Op zoek naar een fijne rondreis in Noorwegen met kleine kinderen, vol natuur en avontuur? Dan is deze route voor een wandelvakantie in Noorwegen misschien wel een mooi uitgangspunt. Dit jaar maakten wij weer een mooie rondreis door Noorwegen met ons zoontje van 1 jaar. Ervaring in Noorwegen hebben we genoeg, maar reizen met een kind van net 1 jaar brengt je toch op andere plekken.
We kozen voor een rondreis met eigen auto, waarbij we op elke plek meerdere dagen hadden om de omgeving te verkennen en relatief behapbare reisdagen tussen de accommodaties in. Noorwegen is groot, dus dat betekent keuzes maken! Welke plekken we uiteindelijk kozen, waarom we hierheen gingen met ons zoontje en wat je er allemaal kunt doen, lees je allemaal hier in het blog.
Tip: Lees ook ons blog over Noorwegen met een baby.
Onze accommodaties boeken we bijna altijd via Airbnb. Veel Noren stellen hier hun vakantiehuizen beschikbaar. Plekken die in de winter bij de Noren zelf populair zijn, zijn in de zomer erg mooie wandelgebieden. Wij kiezen vaak voor een wat ruimer huis op een huttenpark, waardoor je net iets buiten het drukke gedeelte zit. Met een beetje geluk loop je dan zo vanuit je huis de natuur in. Over het algemeen zijn we tussen de 100 – 150 euro per nacht kwijt voor een huis. Het kan in sommige gebieden ook goedkoper, wanneer je voor een appartement kiest. Het maakt voor de prijs weinig uit of je in het hoogseizoen zit. Op populaire bestemmingen kan het zijn dat je via de lokale VVV een accommodatie moet zoeken of toch bent aangewezen op een hotel.
Wil je ook een soortgelijke reis maken, maar heb je geen zin om alles zelf te regen? ANWB vakanties biedt diverse rondreizen door Noorwegen voor gezinnen met kinderen aan. Ook bij TUI kan je een familierondreis Noorwegen boeken.
Route van onze rondreis in Noorwegen
We hebben al meerdere keren in Noorwegen een rondreis gemaakt en daarom weten we goed wat we zoeken en waar we dit kunnen vinden. Ondanks dat we veel regio’s al kennen, proberen we altijd net een andere plek te vinden en ook minimaal één nieuwe plek te ontdekken. Onze route is dan ook geen route om alle highlights in Noorwegen te zien, maar het is wel een route waarbij je alle ruimte hebt om naar buiten te gaan en te zien wat Noorwegen te bieden heeft.
Hoe kom je in Noorwegen?
Vanuit Nederland zijn er meerdere mogelijkheden om in Noorwegen te komen, in het algemene blog over Noorwegen gaan we hier in detail op in. Met (kleine) kinderen heb je snel veel extra bagage bij je en in Noorwegen is een auto erg prettig als je meer van het land wilt zien. Wij kiezen daarom altijd voor een reis met de eigen auto in combinatie met een veerboot. Sinds we reizen met een jong kind proberen we onze rijdagen ook zo kort mogelijk te houden. Dit jaar kozen we voor de veerboot Kiel – Göteborg op de heenweg. Deze boot is relatief goedkoop, vertrekt laat in de middag en je komt de volgende ochtend aan in Zweden. De boot is ook voor kinderen één groot avontuur.
Oslo
Bij Oslo denken veel mensen aan de stad, maar rondom de stad ligt ook enorm veel natuur. Wij kozen onze accommodatie in het noorden van de stad in de buurt van de skischansen bij Holmenkollen. Vanuit onze Airbnb accommodatie hadden we de mogelijkheid om direct het natuurgebied Nordmarka in te gaan voor wandelingen, maar met de metro zit je ook binnen een kwartier in het centrum van de stad. Het is de perfecte plek om beide opties te combineren wanneer je dit wilt.
We ondernamen de volgende hikes in dit gebied:
- Vettakollen viewpoint: Vanuit onze Airbnb accommodatie was dit 1,5 km lopen. Wanneer je in de stad verblijft, brengt de metro je dichtbij het natuurgebied. Vanuit dit viewpoint heb je goed uitzicht over de stad.
- Sognsvann: Rondom dit meer lopen meerdere wandel- en fietspaden. Perfect voor de sportieve Noor, maar ook voor toeristen. Veel wegen zijn zelfs toegankelijk voor buggy’s. Wij liepen uiteindelijk een route van 16 kilometer, onder andere langs Ullevålseter, waar je perfect kunt stoppen om jezelf te trakteren op iets lekkers en op adem te komen.
Beitostølen
Een populaire plek voor toeristen en Noren, zowel in de zomer als in de winter. Dit dorp in de bergen heeft veel faciliteiten en accommodaties. Veel Noren hebben hier een tweede huisje, waardoor je via Airbnb heel makkelijk een mooi huis kunt vinden voor je familie.
Onze accommodatie, net iets buiten Beitostølen gelegen, bood enorm veel privacy en de mogelijkheid om vanuit ons huisje elke dag buiten te zijn en te spelen. Vanuit Beitostølen kun je enorm veel activiteiten ondernemen, ook in de zomer. Helaas hadden wij hier veel regen en hebben we veel tijd in en rondom het huis doorgebracht. Toen het weer even mee zat, kozen we voor hikes in het gebied Jotunheimen.
Onze favoriete hikes met kinderen:
- Bitihorn: Deze blauwe wandeling was voor ons een uitdaging met de draagzak, maar als je de tijd neemt is het goed te doen. Onderweg heb je prachtig uitzicht over Jotunheimen en eenmaal boven nog mooier uitzicht over de hele omgeving.
- Rondom Beitostølen ligt een knooppuntennetwerk waardoor je zelf de lengte en moeilijkheidsgraad van je wandeling kunt bepalen. Vanwege de vele regen zijn we hier dit jaar niet aan toegekomen en zullen we het een andere keer moeten uitproberen.
- Wanneer je wat oudere kinderen hebt, kun je ook wat verder Jotunheimen in. De berghut Gjendesheim ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Beitostølen en van daaruit starten allerlei wandelingen, waaronder de beroemde Besseggen-wandeling.
Hemsedal
Dit is een van onze favoriete plekken in Noorwegen, het is namelijk een perfecte uitvalsbasis voor wandelen en fietsen. Rondom Hemsedal hebben ze het Top 20-programma: twintig wandelingen naar de top van een berg. Informatie over de wandelingen en fietstochten zijn te vinden bij de VVV in het centrum. Deze wandelingen variëren van groen (makkelijk en relatief kort) tot zwart (erg uitdagend en/of lang).
De groene wandelingen zijn goed te doen met jonge kinderen die goed zelf kunnen wandelen. De blauwe wandelingen zijn wat steiler, maar vaak ook nog goed te doen met een draagzak. Erg leuk is dat er op de meeste toppen een brievenbus hangt, waar je je naam in het gastenboek kunt schrijven.
Wanneer je houdt van fietsen, zijn er ook meerdere mooie fietsroutes mogelijk. Deze routes zijn ook te doen met een fietskar. Houdt de hoogtemeters goed in de gaten wanneer je met jonge kinderen wilt fietsen. Noorwegen is niet vlak en stijgingspercentages van 10 procent zijn geen uitzondering.
Rondom Hemsedal zijn ook meerdere mooie watervallen te vinden en te bezoeken. Zo ligt de Rjukandefoss direct langs de weg en deze is voor iedereen goed toegankelijk.
Onze favoriete hikes met kinderen:
- Storhovda: Een relatief korte wandeling door het bos, maar op de top opent het landschap zich en heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, inclusief de imposante Skogshorn. Je kunt hier ook een ‘fjellfie’ nemen met de Hydnefossen op de achtergrond.
- Karisetberget: Een korte wandeling vlakbij de Rjukandefossen, waarbij je vanaf de top twee rivierdalen kunt zien samenkomen. Wij zagen tijdens deze wandeling veel elandsporen, maar verder hielden de elanden zelf zich erg goed verborgen.
- Skogshorn: De populairste wandeling in Hemsedal, maar niet echt geschikt voor kleine kinderen. Het is natuurlijk geen probleem om al eerder om te keren en je kunt ook halverwege afbuigen naar een bergmeer.
Odda
Dit is een populaire bestemming voor toeristen vanwege de bekende Trolltunga-wandeling. Wij hadden nog niet eerder in dit gebied verbleven en werden daarom toch een beetje overvallen door de grote hoeveelheid toeristen hier. Onze eerdere bestemmingen waren rustiger in het hoogseizoen, rondom Odda merkten we duidelijk dat we er in vakantietijd waren.
We kozen voor een overnachting in het dorpje Nå, direct aan het fjord. De route naar ons huisje was al erg indrukwekkend. Doordat je in dit gebied voor een deel van je route vaak aangewezen bent op veerboten, voelt je reisdag al heel anders dan normaal. Wandelingen in het fjordengebied zijn indrukwekkend, maar in veel gevallen ook lang en steil. De wandelingen die eenvoudiger zijn, zijn vaak ook wat drukker. Helaas hadden wij alle dagen veel regen, maar dat is ook enigszins gebruikelijk in deze omgeving. Ondanks de regen hebben we toch nog veel mooie dingen van de omgeving gezien.
Onze favoriete hikes met kinderen/draagtas:
- Bondhusvatnet: Een eenvoudige wandeling naar een prachtig spiegelend gletsjermeer dat de laatste jaren door Instagram zeer populair is geworden. Wij deden de wandeling in de stromende regen, maar waren nog steeds onder de indruk van het uitzicht op het meer en de vele watervallen die vanaf de bergen rondom het meer naar beneden kwamen.
- Buarbreen: Een wat lastigere wandeling, zeker met een draagzak, naar een gletsjertong. Tijdens de wandeling steek je met een aantal ongezekerde bruggen snelstromende rivieren over en moet je regelmatig aan een touw over grote rotsblokken klauteren, maar het uitzicht op de gletsjer en de vallei blijft prachtig.
Hovden
Op het moment dat wij richting Noorwegen gingen, voer de boot tussen Emden en Kristiansand nog. Voor ons een aantrekkelijke optie, omdat je vanuit Emden relatief snel in Nederland bent. We zochten nog een leuke plek om onze reis af te sluiten en onze rondreis compleet te maken. Hovden ligt op drie uur rijden van Kristiansand en is daarom een goede laatste stop (of eerste). In de winter is Hovden een populaire skibestemming voor mensen die wonen in het zuiden van Noorwegen. In de zomer is het een stuk rustiger, maar er is genoeg te doen en alle nodige faciliteiten zijn aanwezig. In het kleine centrum huur je fietsen en kano’s, maar er zijn ook meerdere winkeltjes en supermarkten te vinden.
De omgeving is erg toegankelijk, de wandelingen zijn daardoor ook redelijk eenvoudig. Het is niet onze favoriete stop deze reis, want het gebied is niet heel groot, maar we hebben ons er prima vermaakt.
Onze favoriete hikes met kinderen:
- Hartevassnuten: Een wandeling die vrij dicht bij het centrum start, maar waar je al snel alles en iedereen achter je laat. Het beginstuk is even steil, maar nadat je boven de boomgrens bent, heb je prachtig uitzicht over de omgeving en heb je de hoogvlakte bijna helemaal voor jezelf.
Meer tips nodig? Lees ook ons blog over Noorwegen met kinderen.