Ben je op zoek naar de ideale route voor jullie rondreis door Jordanië? Dat kan ik je helpen. Ik bezocht Jordanië twee keer. De eerste keer reisden we bijna drie weken door het land, de tweede keer een week. Van backpacken door Jordanië tot een familiereis Jordanië.
Van de zes Unesco Werelderfgoed sites in Jordanië hebben we er vijf gezien, waaronder ook minder bekende plekken, zoals As Salt en Quseir Amra. Alleen Um er-Rasas ontbreekt nog. Ook bezochten we een groot aantal natuurreserves in Jordanië. We wandelden door Dana Natonal Park en sliepen in Kerak. We bezochten dus niet alleen het populaire Petra en Wadi Rum, maar gingen ook naar minder bezochte delen van het land, zoals de oostelijke woestijn. Oftewel, ik deel niet gewoon mijn eigen route door Jordanië, maar weet wat echt tof is en wat net iets minder bijzonder is.
Hoeveel dagen heb je nodig voor de ultieme rondreis door Jordanië?
Er zijn diverse blogs die claimen dat ze de ultieme route door Jordanië voor je hebben. De ultieme route zal echter ook altijd afhankelijk zijn van je interesses, de vluchttijden en de periode van het jaar dat je op reis bent. Zo was het groene Jordanië met veel bloeiende planten in april echt anders dan het droge Jordanië in oktober.
In één week kun je enkele van de belangrijkste hoogtepunten zien, maar mis je ook echt ontzettend veel. Mocht je echt maar een week hebben, lees dan ook mijn blog over Jordanië in de herfstvakantie met een suggestie voor een route door Jordanië in een week.
Drie weken zal voor veel mensen toch wat te lang zijn. Je hebt immers maar een beperkt aantal vakantiedagen. Voor een langere vakantie wordt Jordanië ook vaak gecombineerd met Israël. Daarom ging ik op zoek naar de ideale route die je in twee weken kunt doen. Een route die ook perfect is voor bijvoorbeeld de meivakantie of de kerstvakantie. Met hier en daar wat suggesties, zo zal je als duikliefhebber bijvoorbeeld toch wat extra tijd in Aqaba willen plannen, terwijl je met hele jonge kinderen ook wat lange reisdagen wil vervangen voor een extra rustdag.
Hoe reizen tijdens je vakantie in Jordanië?
Deze route is erop gebaseerd dat je op reis gaat met een huurauto. Jammer genoeg is het openbaar vervoer in Jordanië vrij beperkt. Heel veel boeiende bestemmingen zijn niet of lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Tijdens onze eerste Jordanië reis hebben we wel deels met het openbaar vervoer gereisd, waarbij we ook een stuk moesten liften en een privé taxi moesten huren. Inmiddels is er zelfs nog minder openbaar vervoer dan toen.
Ik huur zelf altijd graag bij Sunny Cars, omdat je dan geen gedoe hebt met extra onverwachte kosten.
Georganiseerde reis naar Jordanië
Mocht je nou zelf niet willen rijden, dan kun je ook kiezen voor een georganiseerde reis naar Jordanië. Er zijn verschillende organisaties die (familie)reizen naar Jordanië organiseren. Het is duurder dan alles zelf doen, maar ook wel erg makkelijk. Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van de route van de Sawadee Jordanië. Ook Koning aap heeft een reis door Jordanië of check bijvoorbeeld de familiereis Jordanië van Djoser. Bij 333Travel kan je niet alleen profiteren van een fantastische fly and drive, maar ook kiezen voor een privéchauffeur en minibusje om comfortabel rond te reizen.
Route Jordanië
Dag 1: Aankomst Madaba of Amman
Hoe je eerste dag in Jordanië eruit ziet, hangt absoluut af van je vluchtschema. Ideaal gezien vertrek je in de ochtend vanuit Nederland. Je haalt dan de huurauto op en rijdt hiermee in een half uurtje naar Madaba. Madaba is dichterbij het vliegveld dan Amman en in tegenstelling tot Amman kun je hier prima rijden.
Veel vluchten komen echter midden in de nacht aan. In dat geval kun je beter een taxi nemen naar Amman en pas op een later tijdstip, als je uitgerust bent, je huurauto ophalen. Geen zorgen, later in het reisschema zijn er nog twee opties om alsnog naar Madaba te gaan. Het Arab Tower hotel is een prima budgetoptie met 24-uurs receptie en ideale ligging.
Dag 2: Amman
Vandaag heb je direct een volle dag in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Heb je in Madaba geslapen? Dan kun je met de bus naar Amman. Bussen gaan de hele dag door en vanaf het busstation in Amman kun je met de nieuwe BRT stadsbussen naar het Jordan Museum BRT Station. Dan ben je echt in downtown Amman en is het nog een klein stukje lopen (of met een Uber/taxi) naar de beste bezienswaardigheden van Amman. Je bent ongeveer een uur onderweg (enkele reis).
Heb je in Amman geslapen en was het een kort nachtje, dan kun je rustig opstarten.
Naar de citadel neem je sowieso het beste een taxi of Uber, zodat je niet omhoog hoeft te lopen. Naast de citadel mag je ook het oude Romeinse theater niet missen. Verder is het leuk om door downtown Amman te lopen, lekker te eten en de vele winkeltjes te bekijken. Heb je nog energie over? Ga dan ook nog naar het Jordan museum, een van de beste musea van het land.
Voor meer informatie lees je mijn blog over Amman met kinderen.
Dag 3: Kings Highway met stop in Kerak
Als je dat nog niet gedaan hebt, haal je vandaag eerst je huurauto op. Vandaag rijd je de Kings Highway. Een hele mooie rit over een niet al te drukke weg. Een super kennismaking met de mooie natuur van Jordanië.
Geloof echter de tijden op Google Maps niet. Je bent een stuk langer onderweg dan wordt aangegeven. Zeker wanneer de wintertijd is ingegaan, moet je echt wel voor 10.00 uur vertrokken zijn.
De eerste stop op de route is in Kerak bij het enorme kruisvaarders kasteel. Dit is een van de plekken in Jordanië waar het wel de moeite waard is om een gids in te huren. Dankzij een gids gaan het kasteel en alle catacomben echt leven. In Kerak kan je ook prima lunchen, verder zijn er op de route namelijk niet echt veel leuke opties.
Aan het eind van de middag kom je aan in het plaatsje Dana.
Dag 4: Wandelen in het Dana National Park
Wandelen in het mooie Dana National Park. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt lopen. Start vroeg om de ergste hitte voor te zijn. Mocht je echt graag een lange hike willen maken, schrap dan elders in je reisschema een dag en maak de wandeling van Dana naar Feynan ecolodge. Slaap daar een nachtje en de volgende ochtend brengen ze je weer terug naar Dana.
Dit kan alleen met tieners, met jonge kinderen kies je beter voor een van de kortere wandelroutes in het bovenste deel van het park. Je kunt dan in de ochtend een mooie wandeling maken. Na een lunch in Dana rijd je in een uur naar Petra toe. Eventueel kun je onderweg nog stoppen bij Shobak kasteel of verken alvast Little Petra.
Dag 5 en 6: Petra
In een route door Jordanië zal Petra nooit ontbreken. Dit is absoluut een hoogtepunt van je reis door Jordanië. Trek minimaal twee dagen uit voor de in de rotsen uitgehakte stad van de Nabateeërs. Op deze manier kun je zowel het centrale deel van Petra ontdekken als enkele van de rustigere hikes doen in Petra.
Vooral die wandelingen zijn voor mij echt een hoogtepunt van je tijd in Petra. Petra is gewoon prachtig en niet alleen de plaatjes die we allemaal wel kennen, maar ook zeker de natuur. Als je op zaterdag of zondag uit Nederland vertrekt, komt het nu ook precies goed uit dat je Petra at Night (op maandag, woensdag en donderdag) kunt bijwonen.
Ga je met hele jonge kinderen of wil je gewoon echt alles uit Petra halen, dan kun je kiezen voor een derde dag in Petra. In dat geval moet je zeker ook een van de wandelingen maken die je alleen met een gids kunt doen. Lees ook mijn uitgebreide blog over Petra met kinderen. Het Nomad Hotel is een gezellig hostel met familiekamers en goede ligging.
Dag 7: Wadi Rum
Over mooie natuur gesproken: ook Wadi Rum is een must om te bezoeken tijdens een rondreis door Jordanië. Van Wadi Musa (Petra town) naar Wadi Rum is het ook maar twee uur rijden. Je hebt hier dus nog bijna de hele dag om met de bedoeïen op stap te gaan. Dat doe je niet met je eigen auto, maar in een truck of jeep met 4WD.
Vannacht zie je een fantastische sterrenhemel en slaap je in een tent. Je eet een lokale maaltijd en meestal is er in de avond muziek en dans. De volgende ochtend is er nog tijd genoeg om de woestijn wakker te zien worden. Beklim de rode duinen en ontdek de geheime paadjes tussen de rode rotsen.
Dag 8 en 9: Aqaba
Vanuit Wadi Rum Visitors Centre naar Aqaba is het maar een uurtje rijden. Als je het grootste deel van de dag nog in Wadi Rum doorbrengt, kun je vervolgens slapen in Aqaba. Nu is het tijd voor een chill dagje. Jammer genoeg kun je op de publieke stranden niet in bikini liggen.
Je hebt drie opties. Buiten Aqaba kies je voor een van de luxe hotels met zwembad en privé strand. Of kies voor een simpeler duikhotel met zwembad, check wel even of kinderen welkom zijn, want dit is niet altijd het geval. Of verblijf bij een hotel in Aqaba zelf en ga daar een dagje naar een beachclub waar je gebruik kunt maken van het privé strand en de zwembaden. Je kunt hier ook snorkelen, duiken of een boottocht maken met een glass bottom boot.
Aqaba heeft best een aardig winkel gedeelte, maar het is verder niet een super boeiende bestemming. Bovendien zijn de hotels met zwembad gewoon echt best duur. Daarom zou ik ook kiezen voor maar één volledige dag in Aqaba. Tenzij je een duiker bent, dan is het wel echt de moeite om nog een dag of twee langer in Aqaba te blijven. Of wanneer je met jonge kinderen gaat die meer behoefte hebben aan rust. In dat geval zou ik aanraden om te kiezen voor een van de luxere hotels.
Dag 10: Madaba of Azaq
Vandaag is een van de langste en minst interessante rijdagen van je tijd in Jordanië. Je bent 4 tot 5 uur onderweg over de vrij saaie, maar snelle desert highway. Je hebt twee opties. Je kunt overnachten in Azaq, maar hier is eigenlijk maar één goede overnachtingsmogelijkheid, namelijk Azraq Lodge. Ben je vooral een natuurliefhebber, dan zou ik hier voor kiezen, maar boek wel op tijd.
Je kunt ook overnachten in Madaba. Zeker als je hier nog niet bent geweest op je eerste dag zou ik daarvoor kiezen. Het is ook mogelijk om op weg naar Madaba te stoppen bij Unesco Werelderfgoed site Umm ar-Rasas, dat is niet al te ver om.
Madaba is een aardig stadje waar je goed kunt eten na je rijdag. Bovendien kun je hier diverse kerken met mozaïeken bekijken. Je hebt aan paar uurtjes genoeg om Madaba te verkennen. Niet ver vanaf Madaba kun je Mount Nebo bezoeken. Dit is interessant vanwege het mooie uitkijkpunt en vanwege de historische waarde. Dit is waar Abraham het beloofde land zag liggen.
Kies je voor overnachten in Azaq, dan doe je vandaag alvast het eerste stukje van de woestijn kastelentour van dag 11.
Dag 11: Woestijn kastelentour
Je gaat nu een deel van Jordanië ontdekken waar relatief weinig toeristen komen. Dat is jammer, want juist de komende dagen zul je zien dat Jordanië dus echt meer is dan Petra en Wadi Rum. Je gaat van de woestijn naar het groene deel van Jordanië.
In mijn ideale route door Jordanië start je vanuit Madaba en rijd je via Quseir Amra, Azraq en Umm El Jimal naar Jerash. In pure reistijd is dit zo’n 4 uur. Dus ook vandaag is een lange dag, maar wel met boeiende stops onderweg.
Quseir Amra staat op de Werelderfgoedlijst. Het is een klein woestijnkasteeltje met hele mooie en goed bewaarde muurschilderingen. Umm el Jimal is een Romeinse stad gebouwd uit zwart vulkanisch basalt steen. Daardoor heeft het een totaal andere sfeer dan de Romeinse steden die je kent.
Het is onmogelijk om alles op de route te zien. Naast deze drie stops zijn er ook nog een aantal andere woestijnkastelen, eigenlijk meer forten. Er liggen ook twee nature reserves op de route. Hiervan zijn de Azraq Wetlands het makkelijkste om zelfstandig te bezoeken, er is hier een korte wandeling van ongeveer een half uur te lopen. Voor het Shawmari Wildlife Reserve heb je een halve dag nodig, dit kan alleen als je in Azraq hebt geslapen.
Aan het eind van de dag kom je aan in Jerash.
Dag 12: Jerash
Na de afgelopen twee dagen met veel autorijden, hoef je vandaag maar weinig te rijden. In de ochtend begin je met een bezoek aan de Romeinse stad Jerash. Zeker weten is dit de grootste en meest interessante Romeinse stad van Jordanië. Veel reizigers kiezen of Jerash of Wadi Rum als hun tweede hoogtepunt van Jordanië na Petra. De overblijfselen hier zijn echt heel indrukwekkend.
Na de (late) lunch verlaat je Jerash en rijd je in 30 minuten naar Aljoun. Hier ziet Jordanië er nog groener uit, met heuvels vol olijfbomen. In Aljoun kun je het kasteel bezoeken. Nu eens een keer geen kruisvaarder kasteel, maar een islamitisch kasteel.
Je kunt in Aljoun zelf overnachten, maar het is leuker om te kiezen voor een van de vakantiehuizen en bijzondere accommodaties in de natuur rondom Aljoun. Jammer genoeg zijn deze bubbles waar je slaapt onder de sterren alleen voor volwassenen. Je kunt ook nog een wandeling maken in het Aljoun Forest Reserve.
Dag 13: Umm Qais, de Jordaan en de Dode Zee
Vandaag staat er nog een laatste Romeinse ruïne op het programma. Umm Qais ligt helemaal in het noorden op ongeveer een uur rijden vanaf Aljoun. Vooral de ligging maakt deze Unesco Werelderfgoed site erg mooi. Je kunt zelfs het meer van Galilea zien. In de lente staat het hier vol met bloemen en ruikt het heerlijk.
Vervolgens rijd je langs de Jordaan richting de Dode Zee. De route van Umm Qais naar de hotels aan de Dode Zee is ongeveer tweeënhalf uur, maar er zijn onderweg meerdere stops die je kunt maken. Voor nog meer Romeinse ruïnes kies je voor Pella. Ben je religieus geïnteresseerd, kies dan voor de Bethany beyond the jordan, de doopplek van Jezus. Of mijn persoonlijk favoriet: ga voor een (late) lunch en verkenning van het werelderfgoed stadje As Salt.
Lees ons uitgebreide blog over As Salt, een sfeervol werelderfgoed stadje, voor nog meer inspiratie.
Als je het budget ervoor hebt, kies dan voor een nacht in een van de resort hotels aan de Dode Zee. Zo lekker om nog even te zwemen in de middag en met de ondergaande zon te drijven in de Dode Zee. Het Dead Sea Spa Hotel is een van de betaalbaarste opties en ze hebben er een zwembad met glijbaan.
Mocht dit boven je budget zijn, kies dan voor Madaba en bezoek de (ook betaalde) beach aan de Dode Zee. Hier mag je alleen niet in badkleding.
Dag 14 (eventueel 15): Dode Zee uitstapjes
Wat je de laatste dag doet, hangt wederom af van je vluchtschema. Vanuit de Dode Zee resorts rijd je in een ruim uur naar het vliegveld. Of neem de interessantere route met een stop bij Mt Nebo als je ruim twee uur hebt. Of als je nog niet in Madaba was geweest, dan kan dat vandaag ook prima, je komt er dan toch langs.
Als je nog een halve dag of hele dag hebt en is iedereen 18+ dan raad ik een trip naar Wadi Muijib aan. Je kunt hier in de zomermaanden een supergave wandeling maken door een kloof met water. Met jonge kinderen wil je misschien wel liever gewoon lekker chillen bij het zwembad van je resort. Of je kunt natuurlijk ook alsnog naar As Salt of Bethany beyond the jordan gaan als je daar op dag 13 geen tijd voor had. Zo sluit je jullie rondreis door Jordanië heel relaxt af.
Meer tips nodig? Hier vind je al onze blogs over Jordanië met kinderen.