Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Leef als een Bedoeïene in de Wadi Rum Woestijn Jordanië

Leef als een Bedoeïene in de Wadi Rum Woestijn Jordanië

Ben jij al eens in de woestijn geweest? Het is écht een bijzondere ervaring en naar mijn mening is een bezoek aan de Wadi Rum woestijn in Jordanië goed te doen tijdens je reis met kinderen in Jordanië. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen over mijn trip naar de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Want deze duizendeneennacht-ervaring mag zeker niet ontbreken in je reisschema!

Wadi Rum Woestijn

De reis naar Wadi Rum kun je vanuit de kustplaats Aqaba maken in zo’n anderhalf uur. Je kunt er dus voor kiezen om dit als dag-excursie te doen of om te overnachten in de woestijn, wat de ervaring écht compleet maakt.

Ieder bezoek begint bij het Visitor’s Centre. Hier kun je informatie over het gebied vinden, maar je kunt hier ook een excursie boeken (privé of met een groep), jeeps met chauffeur regelen, gidsen en kamelentochten boeken.

Wij vertrokken met de jeep naar het gebied. Je zit op bankjes achterin in de jeep met maximaal 6 personen. Naast de chauffeur is het gebruikelijk dat er ook een gids meegaat.

De zandheuvels zijn onwaarschijnlijk hoog en oranje-rood van kleur. Uiteraard willen we tijdens onze eerste stop de zandheuvels beklimmen! Dat doen we op blote voeten, aangezien onze gids ons vertelt dat het zand werkt als een scrub en dat onze voeten ‘s avonds, naast vermoeid,  ook zijdezacht zullen aanvoelen. De beklimming vergt een behoorlijke inspanning maar je wordt beloond met prachtige vergezichten over de woestijn.

Na de beklimming wacht ons een kop mierzoete thee, gemaakt door lokale Bedoeïenen . Leuk detail: de Bedoeïenen tenten worden gemaakt van geitenhaar. Dat is namelijk winddoorlatend maar houdt de regen buiten.

We rijden nog een stuk door de woestijn en genieten van de overweldigende grootte. We zien geen enkele andere toerist, enkel wat verdwaalde kamelen en vooral zandheuvels en rotsen.

De jeep verruilen we op een gegeven moment om voor een rit op kamelen. Lokale jongens staan klaar met hun kuddes kamelen om toeristen te begeleiden. Het is natuurlijk wel even wennen, zo zitten op een schommelende kameel (je kunt er ook voor kiezen om lopend met de kudde mee te gaan). De kamelen leiden ons naar een ander kamp waar we de komende drie uur verblijven. We helpen met het bereiden van de lunch: kip met groenten die langzaam garen op het houtvuur. Terwijl de lunch pruttelt in het vuur worden wij uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende authentieke bedouine-activiteiten.

We leren als eerste dat een bepaalde plant het uitermate goed doet als zeep. De bloemetjes scrub je over je handen en met wat water erbij schuimt het volop. Naast zachte voeten vanavond heb ik nu ook heerlijke zachte en frisruikende handen. Een mini versie van de spa in Aqaba.

Met deze schone handen gaan we brood bakken op gloeiend hete platen. Een activiteit die meestal door vrouwen wordt uitgevoerd. De twee vrouwen die ons begeleiden zijn van top tot teen gesluierd. In de woestijn is men in het algemeen strenggeloviger dan in de steden. Het brood bakken is een ware kunst. Het vereist namelijk vuurvaste handen gezien je het brood elke 10 seconden ronddraaiend moet opgooien. Resultaat is heerlijk vers platbrood wat een beetje smaakt naar pannenkoeken. Het is het lekkerste brood wat ik tijdens al mijn reizen in het Midden-Oosten heb gegeten – komt dat doordat ik het zelf heb mogen maken?

Dezelfde vrouwen boden ook aan om onze handen te versieren met henna. Dat doen ze tegenwoordig met een knijptube die je in het hele land op lokale markten én in supermarkten tegenkomt. De vrouwen hebben licht bibberende handen waardoor de tekening niet zo mooi wordt, maar na twee dagen was de henna alweer van onze handen af. Tip: laat het wel goed drogen. Eén van mijn mede-reisgenoten werd de volgende ochtend wakker met een henna-afdruk op haar gezicht omdat ze blijkbaar op haar met henna versierde hand had geslapen.

Na de lunch werden we nog verrast met een optreden van een muzikant met een traditioneel snaar-instrument. Ik ben sowieso al een liefhebber van muziek uit andere culturen maar de gehele groep was gedurende een kwartier muisstil. De muziek werkte licht-mediterend, zeker in deze bijzondere omgeving.

Als afsluiter maken we nog traditionele thee en koffie. Alhoewel ik graag koffie drink (óók de zoete Arabische variant) vond ik dit écht niet lekker. Het had een gekke nootachtige smaak.

In de winter (ik bezocht Jordanie half november) wordt het al om half vijf donker. Het was daarom tijd om naar een andere locatie te vertrekken voor de zonsondergang. En het cliché is waar: een zonsondergang is pas écht mooi in de woestijn.

Dat zeggen ze overigens ook over de zonsopkomst, maar helaas bleef die verscholen voor ons achter de wolken. Het was dus heel vroeg opstaan zonder de bijzondere rode gloed, een goede reden om nogmaals deze prachtige locatie te bezoeken.

Overnachten in de Wadi Rum woestijn

In de Wadi Rum woestijn zijn meerdere kampen waar je kunt overnachten. Het ene kamp is luxer dan het andere. Informatie hierover vindt je bij het Visitor’s Centre, maar de meeste kampen kun je ook gewoon vinden op websites als booking.com. Ons kampement was luxe. Alle tenten hadden een eigen badkamer, een tweepersoonsbed en genoeg dekens om je ‘s nachts warm te houden (zegt deze koukleum).

De ontvangst was bij het kampvuur waarna we het diner onder de grond vandaan haalden (dat lees je goed). Traditioneel laten Bedoeïenen hun diner in een kuil onder de grond garen op een smeulend vuurtje. Resultaat is heerlijk mals vlees en voor mij als vegetariër volop keuze uit allerlei groenten (en dat lekkere platte brood!). Soms wordt de pan rijst nog onder het vlees gezet waardoor de sappen van het vlees vermengen met de rijst. Na het eten verzamelden wij ons rond het kampvuur. De lichten gingen uit en als je ogen eenmaal gewend zijn aan het donker opent boven je een enorme sterrenhemel. Precies zoals in je dromen.

Ik sliep werkelijk als een koningin in mijn warme bed. Let erop dat de electriciteit rond 22.00 uur uitgaat en je telefoon voor die tijd is opgeladen voor de wekker voor de zonsopgang. Ook een zaklamp is hier geen overbodige luxe.

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Aqaba toerisme. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om langer in de woestijn te verblijven of om een minder lange excursie te boeken (wat aan te raden is met hele jonge kinderen). Ik wens je alvast heel veel plezier

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top