Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Stuhleck Semmering, ons dagje skiën vanuit Wenen

Stuhleck Semmering, ons dagje skiën vanuit Wenen

Het is niet mogelijk om te skiën in Wenen. Wat wel kan is een dagtripje maken naar een skigebied in de omgeving. Wij deden dit en boekten de skibus naar Stuhleck in de skiregio Semmering.

Waarom een dagje skiën in Stuhleck

Onze dochter, die tijdens deze trip vijf was, had eerder dat jaar voor het eerst kennis gemaakt met de skisport tijdens een weekendje Winterberg. Dat vond ze super leuk! Marcel gaat wel elk jaar met zijn vrienden een aantal dagen skiën en is dan ook wel eens in Oostenrijk geweest. Ik vind het zelf wel leuk maar niet direct voor een hele week. Tijdens de kerstvakantie gingen we tussen kerst en nieuwjaar een paar dagen naar Wenen.

Stuhleck wintersport oostenrijk

Een stedentrip naar Wenen met kinderen is echt een aanrader. Tijdens het plannen vroeger we ons af of het ook mogelijk is om in Wenen te skiën. Een dagje skiën leek ons een leuke aanvulling op onze vakantie. Ook handig als we in de toekomst wel een keer een skivakantie in Oostenrijk met kinderen willen boeken.

Stuhleck wintersport oostenrijk

We kwamen erachter dat er verschillende opties waren. Hohe Wand Wiese is een heuvel vlakbij Wenen waar kunstsneeuw ligt. Deze viel gelijk af. We wilden wel een echt skigebied.

De volgende optie is dan het skigebied Semmering, vernoemd naar het hier gelegen dorpje. Dit gebied is een kleine honderd kilometer van Wenen en, voor ons belangrijk, ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn twee opties: de Zauberberg en Stuhleck. We vroegen lokale mensen om advies en we kregen eensgezind het antwoord dat we het beste voor Stuhleck konden kiezen. Dat ligt een stuk hoger (top op 1783m vs. top op 1360m), waardoor er meer kans is op sneeuw. Ook is dit gebied een stukje groter met 24 km aan pistes. Dit is nog steeds geen enorm skigebied. Ter vergelijking: Winterberg heeft als alle pistes open zijn 27 km aan pistes.

Een andere optie is de Annaberg, een van de grootste skigebieden in de buurt van Wenen, maar wel weer 45 km verder rijden. Ook Ötscher en Hochkar zijn nog opties om naar te kijken als je wat meer tijd hebt. Deze gebieden liggen op iets meer dan twee uur rijden van Wenen.

Stuhleck wintersport oostenrijk
Stuhleck wintersport oostenrijk

De skibus naar Stuhleck

Skigebied Stuhleck bleek heel makkelijk te bereiken vanuit Wenen. Op zaterdagen en zondagen gaat er namelijk een skibus. Die moet je wel van tevoren boeken, en dat kan via deze (Duitse) website. Wij betaalden voor de bus, inclusief skipas, 69 euro per volwassene en 42 euro voor onze dochter. De bus vertrok om 7:30 vanaf Wien Mitte en we waren rond 9:00 in Stuhleck. We vertrokken om 16:30 weer terug naar Wenen.

Stuhleck wintersport oostenrijk

Ter plekke zijn meerdere verhuurders. We liepen er bij een binnen en betaalden 30 euro per persoon voor een complete uitrusting. Het is ook mogelijk om dit gelijk mee te boeken, maar deze optie werd niet online gegeven voor kinderen.

Stuhleck wintersport oostenrijk

Skiën in Stuhleck met kinderen

Aangekomen in Stuhleck namen we direct een van de fijne stoeltjesliften die ons omhoog bracht. Stuhleck kent een hoogteverschil van duizend meter. We gingen niet helemaal omhoog maar stapten op ongeveer drie vierde uit voor onze eerste ronde.

Eerlijk is eerlijk, voor mij als beginnende skiër viel dit zwaar tegen. Ik heb ooit een week les gehad, toen tien jaar niks meer gedaan, en daarna alleen nog een keer een dagje Winterberg of op een indoorskibaan. De blauwe pistes in Stuhleck vond ik voor mezelf echt te moeilijk.

Stuhleck wintersport oostenrijk
Stuhleck wintersport oostenrijk

Het is wel een heel mooi gebied met hele brede pistes die relatief rustig zijn. Tussen de bossen en met uitzicht op de heuvels en het dorpje in het dal. We hadden de hele dag sneeuw, waardoor we niet zoveel uitzicht hadden, maar normaal kan je vanaf hier de Alpen zien.

Op verschillende plekken zijn er restaurantjes. Helemaal op de top is er een panoramarestaurant, maar tijdens ons bezoek was het daar heel koud en mistig. Het prijsniveau van de restaurants in Stuhleck is heel netjes. Overal hadden ze een ruime keuze aan gerechten. Van frietjes met worst tot typische Oostenrijkse gerechten, zoals de Germknödel. Dit is een grote deegbal met in het midden pruimencompote. De bal wordt geserveerd met warme vanillesaus.

Stuhleck wintersport oostenrijk
Stuhleck wintersport oostenrijk
Stuhleck wintersport oostenrijk

Nadat we weer voldoende energie hadden besloten we naar de familiepiste te gaan. Dit was echt meer dan leuk genoeg voor beginners zoals wij. Met een tweetal sleepliftjes (ankerliften) en een afdaling met verschillende hellingsheuvels. Het was hier op de piste nog steeds rustig, maar bij de lift moesten we vaak wel vijf minuten wachten voor we weer naar boven konden. Onze dochter vermaakte zich hier ook uitstekend en was heel trots dat ze stukjes los kon skiën .

Stuhleck wintersport oostenrijk

Er is ook nog een nog vlakkere kinderweide waar kinderen les krijgen en een loopband is. Hier werd ook veel sleetje gereden. Mocht je kind op skiles willen dan is dat hier mogelijk.

Stuhleck wintersport oostenrijk

Marcel heeft in zijn eentje nog wel een tweetal langere rondes gemaakt in Stuhleck. Aan het einde van de dag waren we moe maar voldaan. Alleen onze dochter had er echt nog geen genoeg van. Ons dagje skiën vanaf Wenen was een succes!

Het dorpje Spital am Semmering

Voordat we weer teruggingen naar Wenen liepen we nog een rondje door het dorpje aan de voet van de berg. Er gaat een lift van Stuhleck naar
Spital am Semmering of je loopt er in tien minuten naartoe. Spital am Semmering is een aardig dorpje waar een heel andere sfeer hangt dan in de wintersportdorpjes die wij kennen.

spittal am semmering

Er worden wel wat accommodaties te huur aangeboden, maar het is vooral een dorp waar mensen wonen. Veruit de meeste van de skiërs komen hier voor een dag, dus verwacht ook geen spannende après-ski mogelijkheden. De meeste restaurantjes liepen rond vier uur helemaal leeg. Mocht je hier willen overnachten, bekijk dan opties zoals Pension Platz, waar ze ook familiekamers hebben.

spittal am semmering
spittal am semmering

Lees ook onze andere blogs over skigebieden en wintersport met kinderen in Oostenrijk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top