Home / Reisinformatie / Europa / Albanie / Interview: onbekend Albanië met kinderen
albanie met kinderen

Interview: onbekend Albanië met kinderen

Ook in Europa zijn er nog genoeg landen waar je als avontuurlijk gezin je nieuwsgierigheid kunt bevredigen. Zo trok dit gezin tien dagen door Albanië!

Albanië als vervolg op verre reisbestemmingen

Na mijn eerste verre reis naar Peru en Bolivia was mijn reislust en nieuwsgierigheid naar de rest van de wereld aangewakkerd. Gelukkig heeft mijn vriend, en ondertussen man, Jeroen ook dezelfde passie voor reizen en samen hebben we gereisd naar China, India, Thailand, Sri Lanka, Marokko, Kenia, Tanzania, de Verenigde Staten, Mexico, Cuba, Guatemala, Belize, Nicaragua, El Salvador, Honduras en Colombia.

albanie met kinderen

Al voordat onze zoon Tijn 2 jaar geleden geboren werd, waren we ervan overtuigd dat we onze hobby met hem wilden voortzetten en hem laten zien hoe mooi en interessant de wereld is. Na wat voorzichtige vakanties met de auto binnen Europa, tijdens de eerste maanden na Tijn’s geboorte, wilden we ook met hem gaan vliegen.

albanie met kinderen

Tijn heeft gevlogen naar Kroatië, Thailand, Maleisië, Zweden en de Canarische Eilanden. Afgelopen meivakantie zou de laatste vlucht zijn dat Tijn nog 1 jaar oud is en hij een laatste keer op onze schoot mag meevliegen. Onze nieuwsgierigheid om nog meer in de omgeving van Kroatië te ontdekken en de verwachting voor een nog nauwelijks toeristisch land, trok ons voor tien dagen naar Albanië!

Huurauto en Airbnb in Albanië

Vooraf merkte ik dat er weinig recente reisboeken zijn over Albanië, waardoor ik me minder kon oriënteren dan anders. We besloten van tevoren een huurauto te regelen voor de hele vakantie. De prijs van de huurauto per dag, bleek evenveel te zijn als de huur van de autostoel per dag. Wij besloten zelf een autostoel mee te nemen. Voor ons verblijf kwamen wij uit op een Airbnb appartement in de omgeving van Dürres. Het aanbod op Airbnb is redelijk beperkt en de prijzen zijn laag. Bij het vliegveld in Tirana halen we onze huurauto op en moeten we even improviseren, omdat de tas met ondermeer de autostoel de krappe overstap in Wenen niet heeft gehaald en zal worden nabezorgd.

albanie met kinderen

Het blijkt al snel handig dat we ons goed voorbereid hebben voor onze eerste trip naar het appartement, want er is geen Europees netwerk en ook straatnaamborden en bewegwijzering ontbreken op de meeste plekken. Ook Google Maps (als je vooraf de kaart downloadt en de route in wifi gebied activeert) is niet altijd up-to-date.

De vooraf gekochte autokaart blijkt vaak niet gedetailleerd genoeg, waardoor het meteen al een avontuurlijke reis wordt om op basis van de aanwijzingen van onze gastvrouw het appartement te vinden (“je rijdt door een paar dorpjes, dan sla je na een aantal dorpjes linksaf bij een weg met bomen”). Het appartement bevindt zich op het Lura complex (bij het dorp Lalzit), een soort park met particuliere vakantiewoningen. Het park ligt aan het strand, is rustig, er is een toegangspoort met beveiliging en het park staat vol met indrukwekkende pijnbomen. Het huis is ruim met twee verdiepingen, een veranda en een eigen tuin en is kindvriendelijk met een kinderstoel, campingbedje, traphekjes, speelgoed en een kinderfiets.

albanie met kinderen

Albanië is onvoorspelbaar

Al snel merken we dat het verkeer in Albanië onvoorspelbaar is. Mensen lijken hun eigen verkeersregels te maken, dus het is constant alert zijn op onverwachte situaties zoals rechts inhalen, fietsers en voetgangers (soms met kinderwagen!) naast de snelweg, extreem langzaam verkeer (ook paard en wagen) en extreem snel verkeer, geen knipperlichten gebruiken en zelfs achteruit rijden op de snelweg.

albanie met kinderen

We hadden regelmatig bingo op onze eigen gemaakte bingokaart.   Er zijn relatief weinig wegen en snelwegen in Albanië en door de bergen zijn de reistijden groot. Over een afstand van 40 kilometer doe je al snel een uur. Een deel van onze wensen voor een dagtrip is daardoor afgevallen, omdat een bestemming reistijd van vier of vijf uur blijkt te hebben.  

Tijdens onze vakantie besluiten we één keer een trip maken met overnachting bij een homestay in de Unesco stad Berat. Slechts op een afstand van 90 kilometer, maar de reistijd is heen al minimaal 2 uur. Door te kiezen voor een overnachting hebben we wat meer tijd om de stad rustig te bekijken en om bij te komen van het intensieve auto rijden.

albanie met kinderen

De meivakantie: een prima periode voor Albanië

We zijn vertrokken in onze meivakantie en dat blijkt het begin van het vakantieseizoen in Albanië. Dit maakt het heel rustig overal, terwijl het weer zomers is (23 tot 28 graden) maar niet te heet. Je kunt al in de zee zwemmen, die op veel plekken aan de kust kalm is. Er is een fijn zandstrand om in te zitten en spelen. Veel strandtenten hebben een glijbaan of een schommel, al gaan ze zo te zien al enkele jaren mee. Neem genoeg zonbescherming mee, de zon is eind april, begin mei al erg krachtig.

Uiteraard wordt het erg gewaardeerd als je wat Albanees spreekt maar de taal is erg moeilijk. Er is leuk aanbod op YouTube als je een paar woorden wilt leren. Bereid je erop voor dat menukaarten, zelfs in toeristische gebieden (dat wil zeggen waar veelal Albanezen komen want we zien weinig andere toeristen) alleen een Albanese menukaart hebben en er maar één ober is die wat Engels praat. Een app op je telefoon kan helpen.

albanie met kinderen

Veel gerechten kennen we (deels) vanuit de Griekse, Turkse of Italiaanse keuken. Vooral het brood, de worstjes, het fruit zoals appels, peren, bananen en aardbeien, sap van perzik, oregano chips, friet en witte kaas smaakte onze dreumes goed. Ook zijn we verrast over het grote aanbod aan verse ijssalons! De mensen in Albanië zijn erg vriendelijk en behulpzaam, ze komen betrouwbaar over. Ze zoeken contact met ons zoontje en proberen hem aan het lachen en zwaaien te krijgen.

albanie met kinderen

Tips voor Albanië met baby of peuter

Een stad als Dürres, de tweede grote stad van het land heeft een mooi historisch centrum, maar is druk en niet overal buggyproof. Het meenemen van een looplint voor onze dreumes, waarbij jouw pols vastzit aan de pols van je kind, was voor ons op deze momenten echt een uitkomst. Hij vindt het niet fijn om constant hand in hand te lopen en hierdoor geef je hem wat bewegingsvrijheid, maar is hij wel veilig bij je in de buurt. Een schouderdrager of rugdrager is ook handig om mee te nemen, ook als je de natuur in wilt.

albanie met kinderen

Er zijn vooral kleine winkeltjes met een klein baby assortiment. Doordat in de tas die de overstap niet had gehaald ook de luiers zaten, hadden wij onze luiervoorraad niet meteen tot onze beschikking (wijze les voor onszelf: als je besluit een voorraad luiers voor de hele vakantie mee te nemen, verdeel dit dan over al je tassen!).

We hebben verschillende winkeltjes moeten bezoeken voordat we de goede maat hadden. Er bleek meer aanbod voor kleine, dan voor grote luiermaten. Er zijn voornamelijk lokale merken die iets minder zijn dan de kwaliteit die wij gewend zijn, maar die prima zijn. Qua babyvoeding in potjes of flesvoeding (beiden gebruiken wij niet) is er ook weinig aanbod en verstandiger om dit zelf mee te nemen.

De munteenheid in Albanië is de Lek. Alles, en met name de horeca, is een stuk goedkoper dan in Nederland. Voor avondeten op het strand ben je als gezin voor een hoofdgerecht, bijgerechten en drankjes per persoon ongeveer 20 euro kwijt. Veel restaurants hebben geen kinderstoel; het is handig om een stoffen opvouwbare kinderstoel mee te nemen.

Lees ook ons blog over Albanië met kinderen.

albanie met kinderen

Tips voor bezienswaardigheden in Albanië

Bezoek het historische centrum van de havenstad Dürres. Hier vind je het amfitheater, moskeeën, het oude badhuis en het forum.

Ga naar de hoofdstad Tirana. Sla dan in ieder geval niet het museum Bunk’Art over. De voormalig communistische leider Enver Hoxha heeft door het hele land bunkers geplaatst ter verdediging van het land. Je komt ze nog op veel plekken tegen. In Tirana is een grote bunker met wel 106 kamers gebouwd waar de leider naar toe zou kunnen vluchten als er een chemische aanval zou zijn. Het museum gaat helemaal door de bunker en het geeft je een goed beeld van de geschiedenis van het land. Tip: je gaat steeds verder onder de grond, dus neem wat warme kleding mee! Ook is er de mogelijkheid om Tirana vanaf boven te zien vanuit een kabelbaan (Dajti Ekspres). Verder is het Skanderbergplein mooi om te bezoeken en de aanliggende gebouwen te bekijken.

Berat is een erg mooie stad en begrijpelijk dat het een Unesco stad is. Voor ons was dit bezoek het hoogtepunt van onze reis. De bijnaam van de stad is ‘stad van duizend vensters’ en zodra je er bent begrijp je waarom. Bezoek het nationaal etnografisch museum en wandel door de oude stad helemaal naar het kasteel naar boven. Soms een flinke klim, maar een hele mooie wandeling. Eet op de levendige boulevard tussen de Albanezen tegenover het park, waar oude mannen avonden aan het schaken zijn. Wij hadden ook nog het geluk dat er een kermis was op het plein. Verder zijn er veel kerken en moskeeën te bezoeken

Albanie met kinderen

Bezoek het dorpje Kruja met zijn kasteel en bazaar. De weg er naar toe door de bergen is prachtig, al zorgde het helaas bij ons ook voor een kind met wagenziekte (sindsdien altijd een spuugzakje binnen handbereik gehouden in de auto).

Door het hele land zijn veel kastelen, kerken en moskeeën te bezoeken. Wij hebben het mooie kerkje Kisha e Shën Antonio aan de kust bezocht en zijn vanaf daar door de bergen en het groen naar kasteel Kalaja e Rodonit gewandeld.

Zoek een resort op als je een keertje wilt zwemmen.

Wij hebben weinig mogelijkheden gezien om een dierenpark te bezoeken, iets waar we onze zoon altijd blij mee maken. Er is weinig aanbod of het aanbod is dusdanig ouderwets dat het in onze visie in de buurt komt van dierenmishandeling. Gelukkig kwam er regelmatig een herder met een kudde geiten, schapen of koeien voorbij. Verder vooral kippen, één wilde schildpad en een paar apen in een speeltuin gezien.

albanie met kinderen

Nog een keer naar Albanië!

Wij willen zeker nog een keer terug naar Albanië om een ander gedeelte van het land te ontdekken. Ik ben fan van dit land want: – Het is maar een paar uur vliegen en voelt al ver weg – Het is in onze lente al zomers weer – Er zijn nog weinig toeristen en dat maakt het tot een avontuur – Het land heeft mooie natuur en cultuur – Het eten is lekker

Het is heel betaalbaar Mirupafshim (Tot ziens)!

Meer weten over Albanië, lees ook onze interview Albanië met een Lada of stedentrip Tirana met kinderen.

2 gedachten over “Interview: onbekend Albanië met kinderen”

 1. Beste Elke, dat klinkt erg leuk. Wij hebben nu een kleine van 8 maanden en oriënteren ons op een vakantie in Albanië. Heb je, los vd bezienswaardigheden die je noemt, nog jullie complete reisprogramma van destijds? Ik ben er erg in geïnteresseerd. Wij reisden zelf ook veel maar ik merk wel dat ik er aan moet wennen over hoe dit aan te pakken met een kleine.. Gelukkig geef je een aantal goede tips, dank daarvoor!

  1. Beste Ron,
   Sorry voor mijn late reactie. Deze vraag was mij even ontschoten, mogelijk ook omdat ik ondertussen een baby heb gekregen 🙂
   Hoe gaat het met jullie oriëntatie? Hebben jullie de knoop al doorgehakt om naar Albanië te gaan of zijn jullie er misschien in de tussentijd zelfs al geweest?
   Bedoel je met complete reisprogramma wat we precies elke dag gedaan hebben? Wij verbleven een week in Albanië en ik heb al onze activiteiten en trips verwerkt in bovenstaande blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top