zijn uitgehakt. Wil je tijdens je vakantie naast Valkenburg ook Maastricht met kinderen bezoeken dan zou ik je aanraden om niet op beide plekken de grotten te bezoeken. Er zit best veel overlap in de verhalen. 

Valkenburg fluweelengrot

MergelRijk Valkenburg

Bij MergelRijk kun je met je gezin kennismaken met de geschiedenis van de mergelwinning in de Limburgse grotten. MergelRijk is het hele jaar door te bezoeken maar vanaf half november wordt alles omgetoverd in kerstsfeer. De dorpjes van mergel die normaal ook te bekijken zijn, worden dan voorzien van kerstboompjes en natuurlijk de kerstman, allemaal in miniformaat. Super schattig! 

mergelrijk valkenburg met kinderen

In MergelRijk kun je ook zelf aan de slag gaan. Zo ontdekken Esmeralda en zoon Cas in het in het Mergelatelier zelf hoe moeilijk het is om een figuur van mergel te maken. Kijk voor meer informatie en om tickets te bestellen op www.mergelrijk.nl

mergelrijk valkenburg met kinderen

Steenkolenmijn Valkenburg

Steenkolenmijn Valkenburg is een museum over de mijnbouw. Alle machines komen uit echte kolenmijnen maar zijn dus tentoongesteld in een mergelgrot. Ik vind het even verwarrend dat we dus te maken hebben met een gereconstrueerde mijn maar hoe meer we leren over de steenkolenmijnen hoe logischer het is dat ze ons daar niet in laten lopen. 

Onze gids heeft echt in de Limburgse mijnen gewerkt en zijn verhalen zijn dan ook doorspekt met persoonlijke ervaringen dat maakt het wel zo interessant. We beginnen met een film, een voormalige promotiefilm van DSM over het werk in de mijnen. Onze kleuter vind het tempo van de film nogal traag. Samen met de andere kinderen rondlopen in de mijn is interessanter. Er staan diverse type oude treinen opgesteld en zelfs fietsen die gebruikt werden op de spoorrails. 

Onze gids benadrukt meerdere keren dat wat wij nu zien hoe een kolenmijn eruit zag maar absoluut niet hoe het toen klonk en voelde. Mergel stof slaat neer, steenkool stof dwarrelt rond. Bovendien konden er allemaal gevaarlijke gassen in de mijnen ontstaan. Daarom werd er constant wind rondgepompt. We krijgen een demonstratie van diverse boorhamers die in gebruik waren. Zelfs met de handen voor onze oren is het al een enorme herrie. Terwijl de mensen hier gewoon hele dagen in werkten zonder gehoorbescherming. Het is een interessante tour maar ook een waarvan we blij zijn weer boven te staan. Bekijk hier de openingstijden en entree prijs.

Sprookjesbos Valkenburg 

Behalve kijken en luisteren naar sprookjes kun je hier ook lekker spelen. Als je tenminste niet zoals Esmeralda en haar gezin een dikke laag sneeuw treft. Het Sprookjesbos Valkenburg is in vakanties iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Buiten de schoolvakanties verschillen de openingstijden, check daarom vooraf de website van Sprookjesbos Valkenburg!

sprookjesbos valkenburg

Stroomtrein Valkenburg 

Een leuke manier om Valkenburg te bezoeken is met de stroomtrein. Er zijn langere en korte routes mogelijk. Wij kozen ervoor de auto te parkeren bij de station Eyserhalte. Hier worden we opgehaald door de de antieke stoomlocomotief uit 1910 die ons naar Valkenburg brengt. Compleet met conducteur met historisch hoedje en een een kaartjesknipper. 

Zo’n stoomtrein is heel wat spannender dan een gewone trein. Het fluitje, het geblaas van de machine en de ritmische beat waarop we voortbewegen. Uit het raam zien we koeien verschrikt wegrennen tot groot plezier van de kinderen in de trein.

Valkenburg trein

Kabelbaan naar de Heunsberg

Om te genieten van het uitzicht over Valkenburg kun je de stoeltjeslift pakken om zo met de kabelbaan de Heunsberg op te gaan. Op deze berg staat de Wilhelminatoren. 

Eenmaal boven kun je deze toren bezoeken maar je vindt hier ook een restaurant en leuke activiteiten zoals Adventure Mini Golf en een rodelbaan. Voor zowel de stoeltjeslift als de rodelbaan geldt geen minimumleeftijd en jonge kinderen kunnen op schoot bij een ouder. 

Een retourticket voor de kabelbaan kost een paar euro en kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee. Tickets voor de rodelbaan kunnen alleen terplekke worden gekocht. 

Kijk voor alle activiteiten en meer informatie op de website van a gogo Valkenburg.

Wat is er nog meer te doen in Valkenburg met kids 

Nog niet door ons bezocht maar op de wenslijst voor een volgende keer, is de gemeentegrot in Valkenburg met de Cave-Experience. Net als pretpark de Valkenier. Ook museum Romeinse katakomben lijkt ons erg interessant. Hier kan je met kinderen o.a. een workshop fresco schilderen volgen. 

Valkenburg met kinderen

Kindvriendelijk hotel Valkenburg

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Valkenburg? Het Marx hotel is een van de beste opties met familiekamer in Valkenburg. Er is zelfs een klein zwembadje in de tuin en een speeltuintje. De studio’s zijn wel wat verouderd maar de prijs-kwaliteit verhouding is wel goed. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Een andere optie is om niet in het stadje Valkenburg te overnachten maar vlakbij op Landal Kasteeldomein De Cauberg. Kies bijvoorbeeld een luxe huisje met open haard, sauna en bubbelbad. Je kunt vanaf Landal Kasteeldomein De Cauberg lopen naar het stadje Valkenburg, maar houd er rekening mee dat Landal Kasteeldomein De Cauberg, zoals de naam al zegt, op de Cauberg ligt. Dit betekent dus wel een beetje klimmen op te de terugweg! Liever wat verder weg check hier alle Landalparken in Limburg.

Landal cauberg
v

Wil je echt bijzonder overnachten in een oud kasteel? Dat kan ook. In Oud-Valkenburg bevind zich Kasteel Schloen waar appartementen worden verhuurd geschikt voor gezinnen met twee tot vier kinderen. Bekijk hier de beschikbare opties en actuele prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top