Home / Voorbereiding / Tips / Vrijwilligerswerk met het gezin in het buitenland

Vrijwilligerswerk met het gezin in het buitenland

Maak je reis nog bijzonderder door vrijwilligerswerk met het gezin te doen. Als gezin op reis is al een avontuur met alles wat jullie vooraf en ter plaatse tegenkomen. Kies je voor een vrijwilligersproject tijdens een reis, dan ga je nog meer op in de lokale cultuur omdat je zelf ook echt als een local leeft. Bovendien help je samen mee bij een waardevol vrijwilligersproject waar je met elkaar een bijzondere ervaring opdoet.

In dit artikel lees je de ervaringen van gezinnen die de uitdaging aangingen in Ghana, Ecuador en Kenia.

Vrijwilligerswerk met het gezin in Ghana

Dieneke ging de uitdaging aan met 2 dochters (4 en 6 jaar), een zoon (16 jaar) en een buurmeisje (17 jaar). Ruim 9 maanden voor vertrek schreven zij zich in om met alle voorbereidingen en fondsenwerving te beginnen. “Via een kennis hoorde ik dat je tegenwoordig met je gezin vrijwilligerswerk kan gaan doen. Wat gaaf, want op die manier zou mijn langgekoesterde wens toch in vervulling kunnen gaan: ik zou niet langer hoeven te wachten tot alle kinderen de deur uit gaan, maar kon samen met hen op reis. Een grote openbaring; geen speelgoed maar toch de hele dag spelen! Dat de meisjes (4 en 6 jaar) mee waren, gaf een extra dimensie aan onze reis. We hielpen allemaal mee met afwassen, eten uitdelen, bekertjes water vullen, opruimen, etc. Ook hebben we veel opgeknapt in het Day Care  Center. Het was een geweldige ervaring met ontzettend lieve mensen!”

Vrijwilligerswerk met kinderen

Vrijwilligerswerk met het gezin in Ecuador

Manou en David met 2 dochters (12 en 14 jaar) deden een sociaal project in Ecuador (Galapagos eilanden) voor 4 weken. “Zou het niet geweldig zijn om met z’n vieren twee maanden weg te gaan, Nederland achter ons te laten en even met hele andere dingen bezig te zijn? Geen stress, andere gewoonten en gebruiken, niks moet en alles kan? Met deze wens in ons hoofd ontstond in september 2012 het idee om onze vakantiedroom te verbinden aan vrijwilligerswerk. Met het hele gezin hielpen we in een schooltje met knutselactiviteiten, spelletjes en Engelse les. We merkten dat met een klein beetje hulp en veel aandacht sommige kinderen hun werkje (veel) beter deden. Daarmee maakten we soms echt een verschil, ook al zat het in de kleine dingen. Het was super om te zien hoe blij de kinderen met ons waren (en wij met hen).”

Vrijwilligerswerk met Gezin

Vrijwilligerswerk met het gezin in Kenia

Ellen ging met haar tweeling van 11 jaar voor een sport project naar Kenia. “Op 5 juli jl. zaten we met z’n drieën in het vliegtuig richting Nairobi, Kenia. Naast onze bagage, nog twee volle sporttassen in het laadruim met sponsormateriaal. Via Projects Abroad hadden we ons aangemeld als vrijwilligers bij een sportproject (voetbal en zitvolleybal). Nog nooit in Afrika geweest en nog geen beeld van wat ons te wachten stond; coachen en trainen van kinderen in voetbal was ons verteld en het was afwachten of het voor Luc en Patrick wel leuk zou zijn om deel te nemen aan het zitvolleybal met volwassen gehandicapten. We hebben ontzettend met ze gelachen en Luc en Patrick bleken talenten in zitvolleybal en speelden ‘gewoon’ mee. Bij het voetbal met de kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben Luc en Patrick (zelf allebei 11 jaar) elke dag het eerste deel van de training verzorgd. Onze verwachtingen zijn overtroffen! Wat hebben wij een gave tijd gehad. De Kenianen zijn ontzettend open, hartelijk, geïnteresseerd en altijd in voor een praatje. Onze gastvrouw waar we bij in huis zaten, liep altijd vrolijk en dansend door het huis.” Mocht je toevallig fysiotherapeut zijn bekijk dan ook de mogelijkheden physicaltherapyabroad.

Meer informatie over vrijwilligerswerk voor gezinnen

Bovenstaande gezinnen gingen op reis via de internationale organisatie Projects Abroad. Je krijgt vooraf ondersteuning met het kiezen van de juiste bestemming en een geschikt project voor jouw gezin. Na inschrijving is er hulp tijdens de voorbereidingen: o.a. visuminstructies, een handboek van jouw bestemming, informatie over het project en details van de accommodatie.

projectabroad

Eenmaal aangekomen ter plaatse word je opgehaald vanaf het vliegveld en naar je accommodatie gebracht. In de eerste dagen krijg je een uitgebreide introductie in je nieuwe woon- en werkomgeving. Je wordt niet alleen voorgesteld bij het project, maar je leert ook hoe het openbaar vervoer werkt, waar je kunt internetten en wat de do’s en don’ts zijn in de lokale cultuur. Ook zijn er sociale activiteiten voor vrijwilligers en kun je in de weekenden meer van het land ontdekken.

Op de website van Projects Abroad lees je meer over de mogelijkheden vrijwilligerswerk voor gezinnen. Bekijk ook meer algemene informatie over bijvoorbeeld bestemmingen, projecten en ervaringen. Ontmoet ons en onze vrijwilligers persoonlijk op informatiedagen die we het hele jaar door op verschillende locaties organiseren.

5 gedachten over “Vrijwilligerswerk met het gezin in het buitenland”

 1. beste mensen
  wij zijn in novemger en december in Mexico en willen graag vrijwilligerswerk doen.
  wij zijn een koppel met kind van 15 jaar dat supergraag sport.
  wijzelf zijn bedrijvig in de culturele sector: vader theatermaker en moeder is bezig met
  alternatieve gebruiken rond sterven. zij maakt ook lijkwades.
  wij zijn echter ook in andere dingen geïnteresseerd
  zijn er mogelijkheden in Mexico waarbij wij ons zouden kunnen aansluiten?
  dank
  valentine kempynck

 2. Hallo,

  Wij zijn een gezin van vier personen twee volwassenen en twee kinderen van acht en negen. We zijn op zoek naar ons eerste ervaring met vrijwilligerswerk in het buitenland met het hele gezin. De meeste organisatie bieden projecten aan voor wat oudere kinderen, weet u welke organisatie ook voor wat kleinere kinderen leuk projecten aanbieden?

  Hartelijke dank,
  Nico

 3. Beste meneer/ mevrouw,

  Ik ben op zoek naar iets dat ik kan doen met mijn kinderen (5 en 7). Kunt u me daarbij helpen?

  Vriendelijke groet,
  Suzanne ter Veld

 4. Lijkt me heel bijzonder omdat eens te doen met de kids. Ga me er zeker in verdiepen. Leuk artikel Tikva!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top