Ben je net als ik benieuwd naar Europa’s jongste land? Ik bezocht Prizren met deze dagtour vanuit Tirana in Albanië. We hadden ongeveer vijf uur om de stad op ons gemak te bekijken. Het oude gedeelte is zo compact dat dit wel voldoende tijd is voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Prizren.
Met wat meer tijd zou je ook een uitstapje kunnen maken naar het Sharr Mountains National park. Maar Prizren is ook zo’n stad waar je prima mee kunt doen aan het lokale tijdverblijf en de hele middag op een terrasje kunt zitten. Dan is het toch lekker dat je je niet schuldig hoeft te voelen over het missen van echt belangrijke attracties, want die zijn er in mijn optiek toch niet.
Bezienswaardigheden Prizren
Fort Kalaja
Fort Kalaja is het opvallendste bouwwerk in Prizren. Zeker het eerste stukje van de klim is echt pittig, daarna wordt het pad wat minder steil. Eenmaal boven heb je uitzicht over de beregen en over de complete stad van Prizren.
In het fort zelf is niet zo heel veel te zien. Onder de grond zou nog van alles te ontdekken moeten zijn, want slechts een deel is opgegraven. Waarschijnlijk stond het eerste fort hier al in de 5e of 6e eeuw. Wat je nu ziet, is gebouwd door de Byzantijnen in de 11e eeuw. Alleen al voor het uitzicht moet je hier naartoe.
Church of de Saviour
Op de route naar het fort kom je langs de ruïnes van de Church of the Saviour. Tijdens ons bezoek was het hek gesloten, maar soms kun je binnen kijken.
De oude stad van Prizren
De oude stad van Prizren bestaat uit straatjes met kinderkopjes, heel veel koffiehuizen en restaurantjes en kleine winkeltjes. Ik ben verrast door hoe druk het hier is. Er zijn verschillende fonteinen in de stad waar je drinkwater kunt krijgen en tienerjongens spetteren elkaar hier nat. Mijn dochter wil natuurlijk ook meedoen. Wat betreft de sfeer is Prizren wel vergelijkbaar met het oudste gedeelte van Sarajevo. Al is Prizren veel kleiner, loop gewoon door de straatjes en dan kom je opeens nog een winkeltje tegen waar sieraden of schoenen op traditionele manier worden gemaakt.
Sinan Pasha Mosque
De meest opvallende moskee in het oude centrum van Prizren is de Sinan Pasha Moskee. Het is van binnen ook erg mooi om te zien. De moskee is bijna altijd open, behalve wanneer er gebeden wordt, dan ben je als niet-moslim even niet welkom. Op andere tijden kun je binnen kijken en fotograferen. Zorg wel dat je gepast gekleed bent, anders kom je niet binnen. Een hoofddoek is niet nodig, die krijg je van de dame bij de ingang.
Het Albanese Liga van Prizren museum
Het Albanese Liga van Prizren museum is een hele belangrijke plek voor Albanezen. In dit historisch museum leer je meer over de val van het Ottomaanse rijk op de Balkan. De Albanese Liga van Prizren waren een aantal mannen die streden voor onafhankelijkheid van de Albanees sprekende bevolking in het huidige Albanië, maar ook in Kosovo, Montenegro en delen van Griekenland.
Er zijn vooral oude foto’s te zien en een aantal documenten. Je hebt eigenlijk wel een gids nodig om het echt te begrijpen. Zelfs dan vond ik het als iemand zonder achtergrondkennis toch wel lastig om helemaal mee te krijgen waarom dit voor Albanezen zo belangrijk is.
In hetzelfde gebouw zitten ook enkele ruimten die gevuld zijn met traditionele kleding en voorwerpen. Jammer genoeg zijn die slecht onderhouden, sommige kostuums vallen half uit elkaar.
Archeologisch museum
Er zit ook een klein archeologisch museum in Prizren, in een gebouw dat vroeger een hamam was. Ook dit museum is vooral leuk voor de liefhebbers of voor wie tijd genoeg heeft om alle bezienswaardigheden in Prizren uitgebreid te bekijken. Vraag of je de klokkentoren mag bezoeken voor het uitzicht.
Lady of Ljevis kerk
Een van de bekendste bezienswaardigheden in Prizren is de Lady of Ljevis kerk, omdat deze samen met een aantal andere gebouwen op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Vanaf het oude centrum is het ongeveer tien minuten lopen. Ik ben hier zelf niet geweest, omdat de kerk volgens onze gids vaak niet open is in het weekend.
Andere kerken in Prizren
We kwamen ook langs allerlei andere kerkjes in Prizren, zoals de orthodoxe Church of St. George. Helaas waren ze allemaal dicht voor restauratie. Volgens onze gids zijn ze zelden open. Restauratie is ook een mooi excuus om een gebouw, dat mogelijk voor enige religieuze spanningen kan zorgen, niet te openen. In Kosovo is meer dan 95% moslim, katholieken en orthodoxe christenen vormen samen ongeveer 4%. In Servië (dat Kosovo nog steeds beschouwd als hun land) zijn die cijfers omgedraaid.
Onze gids is dan ook heel verrast om de katholieke kathedraal van our Lady of Perpetual Succour open te treffen. Het is al jaren geleden dat hij deze open heeft getroffen. Er staat net een bruiloft op het punt van beginnen en terwijl er op de aankomst van de bruid wordt gewacht, kijken we snel even binnen.
Speeltuin langs de rivier
Wanneer je, net als ik, Prizren met een kind bezoekt, dan is het een beetje zoeken naar dingen die ook voor hem of haar leuk zijn. Wanneer je het looppad langs de rivier volgt, loop je al heel snel stad uit. De rivier krult als het ware om de heuvel van het fort heen. Al snel kom je wat kleine restaurantjes tegen en een speeltuin. Ook zit hier een vaste mini-kermis met botsauto’s die super druk zijn met lokale jongeren.
Praktische informatie Prizren Kosovo
Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk. In tegenstelling tot veel van de andere landen uit voormalig Joegoslavië is Kosovo nog steedsgeen onafhankelijke staat volgens de definitie van de Verenigde Naties. Ondanks dat ze in feite wel zo opereren. Nederland en meer dan honderd andere landen heeft Kosovo inmiddels wel erkend, maar ze voldoen (nog) niet aan de 2/3 meerderheid die nodig is om als land lid te zijn van de Verenigde Naties. Servië beschouwt Kosovo als een provincie van hun land.
Ondanks dat dit allemaal wat lastig klinkt, is reizen in Kosovo veilig en zeker niet lastiger dan in andere landen in de regio.
In Kosovo betaal je met de euro, ondanks dat Kosovo geen lid is van de Europese Monetaire unie. Je kunt hier net als in buurlanden Albanië en Servië geen gebruik maken van roaming op je telefoon. Wifi is in veel restaurantjes beschikbaar.
Prizren is een goedkope bestemming, tenzij je tijdens een van de jaarlijkse festivals hier bent. Voor een simpele maar goede maaltijd in een restaurantje betaal je niet meer dan 5 à 10 euro.
Hoe kom je in Prizren, Kosovo?
Reizen naar Kosovo vanuit Nederland vraagt even wat planning. Pristina, de hoofdstad van Kosovo, heeft wel een vliegveld, maar er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Wel kun je vanaf Brussel of vanaf Düsseldorf rechtstreeks vliegen naar Pristina. Vanuit Pristina zijn er regelmatige busverbindingen naar Prizren die er een ruim anderhalf uur over doen.
Tijdens onze vakantie in Servië hebben we ook overwogen Kosovo te bezoeken. Er zijn rechtstreekse bussen tussen Niš en Priština, maar je moet dan dezelfde route weer terugnemen omdat Servië je bij deze grens niet uit stempelt. Een paar jaar geleden, toen er meer spanningen waren, werden reizigers soms geweigerd op deze route. Uiteindelijk hebben we dat dus niet gedaan.
Kosovo is goed bereikbaar vanuit zowel Skopje in Macedonië als Tirana in Albanië. Ik koos zelf voor een dagtrip naar Prizren vanuit Tirana. Dat is wel een lange dag, omdat je ongeveer 3 uur onderweg bent met de auto (enkele reis). Het is wel een prachtige route door de bergen. We hadden ook echt een goede auto en een fijne gids. Je kunt een dagtour naar Prizren hier boeken. Met de bus ben je langer onderweg en omdat er maar een beperkt aantal bussen per dag gaan, is een dagtrip geen optie. Je zult dan minimaal een nachtje moeten overnachten in Prizren.