Home / Inspiratie / Interview: India met dreumes

Interview: India met dreumes

Vorige week introduceerde we een nieuwe rubriek op Gezin op Reis. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zit er nou achter het verhaal? en zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze week toevallig weer een gezin dat samen naar India ging, alleen niet met schoolgaande kinderen maar met een dreumes. Peter en Yvonne hebben ook voordat de baby kwam al veel gereisd en net als wij een wereldreis gemaakt. We volgden hun website dan ook al langere tijd vanwege de leuke verhalen en professionele foto’s. Enorm leuk om te zien dat ze ook met kinderen gewoon lekker doorreizen. Voor geweldige foto’s en veel inspiratie moet je zeker een kijkje nemen op magicphotoworld.

Wie zijn jullie en waar ging de reis naartoe?

In de Kerstvakantie van 2013-2014 gingen wij terug naar India. Wij, dat zijn Peter en Yvonne, die al een aantal keren in de verschillende staten van India hebben rondgereisd en steeds weer terugkeren naar Rajasthan, waar we een straatkinderenproject bezoeken, waar we voor het eerst in 2008 een maand hebben meegeholpen en waar we begin 2009 zelfs getrouwd zijn. Voor het eerst gaat dit keer onze dochter mee: Vera Indiya. Onze reis startte met een nachtje Gurgaon (waar de luchthaven van Delhi ligt), waarna we met de trein naar Ajmer en met de taxi naar Pushkar doorreisden, voor een weerzien van enkele dagen met de kids van het project en de leider ervan, Ramsingh. Voor Vera een eerste kennismaking. Vervolgens hebben we een week met een auto met chauffeur rondgereisd door het platteland van Rajasthan, onder andere de omgeving van Kumbalgarh en Udaipur. Tenslotte sloten we af met nogmaals enkele dagen in Pushkar. Helaas was er alleen de Kerstvakantie quavrije dagen, dus bleef de reis ditmaal beperkt tot 2 weken.

India

Waarom heb je gekozen voor deze bestemming en op welke manier heb je gereisd?

Het was een reis van weerzien met de kinderen van het straatkinderenproject en in het bijzonder met het gezin Luhar, een gezin met 9 kinderen dat probeert het hoofd boven water te houden door ijzer te smeden op de markt. Sinds 2008 steunen we dit gezin en gaan hun twee jongste dochters Ganga en Asha naar een private school.

We namen veel kleding en speelgoed mee voor het project, wat nooit een probleem was, aangezien we zelf graag licht reizen. Dit keer was er echter een extra gezinslid met de nodige bagage en moesten we keuzes maken en slim zijn. Door Vera in een buggy op luchthavens en stations rond te rijden konden we zelf onze twee grote rugzakken op de rug, 1 vol met onze kleding en de ander gevuld met het speelgoed en kleding voor de kids daar.

De Deryan travel cot hingen we achteraan de buggy, net als onze cameratas, die op geen enkele reis ontbreekt. Zo konden we allebei nog net een koffertje met de nodige speeltjes, luiers en eten voorttrekken. Voor in India zelf, nadat we het grootste deel van de spullen bij het project hadden achtergelaten, hadden we de Ergo Baby Carrier bij ons: licht en opvouwbaar en erg handig voor kinderen vanaf hun geboorte tot 4 jaar.

India

Welke mooie ervaring wil je met ons delen?

Uiteraard was het superleuk om te zien hoe Vera reageerde op het land waar wij ons zo thuis voelen. Vanaf de eerste dag kraaide ze van plezier om de verkeerschaos, kleurrijke mensen en alle koeien, honden, apen, kamelen en andere dieren op straat. En de ontmoeting met de kinderen en het gezin in Pushkar: in het begin moest ze wel heel erg wennen aan alle aandacht die ze van iedereen kreeg, ze is best verlegen. Maar ook het reizen met de trein en de auto en de vele enthousiaste reacties waren geweldig.

Hoe vond je reizen met kinderen versus reizen met zijn tweeën?

Het reizen met een kind in India is heel anders dan toen we nog met z’n tweeën waren. We kozen luxere accommodaties en reisden deels met een auto met chauffeur. Voorheen gingen wij altijd met de lokale bus en sliepen we in middenklasse hotels. Hierdoor hebben we het gevoel verder van het land en de mensen verwijderd te zijn, soms alsof je door een TV naar het land keek. Dat was wennen en soms jammer.

Op andere momenten was dit helemaal niet zo, als we bijvoorbeeld met Vera in de rugdrager door een gehuchtje liepen, waar we op een boerenerf even pauzeerden en Vera met de lokale kinderen achter de geitjes en de kippen aanliep. Dit was dan juist weer een onvergetelijke ervaring, die je met z’n tweeën niet snel had opgedaan. Mensen staan nog veel meer voor je open als je met een kind reist en de reacties waren altijd enthousiast en spontaan.

India

Welke tips heb voor andere ouders die ook een soortgelijke reis willen maken?

Als je nog nooit in India bent geweest is het een erg overweldigend land. Bepaalde dingen zijn heel specifiek of kun je alleen regelen / kopen als je weet waarheen te gaan en welke mensen te benaderen.

Ik zou niet zo snel met een heel jong kind naar India gaan als ik daar nog nooit eerder was geweest. Maar juist doordat wij verschillende keren eerder waren geweest en heel goed wisten wat ons te wachten stond konden wij bepaalde keuzes maken, die ons tijdens de reis erg goed van pas kwamen. Zoals de reisroute, de keuze om met de trein van en naar Ajmer te reizen, een auto met chauffeur voor het overige deel van de reis en de keuze voor bepaalde rustigere plaatsen en overnachtingsmogelijkheden.

Voor iets oudere kinderen is India een fantastisch, kleurrijk land, met de wereld aan mogelijkheden wat betreft interessante plekken om te bekijken. Zorg dat je van te voren hebt uitgezocht welk respectabel ziekenhuis zich op (relatief) korte afstand van jou bevindt, zodat je altijd toegang hebt tot goede medische zorg, mocht er zich iets voordoen. In India worden Westerse mensen toch regelmatig ziek en uitdroging is bij (kleine) kinderen erg gevaarlijk!

Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door magicphotoworld

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders. Zoals dit gezin dat naar India ging voor het goede doel of Nepal in de kerstvakantie. Of ga direct naar al onze blogs over India.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top