Home / Nederland / Utrecht / Kasteel de Haar met kinderen, pracht en praal

Kasteel de Haar met kinderen, pracht en praal

Kasteel de Haar is een van de meest fotogenieke kastelen van Nederland, maar is Kasteel de Haar met kinderen bezoeken ook leuk? Wij vinden van wel, zeker met kinderen vanaf zes jaar die een kasteel bezoek kunnen uitbreiden met speurtocht. We bezochten het kasteel met onze op dat moment tien jaar oude dochter.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar heeft de uitstraling van een middeleeuws kasteel, maar is pas in de 19e eeuw gebouwd. Wel op de fundamenten van een oud 13e-eeuws kasteel. Hoewel het wel zo aandoet, hebben hier dus nooit ridders gewoond. Het was een luxe woonhuis voor een rijke familie. Een huis dat zowel van buiten als van binnen heel veel details heeft. De sierlijke torentjes, rode luiken, gracht en zelfs een ophaalbrug maken dat het de uitstraling heeft van een sprookjeskasteel.

Kasteel de haar

Kasteel de Haar met kinderen

Bij de kassa worden we gewaarschuwd: “Het is vandaag heel erg druk in het kasteel”. Dat was te verwachten natuurlijk als je op Hemelvaartsdag besluit om Kasteel de Haar te bezoeken. We laten ons hier niet door tegenhouden en eerlijk gezegd viel het binnen in het kasteel nog best mee. We merken de drukte vooral bij alle horeca waar lange rijen staan.

Kasteel de haar

Het fijne aan Kasteel de Haar is dat je het op eigen gelegenheid kan ontdekken. Een rondleiding is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is er een vaste route die je moet volgen. Door een aantal kamers loop je heen, andere bekijk je alleen vanachter een touw. We beginnen in de grote entreehal, direct een van de meest indrukwekkende ruimtes van Kasteel de Haar. Je begint op de begaande grond, maar loopt later ook nog op de hogere galerijen van deze enorme hal.

Kasteel de haar

Andere ruimtes waar we doorheen lopen zijn onder andere de bibliotheek en de prachtig aangeklede balzaal. Ook lopen we door veel verschillende slaapkamers. De slaapkamers van de voormalig eigenaren, maar ook diverse logeerkamers. Onze dochter bedenkt welke kamer ze voor zichzelf zou willen hebben als dit haar huis was. “Wil ik liever Kasteel de Haar of Paleis het Loo?” “Wat kost dit kasteel eigenlijk?” Ze heeft het duidelijk naar haar zin.

Kasteel de haar
Kasteel de haar

Ook fijn aan Kasteel de Haar is dat je ook niet eindeloos kamers aan het bekijken bent. We bekijken nog wat werkkamers, een bijzondere historische kapsalon en via de keuken staan we eerder dan verwacht alweer buiten.

Kasteel de haar

Speurtochten Kasteel de Haar

Er zijn verschillende speurtochten te maken in Kasteel de Haar, sommige vanaf 6 jaar andere vanaf 8 jaar. Het aanbod wisselt regelmatig en sommige zijn gratis, andere betaald. Het is dan ook het beste om ter plekke bij de kassa te kijken of vooraf op de website. Wanneer het erg druk is, zoals tijdens ons bezoek, dan is het lastiger een speurtocht te volgen. Ook zonder speurtocht is Kasteel de Haar voor kinderen boeiend.

Kasteel de haar
Kasteel de haar

De tuinen van Kasteel de Haar

Nadat we uitgekeken zijn in het kasteel is het tijd om de tuinen te verkennen. In de uitgestrekte siertuinen van het kasteel vind je ook een hertenkamp en een doolhof. In het doolhof moet je het midden vinden waar een bordje staat met een zwaan. Het midden vinden we snel, maar daarna weer naar buiten komen is nog even lastig.

Kasteel de haar

In de tuinen zijn ook veel stukken met gazon waarop we veel mensen zien zitten met een picknicklunch of iets dat ze bij een van de horecagelegenheden in het park hebben gekocht. Er zijn wel wat tafels, maar die zitten rallemaal vol. Ga je ook op een drukke dag, dan is het wellicht handig om zelf een kleed mee te nemen.

Kasteel de haar

Praktische info Kasteel de Haar

Wij vonden Kasteel de Haar vooral een erg mooi kasteel. Omdat het van binnen niet supergroot is, blijft het ook voor kinderen interessant. Zeker bij mooi weer wanneer je het combineert met een rondje wandelen door de kasteeltuinen. Net als veel andere kastelen ben je vooral kamers aan het bekijken vanachter een lintje. Daarom is dit museum minder geschikt met een peuter of kleuter en zeker niet met een buggy. Niet voor niets zijn er speurtochten voor kinderen vanaf zes jaar.

Kasteel de haar

Kasteel de Haar is een razend populaire attractie, gelegen in Haarzuilens, een klein half uur rijden vanaf Utrecht. Kaartjes voor een kasteelbezoek zijn dan ook regelmatig uitverkocht. Heb je, net als wij, een museumkaart, dan heb je geluk en mag je toch naar binnen. Voor de kasteeltuinen worden losse kaartjes verkocht en daar is altijd wel plek. Naast het kasteel vind je een grote betaalde parkeerplaats.

Op het centrale plein voor het kasteel vind je een restaurant, ook in de kasteeltuinen zijn enkele horecagelegenheden.

Landgoed Haarzuilens

Een bezoek aan Kasteel de Haar kun je goed combineren met Landgoed Haarzuilens. Dit is weer wat anders dan de betaalde kasteeltuinen, namelijk een natuurgebied. De voormalige landerijen van Kasteel de Haar worden nu beheerd door Natuurmonumenten. Die hebben in het gebied een leuke speelnatuurplek aangelegd en er is een toffe wandelroute voor gezinnen uitgezet. Om hier te spelen wordt een kleine bijdrage gevraagd. Wandelroute ’t Natte Laand is een avontuurlijke wandelroute voor gezinnen met verschillende hindernissen onderweg. Loop met een plank over een slootje, neem het trekpondje of neem de route met wiebelboomstammen.

't Natte Laand

Meer tips nodig? Lees ons blog met uitjes in de provincie Utrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top