Home / Reisinformatie / Azie / Turkije / Een dagtrip naar de Romeinse ruïnes van Bergama Turkije
Bergama

Een dagtrip naar de Romeinse ruïnes van Bergama Turkije

Een  grote oude stad met een geweldig uitzicht, het steilste amfitheater uit de oudheid dat je ooit tegen komt en een kabelbaan die je omhoog brengt naar de Arcopolis.

Dit is Bergama. Nooit van gehoord? Je bent niet de enige, tijdens ons bezoek was het heerlijk rustig. Wat een verschil met Efeze. Deze beroemde oude stad ligt maar een uur van Izmir en was dus een logischer keuze geweest dan het 2 uur verderop gelegen Bergama. Tijdens onze studententijd jaren geleden hebben we tijdens een all-inclusive vakantie vanuit Side al een keer een dagtrip gemaakt naar Efeze. Gelukkig maar, want daardoor ontdekten we nu Bergama.

Bergama Turkije
Bergama

Een beetje geschiedenis over Bergama Turkije

Bergama is het oude Pergamon, een stad die door de Grieken gesticht werd. Waarschijnlijk was hier in het jaar 800 v.c. al een kleine burcht maar de stad werd pas echt beroemd in de tijd van Alexander de Grote. Op het hoogtepunt als onderdeel van het Romeinse rijk woonden er wel 200.000 mensen. Na een aardbeving raakte de stad echter in verval. Sinds 2014 staat Bergama Turkije op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het huidige Bergama

De Acropolis is trouwens niet de enige oude ruïne die het huidige Bergama rijk is. In het centrum ligt de Red Basilica. Ooit één van de grootste kathedralen van de oudheid geweid aan de Egyptische goden Isis en Serapis. We keken even snel rond maar eigenlijk sta je na een minuut of 10 wel weer buiten want er is weinig meer te zien.

Bergama Turkije
Bergama Turkije

Behalve de Acropolis heeft Bergama ook nog een Asklepion, gelegen op een heuvel aan de andere kant van de stad. Dit is het oude ziekenhuis. Het moet bijna net zo indrukwekkend zijn als de Acropolis. Tenminste dat hebben we van horen zeggen want we hadden zelf geen tijd meer om ook hier naar toe te gaan. Net als dat we de diverse musea misten.

Wat we nog wel deden? Een wandeling door de smalle staatjes. Vervallen maar fotogeniek. Her en der een tapijtenwinkel een enkel restaurant en een paar hotelletjes. Mocht je zelfstandig op reis zijn door Turkije dan zou ik hier zeker een nachtje inplannen.

Bergama
Bergama Turkije

De  Acropolis van Bergama

We zien de Acropolis van Bergama al van verre liggen op de heuvel. Alhoewel er bij de ingang ook een parkeerplaats is, kiezen we ervoor de auto neer te zetten bij de kabelbaan en deze omhoog te nemen. Wat een werk voor de oude Grieken om al die stenen omhoog te krijgen. Boven aangekomen zijn er een aantal souvenirwinkels (let op ze verkopen geen snacks) die we vriendelijk negeren en gaan het terrein op.

Direct wordt onze aandacht getrokken door de pilaren van de Athene-tempel. Voor ons een oude tempel voor onze dochter van 2 een grote speeltuin met stenen om op te klauteren en lijntjes in de grond om over hen te springen. Ook de diverse standbeelden “kijk papa die heeft geen hoofd”, “die meneer heeft een jurk aan” trekken haar aandacht.

Bergama

We kijken op ons gemak rond totdat we naar de het theater gaan. Dit is echt een enorm steil bouwwerk en architectonisch hoogstandje.

Uiteindelijk besteden we ruim 2,5 uur in Bergama. Het was een bewolkte dag met zelfs een klein buitje en wanneer de zon doorkomt is er altijd nog een fris briesje. Toch zou ik hier hartje zomer minder fijn lopen en is weinig schaduw te ontdekken. Je kunt langs diverse minder bijzondere bouwwerken en oude verdedigingswerken helemaal naar beneden lopen maar wij kiezen de luie optie de kabelbaan terug.

Bergama
Bergama Turkije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top