Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Jordanië in de herfstvakantie, tips en route

Jordanië in de herfstvakantie, tips en route

Naar Jordanië in de herfstvakantie? Samen met mijn dochter en mijn ouders deed ik het. Een bijzondere reis die ook veel vragen opriep. Want hoe is het weer in Jordanië in de herfstvakantie? Moet je een auto huren? Is Jordanië wel veilig als vrouw? En natuurlijk ook: wat is nou echt een toffe route voor Jordanië in één week? In dit blog geef ik je antwoord op al deze vragen.

amman met kinderen

Jordanië in de herfstvakantie

Het weer in Jordanië in oktober

Normaal gesproken is het weer in Jordanië in de herfstvakantie harstikke goed. Overdag is het zo’n 25 graden. Amman ligt wat hoger en daar is het koeler, zeker in de avond en ochtend. Aan de Dode Zee en in Aqaba is het ook in oktober zo’n 30 graden. Toen wij er waren, was het zelfs iets te goed weer, 35 graden nodigt toch minder uit om actief te zijn.

In oktober zijn er vaak enkele dagen waarop wat regen valt. Zeker niks om je druk over te maken.

Jordanie dode zee

Wat moet je aan in Jordanië?

Een van de vragen die ik heel veel kreeg, was: Wat je moet dragen in Jordanië? Hoewel het weer in oktober dus nog goed genoeg is voor korte broeken en hemdjes is dat in dit moslim land not done. Draag een lange broek of een lange rok tot over die knie en zorg dat je schouders bedenkt zijn. Een sjaal is ook altijd handig om wat meer bedekking te geven.

Jordanie Shobak

Wil je zwemmen in badkleding, dan kan dat in de resorts aan de Dode en de Rode Zee. Of bij een beachclub aan de Rode Zee, maar niet bij de betaalde stranden aan de Dode Zee. Op deze resorts kan je ook gewoon een kortere broek of rokje dragen. Ook in Petra zal je meer mensen, vooral mannen, zien in korte broek. Hier zijn goede wandelschoenen en hiking sandalen wel echt noodzakelijk.

Laat je jas niet thuis, in oktober zijn er ook altijd een paar regendagen en dan is een jas wel zo fijn.

Voor meer tips over Jordanië, lees ook onze uitgebreide pagina Jordanië met kinderen.

Petra met kinderen

Hoe kan je het beste rondreizen in Jordanië in de herfstvakantie?

Heb je maar een week in Jordanië, dan moet je absoluut een auto huren. Tijdens onze eerdere reis in Jordanië hebben wel gebruikt gemaakt van het openbaar vervoer en een stukje moeten liften. Met uitzondering van de paar dagen in het noorden, want daar was een auto echt noodzakelijk. Het openbaar vervoer in Jordanië kost gewoon best wel veel tijd en veel plekken zijn helemaal niet te bereiken.

Jordanie auto rijden

Zelf rijden is prima te doen in Jordanië. Al moet je wel alert blijven, want ze doen niet aan richting aangeven en er lopen ook gewoon mensen en dieren zomaar op de weg. Ook zijn er heel veel drempels en die worden lang niet altijd aangegeven. Probeer te vermijden dat je moet rijden in Amman, in deze stad is het echt chaos met drie banen die als vijf gebruikt worden en iedereen die (zonder richting aan te geven) gaatjes pakt. De buitenwijken en grote wegen door Amman zijn wel beter te doen dan het oude centrum.

Madaba dead sea

Voor een rondreis van een week heb je dus echt een auto nodig of je moet kiezen voor een rondreis van een reisorganisatie. Er zijn verschillende organisaties die in de herfstvakantie familiereizen naar Jordanië organiseren. Het is duurder dan alles zelf doen, maar ook wel erg makkelijk. Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van de route van de Sawadee familiereis Jordanië. Ook Koning aap heeft een familiereis Jordanië of check de familiereis Jordanië van Djoser.

De ideale route voor Jordanië in 1 week

Wat is nou de ideale route als je maar één week hebt in Jordanië? Nniet de route die wij hebben gedaan. Echter, er waren paar dingen die onze herfstvakantie in Jordanië anders maakten dan die van een gemiddeld gezin.

Bethany Beyond the Jordan

Om te beginnen was dit niet mijn eerste keer in Jordanië. Samen met Marcel ben ik, voordat onze dochter werd geboren, al een keer bijna drie weken in Jordanië geweest. Toen hadden we alle tijd om een paar dagen te duiken in Aqaba en om ook het minder bekende en rustige noorden te ontdekken. Dat maakte ook dat ik nu minder druk voelde om maar zo veel mogelijk uit onze ene week in Jordanië te halen.

As Salt

Sowieso is een week best wel kort. Jordanië is niet heel groot, maar eigenlijk heb je wel twee weken nodig om alles te zien wat de moeite waard is. Laat je daardoor niet afschrikken, je kunt altijd nog een keer terug komen en in week zie je ook al veel moois.

Ook vroeg ik mijn ouders mee op reis, die waren op dat moment bijna zeventig. Sommige activiteiten, zoals slapen in de woestijn, zouden gewoon net wat te heftig zijn. Ook hebben ze ook veel interesse in plekken uit de Bijbel. Ik heb dat persoonlijk wat minder en juist daardoor was ik op enkele van die plekken nog niet eerder geweest. Tenslotte scheelde het met vliegen echt ontzettend veel geld als we op zaterdag heel vroeg alweer terug vlogen, waardoor het feitelijk niet eens een volledige week was.

Petra met kinderen

Kortom, ik deel niet onze exacte route met je zoals wij die hebben gedaan in herfstvakantie in Jordanië, maar mijn ideale route voor wie voor de eerste keer naar Jordanië gaat en kinderen heeft vanaf een jaar of zes.

Route Jordanië in 1 week

Dag 0- 1: Aankomst Amman

Als je geluk hebt, kan je op zaterdag een vroege vlucht vinden en heb je nog een halve dag in Amman. Bij veel vluchten met overstap kom je echter pas op zondag aan, maar dan rond middernacht. Neem dan een taxi vanaf het vliegveld en haal pas een dag later je huurauto op in Mecca straat in plaats van op het vliegveld.

Je kunt dan direct naar Jerash gaan of toch kiezen voor een dagje Amman. Dit is echter ook afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht. Ik vind Amman wel echt een boeiende stad en met het oude centrum, het Romeinse theater, het Jordan museum en de citadel kan je prima een dag vullen. Lees ook ons blog over Amman met kinderen.

amman citadel

Dag 2: Jerash

Voor mij is Jerash echt een hoogtepunt van Jordanië. Deze oude Romeinse stad ligt ten noorden van Amman en is een van de best bewaarde Romeinse steden in het Midden-Oosten. Perfect ook om met kinderen rond te dwalen. Hebben die van jou al een overdosis Romeinse steden gehad, dan zou je Jerash er uit kunnen laten. Kies dan in plaats daarvoor voor het gezellige stadje As-Salt en dan ben je ook eerder bij de Dode Zee.

Na Jerash rijd je door naar de Dode zee, hier zijn alleen duurdere hotels maar wel met zwembad en veel faciliteiten. De rest van de middag kan je chillen.

Jerash

Dag 3: Dode Zee & Madaba

Wakker worden aan de de Dode Zee. Natuurlijk wil je hier ook zwemmen en daar heb je in de ochtend nog tijd voor. Check out is bij veel hotels om 12:00 uur dus je kunt nog even goed douchen voordat je op pad gaat. Via een spectaculaire weg en een stop bij mt Nebo rijd je naar Madaba. Een gezellig stadje met eeuwenoude mozaïeken, zoals de bekende Madaba map een kaart uit de zesde eeuw. Je slaapt in Madaba.

Dag 4: Kings Highway

Een vroege start, want vandaag is een lange dag rijden met heel veel stopmogelijkheden onderweg. Ik zou sowieso kiezen voor het kruisvaarders kasteel van Jerash. Een enorm kasteel dat behoorlijk goed bewaard is gebleven. Ga op ontdekking in de catacomben. Andere opties zijn ook nog Dana National Park, hoewel je tijd tekort komt om echt een lange wandeling te maken en Shobak kasteel te bezoeken.

Jordanie Kerak

Mocht je vroeg zijn, dan kun je ook nog naar Little Petra. In de praktijk ben je op deze route echter vaak een stuk langer onderweg dan Google Maps aangeeft. Het is mogelijk om deels de Desert Highway te nemen, dat is sneller maar een stuk saaier dan de Kings Highway. Afhankelijk van hoe lang je de dag wil maken en of je echt vroeg weg wil gaan of liever wat later, kan dit wel verstandig zijn.

dana NP

Dag 5: Petra

Hoogtepunt van een reis naar Jordanië is natuurlijk een bezoek aan Petra. Als je op zaterdag of zondag aan je reis bent begonnen, kan een van de ouders, of met oudere kinderen het hele gezin, vanavond ook nog naar Petra at Night. Je kunt hier op woensdag- en donderdagavond naar toe. Lees ook ons blog over Petra met kinderen.

Petra

Dag 6: Wadi Rum

Vandaag is ook een bijzondere dag. Op pad in de supermooie Wadi Rum woestijn. Parkeer je auto bij het bezoekerscentrum en start daar je tour in een jeep door de woestijn. De tour sluit je natuurlijk af met een nachtje slapen onder de sterren. Je kunt ervoor kiezen om van tevoren online een tour te reserveren of je regelt het ter plekke.

Wadi rum

Dag 7: Aqaba

Wil je heel graag nog een dagje chillen en zwemmen? Kies er dan voor om na een nachtje in Wadi Rum naar Aqaba te rijden. Hier kan je in de middag nog gaan duiken of op pad met een snorkelboot. Mocht een van de hotels met grote zwembaden te duur zijn, dan kun je ook ticket kopen voor een dag bij de Berenice Beach Club.

De stranden van Aqaba zijn niet zijn niet echt aantrekkelijk en op de publieke stranden kun je alleen gekleed zwemmen. Mochten jouw kinderen nou niet heel blij worden van snorkelen en zwemmen, dan zou je ook na Wadi Rum al terug kunnen gaan naar Amman of een extra dag door kunnen brengen in Petra.

Jordanie bernice beach club

Dag 8: Terug naar Amman en naar huis

Aangezien de meeste vluchten in de middag vertrekken, heb je normaal gesproken tijd genoeg om terug te rijden naar Amman en de auto in te leveren voor je vlucht naar huis. Mocht je op de route nog wat tijd over hebben, dan zou je de archeologische site Um er-Rasas kunnen bezoeken. Of in Amman naar het Royal Automibile en het naastgelegen Children’s Museum gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top