Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Tomteland in Dalarna, ontmoet de kerstman en meer sprookjesfiguren

Tomteland in Dalarna, ontmoet de kerstman en meer sprookjesfiguren

Samen met onze kinderen van 6 en 3,5 jaar oud gaan we in het Zweedse themapark Tomteland op zoek naar elfen, trollen, heksen, draken en andere sprookjesfiguren. Tomteland is Zweeds voor ‘Land van de Kerstman’ en we hebben geluk dat hij tijdens ons bezoek thuis is en we hem even mogen ontmoeten.

Wat is Tomteland?

Al sinds 1984 kun je in Tomteland, gelegen in de Zweedse regio Dalarna, het huis van de Kerstman en de werkplaats van de kerstelfen bezoeken. Daarnaast wonen er in Tomteland nog allerlei andere sprookjesfiguren.

Een deel is bekend, zoals kabouters, heksen en feeën, en een aantal figuren komen uit de Scandinavische sagen en legendes, zoals de trollen en Huldran, de bosnimf. Klinkt kindvriendelijk toch? Sowieso is Dalarna met kinderen echt een aanrader.

Tomteland voorstellingen

Tomteland is verdeeld in verschillende themalanden: het Kabouterdorp, het Elfenrijk, het Trollenrijk, Drakenland en Schaduwland.

Ons bezoek aan Tomteland

Tijdens onze vakantie in Dalarna bezoeken we dit unieke themapark. De locatie van het park past uitstekend bij het sprookjesthema. Het park ligt in een heuvelachtig gebied aan de voet van een berg, omringd door een dicht, mysterieus woud. In het midden is een groot meer en door het park kabbelt een beekje.

Tomteland voorstelling

Vooraf weten we nog niet helemaal wat we kunnen verwachten van Tomteland, maar wanneer we na de entree van de ene voorstelling met sprookjesfiguren in de andere belanden, komen we er al snel achter dat het vooral draait om de shows.

Meteen na de entree is in het Kabouterdorp al een eerste show te zien. Hoewel de show in het Zweeds is, zijn onze kinderen meteen geboeid door de toneelspelende kabouters en de heks.

Het is erg leuk dat onze kinderen na afloop van de show ook zelf een kijkje kunnen nemen op het podium en kunnen proberen of ze door het piepkleine kabouterdeurtje heen passen van het kabouterhuis.

Tomteland voorstellingen

Even later lopen we een klein stukje verder en daar zien we een voorstelling met een kabouter en een boself. We ontdekken al snel dat je door het park heen kunt lopen en elke keer een andere voorstelling kunt bijwonen, zonder lang tussendoor te hoeven wachten.

De meeste voorstellingen worden een aantal keren per dag gegeven en er zijn ook een aantal grotere verhaallijnen, die je in de programmering terug kan vinden. Aan het einde van de dag komen deze verhalen samen in de slotshows.

Tomteland voorstellingen

Wat ons al snel opvalt, is dat het park er erg verzorgd uitziet en dat elk thema tot in detail is uitgewerkt. Ze hebben hier zelfs zebrapaden voor mieren! En opvallend is dat je bijna alles zelf kunt bekijken, aanraken en ontdekken.

Tomteland zebrapad

Een van de favorieten van onze dochter was het prieeltje in de buurt van de “Fairytale square”, waar je je kunt verkleden als prinses of kabouter, en je kunt spelen in het kasteeltje met glijbaan of het hangende luchtballon-bed.

Tomteland verkleed speel

Na dit prieeltje nemen we even verderop in het Heksenrijk een kijkje in het huis van de heks. En dat is wel een tikkeltje spannend met al die grote spinnen in de voortuin en met die dampende heksenketel binnen gevuld met allerlei duistere ingrediënten.

Ook hier kan er verkleed worden en mag je de jurken, capes, schoenen, hoeden en bezems van de heks proberen, maar dat vinden onze kinderen in dit “realistisch” ingerichte huisje wel een beetje eng.

Tomteland draken

De favoriet van onze zoon was zeker weten Drakenland. Daar zien we een klein, slapend bosdraakje en een nog veel kleiner, zeldzaam draakje binnen in het huis. De grootste IJslandse draak komt ook nog eens langs tijdens een voorstelling. Hopelijk worden er binnenkort nog meer draken geboren uit de grote drakeneieren die in Drakenland liggen.

Tomteland drakenland

In het trollenhuis kun je lekker spelen en klimmen aan onder andere de klimwand. Sst, we moeten wel een beetje zachtjes, doen want anders maken we de snurkende, mollige trollenbaby’s misschien wel wakker.

In het Schaduwland maken we kennis met het Zweedse figuur Huldran. Ze is een soort half vos, half mens en onze dochter is gefascineerd door haar verschijning en haar enthousiaste toneelspel.

Op bezoek bij de kerstman in Zweden

Natuurlijk bezoeken we in Tomteland ook het huis van de kerstman en ook al is het tijdens ons bezoek pas augustus, het duurt niet lang voor we in dit huis in kerststemming zijn. We hebben begrepen dat hij in de zomertijd niet altijd thuis is, dus eens kijken of we geluk hebben.

Tomteland huis van de kerstman woonkamer

In het mooi versierde huis knispert het haardvuur, staan de pyjama en teddybeer van de Kerstman al klaar in zijn slaapkamer en is de tafel al mooi gedekt. De kinderen schrijven in het grote boek van de Kerstman en maken een klein verlanglijstje.

Tomteland huis van de kerstman
Tomteland huis van de kerstman post

Wat een geluk dat we de kerstman treffen in zijn werkkamer. Hoewel hij nog een hele hoop post heeft te verwerken, neemt hij onze verlanglijstjes vrolijk in ontvangst. En de kerstman zegt tegen onze zoon dat hij precies dezelfde wens heeft; ook zijn wens is dat het voor altijd kerstmis is.

Tomteland huis van de kerstman

Het huis van de kerstman is overigens ook een ideale plek om je kind, indien nodig, voorgoed afscheid te laten nemen van zijn/haar speentje. De kerstman heeft hier namelijk een indrukwekkende collectie en heeft al veel kinderen van de speen af geholpen.

Tomteland kerstvrouw

De kerstvrouw zien we buiten nog even, waar ze onze kinderen een klein belletje geeft om hun pols ter bescherming voor de trollen in het woud. En we mogen van haar zelfs even voorzichtig in de ‘echte’ arrenslee plaatsnemen.

Kennismaking met een sprookjesfiguur

Er is een hele grote kans dat je karakters tegenkomt voor een meet & greet terwijl je in het park rondloopt. Elke keer weer zijn de acteurs heel vriendelijk en toegankelijk. Ze geven de kinderen veel aandacht en staan open voor foto’s.

Hoewel de shows in het Zweeds zijn, spreekt iedereen vloeiend Engels. De figuren praten ons dan ook snel bij over de ins en outs van het verhaal van de dag.

Tomteland meet&greet

Aan het eind van de dag zijn er een aantal slotvoorstellingen waarin de verhaallijnen en de verschillende sprookjesfiguren samenkomen. Na deze show zingen en zwaaien zij de gasten uit in een soort defilé.

Tomteland voorstellingen

Nu we alle personages al een paar keer hebben gezien en met een aantal hebben gesproken, voelt het heel persoonlijk en kleinschalig dat onze kinderen bij het afscheid worden herkend.

Tomteland tentoonstellingen

Spelen in Tomteland

Naast al het kijken naar voorstellingen was er ook genoeg te spelen. Er zijn verdeeld over het park verschillende klimtoestellen en grotere en kleinere speeltuintjes aanwezig in het park.

Tomteland speeltuin

Bij het beekje is een plek waar je goud kan zoeken, maar dat viel ons wat tegen, omdat we na veel moeite nog geen enkel goudsplintertje konden vinden. Er zijn ook een paar dieren in het park, zoals een kleine dierenweide met onder andere geiten en kippen.

Tomteland speeltuin glijbaan

Wat je wilt weten over een bezoek aan Tomteland

Je vindt Tomteland aan de voet van de Gesunda berg, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Mora in Dalarna.

Tomteland Zweden

De openingstijden van het park veranderen per seizoen en elke keer staat er een ander thema centraal en wordt het verhaal daarop aangepast. Zo bezochten wij Tomteland tijdens de ‘magische zomerweken’ (bijna elke dag tijdens het Zweedse hoogseizoen van half juni tot half augustus en vervolgens in de weekenden in augustus), waarna rondom Halloween de ‘ghost holiday’ start.

Van eind november tot en met begin januari vindt de magische wintertijd plaats en vervolgens opent het park opnieuw zijn deuren rond Pasen.

Tomteland Trollenrijk

Kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis entree tot het park. Het is mogelijk om kaartjes te kopen voor één dag of tegen een voordelige prijs voor 2 dagen. Wij hebben het park in één dag bezocht en hadden voldoende tijd om alles te zien en te doen.

Parkeren is gratis

Voor actuele openingstijden, maar ook het kopen van online tickets en tips voor nabij gelegen accommodaties die een arrangement met Tomteland aanbieden, bekijk je de website.

Wat neem je mee naar Tomteland?

Alle shows zijn buiten en we begrepen dat deze altijd doorgaan, bijvoorbeeld ook met regen of met winters weer. Alleen bij extreme weersomstandigheden, zoals veel onweer, worden de shows even uitgesteld.

Wees dus goed voorbereid op het soms wisselende Zweedse weer qua omstandigheden en qua temperatuur. Ook is het handig om iets mee te nemen om fijn te kunnen zitten op de grond of op (vochtige) bankjes.

Tomteland omgeving

Neem in de zomer eventueel zwemspullen mee, want dan kan er in Lake Aurora, in het midden van het park, gezwommen worden.

Het park is voor het grootste gedeelte buggyproof, op enkele plekken na, zoals het Elfenbos dat op een heuvel ligt. Het is ook mogelijk om een klein karretje te huren bij de entree.

Horeca in Tomteland

In het park zijn een aantal winkeltjes te vinden die wat eten, drinken en souvenirs verkopen en er is één groot restaurant. Leuk aan dit eigen restaurant in het park vonden wij dat ook hier alles tot in detail in sprookjesthema is uitgevoerd.

Zo is het personeel gekleed als kersthulpjes en hebben ze hun eigen lijn drankjes. Onze kinderen willen het gifgroen heksendrankje en het pikzwart trollendrankje wel uitproberen.

De eethoeken op de bovenverdieping zijn in verschillende sprookjesthema’s ingericht. Terwijl andere gasten kiezen voor een lunch in een vikingboot of op Oosterse kussens op de grond in 1001-nacht stijl, zitten wij te lunchen achter de tralies in een schemerige gevangenis tussen de ratten(knuffels). De dagschotels smaken heerlijk en zijn, zeker voor Zweedse begrippen, goed betaalbaar.

Tomteland looppaden

Is er een lange wachtrij? Laat dan je kinderen tijdens het wachten alvast even spelen in de leuk ingerichte speelruimte boven.

Tomteland vindt het belangrijk om bewust bezig te zijn met de natuur, het klimaat en de dieren. Zo hebben ze de afgelopen jaren het afval van het restaurant met 75% weten te verminderen en werken ze veelal en met voorkeur met regionale producten van lokale leveranciers.

Zelf je lunch mee? In het park zijn verschillende picknickplaatsen te vinden en zoals wel vaker in Zweden zijn er in het park zelfs grillplaatsen aanwezig waar je je eigen eten op kunt bereiden.

Een bezoek aan Tomteland: onze conclusie

“Mama, wanneer gaan we weer naar Tomteland?”, is nog regelmatig een vraag die ik thuis hoor. Het bezoek aan Tomteland heeft veel indruk gemaakt op onze kinderen en ze willen graag nog een keer terug.

Vooral wanneer onze dochter met de in Tomteland gekochte vossenoren op haar hoofd weer ‘Huldran’ na speelt en roept dat ze de magische kracht ‘Tomtekraft’ komt verspreiden.

Tomteland kerstman slee

Niet alleen onze kinderen hebben genoten, maar ook mijn man en ik vonden het heel leuk om mee te maken. Soms hadden wij associaties met het vroegere ‘Land van Ooit’ en soms met de Efteling.

Alle verschillende sprookjesthema’s, tot in detail uitgewerkt, zijn leuk voor jong en oud en de acteurs zijn heel vriendelijk en toegankelijk.

Tomteland

Voor onze kinderen van 6 en 3,5 jaar maakte het niets uit dat de voorstellingen in het Zweeds waren, omdat het verhaal voor hen ook goed overkwam door de kostuums, het toneelspel, de mimiek, het dansen en het zingen.

Een enkele show was wel wat spannend, zoals die met de boze trollenkoning, maar over het algemeen lijkt Tomteland ons vooral geschikt voor het jongere kind met een leeftijd tot ongeveer 10 jaar oud.

Wij bezochten Tomteland tijdens onze vakantie met kinderen in Dalarna. Lees hier meer tips over activiteiten en accommodaties in Dalarna.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de website voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top