Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Amman met kinderen, wat te doen?

Amman met kinderen, wat te doen?

Benieuwd wat er te doen is in Amman met kinderen? Overweeg je een bezoek van een dag of twee aan Amman als begin of einde van je rondreis door Jordanië? Ik vind Amman leuk, maar ik snap ook dat er ook genoeg reizigers zijn die de hoofdstad van Jordanië overslaan.

Amman met kinderen

Het vliegveld van Amman is in de praktijk nog een behoorlijk eind buiten de stad. Afhankelijk van de files is het 30-50 minuten rijden. Zelf rijden is in Amman ook echt een flinke uitdaging vanwege de chaos. Al zijn de buitenwijken beter te doen dan de oude binnenstad. Veel reizigers kiezen daarom voor Madaba, een rustiger stadje dichterbij het vliegveld, als begin- en/of eindpunt van een reis door Jordanië. Zeker als je maar één week hebt in Jordanië moet je nu eenmaal keuzes maken.

Amman theater

Aan de andere kant vind ik Amman wel echt een toffe stad. Het heeft een oud centrum, vol leven en cultuur, maar ook echt moderne delen met wolkenkrabbers. Amman is veruit de grootste stad van het land en ook echt een kennismaking met het Jordaanse leven. Uiteindelijk is dat toch ook een doel van een vakantie in Jordanië met kinderen. Ik zou je aanraden om in ieder geval één dag uit te trekken voor het oude deel van Amman met de Citadel en het Romeinse Theater, welke beide gratis te bezoeken zijn als je een Jordan Pass hebt.

Wat te doen in Amman met kinderen?

Citadel van Amman

De citadel van Amman ligt op een enorme heuvel met dikke muren aan alle kanten. Als je hier de baas was, dan was je de baas over Amman. Verschillende culturen hebben hun stempel op de stad gedrukt, hoewel je daar elders weinig van ziet. Op de heuvel bevinden zich de meest interessante archeologische bezienswaardigheden van de hoofdstad.

amman citadel

Het meest fotogeniek is de tempel van Hercules. Van deze Romeinse tempel zijn een aantal zuilen gereconstrueerd en daar wil iedereen natuurlijk even mee op de foto. Ook het paleis uit de Umayad periode is nog goed herkenbaar. Dit is ook een geliefde plek om trouwfoto’s te laten maken.

Amman Citadel

Verder zijn er verschillende Byzantijnse kerken en fundamenten van nog meer tempels te zien. Je hebt hierbij wat meer fantasie nodig, maar gelukkig staan er overal bordjes met uitleg. Beneden in de stad is het chaotisch en druk, hierboven heerst rust. Dit samen met het mooie uitzicht over de stad maakt de citadel een prettige plek om rond te wandelen.

Amman Citadel

Het is vanaf downtown Amman een flinke klim naar de citadel. Ben je in Amman met kinderen, dan kun je beter voor 1JOD een taxi of Uber nemen. Terug kun je eventueel lopen via een aantal trappen, je komt dan bij het Romeinse theater uit.

Er is een klein restaurantje bij de citadel en ook een klein archeologisch museum. Eigenlijk is het niet meer dan een grote ruimte. De vondsten hier zijn niet heel bijzonder, denk aan oude olielampjes en veel potten. Enkele van de meer interessante stukken zijn replica’s.

Romeins Theater, Folklore museum en Nymphaeum

Ook het Romeinse theater is een bezoekje waard, vind ik zelf. Dit bouwwerk ligt midden in oud Amman en kun je vanaf de citadel goed zien liggen. Voor het theater is een groot modern plein. Klim lekker naar de top van het theater en geniet van het feit dat je in het mooie Jordanië bent.

Amman theather

Aan beide kanten van het theater vind je twee kleine musea, deze zitten net als het theater op de Jordan Pass. In het Folklore museum zie je veel traditionele kleding, terwijl het Museum of Popular Tradition laat zien hoe de bedoeïenen leven. Omdat het is opgezet met poppen, is dit ook met kinderen nog wel aardig om even te bekijken.

Amman Theater

Niet ver van het theater vind je het Romeinse Nymphaeum. Dit is een gedeeltelijk bewaard gebleven fontein. Vanwege restauratie werkzaamheden die al jaren plaatsvinden kun je het alleen vanachter een hek bekijken. Mocht het Nymphaeum open gaan, dan horen we het graag van je zodat we dit blog kunnen updaten.

Amman theather

Downtown Amman

Downtown Amman, het centrum van oud Amman, is een hele levendige wijk. Wanneer je de citadel, het Romeinse theater en het Jordan museum wil bezoeken, is het logisch om hier te verblijven. Kijk je ogen uit bij alle winkeltjes die van alles verkopen, van souvenirs tot schoenen. In deze wijk zijn natuurlijk ook verschillende restaurants te vinden.

Amman downtown

Een van de bekendere straten in dit deel van Amman is Rainbow Street, vanwege de streetart, kleurige paraplu’s boven de straat en de gezellige winkels en restaurantjes. Dit is een van hippere straten in het oude deel van Amman. Zeker in het weekend is het erg levendig.

Jordan Museum

Het Jordan Museum is een modern en interessant museum in Amman. Ben je in Amman met kinderen? Bezoek dan de leuke, interactieve tentoonstelling over Arabische uitvindingen op de eerste verdieping. Wel goed om te weten: deze tentoonstelling is in principe tijdelijk, al draait die al jaren en zal dit naar verwachting ook nog wel een paar jaar blijven. Mocht je anders ervaren, dan horen we het graag.

Amman jordan museum

Het Jordan museum vind je in de oude stad, ongeveer een kwartier lopen vanaf het Romeinse theater. Omdat de weg niet klimt, is dit ook met kinderen prima te doen. Onderweg kom je langs heel veel winkeltjes en door levendige straten.

Op de begane grond van het Jordan museum tref je de permanente collectie. Je ontdekt Jordanië, met aandacht voor de Paleolithische tijd, Brons/ijzer tijd, Hellenistische tijd, de Romeinen, de Nabateeërs en tenslotte de Islam. Een van de belangrijkste voorwerpen die je kunt zien in het Jordan museum zijn enkele van de Dode Zee rollen. In het museum is uitleg in het Engels en via displays kun je ook altijd nog meer informatie opvragen.

Ook voor kinderen zijn er wat dingen te doen. Zo kun je naam laten schrijven in allerlei verschillende schriften en die vervolgens uitprinten.

Amman jordan museum

In de centrale hal is een (tijdelijke) tentoonstelling over water- en energiegebruik. Deze vond mijn dochter leuk, omdat ze ook zelf dingen mag doen. Boven is ze helemaal blij. We beginnen hier met een verplicht filmpje. Het filmpje gaat over uitvindingen in de Islamitische periode en hoe weinig bekend die zijn vergeleken met Westerse uitvindingen en uitvinders.

Amman jordan museum

Het is wel een beetje chauvinistisch vind ik. Zo worden wel heel veel uitvindingen geclaimd die in mijn ogen nogal vergezocht zijn. Dat iemand bijvoorbeeld vleugels heeft bedacht is leuk, maar als je vervolgens je rug breekt omdat je uitvinding niet werkt, dan ben je in mijn ogen niet de uitvinder van vliegtuigen. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die ooit hebben bedacht dat ze willen vliegen.

Amman jordan museum

Niet dat dat voor kinderen wat uitmaakt, want die zullen zeker weten erg blij worden als na het filmpje de deuren open gaan en er opeens enorm veel te doen blijkt te zijn. Help zelf mee met fladderen zodat je toch kunt vliegen, teken een fantasiedier dat tot leven komt of ontdek waar een patiënt last van heeft en voer een operatie uit. Dit deel van het museum is het leukst met kinderen in de basisschoolleeftijd of in de eerste klassen van de middelbare school. Voor de echte kleintjes is het wat te ingewikkeld.

The Children’s Museum Jordan

“The Children’s Museum” is Amman’s versie van Nemo. Oftewel, een interactief wetenschapsmuseum waar kinderen zich prima een halve dag kunnen vermaken. Dit museum ligt niet in de oude stad, maar net als The Royal Automobile Museum aan het Al Hussein park in het noordwesten van Amman.

Amman Childrens museum

Ik bezoek het kindermuseum in Amman met mijn dan 9 jarige dochter in het weekend. Oeps, het is druk en er zijn heel veel gillende en enthousiaste kinderen. We lopen eerst maar even door en zoeken wat rustigere activiteiten op. Het fijne aan dit museum is dat alle uitleg ook in het Engels is. Hoewel heel veel dingen ook voor zichzelf spreken. Zo kunnen we botten opgraven, zien hoe een skelet fietst en door een enorm menselijk oor lopen.

Amman Childrens museum

Het is een mix van een wetenschapsmuseum met leerzame opstellingen en een kindermuseum waar je rollenspellen kunt doen. Zo kun je er winkelen, ervaren hoe het is om piloot te zijn of zogenaamd aan een auto klussen.

Amman Childrens museum

Gedurende de dag worden er meerdere activiteiten en shows georganiseerd, zoals de klimmuur beklimmen. Ook zijn er enkele workshops ruimtes waar je zelf wat kunt knutselen. Voor kinderen onder de zes jaar is er een apart gedeelte waar oudere kinderen niet mogen komen. Verder is er ook nog een tuin waar ook nog dingen te doen zijn, maar deze was tijdens ons bezoek niet geopend.

Amman Childrens museum

Het museum is modern opgezet en lekker afwisselend. Het is wel een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Nemo, dus geen dagvullende activiteit maar wel leuk voor een paar uur.

The Royal Automobile Museum

In het Automuseum in Amman vergaap je jezelf aan hele mooie en vooral dure auto’s. Ook als je normaal gesproken helemaal niet zoveel met auto’s hebt, is het toch interessant om hier een kijkje te nemen.

Amman Rotal Automobile museum

In het museum tref je auto’s aan van de koninklijke familie. De meeste waren eigendom van koning Hoessein, maar ook andere leden van het koninklijkhuis hebben een bijdrage geleverd aan de collectie. Vaak zijn de auto’s voorzien van foto’s of video’s met daarop het moment waarop de auto gebruikt werd. Zo zie je diverse auto’s die gebruikt zijn voor staatsbezoeken, trouwauto’s, de auto waarop koning Hoessein na terugkeer uit de kankerkliniek in de USA werd rondgereden en ook zijn begrafenisauto. Vaak gepolijste Rolls Royce’s, maar soms ook hele normale exemplaren.

Amman Rotal Automobile museum

Er staan ook genoeg snelle en zeldzame speeltjes, zoals een Porsche 959, Lamborghini Espada, BMW M1 Coupe en een Ferrari F40. Of wat dacht je van een motor waar maar één exemplaar van gemaakt is op basis van de film Tron. Dat is niet het filmvoertuig dat hier staat. In de Wadi Rum woestijn zijn films opgenomen, zoals Laurence of Arabia, Star Wars, The Marsian en Dune. Diverse voertuigen uit deze films kun je nu in het museum zien.

Amman Rotal Automobile museum

Naast auto’s zijn er ook veel motoren te bekijken in het museum. Hoewel mijn dochter helemaal niks heeft met auto’s vond ze al deze glanzende en vaak extravagante exemplaren toch erg boeiend. Ze heeft er alvast wat uitgezocht voor als ze later rijk is.

Amman Rotal Automobile museum

Kindvriendelijk hotel Amman

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Amman? Wij sliepen bij het Arab Tower hotel. Het fijne hier is dat er een 24-uurs receptie is, dat is in Amman best lastig te vinden. Aangezien we midden in de nacht aankwamen, was het voor ons een must.

Jordanie hotel amman tower

Het is een simpel hotel met kleine badkamers, maar wel schoon. Ze hebben er ook familiekamers en een appartement. De ligging is heel erg goed, vlakbij het theater. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Liever wat meer ruimte en moderner? Kies dan voor appartementhotel Nu Fifty Two. Moderne frisse appartementen op twee minuten lopen van Rainbow Street. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Jordanie Amman Boutique hotel

Mocht je niet in downtown Amman willen overnachten maar in de buurt van Mecca Street waar de autoverhuurbedrijven zitten, dan kan ik je The Conray Boutique Hotel aanraden. Een prima prijs/kwaliteit verhouding in een leuk buurtje met veel koffie en eettentjes. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top