Home / Reisinformatie / Europa / Albanie / Wat te doen in Gjirokastër, Albanië

Wat te doen in Gjirokastër, Albanië

Gjirokastër is een bergstadje vol eeuwenoude huizen. De hellende straatjes vol met klinkers en stenen historische huizen zijn heel charmant. In de toekomst zal Gjirokastër in Albanië wellicht een populaire toeristenbestemming worden.

Gjirokaster, Albanië

De oude stad staat al op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de goed bewaard gebleven Ottomaanse huizen. Nu is een klein deel van het centrum opgeknapt en zijn eeuwenoude huizen met respect gerenoveerd en omgetoverd in winkeltjes en restaurantjes. Maar loop je twee of drie straten verder, dan treedt het verval in en staan panden leeg. Helemaal beneden aan de heuvel vind je modern Gjirokastër en dit is waar tegenwoordig de meeste mensen wonen. Als toerist heb je hier niks te zoeken.

Gjirokaster, Albanië
Gjirokaster, Albanië

Hoewel Gjirokastër een hele vriendelijke uitstraling heeft, was er een ding dat ik echt niet prettig vond, namelijk de honden. Niet zo zeer de straathonden, die kom je ook elders in het land tegen, maar die zijn makkelijk weg te sturen. Al is het zeker belangrijk tijdens een vakantie in Albanië met kinderen om je kind te vertellen dat ze deze dieren niet mogen aaien. In Gjirokastër zijn er echter ook veel waakhonden. Enorme beesten die woest tekeer gaan en tegen de niet altijd even betrouwbaar uitziende hekken rondom hun tuin aanspringen. Diezelfde beesten houden je in ’s nachts ook uit je slaap.

Gjirokaster, Albanië

Bezienswaardigheden Gjirokastër

Kasteel van Gjirokastër

De meest interessant bezienswaardigheid in Gjirokastër is het hooggelegen kasteel. In het kasteel zit ook een museum dat bestaat uit een deel over de geschiedenis van Gjirokastër en een legermuseum. Het kasteel van Gjirokastër kijkt uit over het stadje. Het is direct duidelijk waarom juist hier deze vesting is gebouwd. Er zijn in de omgeving vondsten gedaan uit de prehistorie en het is zeker dat hier al in de Byzantijnse tijd een vesting was. Later namen de Ottomanen het gebied over. In het kasteel staan bordjes met informatie in het Engels over de geschiedenis van Gjirokastër.

Kasteel van Gjirokaster
Kasteel van Gjirokaster

Een van de opvallendste gebouwen binnen de muren is de klokkentoren, want daarvoor kom je ook nog een vliegtuig tegen. Een Amerikaanse vliegtuig dat hier (per ongeluk of als spionage missie) terecht kwam.

Mocht je het interessant vinden, dan kun je onder het kasteel een tour boeken door de koude oorlog tunnels. Wij hebben dit zelf niet gedaan.

Kasteel van Gjirokaster
Kasteel van Gjirokaster

Zekate Huis

Het Zekate huis was voor ons de laatste van de vier verschillende huizen die we bezochten in Gjirokastër. Het is de meest indrukwekkende en mocht je dus maar tijd hebben voor één van de huismusea in Gjirokastër, kies dan deze. De makkelijkste manier om er te komen is om de bordjes vanaf het kasteel te volgen.

Dit huis uit 1811 wordt voor een klein deel nog bewoond, de rest is door de eigenaar opengesteld voor toeristen. Vooral de rijk versierde trouwkamer maakt indruk. Bovendien heb je vanaf het balkon van het Zekate huis een van de mooiste uitzichten over de stad en het kasteel.

Zekate huis gjirokaster
Gjirokaster zekate huis

Skenduli huis

Een ander interessant huis museum is het Skenduli. Dit huis met drie verdiepingen bestaat al meer dan driehonderd jaar, maar de huidige vorm werd in 1827 gebouwd. Ook hier is een mooie trouwkamer, echter niet zo rijkelijk versierd als die in het Zekate huis. Helaas mag je in deze kamer geen foto’s maken. Sommige andere kamers zijn een beetje apart ingericht en doen eerder denken aan de communistische tijd dan de Ottomaanse tijd. Wat mijn dochter het meest boeiend vond, was het toilet (oftewel gat in de grond) uit die tijd.

Skenduli huis
Skenduli huis

Etnografisch museum

Het etnografisch museum is in uitstraling vrij vergelijkbaar met de eerder bezochte huismusea. Met als verschil dat hier meer historische voorwerpen te zien zijn. Er wordt jammer genoeg erg weinig uitleg gegeven bij wat er te zien is.

gjirokaster etnografisch museum
gjirokaster etnografisch museum

Kadare huis

Het Kadare huis vond ik de minst interessante van de verschillende huis musea in Gjirokastër. Dit is ook geen echt historisch huis, maar een na een brand grotendeels moderne creatie in historische stijl. In dit huis is de in Albanië beroemde schrijver Ismail Kadare opgegroeid. Maar als je deze persoon, net zoals ik, niet kent, maakt dit het huis niet interessanter. Gelukkig is ook hier de entree maar 200lek, net als in de andere huismusea . Mijn zesjarige dochter mocht overal gratis naar binnen.

gjirokaster Kadare huis

Hotel in Gjirokastër

In het moderne gedeelte van Gjirokastër zijn enkele grotere moderne hotels. Wat mij betreft is het veel leuker om in de oude stad in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gjirokastër te overnachten. Er zijn verschillende oude Ottomaanse die zijn omgebouwd tot hostel, guesthouses en boutique hotels.

Gjirokaster hotel

Wij overnachten zelf in de familiekamer van het Friends Guesthouse en Hostel. Een vriendelijk, goedkoop en klein hostel met een aardige lokale familie. De driepersoons familiekamer is heel netjes en heeft een fijne eigen badkamer. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

 Gjirokaster hotel

Wil je echt heel bijzonder overnachten? Kies dan een van de kleinschalige hotels in een historisch huis, zoals het Old Bazar 1790 met rijk versierde plafonds en inrichting in de stijl van vroeger. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Een andere populaire optie is het moderne Kerculla Resort, met familiekamers en een zwembad. Iets dat je verder niet tegenkomt in Gjirokastër. Het uitzicht is fantastisch en er is ook voldoende parkeerruimte voor wie met de auto een rondreis maakt door Albanië.

Vervoer van en naar Gjirokastër

Wil je een rondreis door Albanië maken? Kies je voor een vakantie in Albanië met een (huur)auto, dan kan parkeren in Gjirokastër nog best uitdagend zijn. De kleine weggetjes zijn steil en smal en daardoor vaak eenrichtingsverkeer. Informeer van tevoren bij je hotel of ze een parkeerplek hebben.

Kasteel van Gjirokaster

Met het openbaar vervoer is Gjirokastër goed bereikbaar. Er gaan meerdere bussen van en naar Sarandë aan de kust. Die doen er ongeveer anderhalf uur over. Naar Tirana kun je op een van de doorgaande bussen vanaf de kust stappen of een bus nemen vanuit Gjirokastër. Die vertrekken in ieder geval om 7:00, 8:00 en 9:00 en soms ook om 10:00 en later op de dag. Er is een soort busstation in Gjirokastër. De bussen vertrekken vanaf de kruising van de grote weg met de Rruga Valera. Je kunt hier in het kantoortje een busticket kopen. Je hotel kan ook even voor je bellen en een ticket reserveren. Ik had zelf niet verwacht dat het druk zou zijn en had geluk dat we om 8:45 nog net de laatste twee zitplekken konden krijgen. Anders nemen ze je vast wel mee, maar moet je staan.

Kasteel van Gjirokaster

Aan de overkant van deze kruising vertrekken de stadsbussen van het moderne en laag gelegen Gjirokastër naar de hogere stad. Ook staan hier veel taxi’s die je naar het oude gedeelte brengen. Geloof mij, omhoog lopen is echt geen optie.

Meer tips nodig voor je vakantie in Albanië? Lees ook ons blog over Tirana met kinderen of ga juist naar de kust en lees over Saranda in Albanië.

1 gedachte over “Wat te doen in Gjirokastër, Albanië”

  1. Stefanie Groote

    tip: hotel praga. overnachten in een ottomaans huis (neem de suite 4personen). het hotel heeft ook een zwembad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top