Home / Nederland / Zuid-Holland / Dagje uit naar Archeon met kinderen

Dagje uit naar Archeon met kinderen

Geschiedenis beleven met al je zintuigen, dat is Archeon! Dit prachtige museum in Alphen aan de Rijn in Zuid Holland is zeker de moeite waard; het is zien, horen, ruiken, voelen en proeven van de geschiedenis van Nederland. In Archeon ontdek je de Nederlandse Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Wij gingen ernaar toe met onze kinderen van 5, 11 en 14 jaar. En alle drie waren ze enthousiast!

Archeon met kinderen

Archeon, een belevenismuseum voor het hele gezin waarbij de geschiedenis gaat leven

‘Dat zijn gekke bootjes, mogen we erin?’ We zijn nog maar net in het park en lopen via een bospaadje een prehistorisch kamp binnen. In één van de hutten laat een prehistorische jongen ons zien hoe hij met zijn werktuigen vuur kan maken. Maar het meeste dat trekt, zijn de boomstamboten waarbij een andere prehistorische man iedereen helpt veilig een rondje te kunnen varen. Onze jongste kijkt nog een beetje angstig toe naar de man in zijn bijzondere kleding. Maar al gauw komt ze erachter dat hij heel aardig is. Het valt mij op hoeveel de man ons kan vertellen, heel interessant voor wie meer wil weten van geschiedenis en ook zeker leerzaam voor onze oudste kids.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

Na het peddelen in de boot vervolgen we onze weg. Van het jagen en verzamelen zoals dat ging in het oude Limburg, komen we bij de eerste boerderijen van Friesland. In en om de boerderijen is van alles te zien, je krijgt echt een inkijkje in de geschiedenis. Zo gaat de lesstof uit de geschiedenisboeken ook echt leven! Door het gehele park zijn bij veel huizen en andere gebouwen waar mensen, de zogenoemde Archeotolken, in passende kleding bezig met werkzaamheden uit vroegere tijden. Het nodigt uit om een praatje te maken waarbij we horen wat ze aan het doen zijn en waarom. Weer wat geleerd! ‘Wat een aardige mensen hier allemaal,’ zegt onze middelste. En dat klopt; de Archeotolken weten waar ze het over hebben en zijn erg ingespeeld op de kinderen die het museum bezoeken.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

Archeon wil de geschiedenis levend maken en dat gebeurt echt door het gehele park. Met als klapper op de vuurpijl het spannende gladiatorengevecht in de arena. Het leuke is dat de kinderen als de nieuwe rekruten van het Romeinse leger naar binnen mogen marcheren. En vervolgens genieten van het gladiatorengevecht met een vleugje humor en natuurlijk spanning.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

Doe mee met de activiteiten in Archeon

Onze kinderen hebben bij de kassa een activiteitenpas gekocht voor € 4,25 (prijspeil 2019). Hiermee kunnen ze op verschillende plekken in het park een leuke activiteit doen (vijf in totaal).

In de Prehistorie hebben ze een lekker broodje gebakken boven het vuur, mochten ze een heuse Romeinse fibula en helm maken, maakten ze een kaarsje bij de Middeleeuwse imker en gingen ze een armbandje vilten bij de koopman. Dit is zeker een leuke aanvulling!

Archeon met kinderen

De activiteiten duren niet lang (rond de vijf minuten) en zijn niet ingewikkeld. Echt een voorbeeld van kleine moeite, groot effect. En meteen leuke souvenirtjes om mee naar huis te nemen. Mocht je geen activiteitenpas willen, dan blijft er nog steeds veel te doen in Archeon.

Want al wandelend van de Prehistorie, naar de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen zijn onze kinderen met een vlot over het water aan het gaan, verplaatsen we rollend een grote steen, leren ze boogschieten, doen ze mee aan de soldatentraining van de Romeinen enzovoort. Ook is er een nieuwe actieve speurtocht die je via een app kan doen.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

Restaurants in Archeon

Hoewel het boven de 30 graden is als wij er zijn, is het toch lekker om door het museum te lopen. Er is veel groen en de struiken en bomen geven veel schaduw. Omdat je zoveel huisjes en gebouwen in kunt, is dat ook lekker koel. Door het hele park heen zijn veel bankjes waar je even lekker kunt zitten en wat kunt eten of drinken. In het museum zelf zijn ook meerdere gelegenheden om wat te eten of te drinken. Van ijskraampje tot pannenkoeken eten in het klooster. Ook deze gelegenheden zijn helemaal in stijl, dus altijd al een pizza in een Romeinse herberg willen eten? Hier kan het! Op de website kun je al van te voren kijken wat je wil bestellen, de menukaarten staan online.

Archeon met kinderen

Niet helemaal in historische stijl is de speeltuin, maar natuurlijk wel heel leuk! De speeltuin heeft ook nog veel picknicktafels in de schaduw waaraan je gezinnen uitgebreid ziet lunchen met hun zelfmeegebrachte lunch.

Archeon met kinderen

Bijzondere evenementen in Archeon door het jaar heen

Door het hele jaar heen zijn er veel bijzondere evenementen waarbij verschillende thema’s centraal staan. Wat dacht je van De Grijze Jager dag (naar de gelijknamige populaire boekenserie), Romeinenweek, Prehistorisch weekend, Viking Festival, 14e eeuwse Jaarmarkt en nog veel meer! Kijk op de website voor alle evenementen en de data.

Mocht je je helemaal willen onderdompelen in de geschiedenis dan kan dat ook door een overnachting te boeken op de camping of te slapen in één van de Middeleeuwse huizen.

Archeon met kinderen

Praktische tips bij je bezoek aan Archeon met kinderen

Een dag Archeon is de geschiedenis samen ervaren. Alle drie onze kinderen vonden het erg leuk en we zijn ook de volle dag bezig geweest. Uiteraard heeft het museum meer betekenis voor oudere kinderen, maar omdat er zoveel te doen is, is het voor jongere broertjes en zusjes ook zeker een leuke dag!

Archeon met kinderen

Kijk even goed wanneer het park geopend is. In de winter is het minder vaak open dan in de zomer. Voor de actuele tijden bekijk de website.

Vanaf 4 jaar betaal je een entreeprijs. Er zijn ook gunstige familiekaarten te kopen. Ben je in het bezit van een museumkaart, dan heb je gratis toegang.

Thuis nog nagenieten van de geschiedenis? Misschien kun je iets moois vinden in de uitgebreide museumwinkel waar voor iedereen wel wat interessants te vinden is.

Lees ook onze andere blogs over openluchtmusea met kinderen.

Archeon met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top