Home / Nederland / Utrecht / Nijntje museum, een superleuk museum voor je peuter of kleuter

Nijntje museum, een superleuk museum voor je peuter of kleuter

“Mama kijk, Nijntje!” Onze peuter dochter keek er al even naar uit, maar nu zijn we er echt.. In het vernieuwde Nijntje museum. Ze loopt enthousiast van hot naar her, want er is zoveel leuks te zien en vooral ook te doen. Na een paar minuten heeft ze door dat we echt niet gelijk weg gaan en begint ze rustig op onderzoek te gaan. Op zoek naar een uitje met peuter of kleuter? Dan is het kindvriendelijk Nijntje museum in Utrecht ideaal.

Nijntje museum

Nijntje museum met kinderen

Op 22 juni 2023 is het vernieuwde Nijntje museum geopend. Het is maar liefst twee keer groter dan het originele museum en vooral nog interactiever geworden. Het is wel aan te raden om van tevoren online een kaartje te kopen met tijdslot. Het museum is erg populair en vol is vol.

Nijntje museum

De Nijntje ervaring begint al zodra je het gebouw ziet. Een groot Nijntje beeld staat voor de deur en binnen verwelkomen Nijntje en haar vrienden je ook gelijk.

Nijntje museum

Tijd om op verkenning te gaan in het museum zelf! We nemen de trap naar boven (er is ook een lift) en komen gelijk aan in de tuin van Nijntje. Hier kun je oefenen met tellen en kleuren met behulp van een appel en een perenboom. Onze dochter heeft echter meer interesse in de gieter om zogenaamd de bloemetjes water te geven. Maar dan ziet ze de keuken en rent naar binnen.

Andere kinderen zijn al druk bezig met de tafel te dekken met een soort kussentjes in de vorm van borden en bestek. Hup snel door naar de keuken en ‘koken’ maar. Ondertussen roept ze trots “Kijk mama, eten voor Nijntje” terwijl ze een pannetje op het fornuis zet. In de keuken is het een georganiseerde chaos en dit is duidelijk het beginpunt van het museum. Het kan een beetje overweldigend zijn in het begin.

Nijntje museum

Gelukkig heeft het Nijntje museum hier iets voor bedacht, namelijk de zogenaamde prikkelvrije cabines. Dat is een donkere ruimte met sterrenlicht, een warm nachtlampje, bankje en zitzak. Daarnaast ligt er een boekje om te lezen en staat er een grote Nijntje knuffel om te knuffelen. Onze dochter vond het een super fijne plek om even tot rust te komen tussen al het drukke spelen. Een momentje om zichzelf terug te trekken. Tijdens ons bezoek werd er dan ook druk gebruik gemaakt van de verschillende cabines die op verschillende plekken zijn neergezet.

Nijntje museum

Terug naar de rest van het museum. De keuken maakt deel uit van het gedeelte huis. Naast de keuken is er ook de slaapkamer. Daar dek je Nina, het vriendinnetje van Nijntje, toe in bed. Lees je haar nog een verhaaltje voor voordat je het nachtlampje uit doet? Of ga je liever oefenen met tandenpoetsen of je verkleden met een van de kledingstukken uit de kast? Dat is toch wel het leuke aan het museum, er is voor ieder kind wel een ruimte die ze echt leuk vinden. Na het huis lopen we verder naar het ziekenhuis.

Nijntje museum

In het ziekenhuis leer je meer over het menselijk lichaam. Vooral de kleuters kunnen hier meer leren over het menselijk lichaam. Zo kun je leren waar bepaalde organen zich in je lichaam bevinden, maar kun je jezelf ook wegen en meten. Onze dochter was nog iets te klein en rende gelijk door naar de ziekenhuisbedden. Ze heeft mazzel, want er is nog niemand en ze kan nog kiezen of ze een zuster of dokter outfit aan wil. Ze kan niet kiezen, dus we wisselen af. We spenderen hier een tijdje terwijl ze op haar manier druk bezig is met voor de patiënten te zorgen. Nog leuker wordt het wanneer er andere kinderen bij komen. Want zeg nou zelf, samen spelen is toch ook heel leuk?

Nijntje museum

Tijd om verder te gaan. We komen aan op de boerderij. Het is hier aardig druk, maar ook dan kun je er nog prima spelen. Het huisje van Boris Beer heeft een grote aantrekkingskracht. Hier kun je lekker hameren en timmeren. Zo leuk om die concentratie te zien van al die kinderen. Iets verderop kunnen kinderen ontdekken hoe bijvoorbeeld sloten en deurklinken werken. Een soort busyboard waar je aan alles kan zitten. Maar naast het huisje van Boris Beer kun je ook voelen hoe een koe aanvoelt en kun je vormen oefenen met een soort grote vormenstoof.

Nijntje museum

Nieuw is de winkel van Betje. Hier kun je je verkleden, in de winkel werken en oefenen met bijvoorbeeld kleuren en soorten sorteren. Er is een grote kast met kledingstukken in een kussenhoes in verschillende soorten en kleuren. Ga je sorteren op kleur of soort? Een andere leerzame activiteit is leren hoe ritsen, knopen en veters werken. Wat ons ook positief opviel, is dat er in meerdere ruimtes computers staan en waar je ook de gebarentaal voor verschillende voorwerpen kunt leren, zoals van schoenen.

Nijntje museum

Wat heel leuk en goed is, is dat kinderen worden aangespoord om lekker te bewegen van ruimte na ruimte. Zo is er het bewegingsABC maar het leukst is de weg van de boerderij naar het verkeersplein. Hier is een hele gang met opdrachten. Spring, loop of plaats je handen op de muur. Het leukste om te doen, aldus onze dochter, is het springen als een kikker. We verplaatsen ons door de hele gang op allerlei grappige manieren.

Het verkeersplein is op het eerste gezicht chaotisch, vergelijkbaar met het echte verkeer. Kinderen rijden op fietsen, maar ook in rolstoelen over de weg. Weer andere kinderen bedienen de slagbomen en het stoplicht. Ook hier kun je je weer verkleden als bijvoorbeeld brigadier. En jawel, de ouders kunnen gewoon meedoen. Voor degene die even wat rustiger aan willen doen, is er ook een poppenkast waar gespeeld kan worden. Voor de ouders zijn er hier verschillende bankjes, net als in de overige ruimtes en zelfs oplaadpunten voor je telefoon.

Nijntje museum

Na het verkeersplein lopen wij helemaal terug naar het begin en nemen we nog een trap naar boven. Hier is namelijk wel een hele bijzondere ruimte. Een soort bioscoopzaal met aan alle vier de kanten een projectiescherm. In het midden vind je bankjes maar er zullen weinig kinderen zijn die de hele voorstelling, die hier de hele dag door draait, op hun plekje zullen blijven zitten. Er draait hier namelijk een prachtig gemaakte film met in de hoofdrol Boris Beer en zijn paraplu. Een klein tipje van de sluier: door de harde wind waait Boris met paraplu en al weg en komt zo op verschillende plekken terecht, zoals op het strand. Tijdens de film worden kinderen aangemoedigd om actief mee te doen door bijvoorbeeld mee te tellen of iets aan te wijzen. Onze dochter wilde niet meer weg en vond dit samen met het ziekenhuis deel het allerleukste. En dat snap ik helemaal.

Nijntje museum

Met wat tegenzin, want de film is leuk, lopen we naar het verkeersplein terug. Dit is de laatste ruimte van het museum en met de trap kom je via het atelier, waar kinderen kunnen tekenen en knutselen, alweer bij de uitgang.

Praktische informatie Nijntje museum

Wil je nog niet naar huis of heb je honger gekregen van al dat spelen? Ga dan naar het bijbehorende museum café. Deze kun je alleen voor of na je bezoek aan het museum in. Ook hier is alles in Nijntje thema, zelfs de bar om te bestellen. Toen wij er na ons bezoek aan het museum waren, was het helaas vol, maar we hebben begrepen dat je hier onder andere wat kunt drinken en Nijntje pannenkoeken kunt eten. Het ziet er in ieder geval erg leuk uit. Voor een bezoekje aan de museumshop voor souvenirs moet je in het gebouw aan de overkant wezen, in het Centraal Museum.

Nijntje museum

Er zijn gratis kluisjes, helemaal in Dick Bruna stijl. Bij de kluisjes vind je ook een plek voor je kinderwagen en een apart vak voor je opvouwbare buggy. Loop je iets verder, dan kom je gelijk bij de toiletten. Geen man of vrouw, maar gewoon een ruimte met wasbakken en toilethokjes. Het grootste deel van de toiletten beschikt over een verschoningstafel en er zijn ook enkele speciale lage kindertoiletten. Geen gedoe of papa wel zijn kind kan verschonen bij de mannen toiletten.

nijntje museum

Het Nijntje museum is nog groter geworden, al misten wij persoonlijk het dierentuindeel inclusief glijbaan die er wel was tijdens ons laatste bezoek aan het tijdelijke museum. Maar de winkel van Betje en zeker de film met Boris Beer zijn echt positieve toevoegingen aan het museum. We zijn bijna 3 uur zoet geweest, maar dit hangt natuurlijk ook vooral af van hoeveel je kind kan en wil doen. Wat ons betreft is dit een heel leuk uitje voor kinderen tot ongeveer 7 jaar.

Nijntje museum

Bekijk de website voor de actuele openingstijden en entreeprijs. Heb je een museumkaart? Deze is geldig in het museum. Het Nijntje museum bezoek je het beste met het openbaar vervoer, anders moet je betaald parkeren in Utrecht. Voor meer tips lees je ook ons blog over Utrecht met kinderen.

1 gedachte over “Nijntje museum, een superleuk museum voor je peuter of kleuter”

  1. Wat een prachtig artikel over het vernieuwde Nijntje museum! Het is duidelijk dat er volop activiteiten zijn voor de kleintjes, van interactieve speelplekken tot leerzame ervaringen. Het klinkt echt als een geweldig dagje uit voor het hele gezin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top