Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Ronneby, de ’tuin van Zweden’

Ronneby, de ’tuin van Zweden’

Ronneby ligt in de provincie Blekinge in het zuiden van Zweden. Met onze kinderen van 3 en 6 jaar oud verblijven we een paar dagen in Ronneby om de stad en omgeving te ontdekken. We proeven niet alleen de sfeer van de stad en zijn indrukwekkende stadspark, maar proeven ook letterlijk van het smaakvolle eten, want in deze regio wordt veel aandacht besteed aan duurzaam geproduceerd eten en lokale producten. We snappen waarom Ronneby de bijnaam ‘tuin van Zweden’ heeft.

picknickmand van Äggaboden

Wat te doen in Ronneby?

Ronneby Brunnsparken

Ronneby schijnt de bijnaam ‘tuin van Zweden’ te hebben en dat heeft te maken met een van de toeristische hoogtepunten van de stad: het park Ronneby Brunnsparken. De regio is nog steeds erg trots op de in 2005 behaalde titel ‘mooiste park van Zweden’. Oorspronkelijk was dit park een kuuroord met verschillende badhuizen.

Brunnsparken

Tijdens ons bezoek zien we dat het een levendig park is, want terwijl we rondlopen langs de verschillende vijvers en gazonnen zien we jongeren trainen op de fitnessapparaten, een peuterschool die een bezoek brengt aan de speeltuin, senioren die fanatiek een potje jeu de boules spelen en scholieren die gymles in het park krijgen. En zoals op veel plekken in Zweden kun je ook hier mini golfen of je eigen maaltijd bereiden op een van de grillplaatsen.

Brunnsparken

Middenin het park ligt een buitenzwembad, welke in het zomerseizoen geopend is. Ronneby Brunnsbad is een groot zwembad met diverse baden. Er  zijn drie verschillende glijbanen, waarvan er een is gemaakt om er met meerdere mensen tegelijk in een grote band vanaf te glijden. Alle baden zijn verwarmd tot ongeveer 26 graden. Let op, in de zomer kan het druk worden en reserveren wordt aangeraden.

Er worden ook regelmatig festivals en evenementen in Brunnsparken georganiseerd. Meer informatie over het park en de agenda vind je op deze website.

Het park is zo groot dat er zelfs meerdere opties zijn om te overnachten in Ronneby Brunnsparken. Kies bijvoorbeeld voor een overnachting bij Villa Flora Viola en slaap in één van de prachtige, historische gebouwen, die inmiddels staatsmonumenten zijn. Ze hebben meerdere kamers, waaronder een familiekamer met plek voor zes personen. De villa ligt midden in het park en voor de deur van de kamers vind je een klein speeltuintje, midgetgolfbaan en het zwembad is eveneens dichtbij. Ontbijten doe je bij Café Mandeltårtan.

Brunnsparken

Het Eekhoornpad

In en rondom Ronneby Brunnsparken zijn verschillende wandelingen uitgezet. Wij gaan met onze kinderen de familiewandeling ‘Ekorrestigen’ doen, oftewel het Eekhoornpad. In het grote park hebben we wat hulp nodig van andere bezoekers om het begin van de wandeling te vinden.

 Eekhoornpad

Wanneer we aan de voet van een berg met een waterval tussen twee villa’s in het startpunt hebben gevonden, is het vanaf dat moment een kwestie van de witte paaltjes volgen. Gelukkig staan die er genoeg. Het Eekhoornpad is net geen anderhalve kilometer lang en begint met een behoorlijke klim naar het hoogste punt van het park boven de waterval. Hier heb je een mooi uitzicht over het park en de stad.

 Eekhoornpad
 Eekhoornpad

Vervolgens lopen we verder door het bos, is er een avontuurlijk pad door een oud, smal kanaal en komen we langs het zogenaamde Trollenmeer. Een afwisselende wandeling dus en de kinderen vinden het helemaal leuk dat er regelmatig houten dieren te vinden zijn.

In de buurt van verschillende informatiebordjes met eenvoudige opdrachten en vragen over bosdieren. Zo zien we een uil in een boom, spechten, een vos en een das; allemaal dieren die hier in de omgeving wonen.

 Eekhoornpad

Naturum Museum in Brunnsparken

Midden in Ronneby Brunnsparken vind je het Naturum museum. Dit bezoekerscentrum is gratis toegankelijk en is het beste te omschrijven als een educatief bezoekerscentrum over de natuur in het park en in de regio. Bij binnenkomst grijpen onze kinderen meteen een vishengel en proberen met de magneet aan de hengel vissen te vangen.

Naturum Museum

Vervolgens rennen ze door naar het laboratorium waar ze een aantal opgezette, maar ook levende dieren van dichtbij kunnen bestuderen waaronder vogels, vissen en insecten. De transparante bijenkorf maakt ook indruk op de kinderen: honderden bijen krioelen langs elkaar om nectar te brengen en als ze hun taak volbracht hebben, vliegen ze zo weer via de uitgang buiten het museum het park in. En wie durft er als eerste met zijn handen te voelen in een kubus om te onderzoeken wat er in zit? Onze kinderen durven het alleen als ze ook mogen kijken.

Naturum Museum

De interesse van de kinderen in het Naturum Museum is vanaf het moment dat we binnen stappen gewekt en ze zijn ook niet snel uitgekeken door de grote variatie aan kijk-, doe- en voeldingen voor jong en oud.

Handig om in de gaten te houden, is dat de openingstijden van Naturum na het zomerseizoen veranderen. Omdat wij net buiten het zomerseizoen het Naturum bezochten, grepen wij voor onze wandeling helaas mis op de speciale expeditierugzak voor kinderen, die je kunt lenen als je een wandeling gaat maken in het park. In de rugzak vind je onder andere een verrekijker, een insectenpotje en een vogel- en een insectenboek.

Naturum Museum

Café Mandeltårtan

De kinderen nemen in het Naturum Museum uitgebreid afscheid van een grote knuffelzeehond en hebben honger gekregen van het wandelen in het park en het museumbezoek. Vlakbij Naturum, aan de overzijde van de straat, gaan we lunchen bij Café Mandeltårtan.

Café Mandeltårtan

Café Mandeltårtan is gevestigd in een oud gebouw en alle vertrekken van dit oude gebouw zijn stijlvol ingericht met knusse zithoekjes in pastelkleuren, veldboeketjes en vintage bloemenprintjes. Wanneer de kinderen de speelkamer van Café Mandeltårtan ontdekken, lijkt hun honger spontaan verdwenen, want ze willen hier meteen spelen.

Café Mandeltårtan

De speelkamer lijkt een restaurantje op zichzelf met een keuken, bar en zitjes en meteen gaan de kinderen op in hun eigen rollenspel. Ondertussen hebben wij de tijd om ons te concentreren op de keuze uit het uitgebreide, verse assortiment. De vitrine is gevuld met kleurrijke, goed gevulde salades, belegde broodjes en prachtige taartjes. Bij Café Mandeltårtan maken ze alles zelf en ze maken gebruik van duurzame en verantwoorde ingrediënten.

Café Mandeltårtan

We kiezen allerlei dingen, zodat we veel kunnen proeven en delen met elkaar en uiteraard nemen we ook een Mandeltårtan; een amandeltaartje. Buiten is er een terras met zitplekken, maar we kiezen voor een gezellige kamer binnen, in de buurt van de speelkamer, waar we genieten van het smaakvolle eten! 

Café Mandeltårtan

Na de lunch nemen we nog even een kijkje in de naastgelegen bakkerij, waar al dit lekkers werd gemaakt. Hier vind je ook een klein winkeltje, waar allerlei eigen en lokale producten te koop zijn. Tip: het huisgemaakte knäckebröd met oregano was heerlijk.

Een picknickmand van Äggaboden

Äggaboden (wat Zweeds is voor ‘eierschuur’) op het platteland van Ronneby is een kleine boerderij, heeft een lunchroom, een klein tweedehandswinkeltje en een grote boerderijwinkel. Het restaurant heeft binnenplaatsen, een veranda en een buitenterras en het is leuk om te weten dat er ook een kleinschalige B&B wordt gerund op deze locatie met één familiekamer.

picknickmand van Äggaboden

Wij bezoeken Äggaboden om een picknickmand te halen in de boerderijwinkel. Deze winkel is gevuld met verse, duurzame en biologische producten van voornamelijk lokale aanbieders. Terwijl de kinderen zich buiten vermaken bij de kippen, de varkens en een hoop traptraktoren, kijken wij rond in de zorgvuldig ingerichte winkel, waar ook allerlei bijzondere cadeaus te koop zijn.

picknickmand van Äggaboden

Terug in ons vakantiehuisje gaat mijn man aan de slag met het bijgevoegde recept en maakt van het verse brood, kaas, kruiden, ham en eieren een heerlijke lokale maaltijd (met een Italiaans tintje).

picknickmand van Äggaboden
picknickmand van Äggaboden

Ambachtelijke Ijsboerderij Björketorps Gård

Wanneer we de bordjes volgen op weg naar ijsboerderij Björketorps Gård zien we op een gegeven moment ook een bordje voorbijkomen waarop we gewaarschuwd worden voor een loslopende, bijtende pony. Het roept bij ons alleen maar meer nieuwsgierigheid op naar deze plek. IJsboerderij Björketorps Gård bereidt op ambachtelijke wijze ijs op basis van melk van zijn eigen koeien en heeft al een aantal prijzen gewonnen voor zijn grote aanbod aan bekende, maar ook bijzondere smaken ijs, zoals rabarber, zuurstok en Zweedse drop.

Ijsboerderij Björketorps Gård

Naast koeien wonen er ook paarden, ganzen en kippen op de boerderij. Wij genieten van een heerlijk ijsje, maken een praatje met de vriendelijke boer en eten het buiten op het erf op. De pony laat zich overigens pas zien als we al weer op weg zijn naar het vakantiehuisje. De openingstijden van de ijsboerderij zijn seizoensgebonden en te vinden op de website.

Ijsboerderij Björketorps Gård

Overnachten bij Ronneby Havscamping

Ronneby Havscamping ligt bij de baai in Listerby en op deze 4-sterren camping kun je kamperen, zijn er aanlegplekken voor boten en een aantal bungalows te huur. Wij logeerden in een nieuw huisje aan zee. Het huisje is gebouwd op een rustige plek en vanaf de veranda hebben we uitzicht over het water.

 Ronneby Havscamping

De accommodatie voor vier personen heeft een slaapzolder en een aparte slaapkamer en is knus ingericht met allerlei decoraties die verwijzen naar de zeevaart. De keuken is eveneens heel goed uitgerust. De kinderen voelen zich ook meteen thuis op de knusse, houten zolder. Ze willen er slapen, maar vooral eerst ook spelen.

 Ronneby Havscamping

Boek je accommodatie via de website van Ronneby Havscamping of via bekende sites zoals Booking.

Ronneby Havscamping ligt aan zee en er zijn verschillende zandstrandjes. Bij het strandje met ondiep water en een rustige zee vlakbij de receptie gaan onze kinderen meteen in de weer met zand, water en een paar emmertjes, terwijl ik in een van de ligstoelen op de steiger plof. Wat een relaxte plek! Er zijn een aantal zwemplatforms in zee en het is mogelijk om kano’s, kayakken en boten te huren.

 Ronneby Havscamping

Net zoals bij de Zweden, gezien de hoeveelheid mini golfbanen in het land, is mini golf ondertussen ook in ons gezin erg populair geworden. De mini golfbaan van Ronneby camping is klein en heeft een overzichtelijk parcours. Terwijl de kinderen zelf hun eigen spel spelen met hun eigen regels, gaan mijn man en ik tijdens deze 9 holes de competitie met elkaar aan.

 Ronneby Havscamping

Hoewel Ronneby camping veel plekken heeft (300 toerplaatsen en 38 huurhuisjes) is het redelijk uitgestrekt en geeft het ons daardoor een rustige indruk. Verspreid over de camping zijn nog een aantal springkussens en speeltuintjes te vinden.

 Ronneby Havscamping

In het zomerseizoen is er een restaurant en een klein buitenzwembad. Vanaf de camping zijn verschillende wandel- en fietstochten uitgezet.

 Ronneby Havscamping

Nog meer tips voor Ronneby en omgeving

In Karlshamn, op een klein half uurtje rijden, vind je Kreativum Science Center. Bij dit museum zowel kinderen als ouders zelf veel doen en onderzoeken om meer te weten te komen over de wetenschap en technologie. Of ga tijdens een safari op zoek naar wilde dieren, zoals herten, zwijnen en bizons in Eriksberg, eveneens een klein half uur rijden vanaf Ronneby.

Naturum Museum

Blekinge is de kleinste provincie van Zweden en daardoor makkelijk te combineren met andere locaties in de provincie of in het land.

Sla bij een bezoek aan Blekinge ook de provinciehoofdstad niet over. Lees in ons uitgebreide blog wat je allemaal kunt doen in Karlskrona, op slechts een half uur rijden verderop. In dit blog lees je ook op welke verschillende manieren je vanuit Nederland kunt reizen naar Blekinge.

Ga hier naar al onze tips voor een vakantie in Zweden met kinderen.

Blekinga

Dit blog is tot stand gekomen na een samenwerking met Visit Blekinge. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de website voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top