Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Vimmerby met kinderen, van Astrid Lindgren’s World tot klimparken

Vimmerby met kinderen, van Astrid Lindgren’s World tot klimparken

Wanneer je op vakantie gaat naar Småland met kinderen, dan is de kans groot dat je ook naar Vimmerby gaat. Welke bezienswaardigheden zijn er eigenlijk in Vimmerby? Dit is waar de bekende Zweedse schrijfster van Pippi Langkous en een aantal andere kinderboeken opgroeide.

Veel van de attracties in en rondom Vimmerby hebben dan ook een link met Astrid Lindgren. Zo is er het bekende en populaire Astrid Lindgren’s World, dat volledig draait om de karakters uit haar boeken.

Hoewel we vooraf heel enthousiaste verhalen over dit park hadden gehoord, merkten we wel dat dit wel vooral jongere kinderen zal aanspreken. Het gave klimpark en het interactieve Filmbyn museum zijn ook met oudere kinderen echt leuk.

Rondom Vimmerby zijn ook verschillende heerlijke zwemmeren. Gewoon een willekeurig bordje langs de weg volgen. We hadden een uur lang zo’n geweldig zwemplek voor onszelf en toen kwamen er opeens allemaal gezinnen, dus je moet ook een beetje geluk hebben.

smaland met kinderen

Wat te doen in Vimmerby met kinderen

Astrid Lindgren’s World

De bekendste bezienswaardigheid van Vimmerby is Astrid Lindgren’s World. Dit themapark is geen pretpark met attracties, maar draait om shows en speelplekken. Alle shows zijn gebaseerd op de boeken en verhalen die Astrid Lindgren heeft geschreven. Natuurlijk gaan we naar een voorstelling over Pippi Langkous, maar ook naar een aantal andere voorstellingen.

Astrid Lindgrens world

Onze absolute favoriet is die over de gebroeders Leeuwenhart. Niet alleen van ons, maar van veel parkbezoekers, want er stond een enorme rij en we hadden geluk als een van de laatste nog naar binnen te mogen.

Dit is echt een stoere show met gevechten en een spectaculaire mechanische draak. Voor deze show wordt een adviesleeftijd gegeven van negen jaar, maar niemand leek zich daar aan te houden. Ter vergelijking: de Ravelijn Show in de Efteling is een stuk heftiger.

Astrid Lindgrens world

Een ding om rekening mee te houden, is dat alle shows alleen in het Zweeds zijn. Bij een show met veel actie niet zo’n probleem, maar bij enkele andere shows zoals die van Emil vonden we dat wel jammer.

Vaak werd er om ons heen hard gelachen, maar snapten we de grap niet. Hoewel er ook wel veel slapstick humor inzit die natuurlijk voor iedereen te begrijpen is.

Los van de shows is dit vooral een park om lekker te spelen. Dat kan in enkele speeltuinen, maar er zijn ook bijzondere speelplekken. Zo is er een straat met allemaal huisjes op kinderformaat. Hier kan winkeltje of schooltje gespeeld worden.

Extra leuk: tussen de shows door mag je soms ook spelen op het toneel. Zoals in het huis van Pippi met aan de achterkant een glijbaan.

Astrid Lindgrens world

Met haar acht jaar was onze dochter wel een van de oudste kinderen die hier rondliep. Hoewel ze het nog steeds leuk vond, merkte ik wel dat het op het randje zat tussen nog net leuk of te kinderachtig.

Ik zou dit park vooral aanraden voor gezinnen met kinderen die houden van spelen en theater. Het helpt ook als je je van tevoren weer even verdiept in alle verhalen.

De prijs van een ticket is afhankelijk van de periode van het jaar. Dit park is in tegenstelling tot veel andere attracties in Zweden ook buiten het hoogseizoen nog lang open. Bekijk de website voor informatie.

Astrid Lindgrens world

Klimpark Vimmerby

Onze dochter is gek op klimparken en tijdens onze rondreis door Småland bezochten we twee klimparken en Zipline Adventure Little Rock Lake. Het Vimmerby Adventure Park is van een Nederlandse eigenaar en echt een toffe plek om een paar uur actief bezig te zijn. Je kunt bij het klimpark ook wat drinken en een ijsje krijgen.

Klimpark Vimmerby

De vriendelijke staf gaf ons een duidelijke uitleg en helpt ons in het moderne harnas. Ze werken hier met een doorlopend systeem, zodat je niet elke keer hoeft om te klikken. Wel zo makkelijk, na de uitleg mogen we zelf op avontuur.

Klimpark Vimmerby

Het leuke van dit park is dat je wel in de natuur zit, maar dat vrijwel alle routes starten vanuit een centrale toren. Zo ben je toch dicht bij elkaar, ook al klim je op een ander niveau. Er is ook een hele lange zipline en mooie plannen om in de toekomst verder uit te breiden.

We beginnen met de makkelijkste routes die geschikt zijn voor kinderen tot 125 centimeter. Twee hiervan zitten echt vrij laag boven de grond en zijn heel goed te doen, ook als je voor de eerste keer gaat klimmen en het toch een beetje spannend vindt.

We lopen over balken, kruipen door een ton en klimmen in een net. Een derde router is al hoger, maar heeft nog steeds niet al te moeilijke elementen.

Klimpark Vimmerby

Daarna pakken we een moeilijke route en dat is gelijk best even hard werken. Wiebelende touwen en goed balanceren op een boomstam. Voor Marcel is het nog niet uitdagend genoeg en hij besluit om in plaats van de korte kinderroutes maar gelijk de alle moeilijkste route te doen op 18 meter. Vol adrenaline komt hij terug. Heel hard werken, maar ook super gaaf.

Onze dochter wil ook nog wel een stapje uitdagender, maar ik vind het wel goed geweest. Ik merk dat mijn spieren best moe zijn en heel hoog vind ik toch best spannend. Omdat we helemaal aan het einde van de dag zijn en het rustig is, wil een van de medewerkers wel even met haar mee. Als trotse moeder kijk ik toe hoe ze het allemaal toch maar even doet.

Klimpark Vimmerby

Filmbyn Museum

Vlak buiten Vimmerby vind je het Filmbyn museum, wat dan juist ook weer erg leuk is met wat oudere kinderen. In dit interactieve museum over film leer onder andere je meer over special effects en kun je zelf filmpjes maken.

Wij bezochten dit museum nu niet, maar onze blogger was er al eerder met haar twee jongens die het hier enorm naar hun zin hadden. Lees hier haar uitgebreide blog over het Filmbyn Museum.

Mossebo Gästhamn

Wil je lekker eten en een mooie wandeling maken? Bezoek dan Mossebo Gästhamn, een oud Zweeds landhuis waar nu een restaurant zit. Gelegen vlak buiten Vimmerby. Je kunt in het restaurant eten, maar er is ook een fijne tuin.

Katthult en Bullerbyn

Rondom Vimmerby zijn nog meer bezienswaardigheden die een link hebben met Astrid Lindgren. Nu we er geweest zijn, denk ik dat deze vooral leuk zijn voor de echte Astrid Lindgren fan en wat minder voor de willekeurige Nederlander. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel tijd je hebt in dit deel van Zweden.

Katthult’s echte naam is Gibberyd. Op deze boerderij zijn de Emil films opgenomen in 1971-1973. In Nederland is dit karakter bekend als Emil van de Hazelhoeve. Daar gaan we gelijk nat, want ik ken de verhalen helemaal niet en bij mijn man gaat hel vaag een lampje branden.

De originele films zijn in Nederland niet te zien. Daarmee gaat ook een deel van de magie verloren. Al krijgen we dankzij het kleine museum, waar onder andere foto’s hangen en stukjes film worden vertoond, er wel meer gevoel bij.

De setting is mooi en diverse huizen zijn van binnen te bekijken. Er is ook een klein speeltuintje, al heeft onze dochter nog de meeste lol om een paar geiten die zijn ontsnapt en door de tuinen rennen en zich tegoed doen aan allerlei blaadjes. Bekijk hier de openingstijden en entreeprijs.

Katthult

Daarna rijden we via Bullerbyn terug naar Vimmerby en hebben de tip gekregen om hier te stoppen. Dit is waar de vader van Astrid Lindgren opgroeide en het dorp was haar inspiratiebron voor het boek ‘De kinderen van Bolderburen’.

Hier zijn de films over Bullerby opgenomen. We willen even stoppen, maar de enige plek om te parkeren is een parkeerplaats waar je gelijk vijf euro moet betalen. Marcel besluit mij even af te zetten, terwijl hij nog een rondje omrijdt, zo kan ik kijken of het de moeite is. Wat ik tref, is een heel druk dorpje met weliswaar mooie huizen, maar verder is er niets te doen.

Bullerbyn

Overnachten in de buurt van Vimmerby

Net buiten Vimmerby in Småland ligt het oude dorp Ingebo. Ingebo Hagar is een werkende boerderij met verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van simpele houten huisjes tot appartementen in een sfeervol huis. Er is een heerlijk groot grasveld waar kinderen kunnen spelen.

Ingebo Hagar

Wij hadden een appartementje met een grote zolder met hier een viertal bedden. Beneden bevonden zich een klein keukentje, een badkamer en een eetkamer. De simpele houten huisjes zijn meer trekkershutten waarbij je wel een keukentje hebt en enkele bedden, maar gebruikmaakt van gedeeld sanitair.

Dan staan er ook nog enkele mooie historische huizen die ook per kamer of per huis te huur zijn. Bekijk hier de verschillende accommodaties.

Het leuke van hier overnachten, is dat alle kinderen in de ochtend mogen helpen om de dieren eten te geven. De schapen, konijnen, kippen, eenden en varkens komen al enthousiast aangerend zodra de boer en kinderen zich melden.

Als ze uit gegeten zijn, willen de geitjes en de paardjes zich ook best even laten aaien. In de kleine winkel worden eigen producten en souvenirs verkocht.

smaland met kinderen

Verder is er een moestuin waar biologische groenten worden verbouwd en ook hier mag je een handje helpen of als je het vraagt zelf wat aardbeien plukken. Vanuit de boerderij loop of fiets je ook zo de natuur in.

Wij hadden zelf een mountainbike mee naar Zweden en konden dus een mooie tocht maken door het naastgelegen bos waarbij je af en toe ook langs andere boerderijtjes komt.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitSmåland en door Scandlines Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top