Home / Nederland / Leukste openluchtmusea in Nederland

Leukste openluchtmusea in Nederland

Wat zijn nou de leukst openluchtmusea in Nederland? Een overzicht met natuurlijk het bekende openluchtmuseum in Arnhem maar ook een aantal toffe onbekendere opties. Want een dagje naar een openluchtmuseum is een leuk uitje voor het hele gezin en ook met opa en oma.

Veel openluchtmusea zijn gratis met de museumkaart wat het (wanneer je die hebt) ook nog een een heel betaalbaar uitje maakt.

openlucht musea nederland arnhem

Openluchtmusea in Nederland

1. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Het bekendste openlucht museum van Nederland is natuurlijk het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Voor mij een stukje jeugdsentiment omdat ik hier als kind vaak kwam.

Gelukkig is het openluchtmuseum in Arnhem wel met de tijd mee gegaan en nog steeds een van de leukste openluchtmusea in Nederland. Wat ze heel goed doen is speciale activiteiten per seizoen, waardoor je hier ook in de winter en de herfst een leuke tijd kunt hebben. Dit is niet alleen een leuk openluchtmuseum met kinderen, maar ook voor volwassenen is er genoeg te doen en zien.

openluchtmuseum arnhem

Dit mag dan een openluchtmuseum zijn er is sinds 2017 ook een erg leuk binnen gedeelte met heel veel interactieve games. Er zit wel een historische component aan zo moet je bijvoorbeeld varen tussen de Hanzesteden en piraten ontwijken.

Maak een ritje met de tram, bekijk hoe spullen werden gemaakt, of oefen zelf hoe het is om met speelgoed van vroeger te spelen. Als je uit gespeeld bent, kun je aan de poffertjes of wat eten bij een van de andere restaurants. Dit is echt een openluchtmuseum waar makkelijk een halve of zelfs een hele dag door kunt brengen.

openlucht musea nederland arnhem

Praktische informatie Openluchtmuseum Arnhem

Meer weten over dit openluchtmuseum? Lees ons blog over Openluchtmuseum Arnhem. Dit openluchtmuseum is het hele jaar door geopend maar niet alle dagen van de week. In de winter (behalve rondom kerst) zijn er minder activiteiten en daarom ook lagere entreeprijzen. Dit museum is gratis met een museumjaarkaart.

openlucht musea nederland arnhem

2. Het Archeon in Alphen aan de Rijn 

Geschiedenis niet zien, maar echt ervaren doe je in openluchtmuseum het Archeon. Bij binnenkomst moet je kiezen of je alleen rond wil lopen of ook een speurtocht wil doen of een activiteitenpas aan wil schaffen.

Archeon met kinderen

Met kinderen vanaf een jaar of vier adviseer ik je dat zeker te doen. Hartstikke leuk en hiermee mogen een onder andere een armbandje vilten en een kaars maken. Verder is ook genoeg te zien uit de prehistorie, middeleeuwen en Romeinse tijd. Het leuke aan het Archeon is dat ze best veel vrijwilligers hebben die in traditionele kledij rondlopen en gewoon aan het werk zijn. Op vaste tijden zijn er ook shows om te bekijken, zoals het gladiatorengevecht. Door die afwisseling in activiteiten blijft het Archeon leuk ook voor een tweede, derde of vierde bezoek.

Archeon met kinderen

Meer weten over het Archeon

Veel meer informatie over dit openluchtmuseum is te lezen in het blog over het Archeon. Archeon is het hele jaar door geopend, maar in de winter niet elke dag. Dit museum is gratis met een museumkaart, maar je betaalt wel extra voor bijvoorbeeld de speurtocht of andere activiteiten. Mocht je geen museumkaart hebben, kijk dan hier voor tickets. Handig omdat je vaak kosteloos kunt annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

Archeon met kinderen

3. Museumpark Orientalis in Berg en Dal

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. Wellicht ken je het nog wel onder de oude naam, het Bijbels Openluchtmuseum. Ook dit was een plek waar mijn ouders mij als kind graag mee naar toe namen. Tegenwoordig komen er meer wereldgodsdiensten aan bod. Er is een Joods dorp, een Arabisch dorp en een Romeinse straat. Je kunt hier op een leuke en leerzame manier meer leren over deze culturen en bijbehorende religies het christendom, het Jodendom en de Islam.

Ook hier zijn weer gemotiveerde vrijwilligers die in kledij van toen je kinderen meenemen in de tijd. Dit openluchtmuseum is ook mooi gelegen in de natuur.

openluchtmusea in nederland orientalis

Meer weten over Museumpark Orientalis

Wil je meer weten over Museumpark Orientalis, bezoek dan de website. Museumpark Orientalis is een aantal weken per jaar dicht en gaat alleen voor de kerstvakantie dan weer even open. Ook dit museum is gratis met een museumkaart.

openluchtmusea in nederland orientalis

4. Openluchtmuseum Kaap Skil op Texel

Voor een bezoek aan Kaap Sil mag je wel een aantal uur uitrekken. Dit openluchtmuseum is heel geschikt met kids, het heeft een groot binnen gedeelte dat hartstikke leuk en interactief is. Je begint in de kelder waar je via verrekijkers kijkt naar de grootste maritieme maquette ter wereld. De maquette bestaat uit 160 nagebouwde schepen, maar pas door het inzoomen met de verrekijker, zie je het prachtige handwerk en hoor je korte animaties en verhalen over het leven van toen.

In het buitengedeelte, het openluchtmuseum, is er onder andere een timmermanshuis, een bakkerij en het vissershuis te bekijken. Hier kun je zien hoe mensen nog niet eens zo heel lang geleden leefden. In de oude molen worden op vaste dagen demonstraties gegeven.

Texel met kinderen kaap skil

Praktische informatie museum Kaap Skil

Dit museum is extra leuk tijdens de vakantie dan zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Dit museum is het hele jaar door open, alleen soms gesloten op maandag. Ook dit museum is weer gratis met een museumkaart. Meer weten over dit museum, lees ons uitgebreide blog met tips voor een weekend of een week op Texel met kinderen.

Texel met kinderen

5. Hunebedcentrum en oertuinpark Borger

Ook Hunebedcentrum Borger in de buurt van Assen is een combinatie van een binnen museum met een buiten gedeelte. Je hebt hier het grootste Hunebed van Nederland, al is het niet meer de bedoeling om hier op te klauteren. In het Archeologisch museum leren we meer over de bouwers uit het verleden en bekijken we diverse grafgiften.

openluchtmusea in nederland borger

In het oertuinpark naast het museum kun je een wandeling maken langs tenten en huisjes. Van heel heel vroeger tot iets recenter. Zo’n tent gemaakt van dierenhuiden is niet alleen bijzonder om te zien maar ook om te ruiken. Kom je hier tijdens de schoolvakanties dan zijn de huisjes ook bewoond. Dan kun je ook zien hoe ze in de tijd vuur maakten, kleding en meer. Leuke extra hier is het blotenvoetenpad en natuurlijk kun je ook een langere wandeling maken in de omgeving.

openluchtmusea in nederland borger

Praktische tips Hunebedcentrum Borger

Meer weten over hunebedcentrum Borger, lees ons uitgebreide blog over Assen met kinderen. Ook dit museum is weer gratis met een museumkaart of koop hier je tickets online. Het Hunebedcentrum is bijna het hele jaar door open, behalve met de jaarwisseling en kerst.

openluchtmusea in nederland borger

6. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een van de bekendste openluchtmusea in Nederland. In het museum kom je verschillende ambachtslieden tegen zoals een “Urker visser” die vis aan het roken is. Je kunt hier onder de noemer ‘lekker werken’ verschillende werkzaamheden uitvoeren als kind zoals boter karnen.

Er zijn in de vakanties ook veel leuke activiteiten voor gezinnen te doen. Wij vinden de locatie van het Zuiderzeemuseum het leukste bij mooi weer wanneer alles open is. Dan kun je ook lekker spelen op de waterspeelplaats en rondlopen op het terrein. Hoewel er ook binnen museum is waar voor kinderen ook dingen te doen zijn een grote memory game.

zuiderzeemuseum

Praktische tips Zuiderzeemuseum

Het binnenmuseum is het hele jaar door open, het buitenmuseum niet. Check voor openingstijden de website of koop hier je tickets online. Ook dit museum is gratis met een museumjaarkaart. Lees onze uitgebreide blog over het Zuiderzeemuseum met kinderen.

zuiderzeemuseum

7. Het Limburgs openlucht museum Eynderhoof

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof is wat kleiner dan de meeste andere openluchtmusea in Nederland. Wat hier erg leuk is zijn de vele vriendelijke gepensioneerde vrijwilligers. Die helpen jouw en je kind ook graag om wat leuks te maken. Zoals een armbandje of een potje van klei. Daardoor moet je uiteindelijk toch wel een uurtje of twee uitrekken voor dit museum.

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

De huisjes die er staan komen met name uit de wat recentere geschiedenis. Uit de tijd dat je (overgroot) opa en om nog jong waren. Toen de meester nog met een stok op kinderhandjes mocht slaan en kaarten met de hand gedrukt werden.

Dit compacte museum heeft een gezellig plein met speeltuin en restaurant waar je natuurlijk Limburgse vlaai kunt eten.

openluchtmusea in nederland limbugs openluchtmuseum

Praktische tips openlucht museum Eynderhoof

Dit openluchtmuseum in Limburg is in de winter gesloten en ook in de zomer niet alle dagen open. Bekijk de website voor actuele openingstijden. Lees vooral ook ons blog over Noord-Limburg met kinderen voor meer leuke uitjes in de omgeving. Ook dit museum is weer gratis met de museumkaart.

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

8. De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is erg populair bij Aziatische toeristen. Je moet dus wel een beetje geluk hebben met je bezoek. Dit is Nederland zoals wij in het buitenland vaak worden gezien. Met een klompenmakerij, natuurlijk Zaanse huisjes en activiteiten zoals haring happen. Het is vooral ook heel grappig om te zien hoe toeristen hierop reageren.

openluchtmuseum zaanse schans

Praktische informatie de Zaanse Schans

Niet alle activiteiten zijn altijd open. Check daarom als je specifiek voor iets komt even de website. Voor veel activiteiten en ook voor bijvoorbeeld de rondvaartboot moet je betalen.

openluchtmuseum zaanse schans

9. preHistorisch Dorp in Eindhoven

In het preHistorisch Dorp in Eindhoven kun je een bezoekje brengen aan de Romeinen, maar zijn ook Middeleeuwse vakwerkhuizen. Ook hier zijn vrijwilligers die je helpen door middel van activiteiten de geschiedenis te ontdekken. Net als in het Archeon kun je boogschieten en een Romeinse mantelspeld maken. Veel activiteiten zijn alleen in het weekend of tijdens de schoolvakanties.

Pre Historisch dorp

Sommige vrijwilligers zitten alleen wat te veel vast in hun rol en vergeten dat het ook nog leuk moet zijn voor kinderen. Desondanks een leuk uitje waar je ongeveer twee uur voor moet uittrekken.

Pre Historisch dorp

In het weekend start ieder half uur een nieuwe historische workshop zoals bijvoorbeeld boogschieten en fibula (Romeinse mantelspeld) maken of een rondleiding. Ontmoet prehistorische boeren en middeleeuwse ambachtslieden.

Pre Historisch dorp

Praktische informatie preHistorisch dorp

Het PreHistorisch dorp is in de wintermaanden gesloten. Bekijk voor de openingstijden de website van het preHistorisch Dorp. Ook dit openluchtmuseum in Nederland is gratis met een museumkaart. Lees hier onze ervaring in de blog uitgebreide blog Terug in de tijd in het preHistorisch Dorp, Eindhoven.

Vind je dit blog leuk? Lees dan ook ons blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top