Home / Reisinformatie / Europa / Malta / Valletta en the Three Cities met kinderen

Valletta en the Three Cities met kinderen

Ga je op vakantie naar Malta met kinderen? Dan wil je waarschijnlijk ook een bezoekje brengen aan de hoofdstad Valletta! En vergeet daarbij het tegenovergelegen the Three Cities niet. Na een dag in Valletta, steek je het water over met de ferry en ontdek je een ander gedeelte van dit prachtige eiland.   We beginnen met Valletta. Hoewel de stad zelf niet echt bijzonder attracties heeft voor kinderen, is het wel een fijne plek om rond te wandelen. De stad is grotendeels autovrij en bestaat uit veel kleine, sfeervolle straatjes. Daarin vind je genoeg leuke winkeltjes en cafeetjes om je een tijdje mee te vermaken. Ook vind je er genoeg musea om rond te kijken.

valletta met kinderen

Hoewel Valletta zelf niet echt bijzonder attracties heeft voor kinderen, is het wel een fijne plek om rond te wandelen. De stad is grotendeels autovrij en bestaat uit veel kleine, sfeervolle straatjes. Daarin vind je genoeg leuke winkeltjes en cafeetjes om je een tijdje mee te vermaken. Ook vind je er genoeg musea om rond te kijken. De stad wel gezien? Neem dan de ferry naar het tegenovergelegen the Three Cities.

Wat te doen in Valletta met kinderen

Upper Barraka Gardens

Het mooiste uitzicht over de baai met de drie steden heb je vanaf de Upper Barakka Gardens. Dit zijn siertuinen, er is dus geen speeltuin en er staan zelf bordjes dat rennen en het meebrengen van een bal verboden is. Toch moet je hier even kijken tijdens je bezoek aan Valletta met kinderen. Het uitzicht is echt indrukwekkend en ik moest mijn dochter vertellen over alle forten en grote schepen die ze kon zien. Wanneer je hier exact om 12 uur bent ben je getuige van de “Saluting Battery”, op een niveau lager, waarbij met een kanon een saluutschot wordt afgevuurd.

Malta met kids
Lower Barrakka Gardens valletta met kinderen

National Aquarium

Wil je meer te weten komen over het onderwaterleven rondom Malta, dan is een bezoek aan het National Aquarium een absolute aanrader. Ondanks dat het aquarium niet groot is, zal de indrukwekkende grote haaientunnel echt indruk op je maken. Hier loop je tussen de roggen en hoorn haaien en heb je echt het gevoel dat je onderdeel bent van de onderwaterwereld. Als je na je bezoek honger hebt gekregen is het restaurant La Nave Bistro de perfecte plek. Dit ligt direct naast het aquarium en je kunt hier lekkere pizza’s uit de houtoven eten.

Golden Bay

Een bezoek aan Malta is niet compleet zonder dat je een mooi strand hebt bezocht. In het Noordwesten van Malta vind je het Golden Bay strand, een mooi goudgeel strand met een helderblauwe zee. De ligging is prachtig aan een baai en tussen hoge rotsen hierdoor kun je hier heerlijk genieten van het rustige water. Doordat het water hier rustig is, kun je er goed snorkelen of kanoën. Liever wat minder actief? Geen probleem dit strand is ook de perfecte plek voor een dagje zonnen en als afsluiter een mooie zonsondergang.

Archeologisch museum Valletta

Niet alle kinderen vinden geschiedenis even interessant, maar ik doe mijn dochter echt een plezier met een bezoek aan een geschiedenismuseum. Zeker wanneer het, zoals deze, niet al te groot is en er veel te zien is. Net als bij de tempels van Tarxien moest ze hard lachen om de dikke-billenfiguurtjes uit het megalithische tijdperk. “Maar mama, waarom maakten ze die dan?”, “uh dat weet niemand”. Ook de verschillende skeletten van mensen hadden haar aandacht. Het Archeologisch museum  in de hoofdstad van Malta heeft geen interactieve displays, dus ik moest wel constant opletten en snel de bordjes lezen om al haar vragen te beantwoorden. Wel zijn er enkele filmpjes, zo keken we naar een film die liet zien hoe ze vroeger potten bakten in een vuur. Wat uiteraard de vraag tot gevolg had of we dat thuis ook een keer in de tuin konden doen.

Valletta met kinderen archeologie museum
Valletta met kinderen archeologie museum

Verschillende kerken

In Valletta zijn een aantal verschillende kerken. De meeste zijn een aantal uur per dag open en gratis te bekijken. Ik zou er niet speciaal voor omlopen maar als je er toch langs komt, kijk dan even binnen. De uitzondering is de Saint John’s Co-Cathedral, een indrukwekkend barokke kerk uit 1577. Toen wij er waren, stond er een lange rij met toeristen buiten en ik vond de entree van tien euro (kinderen tot 12 jaar gratis) flink aan de prijs waardoor we deze keer niet naar binnen zijn gegaan.

malta bezienswaardigheden

Casa Rocca Piccola & het Grandmaster Palace

Er zijn in Valletta verschillende historische gebouwen te bezoeken. Ik twijffelde tussen het Grand Master Palace en Casa Rocca Piccola en we besloten uiteindelijk deze laatste te bezoeken. Het is echt een oud zestiende eeuws paleisje met verschillende vertrekken en een interieur zoals je vroeger zag. Jammer genoeg is het alleen te bezoeken met een rondleiding en dit ging mijn vierjarige dochter wat te langzaam. Hoewel ze de eerste kamers en de spullen echt leuk vond om te bekijken, duurde het op een geven moment gewoon te lang. Ze wilde al verder rondkijken terwijl de gids nog aan het vertellen was over de schilderijen. Gelukkig kon ik zelf wat verhalen voor haar verzinnen, maar als je kind geen geduld heeft dan is de casa wellicht beter over slaan. Echter zou dat wel jammer zijn! Het bijzondere aan dit huis is dat de familie nog steeds op de bovenste verdiepingen woont. En in de binnentuin is er bijvoorbeeld ook een trap naar de kelders die in de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder werden gebruikt. De laatste ruimtes die je ziet in het huis worden nog door de familie gebruikt en hier vind je hun familiefoto’s. Dat maakte het voor mij meer dan een museumbezoek, het gaf echt een inkijkje in het leven van een Maltese familie, zowel vroeger als nu.

Casa Rocca Piccola
Casa Rocca Piccola
Casa Rocca Piccola

Het speelgoedmuseum

Het Toymuseum op Malta is geen plek voor kinderen om te spelen. Ondanks dat ik mijn dochter had gewaarschuwd, wilde ze toch binnen kijken, waarschijnlijk met het idee van een speelgoedmuseum zoals wij di3 in Deventer kennen. De entree voor kids is gratis en voor volwassenen drie euro, dus ik vond het prima. Na vijf minuten stonden we weer buiten. Dit is echt niet meer dan drie kleine ruimtes met speelgoed achter glas. Je mag nergens aankomen of mee spelen. Ik herkende het speelgoed niet uit mijn jeugd maar wellicht dat anderen hier wel nostalgische herinneringen aan het speelgoed uit hun jeugd kunnen ophalen.

speelgoedmuseum malta
speelgoedmuseum malta

Lower Barrakka Gardens

Wanneer je door Valletta bent gelopen vind je het uiteinde de Lower Barakka Gardens. Het uitzicht is hier net iets minder mooi dan vanaf de Upper Barakka Gardens maar nog steeds prachtige. Er staat fijne bankjes om te chillen in het zonnetje en bijvoorbeeld even wat te drinken of te eten.

Lower Barrakka Gardens valletta met kinderen

Overige dingen om te doen in Valletta met kinderen

Er zijn in Valletta nog wat andere opties. Heb je bijvoorbeeld niet zoveel zin om te lopen dan is er een toeristisch treintje. Zeker met jongere kinderen is dit altijd een leuke manier om een stad te zien. Een andere optie die we hebben overwogen is Malta 5D. Een film over de historie van Malta in 3D, met effecten zoals water en bewegende stoelen. We hebben de laatste tijd meer van dit soort attracties bezocht. In Nederland heb je bijvoorbeeld het hele toffe “This is Holland”, de 4D film in Legoland maar ook wat mindere geslaagde shows zoals die waar we halverwege wegliepen in Madam Tussauds.  Gezien de hoge prijs en zeer wisselende reviews hebben we Malta 5D niet bezocht. Maar als je nog nooit in een 5D ervaring bent geweest, is het waarschijnlijk wel leuk om mee te maken.

De Three Cities met kinderen

Met de boot maak je de overtocht naar de Three Cities. Een gebied dat tegenwoordig een geheel vormt, maar ooit bestond uit drie afzonderlijke steden. Verwarrend genoeg hebben deze drie steden elk twee namen. Een naam zoals gegeven door de Engelsen; Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Maar in Malta staan de steden ook bekend onder de oudere namen; Birgu, Senglea en Bomla. Collectief staat ze bekend als de drie steden. Ook Il-Kalkara, tegenwoordig een voorstad van Birgu wordt hieronder gerekend. Hier heb je wat ons betreft het leukste museum van Malta voor het hele gezin genaamd Esplora.

Met een historisch bootje varen

Vanaf Valletta is de oversteek zo gemaakt. Neem eerst vanaf de Barrakka Gardens de Barrakka-lift naar beneden. Naar beneden is deze gratis, naar boven betaal je een euro. Zo overbrug je snel en makkelijk het bijna 60 meter hoogteverschil tussen de haven en de stad Valletta. In de haven heb je de keuze uit de reguliere ferry nemen of voor 2 euro een traditioneel bootje. Veel leuker natuurlijk met kinderen. Mijn dochter hoopte dat ze mocht roeien maar de bootjes hebben tegenwoordig gewoon een motortje. Na een kort stukje varen over de baai, werden we aan de overkant afgezet ongeveer ter hoogte van het maritiem museum.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum in Malta is echt nog een traditioneel museum. Met veel boten en voorwerpen in vitrines. Helaas zijn er geen interactieve displays. Eerlijk is eerlijk, bij de entree gaven ze ons al aan dat dit museum niet echt bedoeld is voor jonge kinderen. Maar ik was toch nieuwsgierig omdat boten meestal leuk zijn. Maar hier waren we inderdaad erg snel uitgekeken. Oudere kinderen die interesse hebben in maritieme voorwerpen zullen er meer aan hebben.

Maritiem Museum valletta
Maritiem Museum valletta

Fort St Elmo

Ook bij Fort St Elmo kregen we het advies dat dit niet voor jonge kinderen is. Deze keer zijn we dan ook niet naar binnen gegaan. In het fort zit het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 wordt een bezoekje wel aangeraden. In het museum is bijvoorbeeld een oud vliegtuig te zien. Het fort zelf is helemaal gerestaureerd en je hebt verschillende uitkijkpunten.

Lower Barrakka Gardens valletta met kinderen

Esplora museum

Deze attractie is het meest moderne, en wat mij betreft ook leukste, museum op Malta voor gezinnen. Esplora is een science centrum dat eind 2016 werd geopend. Een prachtig oud pand (vroeger een ziekenhuis) is hiervoor helemaal gerestaureerd en voor de inrichting werd inspiratie opgedaan bij wetenschapsmusea op het vaste land van Europa, waaronder Nemo. Het resultaat is een topattractie waar je zeker een middag door kunt brengen met kinderen van verschillende leeftijden.

Wij begonnen bij Little Esploras, het gedeelte speciaal voor jonge kinderen. Waar er meer nadruk is op spel dan op educatie. Mijn dochter rent gelijk enthousiast rond. In verschillende ruimtes is van alles te doen. Samen met andere kids is ze bezig met een ballenmachine. De ballen breng je via verschillende mechanismes omhoog en bovenaan worden ze weer uitgespuugd. Uiteraard wordt er daardoor flink gegild en rent iedereen rond om de ballen weer op te halen. In een andere ruimte staat een speeltoestel om lekker te glijden, maar je kunt ook met een mandje boodschappen overbrengen van de ene kant van de ruimte naar de andere. Ook leuk; in deze ruimte speel je met je handen een schaduwspel.

Esplora museum malta

Ik laat mijn dochter spelen en doe snel een rondje door de rest van Esplora. Ook hier zijn genoeg dingen die zowel geschikt zijn voor oudere en jongere kinderen. Daarom neem ik haar nog even mee naar de muziekruimte. Hier neem je een eigen nummer op, wat voor oudere kids vast heel leuk is. Voor mijn dochter is het bespelen van de instrumenten al plezier genoeg. In de hal ligt een groot piano vloerkleed en wanneer je hier op loopt maak je muziek. Met behulp van poppetjes van Playmobil maken we, in stukjes, ons eigen filmpje en in de racesimulator wordt nog maar eens extra goed duidelijk waarom kinderen van 5 jaar geen auto mogen rijden. Oudere kinderen kunnen zelf een elektrisch parcours aanleggen of een eigen digitale vuurwerkshow ontwerpen die dan boven de skyline van Malta uit elkaar knalt.

Esplora museum malta
Esplora museum malta

In Esplora werken de meeste exhibits heel intuïtief en anders staan er duidelijke bordjes bij in het Engels. We zijn in de afgelopen jaren in meer dan tien Science musea geweest en herkennen enkele van de stations. Zoals de bol met elektriciteit. Maar er zijn ook veel originele dingen, zoals de vuurwerkshow die we nog niet elders tegen kwamen. Bovendien werkt alles en is het pand ook nog eens erg mooi.

Naast de tentoonstelling ruimtes is er ook veel ruimte voor science shows en workshops waarbij je ook zelf de handen uit de mouwen mag steken. Wij krijgen een voorproefje op ‘once upon a bubble’, een show over bellenblaas. Hierbij leren kinderen op een speelse manier dat bellen altijd rond zijn, ook als je ze maakt met een vierkant of driehoekige mal.

Esplora museum malta

Bij Esplora is ook een buitengedeelte. Deze was tijdens ons bezoek niet open, maar in de zomer wel. Hier staan een aantal wateropstellingen waar kinderen lekker kunnen spelen in het zonnetje. Er is ook een modern Planetarium waar voor kinderen interessant films te zien zijn en een restaurant. Meer dan genoeg te doen dus.

Heb je maar een dag in Valletta met kinderen dan zou ik ervoor kiezen vroeg te starten en de bus te nemen. Begin de ochtend met een wandeling door de stad en een of twee musea naar keuze. Dan een lunch in een van de knusse restaurantjes in de stad, vervolgens met een historisch bootje naar de overkant varen en de hele middag besteden in Esplora.

Esplora museum malta
Esplora museum malta

We waren te gast bij Esplora, alle andere activiteiten in Valletta en de Three Cities bezochten we op eigen gelegenheid en kosten. Zoals je van ons gewend bent, delen wij altijd onze eigen ervaringen en mening. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top