Home / Reisinformatie / Europa / Liechtenstein / Bezienswaardigheden in Vaduz bezocht tijdens een mini-trip naar Liechtenstein

Bezienswaardigheden in Vaduz bezocht tijdens een mini-trip naar Liechtenstein

Wat zijn de bezienswaardigheden van Vaduz? Is er wel wat te doen in Vaduz? En waarom ga je eigenlijk naar Liechtenstein? Ik weet wel waarom ik hier heen ging namelijk voor de ‘score factor’. 

Ooit wil ik een keer alle landen in Europa bezocht hebben en met nog minder dan tien te gaan blijven de landen over waar je anders niet zo snel komt. Liechtenstein is ook zo’n landje. Je kunt er niet eens naar toe vliegen, maar met de trein en de bus vanaf bijvoorbeeld Zürich ben je er in een uur. Liechtenstein is dus goed te combineren met een vakantie in Zwitserland of Oostenrijk. Zo bezochten na mijn eerste bezoek aan Vaduz de stad met mijn gezin als tussenstop op weg naar Davos voor een wintersportvakantie. In het centrum van Vaduz was toen een kleine kerstmarkt.

Mocht je behalve Vaduz nog andere plekken in Liechtenstein willen bezoeken dan kan je geld besparen met de Liechtenstein Adventure Pass. Lees dan ook onze informatie over Liechtenstein met kinderen.

Vaduz
Vaduz

“Vaduz is very small, there is not so much to do here”

Mijn eerste stop in Vaduz was het toeristenbureau, ze hadden wel een kaart voor me en ook enkele wijze woorden: “Vaduz is very small, there is not so much to do here”. Vaduz mag dan de hoofdstad van Liechtenstein zijn er wonen maar 5.000 mensen en het centrum loop je in vijf minuten door. Ondertussen kom je allerlei kunstwerken tegen die weinig met elkaar gemeen hebben, maar vooral geplaatst lijken te zijn om te boel wat op te vrolijken. Zoals een paar enorme schoenen en een blote dikke dame.

vaduz bezienswaardigheden
vaduz bezienswaardigheden

Moderne gebouwen mixen zich in Vaduz met enkele historische huizen en gebouwen. Het is zo klein dat je alles kunt lopen, maar speciaal voor toeristen die daar echt geen zin in hebben is er ook nog de optie het toeristische treintje te nemen. Koop hier je kaartjes voor het treintje van te voren online, je kunt dan tot 24 uur van te voren nog gratis annuleren.

vaduz bezienswaardigheden
vaduz bezienswaardigheden

Vaduz bezienswaardigheden

Postmuseum Vaduz

Het Postmuseum van Vaduz is elke dag open en gratis te bezoeken. Geen wonder dat dit de populairste bezienswaardigheid van Vaduz is. Binnen is er een ruimte waar vooral postzegels worden tentoongesteld. Ook zijn er voorwerpen te zien die wat met de post te maken hebben, zoals historische postkarretjes. Best een aardig museumpje maar je bent er ook snel uitgekeken. Vergeet niet voor je naar buiten gaat hier je entreemuntje te kopen voor de ‘schatkamer’.

Postmuseum-Vaduz
Postmuseum-Vaduz

Schatkamer Vaduz

Het muntje dan ik voor 8CHF heb gekocht opent de gouden deur voor mij. Binnen wacht de schatkamer van Vaduz. De kroon die er staat de blinken is een replica maar de rest van de voorwerpen zijn echt. Diverse historische wapens met ivoren inleg die gebruikt werden door of cadeau gedaan aan de heersende Prinsen van Liechtenstein.

In de zacht verlichte vitrines in de verder donker gehouden ruimte ook heel veel eieren van Fabergé, kunstig versierd met goud en edelstenen. Er liggen Duitse en Engelstalige gidsjes die per voorwerp kort wat vertellen over het voorwerp wat zeker helpt om het interessanter te maken.

Binnen mag je helaas geen foto’s maken.

vaduz schatkamer museum

Landesmuseum

Het Nationale Museum van Liechtenstein (Landesmuseum) is een museum over de geschiedenis van Liechtenstein. Het is het grootste museum van Vaduz en gratis voor kinderen onder de 16 jaar. Dit museum heeft ook een dependance, dit is het farmhouse museum in een oude boerderij buiten Vaduz.

Vaduz Liechtenstein

Kunstmuseum Vaduz

Een ander museum in Vaduz, welke ik niet zelf bezocht heb, is het Kunstmuseum. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien van vooral moderne kunst. Bekijk hier het huidige programma om te zien of het je aanspreekt.

vaduz bezienswaardigheden

Kathedraal van Vaduz

De grootste kerk in Vaduz ligt aan een kant van het voetgangersgebied van Vaduz. Kijk vooral even binnen voor de sprekende glas-in-loodramen. De St. Florin Kathedraal, zoals deze kerk officieel heet, stamt uit 1847.

vaduz bezienswaardigheden kathedraal

Wandelen naar het kasteel van Vaduz en naar de Wildschloss ruïne

Wanneer je door het centrum van Vaduz loopt, zie je het 120 meter boven de stad gelegen kasteel al liggen. Het kasteel van Vaduz is niet te bezoeken, want het wordt nog steeds gebruikt als woonhuis door de huidige prins van Liechtenstein. Wat wel kan, is naar de ingang lopen en naar diverse uitzichtpunten met zicht op het kasteel.

Het is een wandeling van vijftien minuten vanaf het centrum om bij de toegang tot het kasteel te komen. Zeker in het begin gaat het pad direct heel steil omhoog, verderop vlakt het wat af. Er staan hier ook diverse interessante informatieborden langs de wandelroute die informatie geven over de geschiedenis van Liechtenstein en Vaduz.

Vaduz kasteel

Eenmaal bij het kasteel van Vaduz aangekomen staan er routebordjes naar andere plekken. Hier wordt ook Wildschloss (of Wildslotte) aangegeven als een wandeling van een uur. Ik had nog tijd genoeg en besloot dus hier naar toe te wandelen. Het pad is erg breed en bleef dat ook de hele weg. Het kan ook gebruikt worden door mountainbikers, maar ik kwam tijdens mijn wandeling alleen een hardloper tegen. Hoewel je met een goede buggy hier dus wel kunt lopen, zou ik dat alleen aanraden als je echt een goede conditie hebt.  Het pad klimt namelijk geleidelijk maar constant, soms wat steiler soms wat minder steil, door de bossen.

wildschloss vaduz bezienswaardigheden
wildschloss vaduz bezienswaardigheden

Behalve een keer waar het pad zich splitst, zijn er geen bordjes meer maar als je gewoon het brede pad blijft volgen kun je niet mislopen. Onderweg is er een plek waar je water bijvult, maak er gebruik van want je komt er niet meer tegen. Na een half uur begon het constante klimmen mij wel tegen te staan. Maar gelukkig zag ik op mijn telefoon dat het niet heel ver meer was. Uiteindelijk heb ik over het stuk van Vaduz Kasteel naar de kasteelruïne geen uur maar vijfenveertig minuten gedaan, maar ik had beter halverwege een pauze kunnen inlassen.

Van het oude slot staan nog een aantal dikke muren overeind. Er is verder niet bijzonder veel te zien, maar het is een mooi plekje hoog boven de vallei met picknicktafels en er zijn zelfs mogelijkheden om te barbecueën. Een informatiebord geeft wat historische achtergrond informatie over de ruïne die in de twaalfde eeuw werd gebouwd.

Terug nam ik weer dezelfde route, hoewel er ook mogelijkheden zijn om via een andere route naar Vaduz te gaan (maar er stonden geen tijden bij) of heb je meer tijd dan loop je in een uur door naar bijvoorbeeld Schaan een ander plaatsje in in Liechtenstein.

wildschloss vaduz bezienswaardigheden
wildschloss vaduz bezienswaardigheden

Kindvriendelijk hotel Vaduz

Er zijn in Vaduz maar weinig hotels en geen enkele met een familiekamer. Wil je vlakbij Vaduz overnachten, dan heb je als opties hotel Schatzmann in Triesen (minder dan twee kilometer van Vaduz) een 4-sterrenhotel met vierpersoonskamers. Bekijk hier reviews en beschikbaarheid. Of verblijf je liever in een appartementje bekijk dan hier een familievriendelijk optie net buiten Vaduz.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top