Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Kosten vakantie Jordanië: dit waren onze uitgaven

Kosten vakantie Jordanië: dit waren onze uitgaven

Wat zijn de kosten van een vakantie in Jordanië? Is Jordanië goedkoop? Helaas kan ik na twee reizen naar Jordanië wel zeggen dat Jordanië niet zo goedkoop meer is. Het is nog steeds minder duur dan een vakantie in veel Europese landen maar zeker duurder dan bijvoorbeeld Egypte of Georgië.

Een van de belangrijkste redenen waardoor Jordanië niet meer goedkoop is, is ook hier de inflatie. Plus de slechte koers van de euro ten opzichte van de Jordaanse Dinar. Tijdens onze eerste Jordanië reis waren een euro en een Jordaanse Dinar vrijwel gelijk aan elkaar, toen we onze 2e Jordanië reis boekten was de koers 1,30 en toen we daadwerkelijk gingen zelfs 1,45.

Best balen want alle hotels die we geboekt hadden maar nog niet betaald, de Jordan pass en kosten ter plekke gingen flink omhoog. Voor het gemak vermeld ik in dit blog vooral prijzen in euro’s maar soms ook in JOD. Check vooral de actuele wisselkoers.

We waren op reis met mijn ouders maar zonder Marcel. Dit kan je vergelijken met een gezin met twee kinderen waarvan eentje 12 jaar of ouder is en eentje nog onder de 12 jaar. Op veel plekken betalen kinderen namelijk vanaf 12 jaar. Soms is er een korting voor kinderen tussen de 12-18 jaar maar heel vaak, bijvoorbeeld bij Petra, betalen die gewoon de volwassene prijs.

Uiteindelijk waren we voor een week net geen €4000,- kwijt. Zou je twee weken gaan dan moet je voor de 2e week rekenen op ongeveer €2000,- euro. Dit omdat je dan nog steeds gebruikt kunt maken van je Jordan Pass want die is twee weken geldig en ook de vliegtickets heb je dan natuurlijk al.

Madaba mt nebo

Kosten vakantie Jordanië

Vliegtickets – € 1300,-

Een grote kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen is in de schoolvakanties jammer genoeg bijna altijd duurder dan in andere periodes van het jaar. De rechtstreekste vluchten van Royal Jordian zijn ideaal maar erg duur, op het moment dat ik wou boeken voor in de herfstvakantie meer dan €900,- per stuk. Jordanië is leuk maar voor dat bedrag kan je ook naar Thailand ofzo. Ook de vluchten met overstap kwam ik in eerste instantie niet tegen voor onder de €500,- totdat er een actie was van Aegean met tickets voor €303,- euro per persoon. Daar kwamen dan nog wel extra kosten bij om een tas te kunnen inchecken. Met overstap in Athene en met rotvliegtijden (midden in de nacht aankomen en vertrekken) maar dat nam ik op de koop toe.

Petra met kinderen

Jordan Pass en/of visum – € 397,- (3x Jordan pass + 1 visum kind <12jr)

Voor Jordanië hoef je geen visum vooraf te kopen. In plaats daarvan koop je die op het vliegveld. Een visum kost 40JOD oftewel €58 euro. Kinderen krijgen jammer genoeg geen korting. Er is echter ook een alternatief de Jordan Pass, als je die koopt hoef je het visum niet te betalen en je krijgt hiermee toegang tot heel veel attracties in Jordanië. Je moet hiervoor wel minimaal 3 nachten in Jordanië blijven.

Al Khubta Trail (uitkijkpunt route)

Als je alleen maar naar Petra gaat (en niemand gaat naar Jordanië zonder naar Petra te gaan) dan heb je de Jordan Pass er al uit. Er zijn een paar keuze opties want de prijs van de Jordan Pass veranderd op basis van hoeveel dagen je in Petra wil blijven. Ook moet je vooraf beslissen of je de doopplaats “Bethany Beyond the Jordan” er ook (voor een extra bedrag, maar goedkoper dan losse entree) bij wil hebben. Wij hadden een Jordan Pass met 1 dag in Petra en de doopplaats en betaalden hiervoor 78JOD, oftewel €113,- euro per persoon.

Bethany Beyond the Jordan

De Jordanpass is maximaal 2 weken geldig. Wij bleven nu in de herfstvakantie een week in Jordanië. Dan telt het dus zwaarder op je dagbudget dan wanneer je twee weken naar Jordanië gaat.

Omdat kinderen onder de 12 jaar gratis entree hebben tot Petra en vrijwel alle andere bezienswaardigheden is het voor hun niet nuttig een Jordan Pass aan te schaffen. Wel moeten ze betalen voor een visum.

Bethany Beyond the Jordan

Bezienswaardigheden niet op de Jordan Pass – € 53,-

Doordat ontzettend veel bezienswaardigheden in Jordanië op de Jordan Pass zitten zijn de kosten in Jordanië voor overige bezienswaardigheden beperkt. In ons geval waren ze niet nul doordat we nog drie musea in Amman bezochten die niet op de pass zitten. Het Royal Automobil museum, het Jordan Museum en het Children’s museum. Entree voor musea is 1 tot 5 JOD. Kinderen tot 12 jaar zijn bijna overal (behalve bij het Children’s museum gratis) en voor kinderen tussen de 12-18 jaar krijg je korting.

Ook diverse kerkjes in Madaba zitten niet op de Jordan Pass.

Verder gingen we naar het Dead Sea Panorama complex waar je entree moet betalen. Bij Shobak kasteel was de entree wel inbegrepen maar we kozen hier voor een lui ritje met een golfkarretje naar het kasteel in plaats van te lopen. Bij Kerak kasteel gebruikten we een gids voor een rondleiding.

Madaba map

Huurauto plus benzine – € 366

Ik huurde een auto in Jordanië voor 6 dagen inclusief een extra verzekering. Hiervoor betaalde ik €271,55. We kregen een ruime Nissan met plek genoeg voor alle bagage. Ondanks dat er op de site van de verhuurder stond handgeschakeld kregen we een automaat. Er zijn blijkbaar in Jordanië vrijwel geen handgeschakelde auto’s. Het maakte het wegrijden even lastig maar uiteindelijk was het ook wel fijn op de wegen daar. Meestal huur ik via Sunny Cars maar voor Jordanië waren die veel duurder dan RentalCars.

We hebben in totaal voor 65JOD getankt. In tegenstelling tot veel andere landen in het Midden-Oosten is benzine in Jordanië niet spotgoedkoop. Met een prijs rond de 1,30JOD per liter is dit vergelijkbaar met prijzen in Nederland.

autorijden jordanie

Accommodaties – € 1022,-

Het grootste verschil tussen deze Jordanië reis en de vorige is de prijs van de accommodatie. Toen kon je voor onder de €25 euro echt nog een prima nette kamer vinden in een Guesthouse. Nu is dat echt niet meer te doen. Er lijkt ook vooral uitgebreid te zijn in het luxe segment. Op sommige plaatsen kwam ik nog dezelfde budgetopties tegen als tien jaar terug. Opties waar we toen echt blij mee waren. Alleen zijn die budget opties inmiddels wel een stukje verouderd en krijgen vaak ook vrij negatieve reviews. Mogelijk komt dit ook door de pandemie waardoor er weinig aan onderhoud gedaan kon worden door geldgebrek.

Jordanie hotel amman tower

We sliepen in Amman twee nachten in het oude centrum en een nachtje in een moderner hotel in de buurt van Mecca straat. Voor een familiekamer in het budget Arab Tower Hotel betaal je rond de €60,- voor een familiekamer in een moderner hotel betaal je zeker €120,- per nacht.

Onze grootste uitgave aan hotelkosten was een hotel aan de dode zee. Voor twee kamers met een tussendeur betaalden we bij het Dead Sea Spa hotel €241,- per nacht. Ook hier sliepen we twee nachten. Ik vond het met mijn ouders prettiger op deze manier maar kan me voorstellen dat je met je eigen gezin slechts een nachtje hier slaapt als je op de kosten wil letten. Dan zou ik wel zorgen dat je er vroeg bent en de volgende dag pas na nog een keer zwemmen vertrekt. Aan de dode zee zijn geen budgethotels, sterker nog waar wij verbleven was de goedkoopste van de hotel opties. Soms kan je via airbnb hier nog een betaalbare slaapplek vinden alleen mis je dan natuurlijk wel hotelfaciliteiten.

Jordanie hotel dead sea

Vervolgens sliepen we twee nachten in het moderne en gezellige Nomad Hotel in Petra. We hadden nu twee aparte kamers maar voor een familiekamer met tweepersoonsbed en een stapelbed betaal je hier €95,- In Petra zijn ook wel wat goedkopere hostels en appartementen te vinden maar lees wel goed de reviews, de netheid laat op veel plekken te wensen over.

Petra hostel

Tenslotte sliepen we nog een nachtje in Aqaba. De hotels met mooie zwembaden bij Tala Bay zijn hier nog een klasse duurder dan die aan de dode zee met prijzen vanaf €300,- euro per nacht. Dat deden we niet. Voor twee kamers betaalden we nu €110,- euro. Al kan je ook wel goedkopere familiekamers vinden in Aqaba. Om toch te kunnen zwemmen bezochten we een dagje een beachclub.

Dagje strand en duik – € 69 + € 52

Omdat we niet hadden gekozen voor een duur hotel met zwembad in Aqaba maar wel een dagje wilden zwemmen bezochten we Bernice Beach club. Je betaald hier entree maar krijgt dan wel een beachclub met zwembaden en een strand met ligbedden. In tegenstelling tot het openbare strand kan je hier gewoon in badkleding zwemmen. Er komen dan ook bijna alleen maar toeristen en een enkele Jordaniër.

Jordanie bernice beach club

Je kunt een dagticket kopen of een ticket voor meerdere dagen. Wij hadden een dagticket. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd. Ik besloot om te kijken of het mogelijk was een duikje te maken. Ik had dit niet van te voren geregeld maar gelukkig had de duikclub plek en kon ik een duik maken op het huisrif. Inclusief huur van materiaal betaalde ik 35JOD voor 1 duik.

jordanie-duiken

Eten en drinken – € 650,-

Eten en drinken is in Jordanië goedkoper dan in Nederland maar duurder dan ik vooraf had verwacht. Hoewel het wel heel erg uitmaakt waar je bent. In een hotel aan de dode zee betaalden we bijvoorbeeld 3JOD voor een colaatje. Dat is gewoon €4,50. Er zijn hier ook geen restaurantjes in de buurt dus ben je wel aangewezen op het dure hotel restaurant waar we voor het avondeten inclusief drankjes €90,- uitgaven.

Iskanderi as salt

Bij de Bernice Beach club betaalden we voor de lunch omgerekend €50,-. Voor een uitgebreid lokaal buffet bij ons hostel in Petra betaalden we €49,- ook voor een pizzamaaltijd in Petra kwamen we op een vergelijkbaar bedrag uit. Alleen in het nog niet toeristische As-Salt en in Kerak lukte het om met zijn vieren een maaltijd te hebben voor minder dan €30,-

Wanneer je bij een restaurant eet is het menu de hele dag hetzelfde. Ook in de middag eet je dus vaak warm. Wil je gewoon even een broodje dan moet je naar de bakker of de supermarkt.

In de supermarkt betaal je voor een grote fles water meestal 1JOD, in Petra betaal je voor een klein flesje water 1JOD. Voor een hotel ontbijt betaal je vaak rond de 5JOD maar je kunt voor minder dan 2JOD ook hele lekkere verse belegde broodjes halen op straat.

Madaba terras

Kortom de kosten van eten en drinken in Jordanië zijn heel erg afhankelijke van de locatie en het restaurant dat je kiest. Ook maakt het uit of je twee keer per dag uit eten gaat of niet. Wij hebben als het warm is vaak niet zoveel honger en de porties in Jordanië zijn ook best groot. We hebben een aantal keer dan ook alleen een late lunch gegeten en geen avondeten. Of als avondeten wat snackjes gehaald bij de supermarkt.

jordanie terras

Overige kosten – € 82

We namen een taxi vanaf het vliegveld naar Amman en ook weer vanaf Amman naar het vliegveld. Dit omdat ik niet midden in de nacht in het donker wou rijden met een huurauto. Bovendien gebruikten we die de eerste dag in Amman toch niet. We betaalden hiervoor 20JOD en 25JOD. Daarnaast maakten we in Amman zelf een paar keer gebruik van een Uber. De rest van de overige kosten zitten in een paar souvenirs en wat fooi voor de toiletjuffrouw.

Amman Childrens museum

Vallen de kosten van een week Jordanië mee of tegen? Ik moet zeggen dat ik het zelf wel tegen vond vallen. Het was een geweldige reis en heel bijzonder om te doen dus in die zin was het het zeker waard. Mocht Jordanië nou boven je budget liggen maar wil je wel een bijzondere reis van een week maken? Check dan ook ons budgetblog van Georgië een andere verre bestemming die we tijdens de herfstvakantie bezochten.

Ook naar Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren. Of boek met Worry Free optie bij het goedkopere Easy Terre. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die weet ook wat gezinnen belangrijk vinden. Liever op reis met andere gezinnen? Check de groepsreizen van Sawadee of Djoser.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top