Home / Nederland / Utrecht / Utrecht met kinderen, een overvloed aan kinderactiviteiten

Utrecht met kinderen, een overvloed aan kinderactiviteiten

Utrecht is een hartstikke gezellige en leuke stad voor een stedentrip met kinderen. Tijdens een dagje of weekend in Utrecht met kinderen is er een overvloed aan kindvriendelijke musea om uit te kiezen. Sommige kinderactiviteiten in Utrecht zijn heel geschikt ongeacht het weer zoals het spoorwegmuseum of het Nijntjemuseum waarbij anderen zoals de beklimming van de Domtoren het leukst zijn als de zon schijnt. In Utrecht is ook echt wat te kiezen voor alle leeftijden zoals de DomOnder vanaf 8 jaar en het Nijntjemuseum voor peuters en kleuters.

Het is onmogelijk alle activiteiten die we hieronder beschrijven in een weekend te proppen. Voor een weekend Utrecht met kinderen is het slim je te beperken tot bijvoorbeeld de vier dingen die je het meest aanspreken.

Kindvriendelijk hotel Utrecht

Dankzij de centrale ligging in het land is het heel goed mogelijk een dagje Utrecht te doen. Maar overnachten in Utrecht heeft zeker een voordeel. Zo kan je deze leuke stad ook in de avond ervaren. Zeker in het najaar en in de winter twinkelt Utrecht. Daarnaast zijn sommige musea zoals het Spoorwegenmuseum zo populair dat wachttijden flink oplopen. Door in Utrecht te overnachten kan je er direct bij opening zijn.

Tijdens ons laatste weekendje Utrecht sliepen we in het NH Hotel. Centraal gelegen, tot twee kinderen mogen gratis verblijven op de kamer mits er ruimte is en in de ochtend wacht de Kid’s Corner met kindvriendelijk ontbijt. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid en boek direct.

Liever een goedkoop hotel in Utrecht met kinderen? Wel eens aan StayOkay gedacht? Hier hebben ze nette, basic familiekamers voor een vriendelijke prijs. Is je kind helemaal Nijntjefan dan kan je ook de speciale Nijntjekamer boeken.

Voor een compleet overzicht van appartementen en hotels met familiekamer in Utrecht, check hier.

NH hotel Utrecht

Kinderactiviteiten in Utrecht

Dom toren beklimmen en kinderrondleiding

De Domtoren is de hoogste toren van Nederland en naar de top zijn het 465 traptreden. Is dat leuk met kinderen? Jazeker. Eindelijk vond ik het zelfs best wel meevallen doordat je niet in een keer omhoog gaat maar 4 keer voor langere tijd tussendoor stopt. Kies voor de speciale kinderrondleiding om 14:15, dan jagen ze elkaar allemaal lekker op om zelf naar boven te stappen. Zo ging het bij ons tenminste wel.

Dom toren beklimmen
Dom toren beklimmen

Tijdens deze rondleiding wordt het verhaal van de toren op een kindvriendelijk manier verteld. Bovendien mogen ze ook dingen doen wat het natuurlijk veel leuker maakt. In de voormalige woning van de torenwachter op het carillon spelen en boven bij de klokken allemaal een keer tegen de klok slaan.  De trappen zijn over het algemeen goed te doen met kinderen, alleen het laatste stukjes is echt smal met hoge traptredes. Hier is het ook vrij lastig om je kind te dragen mocht dat nodig zijn. Eenmaal boven wacht het uitzicht over Utrecht voor je weer naar beneden gaat. Voor de kinderen wacht aan het einde ook nog een diploma.

De domtoren wordt nog tot 2026 gerestaureerd. Het fijne hiervan is dat er een tijdelijke bezoekerslift is. Traplopen te intensief je kunt nu dus ook met de lift omhoog.

Dom toren beklimmen
Dom toren beklimmen
Dom toren beklimmen

Domunder

Domunder is een leuke toevoeging op de kinderuitjes in Utrecht. Het is een ontdekkingstocht door de archeologie onder het Domplein. Op dit moment wordt de activiteit aangeraden voor kinderen vanaf 8 jaar maar er wordt nog gewerkt aan een speciale familierondleiding. Ik denk zelf dat je jongere kinderen met interesse in geschiedenis die niet bang zijn voor het donker ook al prima mee kunt nemen.

domunder utrecht
domunder utrecht

De rondleiding begint met een lange uitleg van de gebouwen die ooit allemaal op het Domplein hebben gestaan. Zie je in Utrecht wel eens die ijzeren goten waar rook of licht uit komt? Nu weet ik eindelijk wat het is. Het geeft de grenzen aan van het Romeinse fort dat hier ooit heeft gestaan. Na het fort bouwde Willibrord hier zijn centrum van waaruit hij het katholieke geloof in Nederland ging verspreiden. Later stond er een hele stevige kerk en tenslotte de Dom. Tot die fatale dag in 1674 uiteraard toen een tornado de helft deed instorten. Onder de grond zijn de pilaren waar de Dom op steunde nog te zien maar ook de muren van de Romeinen.

dom utrecht
dom utrecht

Met een grote zaklamp ga ik onder de grond. Gelukkig loop ik op een soort platform dat gewoon glad is en ik kan dus niet struikelen. In het licht van mijn zaklamp ontwaar ik stenen, iets ronds. Hier zie ik een sensor en met de zaklamp kan ik het signaal oppikken. Het verhaal in mijn oortje legt uit dat dit kanonskogels waren van de Romeinen. Zo is er telkens weer wat te ontdekken. Ondanks dat het eigenlijk helemaal geen grote ruimte is maakt deze zoektocht in het donker het hartstikke leuk, zeker voor een archeologienerd als ik.

domunder utrecht
domunder utrecht

Na een tijdje is er op een groot scherm een weergave te zien van de storm die de kerk deed insturen. Dit deel is misschien wel een beetje eng voor kinderen die bliksem normaal ook spannend vinden. Daarna gaan de lichten aan en kan je nog een keer rondkijken en zien wat je wellicht gemist hebt in het donker.

Museum de Speelklok

“Mama, ik heb een aap gevonden, geef me mijn potlood”. We zijn op zoek naar orgelaapje Toon en doen een speurtocht door Museum Speelklok in Utrecht. Elke aap de we vinden heeft een bordje met nummer en kleurtje bij zich staan. Die corresponderen weer met puntjes op het kartonnetje dat we meegekregen hebben. Wanneer we helemaal klaar zijn maken we er gaatjes in en dan hebben we een speelboek waarmee we een bekend deuntje kunnen spelen. Muziek, dat is namelijk waar het om draait in museum Speelklok.

Museum de speelklok
Museum de speelklok

Weet je niet wat te doen in Utrecht met kind?  Dit museum heeft ons echt verrast. Oude straatorgels en dansorgels. Klokken met een deuntjes en muziekdienst. Je kunt het museum op eigen gelegenheid verkennen en dan met kinderen de speurtocht doen of je sluit aan bij de muzikale rondleiding. Wij vonden de rondleiding erg leuk omdat je dan niet alleen naar de muziekvoorwerpen kijkt maar een aantal ook echt aangaan en je ze de muziek kunt horen. Ook voor kinderen is het leuk: zo mocht onze dochter plaatsnemen op een speciaal stoeltje dat begint te spelen zodra je erop gaat zitten. De gids neemt ook tijd het verhaal voor iedereen leuk te maken. Alleen vindt mevrouwtje de muziek die uit sommige orgels komt echt veel te hard staan waardoor ze regelmatig haar handen op haar oren drukt.

Museum de speelklok
Museum de speelklok

Na de rondleiding bekijken we nog de Expeditie. Bij de kassa hebben we een kaartje meegekregen die je steeds in een gleufje kan stoppen en met een hoorn aan je oor kan je dan luisteren naar muziek of een verhaal over het betreffende instrument. Liefhebbers kunnen hier echt uren doorbrengen.

Koop van te voren je tickets online via Tiqets. Zo hoef je niet in de wachtrij te staan en vaak kun je kosteloos annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

Museum de speelklok

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is echt één van de leukste musea voor kinderen in Nederland. Ze hebben hier wat ons betreft enkele van de beste kinderactiviteiten in Utrecht. Dat vinden wij niet alleen maar ook heel veel andere ouders, helaas lopen de wachttijden voor populaire attracties in het Spoorwegmuseum daardoor wel op. Zorg dat je er direct bij opening bent of ga buiten de weekenden en schoolvakanties en begin je bezoek dan bij de Vuurproef en Stalen monsters. Dit kindvriendelijke museum in Utrecht is grotendeels overdekt dus ook prima te bezoeken bij kou of regen.

Wat is nou een leukere manier om naar het Spoorwegmuseum te gaan dan met de trein. Vanaf Utrecht Centraal gaat er een trein naar Utrecht Maliebaan, de halte van het Spoorwegmuseum.

spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht

Buiten en binnen staan heel veel verschillende treinen uit diverse tijdsperiode’s. In veel van die treinen kan je ook binnen kijken. Maar in het museum zijn ook verschillende doe attracties. Buiten vind je het depot waar je zelf virtueel een trein kunt besturen, de zogenaamde vuurproef. Dat is heel spannend en mevrouwtje gilde van angst. Haar conclusie dit is nog wat te eng voor kindjes van vier. Ook “stalen monster” waar je met een karretje over een rails rijdt in het donker is voor stoere kids.

spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht

Een erg mooi opgezette attractie de Grote Ontdekking neemt je mee terug in de tijd. Een audioguide vertelt over de historie van de trein, toen machinisten nog helden waren en mensen dachten dat zo snel rijden (wel 50km per uur) heel gevaarlijk voor je kon zijn. Het verhaal wordt leuk en speciaal voor kinderen verteld. Na door diverse ruimtes te zijn gegaan kom je op een pleintje met de eerste stoomtrein die ooit in Nederland reed.

spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht

Tenslotte is er nog het Techlab waar kinderen allerlei testjes kunnen doen en leren over de techniek achter de trein. Dit deel is het leukste als je al zelf kunt lezen, al kunnen papa en mama natuurlijk altijd helpen.

Naast de vaste attracties, de vele treinen en de buitenspeeltuin zijn er in het Spoorwegmuseum ook nog voorstellingen. Wij woonden er twee bij, de perronact met kok vond onze dochter hilarisch. De show over Annabel die met de Oriënt Express gaat, was prima maar duurde aan het einde net wat te lang. De shows maakt dit museum super afwisselend. Als je meerdere voorstellingen bij wil wonen kan je hier prima een dag doorbrengen met de kids. Er zijn ook genoeg eetmogelijkheden in het museum. In de vakanties zijn er vaak speciale themavoorstellingen in het theater. Wat ons verder opviel is hoe vriendelijk het personeel constant was. Ze gingen echt de interactie aan met ons en onze dochter waardoor we hier een  extra fijne tijd hadden. Geen museumjaarkaart? Koop je tickets van te voren hier online.

spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht
spoorwegmuseum utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum is het wetenschapsmuseum van Utrecht en duidelijk gericht op kinderen. Het museum is na een verbouwing in 2023 weer open gegaan met een compleet nieuwe inrichting. Op dezelfde locatie zit ook de Oude Hortus tuin. Een mooie rustige tuin met leuke speurpaadjes voor kinderen.

Universiteitsmuseum Utrecht
Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum bestaat uit drie verdiepingen en er zijn ontzettend veel kinderactiviteiten voor verschillende leeftijden. Je kunt hier echt wel een paar uur doorbrengen. De benedenverdieping is ook geschikt voor jonge kinderen.

De middelste verdieping is spannend met allerlei skeletten en doorsneden van het menselijk lichaam. Ook dieren worden tot het skelet afgepeld. Sommige kinderen vinden dit wellicht een beetje eng, maar mevrouwtje vind het juist fascinerend.

De bovenste verdieping, het Techlab is het leukste als je kinderen zelf kunnen lezen. Er zijn verschillende opstellingen zoals een keuken en een woonkamer en hier kunnen allerlei testjes gedaan worden met voorwerpen. Leer bijvoorbeeld het effect van kleur op voorwerpen.

In een aparte ruimte zit het rariteitenkabinet. Gegoede burgers verzamelden vroeger als hobby exotische dieren. Hier maakten ze indruk mee op hun gasten. De tentoonstelling die hier te zien is  met skeletten, opgezette dieren en dieren op sterk water is al heel erg oud.

Nijntjemuseum

Het Nijntjemuseum is een hartstikke leuk museum wanneer je Utrecht met jonge kinderen bezoekt. We gingen hier met onze dochter naar toe toen ze 2 jaar was en toen ze 4 jaar was. Beide keren vond ze het heel leuk, maar ik denk dat het wanneer ze 6 is, het wat te saai is. Het museum is niet enorm groot en de lol zit hem er vooral in om in de verschillende ruimtes met levensgrote figuren uit de boeken te spelen. Daarnaast is er nog een knutselatelier waar je bijvoorbeeld kunt schilderen.

Nijntje Museum
Nijntje Museum

Mevrouwtje haar favoriete ruimte is het ziekenhuis. Hier kan je jezelf verkleden als zuster of dokter en de Nijntjepoppen verzorgen. Een prikje hier, een pleistertje daar. “Niet huilen, Nijntje” ik zorg voor je. Naast Nijntje verzorgen kan je ook zelf wat dingen doen zoals kijken hoe lang je bent en hoeveel je weegt. Een andere leuke ruimte is de dierentuin met een glijbaan. Voor ouders is er in het museum trouwens niet veel te doen maar langs de wanden zijn bankjes waar je kunt zitten. Lees hier ons uitgebreide blog over het Nijntje Museum.

Nijntje Museum

Centraal Museum Utrecht

Tegenover het Nijntjemuseum zit het Centraal Museum Utrecht. Dit is geen kindvriendelijk museum, er is vooral kunst te zien. Maar je kunt hier wel de zolder van Dick Bruna bekijken waar hij de tekeningen maakte. Ook een heel oud gedetailleerd poppenhuis en de boot in de kelder zijn voor kinderen nog wel interessant.

Kijk hier voor tickets.

Centraal museum Utrecht
Centraal museum Utrecht
Centraal museum Utrecht

Museum Catharijne klooster

Ook het Catharijne klooster is niet het eerste museum dat ik zou aanraden tijdens een bezoek aan Utrecht met kinderen. Er zijn voornamelijk religieuze voorwerpen te zien zoals schilderijen en hele oude boeken. In de schatkamer zie je waardevolle gouden en zilveren voorwerpen. Er is echter ook een aparte ruimte “Feest” en die is wel lekker interactief en heeft veel te doen voor kinderen. Zak achterover in de bean bags en bekijk een filmpje over het ontstaan van verschillende feestdagen. Ondertussen moet je ook opdrachten doen. Speel het computerspel met St. Maarten en verdeel alle snoepjes netjes over de kinderen. Oudere kinderen kunnen een religieuze quiz doen die je kennis van de wereldreligies test.

Museum catherina klooster
Museum catherina klooster
Museum catherina klooster

Ik zou zelf geen kaartje kopen alleen om deze ruimte te zien, maar als je een museumjaarkaart hebt of interesse in religieuze voorwerpen dan kan je hier prima een uurtje vermaken.

Sterrenwacht Sonnenborgh

Museum en sterrenwacht Sonnenborgh is natuurlijk het leukste om te bezoeken wanneer je er tijdens een avond heen gaat en ook sterren kunt kijken met de verschillende telescopen. Anders is het een leuke korte stop niet te ver van het Nijntje useum in een groen park. Er wordt uitleg gegeven over de ontdekkingen die hier gedaan werden en je kunt zelf ook wat testjes doen.

sterrewacht utrecht
sterrewacht utrecht
sterrewacht utrecht

Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een heel tof gratis uitje in Utrecht. Niet in het centrum van de stad, zoals vrijwel alle andere tips in de dit blog over Utrecht met kinderen, maar aan de westkant van de stad. Op de plek van Castellum Hoge Woerd stond eens een Romeins fort. Dat vormde ook de inspiratie voor het huidige gebouw, in de vorm van een fort.

Castellum hoge woerd

Een gedeelte van Castellum Hoge Woerd is ingericht als gratis museum over de Romeinen. Je vindt hier een enorme Romeinse boot en diverse interactieve spelletjes die het ook voor kinderen boeiend maken. Verkleed je virtueel als Romein, bestuur een boot of ga op zoek naar voorwerpen. We zijn hier een keer geweest toen onze dochter nog een peuter was en een keer toen ze tien was. Voor wat oudere kinderen die al zelf kunnen lezen, is het museum het meest interessant.

Catellum Hoge Woerd

Behalve het museum heeft Castellum Hoge Woerd ook een grote tuin. Hier vind je een speeltuin met klimelementen en een waterpomp. Er worden groenten verbouwd en er zijn verschillende dieren die je kunt aaien, zoals ezeltjes en cavia’s. Dit deel is dan juist weer erg leuk met jongere kinderen. Tenslotte is er een prima restaurant en worden er (wel tegen betaling) veel activiteiten georganiseerd. Bekijk hiervoor de website.

Castellum hoge woerd

Maximapark en de Bosspeeltuin

Behoefte aan wat groen tijdens je bezoek aan Utrecht met kids? Het Maximapark is een van de grootste stadsparken van Nederland. Wat voor gezinnen vooral interessant is, is de bosspeeltuin in het park. Ondanks de naam heeft het trouwens niet veel met een speelbos te maken, het is gewoon een leuke houten speeltuin naast een horeca gelegenheid. De speeltuin is vaak druk en het leukste voor kinderen van een jaar of drie tot en met acht.

Bosspeeltuin

Naast de bosspeeltuin ligt de uitkijktoren ‘Observatorium’. Wel even uitkijken als je hier met jonge kinderen loopt, want de toren heeft geen trappen maar loopt door. Dit daagt uit tot rennen, maar de stalen platen zijn zo glad dat er regelmatig ongelukjes gebeuren met kinderen die uitglijden.

Uitkijktoren Utrecht

Reisgidsen over Utrecht

Meer informatie nodig over de bezienswaardigheden in Utrecht of de geschiedenis van Utrecht.

Kindvriendelijk restaurant Utrecht Centrum

Het is nog best lastig om in het centrum van Utrecht een kindvriendelijk restaurant te vinden. Buiten de ring is er keuze genoeg maar tijdens een stedentrip willen wij graag lekker op loopafstand blijven. Uit eten met kinderen is Utrecht is iets dat dus wat meer voorbereiding vraagt dan in andere steden. Neem zelf wat te spelen mee want de kleine knusse restaurantjes in het centrum van Utrecht hebben helaas vaak niet de ruimte voor een speelhoek. Wat mij betreft echt een gemis, want wij vinden het juist fijn om uitgebreid en goed te eten, terwijl onze dochter kan gaan spelen als ze klaar is. De volgende restaurantjes in Utrecht zijn de meest kindvriendelijke die we konden vinden.

Restaurant Jozef

Zoek je een kindvriendelijk restaurant in Utrecht met een speelhoek? Restaurant Jozef heeft dit, in de speelhoek liggen puzzels, boekjes en kleurtjes. Ook is er speelgoed aanwezig. Mevrouwtje kon zich hier uitstekend vermaken maar ik vond het zelf wat slordig aandoen en veel speelgoed was kapot. Het restaurant heeft een hele charmante uitstraling met veel hout, luxe stoelen en leuke hoekjes en zitjes. Het restaurant heeft een L-vormig gedeelte naast de speelhoek en zit wat apart van de rest van het restaurant. Er zitten hier dus veel gezinnen. Jammer genoeg is de kindermenukaart erg beperkt: tosti’s, brood met beleg, poffertjes en kipnuggets. Voor een hoofdgerecht voor een volwassene betaal je rond de 20,- . Ze werken met verse en mooie producten maar de bereiding en de afwerking viel ons wat tegen. Net wat te lauw uit serveren en niet goed gekruid. Voor de lunch zouden we het nog wel een kans geven maar voor het diner kan ik het niet aanraden.

Restaurant Jozef
Restaurant Jozef
Restaurant Jozef

Zussen

Ook restaurant Zussen heeft een speelhoek voor kinderen. In dit geval zit deze in de kelder en is er naast speelgoed, en een voetbaltafel ook een grote ballenbak aanwezig. Hartstikke leuk dus voor wat oudere kinderen. Onze dochter kunnen we gewoon alleen in de kelder laten spelen en erop vertrouwen dat als ze ons nodig heeft ze naar boven komt. Maar bij jongere kindjes is dit natuurlijk geen optie. Er zijn hier verschillende kindergerechten te krijgen zoals tosti’s en pannenkoeken.

Het restaurant zelf heeft een knusse uitstraling, met naast de tafels ook een lange wand met bank en zitjes. Het eten smaakte prima maar de bediening liet te wensen over. Ondanks dat het niet druk was, duurde het lang voor we geholpen werden en zoals wel in de bezorging als in het bonnetje zaten fouten.

kindvriendelijk restaurant utrecht zussen
kindvriendelijk restaurant utrecht zussen
kindvriendelijk restaurant utrecht zussen

The Colour kitchen

The Colour kitchen heeft meerdere restaurants in Utrecht waaronder één aan de Oude Gracht. Hier krijgen kansarme jongeren een opleiding in de horeca. Ze hebben ook een kindermenu met o.a pasta, vis met frieten en pizza.

De Rechtbank

Bij de Rechtbank is het elke zondagmiddag “Kids in Court”. Bij mooi weer wordt er buiten op het terras speelgoed neergezet bij minder mooi weer wordt één van de ruimtes binnen omgetoverd tot speelhoek. Wat we hier heel fijn vonden is dat we lekker buiten konden zitten en tegelijk onze dochter in de gaten houden. Van het speelgoed moet je alleen ook hier niet te veel verwachten, wat grote Duploblokken, een kruiptrommel en wat ander buitenspeelgoed van de Ikea. Prima voor een vierjarige, maar oudere kinderen zijn denk ik snel klaar. Het is een groot plein, dus oudere kinderen kunnen hier ook voetballen.

Bij kindvriendelijk restaurant de Rechtbank heb je zowel een kinderlunch als een kinderdinerkaart. Op de lunchkaart staan boterhammen met beleg, broodje kroket, poffertjes en tosti’s. Voor het avondeten heb je voor Utrechtse begrippen best veel afwisseling met naast de eeuwige kipnuggets onder andere ook pasta en visfilet.

Voor een volwassen liggen de prijzen voor een hoofdgerecht rond de 20,- euro. De gerechten zagen er goed uit en ondanks dat het druk was, hadden we hier wel vlotte bediening.

kindvriendelijk restaurant Utrecht de rechtbank
kindvriendelijk restaurant Utrecht de rechtbank

Yoghurt Barn Neude

De Yoghurt Barn is een leuke ontbijt- en lunchspot met veel aandacht voor gezonde producten. Verse broodjes, yoghurt met verschillende toppings en veel vers fruit. Er is een klein speelhoekje  met een keukentje en wat ander speelgoed. Leuk voor peuters en kleuters maar niet voor oudere kinderen. Wat hier heel fijn is, is dat je vanuit het restaurant de speelhoek in de gaten kunt houden.

Yoghurt Barn
Yoghurt Barn

Lees voor meer inspiratie ook ons blog Provincie Utrecht met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten. Heb je nog aanvullende tips? Wij horen het graag. Alle plekken hebben we zelf bezocht.

Ben je een weekendje Utrecht met kinderen aan het plannen? Wij waarderen het zeer als je voor het boeken van je hotel of kopen van de laatste benodigdheden gebruikt maakt van één van onze favoriete websites. Zonder extra kosten voor jou krijgen wij een kleine commissie. Alleen zo kan deze site blijven bestaan en we gratis nuttige informatie zoals dit met jou delen. 

2 gedachten over “Utrecht met kinderen, een overvloed aan kinderactiviteiten”

  1. Hartelijk dank voor dit mooie overzicht! Veel aangehad voor het plannen van ons tripje naar Utrecht met twee kleine kindjes (1 en 3)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top