Wij zijn Leonie (40) en Mark (44) en samen met onze dochter (8) en zoon (6) hebben we je de afgelopen maanden meegenomen in de voorbereiding van onze reis. Terwijl ik dit schrijf, tellen we de laatste dagen af en zodra jij dit leest, zitten we al in Brazilië. Eindelijk, mag ik wel zeggen. Want eigenlijk zouden we al twee jaar geleden vertrekken.
Een van de laatste dingen die we moesten doen, was het uitschrijven van onze kinderen vanwege de leerplicht en het inpakken van onze koffer. Koffer? Ja, we hebben gekozen voor twee koffers. In dit blog vertel ik je wat we meenemen en waarom we voor koffers en niet voor backpacks hebben gekozen.
De komende maanden neem ik jullie mee in alle avonturen die we gaan beleven. Reizen jullie met ons mee? En heb jij specifieke vragen of wil je iets uitgelicht zien, wil je mij dat dan laten weten? Dan kan ik dit voor je gaan uitzoeken en vertellen!
Geen kleding meer kopen in de maanden voor vertrek
En dan is het moment aangebroken dat je je tassen moet gaan pakken. Wat neem je mee als je bijna vijf maanden op reis gaat? We bezoeken diverse continenten en die hebben allemaal een ander klimaat. Wat we hebben afgesproken met elkaar is dat we niet graag onder de 15 graden reizen, omdat we niet zomerse en winterse kleding willen meenemen.
Omdat we veel reizen, maak ik me niet zo druk over mijn koffer. Normaal gesproken pakken we deze een dag van tevoren in. Voor deze reis zijn we wel iets eerder begonnen. Ik heb een lijstje gemaakt met zaken die we absoluut niet mogen vergeten. We hebben in onze inloopkast een vak vrijgemaakt en daar liggen nu al alle dingen in die we mee willen nemen en niet mogen vergeten.
Ik neem allemaal kleding mee die na een tijdje ook wel weg kan, dat scheelt een hoop ruimte in de koffer in de laatste weken van de reis. De afgelopen negen maanden hebben we als doel gehad om geen nieuwe kleding aan te schaffen, alleen als het echt hoog nodig was. En dat is gelukt! In het begin was deze challenge moeilijk, maar al snel merkte ik dat we niet veel nieuwe dingen nodig hadden en dat de kast voor iedereen nog vol genoeg is.
Mijn zoon had alleen schoenen nodig voor de scouting en die hebben we nog gekocht. Maar gewoon voor de leuk is er niets aangeschaft gedurende het afgelopen jaar. We vonden het heel erg zonde om veel te kopen, terwijl we er de komende maanden geen plezier van zouden hebben. Daarnaast zijn we ons bewust geworden van onze consumptiemaatschappij. Ik ben erachter gekomen dat ik veel tijd investeerde in het kijken in diverse shop apps. Dat doe ik nu niet meer en vind dat helemaal geen gemis. Ook merken we dat de kinderen toch elke keer dezelfde favoriete trui of broek aan trekken, dus elke keer een nieuw setje kleding kopen is echt niet nodig. Voor de wereldreis hebben we dus geen nieuwe kleding aangeschaft.
Waarom wij kiezen voor koffers en niet voor een backpack
Ik zal in dit blog per onderdeel vertellen hoe we onze koffers hebben gepakt. Wij reizen niet met backpacks, maar met twee middelgrote koffers. Dit omdat we veel met een auto reizen en binnenlandse vluchten nemen. Met de backpack hebben we minder ruimte om ook nog een dagrugzak mee te nemen. Naast de koffers hebben we twee dagrugzakken van ongeveer 15 en 30 liter. Dit is tevens onze handbagage.
Waarom kiezen wij voor koffers en geen backpacks? Ik weet niet of je het zo kunt noemen, maar wij zijn geen backpacktypes. Toen ik (Leonie) vroeger in mijn eentje rondreisde, nam ik altijd een backpack mee, maar nu met kinderen vind ik het lastiger. De kinderen zijn te jong om zelf een tas te dragen en dus moeten wij de backpacks dragen op onze rug. Aangezien we ook nog twee dagrugzakken hebben, tillen we dan vier rugzakken per twee personen. Wij vinden dat ingewikkeld en hebben dan te veel gewicht om ons lichaam hangen. We kiezen nu voor twee lichtgewicht koffers en twee dagrugzakken. Ingepakt wegen die koffers 17 en 19 kilo. Daarnaast heb ik het idee dat ik beter overzicht heb in een koffer dan in een backpack. Ik denk dat we beter kunnen zien van wie welke spullen zijn, in een backpack moet je toch alles eruit halen en weer inpakken, ook al nemen we packingcubes mee. Hier zullen de meningen vast over verschillen, maar dit past bij ons.
Voordelen backpack
- Wanneer je veel van plek naar plek reist, is het heel handig om een backpack te dragen. Bijvoorbeeld als je van eiland naar eiland hopt in Indonesië. Dan is een koffer niet zo handig in het zand.
- Wanneer je veel trappen en bergen gaat bewandelen, is een backpack handiger dan een koffer. Je bent dan veel flexibeler en draagt het op je rug.
- Ga je de natuur in en maak je trektochten? Dan is een backpack zeker aan te raden, want met een koffer is dat niet ideaal.
- Het dragen van een backpack zorgt dat je je handen vrij hebt.
- Reis je veel met het openbaar vervoer, dan is een backpack veel makkelijker op te bergen onder je stoel of boven in het draagrek.
Voordelen koffer
- Van het tillen van een backpack krijg ik altijd veel rugpijn. Met het rollen van koffer heb ik daar geen last van.
- In hete landen vind ik het prettig om een koffer te rollen, want een backpack plakt enorm op de rug.
- Ik vind een koffer overzichtelijker, ik kan beter zien wat waar ligt en van wie het is.
- Ik kan in een koffer sneller dingen zoeken en pakken. Ik hoef het ook niet strategisch in te pakken, omdat alles binnen handbereik ligt.
- Tevens vind ik een koffer met slot veiliger reizen dan een backpack. Ik heb zelf altijd het gevoel dat daar makkelijker dingen ingestopt kunnen worden.
Dit is allemaal natuurlijk persoonlijk en wat ik fijn vind, hoef jij niet fijn te vinden. Wellicht kies jij er liever voor om te reizen met een backpack! Gelukkig kunnen we allemaal deze keuze maken en moet je vooral doen wat bij je past en niet omdat iets zo hoort. Zoals ik al aangaf, nemen we beide twee dagrugzakken mee, deze kunnen we meenemen als we een dagtocht gaan maken in de natuur of stad en dan laten we de koffers fijn in de accommodatie.
Wat nemen we mee in onze koffer?
Algemeen
- Dagrugzak
- Regenhoes voor je rugzak
- Poncho’s
- Packing cubes
- Slot om je rugzak op slot te doen
- Mondkapjes, helaas in sommige langen nog verplicht
Documenten en financiën
In deze tijden heb je meer documenten nodig dan voorheen. Wij zorgen ook altijd dat alle documenten gescand zijn en digitaal op onze OneDrive staan. Zo kun je je reisverzekering, paspoorten, verzekeringspasjes en annuleringspolis inscannen en alle reserveringen van accommodaties hebben wij ook online staan. Wat nemen we mee:
- Paspoort, let op de geldigheid. Voor sommige landen moet deze minstens een half jaar geldig zijn.
- (Internationaal) Rijbewijs
- Visumdocumenten, eventueel extra pasfoto’s per persoon
- Reisdocumenten
- Vaccinatieboekjes
- Pasjes van de reisverzekering
- Pinpas en creditcard. Als je nog geen creditcard hebt, schaf deze dan aan. Het is voor het buitenland erg makkelijk, je kan er echt overal mee betalen. Check tevens goed of je pinpas voor het buitenland open staat.
- Noodnummer van de bank en verzekering. Dit in geval van blokkeren kaart bij diefstal.
- Gezagsdocumenten van de kinderen, omdat wij niet getrouwd zijn, is dit in sommige landen noodzakelijk om mee te nemen.
Kleding
Ik vind het echt heel lastig om te beslissen wat ik meeneem op deze reis. Ik wil zeker niet teveel meenemen, wat normaal gesproken altijd het geval is. Wanneer ik terugkom van een vakantie kan de helft van het koffer zo weer de kledingkast in. Ik wil nu heel weinig meenemen, kleding die ik goed kan combineren en, indien nodig, gewoon weg kan doen. Gelukkig zijn er overal winkels, dus als ik echt iets vergeten ben, kun je het ook wel onderweg kopen. Ik heb nu veel kleding meegenomen die ook goed te combineren is en in dezelfde kleurtinten zit. Ik ben een kleurrijk type, dus combineer sowieso al snel dingen met elkaar. Wij blijven gelukkig in landen waar het niet kouder is dan 15 à 18 graden, dus met laagjes kun je veel combineren. Hieronder zie je het kledinglijstje per geslacht weergegeven:
Vrouwen:
- 3 t-shirts
- 3 mouwloze hempjes
- 3 rokjes
- 3 jurkjes
- 2 vestjes
- 1 wind en waterdichte jas
- 1 legging
- 1 lange broek
- 1 sportbroek
- 1 sporthempje
- 1 dunne trui
- 1 sport BH
- 2 normale BH’s
- 10 onderbroeken
- 1 bikini of badpak
- 3 paar sokken en wandelsokken
- 1 omslagdoek
- Pyjama
- Zonnebril
Heren
- 3 t-shirts
- 3 mouwloze hempjes
- 3 korte broeken
- 2 vesten
- 1 wind en waterdichte jas
- 1 lange broek
- 1 sportbroek
- 1 sportshirt
- 10 onderbroeken
- 2 zwembroeken
- 3 paar sokken en wandelsokken
- Pyjama
- Petje
- Zonnebril
Kinderen (meisje en jongen, per kind)
- 3 t-shirts per kind
- 3 mouwloze hempjes
- 4 jurkjes
- 3 korte broeken
- 2 vestjes
- 1 wind en waterdichte jas
- 2 leggings
- 2 lange broeken
- 10 onderbroeken
- 2 bikini’s of zwembroeken
- 3 paar sokken en wandelsokken
- 1 dunne badjas
- Pyjama
- Petje
- Zonnebril
Wanneer je lang op reis gaat, zul je toch onderweg moeten wassen. We proberen onderweg zo zuinig mogelijk te zijn met de kleding en als we wat langer op een plek verblijven, dan hebben we tijd om de was te doen. Dat kan natuurlijk altijd met een handwas, maar sommige accommodaties bieden ook wasservice aan of je kunt in een stad een laundry service zoeken. Voor de handwas nemen we wasblaadjes mee die bij heet water oplossen. Al deze kleding kunnen we heel klein oprollen en in paking cubes doen. Dat neemt zo min mogelijk ruimte in beslag.
Schoenen
Niet alleen kleding kiezen vind ik moeilijk, maar schoenen ook. Zo heb ik thuis sneakers in alle kleuren van de regenboog. Maar die kunnen echt niet allemaal mee op wereldreis. We hebben afgesproken dat we drie paar schoenen mee mogen nemen per persoon. Dit is inclusief slippers.
Zo nemen we allebei een paar wandelschoenen mee. Je kunt kiezen voor hoge of lage schoenen. Het is afhankelijk van wat je gaat doen welke schoenen je meeneemt. Ik neem deze reis lage schoenen mee, omdat we naar veel warme landen gaan en omdat we niet al te lange hikes gaan maken. Daarnaast neem ik nog een paar sportschoenen mee en goede Birckenstocks. Op deze slippers kan ik kilometers wandelen. Mark zal twee paar sneakers en één paar slippers meenemen. Voor de kinderen neem ik één paar goede sneakers/wandelschoenen mee, één paar sandalen en één paar strandslippers. Natuurlijk kun je altijd nog een paar extra schoenen meenemen, maar realiseer je dat schoenen snel je gewicht ophogen in de koffer.
Toilettas
Wij hebben twee hele handige hangende toilettassen voor deze reis. Eerder nam ik altijd een toilettas per persoon mee, maar dat neemt zoveel ruimte in beslag. Nu reizen we al een jaar met maar twee toilettassen. Een waarin al onze toiletspullen zitten en een waar de EHBO spullen inzitten. Deze hangende toilettassen zijn ideaal en kun je uitklappen. Het neemt weinig ruimte in beslag. Ik ben de laatste tijd heel bewust van wat ik meeneem en let ook goed op de verpakkingsmaterialen. Zo heb je tegenwoordig veel biologische artikelen die lang mee gaan, duurzaam zijn en minder ruimte in beslag nemen. Onderstaande lijst is inclusief wat ik voor de kinderen meeneem.
Toilettas met haak
- 1 elektrische tandenborstel, met vier losse borstels
- 1 tube tandpasta gebruik voor iedereen
- 1 unisex deoroller
- 1 zeepbar
- 1 shampoobar
- 1 conditionerbar
- 1 klein flesje haarolie
- 1 tube dagcrème
- Mascara
- Oogpotlood
- 4 haarelastiekjes en een setje schuifjes
- 1 potje haargel
- 1 busje haarlak
- Zonnebrand factor 50 en 25
- Aftersun
- 1 haarborstel
- 1 nagelschaartje
- Maandverband en tampons (de rest koop ik onderweg)
- 4 hamamdoeken
- Naaisetje
- Oordoppen
- Slaapmasker
- Alcoholdoekjes en handgel
- Scheermesjes/apparaat
- Vitamine tabletjes
- (Reserve) bril
Ehbo Tasje
- Pleisters
- Betadine
- Sudocrème
- Hoestdrank
- Paracetamol, ook voor kinderen
- ORS
- Diareeremmers
- Deet
- Pincet
- Tekenpincet
- Antistollingstabletjes
- Zalf voor wondjes
- Histaminetabletjes
Elektronica
Zonder elektronica kun je tegenwoordig niet meer. Wij nemen dan ook veel mee en dat is best zwaar. Dat is echt het enige nadeel aan al deze spullen. We gebruiken het wel veel, dus zonder kunnen wij niet. Zo gaan wij de kinderen ook les geven onderweg en zullen ze hun iPads mee moeten nemen. Wij nemen deze spullen mee in een handbagage rugzak. Wat zit er in de rugzak?
- Laptop
- iPads
- Powerbank
- GoPro met accessoires
- Spiegelreflexcamera met 1 lens en extra geheugenkaartjes
- Telefoon
- Nintendo Switch
- Alle kabels en opladers
- Wereldstekker
Extra’s
Zo heb je ook nog extra spullen die we niet onder bovenstaande categorieën kunnen scharen, maar die wel erg belangrijk zijn en wij veel gebruiken. Denk hierbij ook aan vermaak voor de kinderen. Ze kunnen niet veel speelgoed meenemen, maar een paar dingen die ze veel gebruiken staan in deze lijst:
- Zakmes
- 2 Sporks (lepel en vork in één)
- Reisspelletjes, zoals Uno, Yatzhee, Skip.Bo
- Klein setje stiften
- Kleurboek
- Waslijn met een paar knijpers
- Vliegenmepper voor de muggen
- Wasblaadjes
- Opvouwbare strandtas/rugzak
- Leerlijnen en schoolboeken kinderen
- Dopper
- Broodtrommel
- Reisdagboekje voor de kinderen
- Snorkelmaskers en vier duikringen voor de kinderen
Wellicht zou jij andere keuzes maken of persoonlijke spulletjes meenemen. Dat kan natuurlijk altijd. Maar met bovenstaande lijst heb je alle basisspullen bij elkaar. Gelukkig kun je veel onderweg nog kopen, dus als we wat missen, kunnen we het hopelijk onderweg nog aanschaffen.