Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / #4 reisverslag Johor Bahru en Singapore

#4 reisverslag Johor Bahru en Singapore

Reisverslag Maleisie en Singapore, ik reis samen met mijn 4-jarige dochter ruim 3 weken door Zuid-Oost Azië, door Thailand, Maleisië en Singapore. Lees hier het verslag van week 1 en van week 2 en week 3. Wij bezoeken tijdens deze reis alleen het vaste land van Maleisië. Wil je ook graag naar Borneo of juist de zuidkust bezoeken lees dan de tips voor Maleisië per regio van Eva.

Dag 19 Legoland

Ik word wakker in een wolk van roze. We slapen namelijk in de Hello Kitty suite wat mevrouwtje echt geweldig vindt. Het is trouwens ook echt wel een hele fijne kamer met uitzicht over de baai van Johor Bahru en in de verte de hoge gebouwen van Singapore. Ook het zwembad is er weer eentje voor in het plakboek.

Maar vandaag zijn we hier om naar Legoland Maleisië te gaan. Een uitgebreide review volgt nog maar in het kort kan ik zeggen dat het leuk was, maar dat “the Lost World of Tambun” in Ipoh leuker was. Vrij veel attracties in Legoland zijn gericht op stoere jongetjes. Zo is er de Ninjago ride waar je virtueel wordt aangevallen door ninja’s en je met je handen vuurballen kunt schieten. Ik vond het best wel gaaf, maar mevrouwtje vond het doodeng. En jammer genoeg voor haar gingen we daarna in een ritje waar je op mummies moest schieten met een lasergun.

Ook de shows die we bekeken hadden een hoog avonturen gehalte met legopoppetjes die draken versloegen of een kwade schurk moesten verslaan. Gelukkig heeft ze er geen enge droom over gehad. Er waren natuurlijk ook de echte lego-attracties met prachtige gebouwen en veel plekken waar je zelf aan de slag kunt. Er is genoeg te doen voor een hele dag. Ook voor ouders is dit een prima park.

Dag 20 Hello Kitty en Thomas the Train

Mevrouwtje is een bofkont want ze heeft gewoon twee kinder-dagen (zo noemen we dat) achter elkaar. Vandaag gaan we naar Hello Kitty en Thomas the Train town. Twee indoor pretparken op een minuut lopen van ons hotel. Ook Bob de Bouwer en diverse andere bekende figuren komen voorbij. Dit is beter dan Legoland, ze wordt er helemaal blij van. Nou zit ze ook echt in de perfecte leeftijd, want ze richten zich op kids vanaf 3 tot en met 6 jaar. Er zijn showtjes met veel zang en dans. Verschillende ritjes zoals vliegtuigjes en een treintje waar je vanaf 3 jaar en 90cm alleen in mag, meerdere indoor klimspeeltoestellen en ruimtes waar je koekjes kunt bakken of knutselen. Ook hier volgt nog een uitgebreidere review.

Dag 21 naar Singapore

Hotel Jen heeft echt de allerlekkerste bedden van de hele reis. Dus blijf ik veel te lang in mijn bed liggen. Ik heb gewoon moeite om de Hello Kitty kamer te verlaten, haha. Maar het is echt nodig: we worden hier veel te verwend, toen ik mevrouwtje “schatje” noemde, kreeg ik als antwoord “dat vind ik niet leuk mama, je moet moet prinses noemen”… Uh nou nee.

Na de overdosis kindvriendelijke dagen in Johor Bahru (en eigenlijk ook al in Kuala Lumpur) en wetende wat nog op de planning staat, vind ik dat ik ook wel een cultureel dagje mag hebben. Hoewel ze zegt “maar ik vind tempels ook heel leuk hoor, dus is het een mama/kindjes dag”. Dat doen we dan ook zodra we in Singapore zijn: we gaan tempels bekijken. Wil je meer van Maleisië zien zoals Borneo lees dan de rondreis Maleisië tips van Sylvia en Kris die beide bezochten.

Tien jaar geleden was ik ook in Singapore en toen was ik echt onder de indruk van de stad. De gebouwen, de winkels de mensen die er zo moeiteloos chique bijlopen. We sliepen in een dorm room en ik dacht “als ik het gemaakt heb kom ik hier terug, boek ik een vet hotel en ga winkelen”. Tien jaar later hebben we wel een beter hotel maar loop ik nog steeds op sandalen. Ik heb ook niet meer die behoefte van toen om het te “maken” ik de zakelijke wereld. Ik ken mijzelf beter en ik ben die stabiele werker, die betrouwbare persoon in het team, ik ben niet snel tevreden en heb hoge verwachtingen van mijzelf en anderen, ik best best slim maar niet sociaal slim. Ik ben niet de hoogvlieger die de juiste mensen weet te charmeren en super gedreven wordt van het vooruitzicht promotie te maken. Terwijl ik daar door Singapore liep had ik heel wat momentjes van zelfreflectie en besefte dat het goed zo is.  De reis is bijna voorbij maar ik had ook gewoon echt zin om thuis weer aan de slag te gaan, terwijl ik gewend was er toch wel tegenop te zien om weer aan het werk te gaan.

Dag 22 Sentosa eiland

We brengen een dag door op Sentosa eiland. Een eiland voor de kust van Singapore waar zich heel veel activiteiten bevinden voor kinderen. Dan moet je denken aan Universal Singapore, een waterpark, Madame Tussaud etc. Maar tussen als die activiteiten is er ook ruimte voor groen en mooie stranden. In de blogs die ik van te voren had gelezen werd Sentosa vaak omschreven als een grote en erg dure speeltuin, maar ik vond beide best wel meevallen. Wij hebben er in ieder geval een hele fijne dag gehad.

Dag 23 Singapore dierentuinen

Omdat onze vlucht pas om middernacht gaat heb ik een programma bedacht voor onze laatste dag waarvan ik denk dat mijn dochter blij en actief blijft. Het is ook zo zonde om zo’n laatste dag maar een beetje rond te hangen in afwachting tot je naar huis gaat. We gaan dus naar niet één maar zelfs 2 dierentuinen.

In Singapore kan je heel goed met de metro reizen maar ik dit geval kies ik op de heenweg toch voor een grab taxi. Dan doe je er een half uur over in plaats van 90 minuten. Zo zijn we al om 9:00 bij de Singapore Zoo. Het is nog lekker koel en lekker rustig. Ik kende de dierentuin nog van mijn vorige bezoek aan Singapore en dit is echt één van de beste dierentuinen in Azië. Alle dieren hebben heel veel ruimte en er is veel groen. Wel vind ik de apen wat oververtegenwoordigd.

Na de Singapore Zoo gaan we naar de River Safari. Nog een dierentuin maar een stuk kleiner en meer gericht op zeedieren, al hebben ze hier ook panda’s. Ik vond deze dierentuin eigenlijk nog wel leuker maar wij vinden vissen dan ook erg mooi en leuk om naar te kijken.

Na de twee dierentuinen gaan we naar de Gardens by the Bay en het is prachtig. Wow, een enorme kas, je loopt binnen en er is een hele waterval. Je zou dit maar bedacht hebben. Aangezien we toch moeten opblijven zoeken we een mooie plek in het gras. Hier zitten al meer ouders en mevrouwtje kan even lekker rennen en met andere kindjes spelen. Zelfs een paar gezinnetjes met baby waarvan de kleine lekker slaapt in de Easy Walker buggy. We eten ons avondeten picknick style en om 19:45 start er een licht en geluid show. Wanneer het klaar is hoor ik naast mij een diepe zucht. Ja, dit is echt de moeite waard.

Dag 24 naar huis

Naar huis gaan gaat nog niet zo makkelijk. De laatste twee uur is het echt een uitdaging om mevrouwtje wakker te houden. Zeker in de bommelende metro. Maar ik kan haar en een backpack en dag rugzak echt niet dragen. Ze snapt dat en stapt dapper door, met de belofte dat ze zodra we door de douane zijn kan slapen.

Bij het inchecken van de bagage is de mevrouw wel erg lang bezig en ze roept haar supervisor. Ik heb er geen goed gevoel bij en inderdaad. Sorry, onze vlucht is overboekt. Blijkbaar (ik had het gemist) is er de dag ervoor een vliegtuigje van een luchtshow neergestort op Singapore airport waardoor er heel veel vluchten vertraging hadden of geannuleerd zijn. We krijgen tickets maar horen 45 min voor vertrek of we mee kunnen, of ze ons omboeken naar een KLM vlucht die dezelfde nacht nog gaat, of helemaal niet mee kunnen (die laatste kans is klein).

Wanneer mevrouwtje een plekje heeft gevonden en direct slaapt bedenk ik me dat die KLM vlucht zo erg nog niet is. Ik blijf nog wel 2 uur wakker en dan zijn we eerder op Schiphol. Maar uiteindelijk vliegen we toch gewoon met Finnair.

Ik vind mijzelf al stoer dat ik alleen op reis ben met mevrouwtje maar we zitten naast een moeder van een 8 maanden oude baby. Ze is al met haar zoontje uit Sydney gekomen en onderweg naar Stockholm met zijn tweetjes. We helpen haar zoveel mogelijk en gelukkig is het een lief jongetje.

Eenmaal aangekomen op Helsinki zit het ook niet mee. Er is een probleem met de stroom en we kunnen niet uitstappen. Na een half uur is dat opgelost en op onze volgende vlucht kunnen we door te veel sneeuw niet opstijgen. Dat duurt weer een drie kwartier. Lang leve de tablet! Uiteindelijk na nog een treinrit en een stukje lopen is het toch zover. We zijn weer thuis!

Bedankt voor het meelezen!

Over de meeste bestemmingen zullen nog uitgebreide blogs komen met praktische tips. Maar mocht je al binnenkort op reis gaan en ergens meer informatie over willen kan je altijd e-mailen op gezinopreis@gmail.com

Ook naar Zuidoost-Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast standaard reizen ook reizen op maat maakt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Fijn als je kind graag Nederlandse speelmaatjes heeft tijdens de vakantie. Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap. Mocht je liever met een groepsreis meegaan, lees dan hier de blog Groepsreizen met kinderen.

Wist je dat je tussen de Thaise en Maleisische eilanden kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top