Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / As Salt, een sfeervol werelderfgoed stadje

As Salt, een sfeervol werelderfgoed stadje

As Salt is de nieuwste Unesco Werelderfgoed bestemming van Jordanië. Het is geen historische site, zoals je in dit land dat bekend staat om de oudheden en geschiedenis zou verwachten. As Salt werd in 2021 een Unesco werelderfgoed site als plaats van tolerantie en stedelijke gastvrijheid.

Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar ook een beetje zweverig. Het komt er op neer dat zowel nu als in het verleden inwoners van de stad tolerant zijn en waren richting verschillende geloven, zoals de Islam en het Christendom. Dat komt ook terug in de gebouwen. De historische kern is een mix van Europese art nouveau en neokoloniale stijlen. As Salt was in de Ottomaanse tijd een bloeiende handelsstad en heeft nu ook nog een levendige straat vol winkeltjes.

As Salt

Die sfeer en gastvrijheid wilden we natuurlijk ook wel ervaren. Het aanbod aan hotels in As-Salt is nog heel beperkt, zo kun je terecht bij Jordan Heritage Madhafa. Er zijn ook wat locals die een kamer verhuren, vraag hiervoor ter plekke even rond. Of net buiten Salt zit het Mountain Breeze Lodge & Resort.

Je kunt As Salt ook bezoeken als dagtripje. Het is vanaf vanaf Amman, Madaba of de hotels aan de Dode Zee een (ruim) uur rijden. Wil je parkeren in As Salt, dan is de beste parkeerplek de parkeerplaats tegenover het Al Gherbal Restaurant. Ook kun je hier parkeren langs de straat. Je loopt dan zo Hamman straat in.

As Salt

Wat te doen in As Salt?

As Salt was de eerste hoofdstad van Jordanië, maar de hoofdstad werd al snel verplaats naar Amman. Vergeleken bij Amman is het een slaperig stadje, maar juist dat maakt het misschien wel zo fijn om rond te lopen.

As Salt

Harmony Trail

Er is in As Salt een wandelroute uitgezet, genaamd het Harmony Trail. Daar komen we zelf pas achter als onze tijd er al bijna opzit. Het is dus slim om eerst even naar het bezoekerscentrum te gaan. Hier kun je een kaart halen voor het Harmony Trail. Je kunt hier ook experiences boeken, zoals een maaltijd bij een lokaal gezin of een wandeling met gids. Bekijk de website voor meer informatie. Ook lees je hier meer over het Daily Live Trail dat meer vertelt over de verschillende winkels, cafeetjes en Turkse badhuis in Hamman street.

As Salt

As Salt heeft veel hoogteverschil, niet ideaal met jonge kinderen. Als je alleen het eerste deel van de route doet met Hamman Street en de twee musea, dan hoef je niet te klimmen en krijg je ook een leuke indruk van dit werelderfgoed stadje in Jordanië.

Op de route kom je langs verschillende uitkijkpunten. Ook kom je langs verschillende historische huizen, kerkjes zoals de Al Khader kerk en de Orthodoxe Virgin Mary kerk, de grote moskee van As Salt, maar ook langs een ziekenhuis gebouwd op de resten van een Romeins badhuis. Een kaart is wel zo handig, zodat je wat meer informatie hebt over wat je ziet, hoewel er onderweg ook wel bordjes staan. Indien je gepast gekleed bent, mag je binnen kijken in de moskee, de kerkjes zijn wisselend geopend. Trek twee tot drie uur uit voor je bezoek aan As Salt, inclusief tijd voor een hapje en een drankje.

As Salt

Hamman Street

De gezelligste van As Salt is Hamman street. Het is echt een sfeervolle souq met groente, fruit maar ook heel veel kleding en huishoudelijke goederen. De straat is deels overdekt door doeken. We kijken onze ogen uit. Meer nog dan in Amman zie je hier op een klein oppervlakte hoe mensen in Jordanië hun boodschappen doen. Er is een enkele winkel die souvenirs verkoopt, maar voor nu is het echt nog een lokale winkelstraat.

As Salt

Van de groente en fruit shop waar alle geuren zich mixen tot de parfum winkel waar je naast de bekende merken ook nog steeds traditionele lokaal gemaakte parfums kunt kopen.

Iskanderi as salt

Aan het begin van de straat zijn wat koffiehuizen te vinden, zoals het Al Gherbal Restaurant. Dit zijn ook nu nog plekken waar mannen bij elkaar komen om koffie te drinken. Aan het einde van de straat zijn drie leuke sfeervolle restaurants waar je terecht kunt voor wat drinken of een simpele lunch, zoals het kleurige Iskanderani café waar je lekker kunt zitten en mensen kijken. In een historisch gebouw dat meer dan160 jaar oud is. Kijk vooral ook even binnen, want de traditionele inrichting is erg interessant. Helemaal aan het eind ligt Aktham’s 1881 Café met dakterras en naast het Abu Jaber museum vind je Beit Zamank Ya Salt met traditioneel eten.

Iskanderi as salt

Abu Jaber museum

Aan het einde van Hamman Straat zit het Abu Jaber museum. Een klein museum dat met de Jordan Pass gratis te bezoeken is. Het is wel aardig om even binnen te kijken.

Abu Jaber museum

Het is een historisch huis met enkele mooie kamers. In het museum zelf gaat het onder andere over de geschiedenis van As Salt. Hoe rijke handelaren vroeger leefden in het stadje. Er zijn niet echt hele bijzondere dingen te zien, maar het geeft toch net wat meer gevoel en informatie over het stadje.

Abu Jaber museum

As Salt Archeologisch museum

Het andere museum in As Salt is het Archeologisch museum. Ook deze is gratis te bezoeken met een Jordan Pass. Het is een klein museum en zeker niet te vergelijken met het Jordan Museum in Amman. Als je interesse hebt in archeologie is het wel leuk om even binnen te kijken. Ook dit museum zit in een historisch gebouw. Het gebouw is net zo interessant als de tentoongestelde vondsten, dat zijn vooral potten, olielampjes en andere gebruiksvoorwerpen.

As Salt Archeologisch museum

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Jordanië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top