Vriendelijke Jordaniërs

2
Tegen de middag staan we weer midden downtown Amman. We hebben nog alle tijd om naar de bezienswaardigheden van Amman te gaan, zoals de citadel met een mooi uitzicht over de stad en bouwwerken uit diverse periodes. Ook Jordaniërs komen hier graag om even uit de drukte te ontsnappen en te picknicken. We merken gelijk dat ze hier veel opener zijn dan in Israël. Kinderen komen “hello” zeggen en “What’s your naaame” en ook volwassenen die bij de kinderen horen, maken een praatje.

’s Avonds hebben we een missie. We hebben gezien bij “3 op Reis” dat je goed kunt stappen in Amman en dat willen we wel eens meemaken. Aan Rainbow street vinden we wel een leuke bar, maar het is toch niet helemaal wat we in gedachten hadden. Veel westerse stagiaires en Jordaanse mannen. We vragen aan wat mensen waar we dan heen moeten, het antwoord is de O-Six. Met routebeschrijving stappen we in een taxi , maar helaas eenmaal aangekomen mogen we niet naar binnen, omdat we geen reservering hebben. Een Jordaanse man vraagt ons wat we wat willen en biedt ons aan met hem mee te rijden naar de G club maar eerst moeten we nog even zijn chique in strapless broekpak geklede date thuis brengen. Marcel is lichtelijk teleurgesteld als de auto van de valet parking komt en het maar een normale Mercedes blijkt te zijn en niet een Porsche of een Mercedes SL die je hier ook ziet. Het is wel erg interessant om met een jonge, rijke, moderne en goed opgeleide Jordaniër mee te rijden. Aangekomen bij de G-Club nog meer luxe auto’s en heel vlot geklede mensen, maar helaas mogen we ook hier niet naar binnen.  Zelfs onze Jordaanse vriend kan ons niet naar binnen praten. Later op reis horen we van een expats dat voor sommige clubs in Jordanië je niet eens op de gastenlijst kunt komen als je niet door iemand geïntroduceerd bent. Wel jammer dat ze dit er in zo’n reisprogramma even niet bij vermelden.

Marcel krijgt zijn luxe auto’s toch nog van dichtbij te zien gedurende de volgende dag tijdens een bezoekje aan het Royal Automobile Museum. Hier staan de auto’s van de koninklijke familie.

In de middag vertrokken we naar Kerak. Hier is een groot kruisvaardersfort. We zien ook hoe de meeste reizigers in Jordanië reizen: met de tourgroep bus worden ze op de parkeerplaats van het fort afgezet binnen een hek, hup fort bekijken en vertrekken maar weer. ‘s Avonds zitten we op het centrale plein van Kerak waar alle buurtkinderen komen spelen. Ze vinden die buitenlanders behoorlijk interessant en we moeten meedoen. Vervolgens is het “sing, sing” en mogen wij iedereen vermaken. We worden voorgesteld aan een moeder en daar sta je dan te praten met een in niqaab geklede dame. Ze nodigt ons bij haar thuis om wat te drinken. Ze blijkt weduwe te zijn en het huis is schaars ingericht, ze woont hier met haar dochters en jongste zoontje. Opeens komt een van de dochters binnen gehold dat de politie er is. Het blijkt dat het hotel ons langs had zien lopen en de toeristenpolitie heeft gestuurd om te checken of we niet ontvoerd zijn ofzo. Ja, ze letten hier wel erg goed om hun toeristen maar in dit geval nogal overbodig.

De volgende ochtend willen we vroeg naar Dana, maar helaas gaan de bussen nog niet. Het eerste stuk gaan er nog lokale busjes maar dan is er een stuk door de bergen waar geen lokale busjes rijden. We liften en ook nu nemen de vriendelijke Jordaniërs ons een heel stuk mee tot de volgende stad waar wel weer bussen gaan. Deze bus zit vol met dames die naar school gaan en die ook weer super nieuwsgierig zijn naar ons. Wat wel grappig is, is dat het bijna altijd vrouwen zijn die komen kletsen. Mannen zijn veel meer gesloten en lijken ook slechter Engels te spreken.
Maar als het op vriendelijkheid van de bevolking aankomt, scoort Jordanië dikke punten.  We gaan nu eerst voor meer natuur in o.a. wadi dana.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.